Oulu

Taivaslaulu nousi kirjaston kaikkien aikojen varatuimmaksi

Pauliina Rauhalan esikoisteos kiinnostaa lukijoita. KUVA: Pauliina Rauhala
Oulu 17.9.2013 11:06
Kaleva

Pauliina Rauhalan esikoisteos Taivaslaulu nousi Oulun kaupunginkirjaston kaikkien aikojen varatuimmaksi kirjaksi. Siitä oli tiistaina 941 varausta. 

Kirjastonhoitaja Helena Jaakola kertoo, että kirjan varausjono on ennätys. Kirjaa joutuu odottamaan kuukausikaupalla, vaikka kirjasto on jo ottanut lisäkappaleita kysynnän vuoksi. Oulun seudun kirjastoissa Taivaslaulua  on hankittu satakunta kirjaa.

Taivaslaulu-kirja kertoo nuoresta lestadiolaisparista. Tarina kietoutuu naisen uupumukseen loputtomista raskaudenpeloista, synnytyksistä, lapsista ja uskon vaatimuksista.

Taivaslaulu on myyntihitti myös Oulun Suomalaisessa kirjakaupassa ja Akateemisessa kirjakaupassa. Kustantaja on ehtinyt ottaa romaanista jo kolmannen painoksen, mikä on harvinaista näin nopealla aikataululla esikoisteoksen kohdalla.

Taivaslaulu on herättänyt runsaasti keskustelua myös Juttutuvassa.

Lue Kalevassa julkaistu arvostelu Taivaslaulu-kirjasta.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (58)

No minäpä sanon tästä kirjasta,et minusta raukasta jäisi pieni ripaus kuoleman jälkeen "tämä kirja".Mitäpä tuota riepotella uskota ja tehköön jokainen tuntonsa mukaan. Kai tässäkin tarve tulla esille. Itse olen nauranut tälläiselle jutulle,,siis jutulle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

olen jo 12 lapsen mummo. minulla 8 lasta joista yksi on lähteny oman käden kautta. se suru ei våisty ei hålvene. mieheni sairastui henkisesti ja ampui itsensä. nuorin silloin muutaman kk ja vanhin 14. kahdeksan lasta. viimeiset vuodet miehen sairastaessa oli niin rankkoja ettei kukaan ymmärrä. uskovaisten keskuudessa hirveä häpeä kun häntä pidettiin sielunvihollisen palvelijana. minä yritin miellyttää uskoovaisia ja miestä ja sukulaisia ja väsyin ja masennuin. kukaan mun lapsista ei ole uskomassa ja itse häpeän itseäni enkä ole tekemisissä kenenkään kanssa. olen vaan yrittäny ja yrittäny maksaa velkoja ja tehdä kahta työtä. kamalasti vääryyttä olemme lasten kans kokeneet enkä enää uskalla käydä seuroissa enkä missään. jumalan rakkautta eivät mun lapset saaneet kokea siionista vaan kovaa syyttelyä. psyykkistä sairautta ei täällä ymmärretty eikä ymmärretä vieläkää. raskaat muistot vaivaa mieltä enkä iloisia muistoja muista olleenkaan.olen jääny yksin tähän maailmaan ja jos näistä uskoville sukulaisille puhuisin minut tuomittais ajallisesti sekä hengellisesti. siks en enää vastaa kenellekään kun en jaksa enkä viitsi teeskennellä ja muuta ei haluta kuulla .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

(jatkoa...)
Onko henkiset sairaudet yhä edelleen tabu, josta vaietaan? Pelätäänkö, että uupumusta tai masennusta käytetään "tekosyynä" helpompaan elämään? Jos, niin miksi siitä ollaan huolissaan? Jumalahan näkee jokaisen sydämeen ja tietää meitä paremmin, mitkä ovat ne todelliset vaikuttimet perheen ratkaisuun. Että oliko sitä masennusta, ja jos oli, niin mistä syystä ja minkä verran.

Asia ei voi johtua siitä, ettei kukaan olisi sillä tavalla vielä uupunut. Sillä tiedän, että on. Ja jos oikein olen ymmärtänyt (kirjaa vielä lukematta), niin Pauliina Rauhalan kirjassa päädytään ehkäisyyn perheen äidin sairastuessa henkisesti. Päivämiehessä asiaa kommentoitiin, ettei ratkaisu ole (välttämättä) oikea. Miksi? Onko tämä yksittäisen kolumnistin mielipide vai SRK:n kannanotto? Mitä muita vaihtoehtoja lopullisen uupumisen kohdalla olisi?

Tunnen perheen, jossa äidin vakavan sairauden ja siihen liittyvän keskushermostoon vaikuttavan lääkityksen vuoksi jouduttiin turvautumaan raskaudenehkäisyyn. Nimenomaan jouduttiin. Asia oli tälle(kin) perheelle (itselleen) kipeä. Osa uskovaisista tuomitsi ratkaisun. Perhettä ei enää tervehditä Jumalan terveellä. Joku soitti uskovaiselle papille, toinen puhujalle ja kolmas lääkärille, hakien perheen puolesta vastausta siihen, olivatko he toimineet oikein. Ymmärrämme kaikki, että kristillinen rakkaus ohjaa ennen kaikkea tukemaan ja auttamaan, ei kuormittamaan tai syyllistämään.

Jos uskovaisen äidin vaarallisesta uupumisesta ja sen myötä tehdystä perhesuunnitteluratkaisusta ei ole julkisia ennakkotapauksia, niin mistä se johtuu? Vaiennetaanko nämä äidit sanomalla, ettei "asiasta kannata huudella"? Pelkäävätkö äidit, että heidät tuomitaan, yleisesti, seurakunnan, puhujan tai jonkun heille tärkeän henkilön toimesta? Vai onko vaarana, että koko kristillisyyden oppi murenee, jos myönnetään, ettei ehkäisykieltoa enää ole? Tullaanko silloin myöntäneeksi, että ne menneiden sukupolvien surulliset tarinat ovat ihmisopin aiheuttamia, ei Jumalan sanan noudattamista ja taivaan autuudessa palkkansa saavaa ristin kantamista?

Viesti on pitkä, mutta vielä, rakkaat ihmiset, muistutan Jeesuksen opetusta yhdenkin pienen satuttamisesta, pahentamisesta ja loukkaamisesta. Yhä useamman suurperheellisen uupumus voi johtaa fyysiseen tai psyykkiseen väkivaltaan, lasten mielenterveysongelmiin, jopa huostaanottoihin. Minusta meillä, koko yhteisöllä, on vastuu tästä. Emme voi vain vedota kodinhoitajapulaan tai ammattiauttajiin, kun olemme kaikki toimillamme, puheillamme ja teoillamme vaatimassa vanhempia lisääntymään tuomitsemalla ehkäisyn.

Edelleen tiedän ja myönnän, että ONNELLISIA suurperheellisiäkin on. Se on ihanaa ja toivottavaa! Mutta annammehan tukemme ja kerromme vaihtoehdoista niille, jotka eivät tuohon idylliin pysty fyysisen tai psyykkisen sairauden tai perheen kokonaistilanteen kuormittavuuden vuoksi. Vapauteen Kristus vapautti meidät. Yksin uskosta, yksin armosta, yksin Kristuksen ansion tähden.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jossain vaiheessa kantaan oli pakko ottaa lievennys. Äiti, joka oli toistuvasti sektioitu, ja sen vuoksi hengenvaarassa, oli ehkä ensimmäinen oppia horjuttava tapaus. Lääkäri näki, että kohtu on kuin märkää vessapaperia, huokoinen, reikäinen ja täysin toimintakelvoton. Hän tiesi ja kertoi äidille mahdollisen seuraavan raskauden vaaroista.

Ihan aluksi näihinkin tilanteisiin annettiin neuvo, että äidin tulee joka tapauksessa synnyttää lapsi. Jos hän tai lapsi kuolevat, hehän pääsevät taivaaseen. Elämä ja kuolema ovat Jumalan kädessä - eikä lääkärin ennustus välttämättä pidä/pitänyt paikkaansa. Silloin ei ehkä mietitty, millainen on orvoiksi jäävän katraan ja leskimiehen osa, tai miltä tuntuu naisesta tietää vääjäämätön katastrofi, joka voitaisiin estää lääketieteen keinoin. Sittemmin keisarileikkauksen toistuvasti läpi käyneet äidit on yhä useammin steriloitu. Korjatkaa, jos olen väärässä. Omasta lähipiiristäni tunnen kuitenkin jo monta uskovaista äitiä, jotka eivät esimerkiksi 3-7 sektion jälkeen "voi enää saada lapsia". Eikä heitä kukaan siitä tuomitse, en minä ainakaan. Naiset itse kipuilevat kyllä asian kanssa. Se on ymmärrettävää, onhan yhteisömme hyvin perhekeskeinen ja moni heistä ehkä oikeasti HALUSI lapsia, mutta heidän kehonsa ei vain enää kestänyt raskauden kuormitusta.

Ihan viime vuosina olen kristillisyytemme teksteistä havainnut muutoksen myös siihen suuntaan, että äidin (tai isän) mielenterveyden, vakavan masennuksen tai uupumuksen kohdatessa perhe voi kuunnella lääkärin neuvoa. Eli perhesuunnittelu olisi hyväksyttävää myös psyykkisen terveyden pettäessä? Toistaiseksi tästä ei ole "julkisia" esimerkkejä, tai ainakaan niistä ei puhuta yleisesti. Ja nyt tulee se kysymys:

MIKSI?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luin jo pitkän kommenttiketjun kirjan teemasta, VL-uskon opetuksesta, arvoista jne. Arvosteluja, syyttelyä, puolustelua, mahtailua, pilkkaamista, leveilyä, monenlaista tunnelmaa mahtui mukaan. En nyt jaksa lukea tätä kommenttiketjua, joten pahoittelen, jos tulen toistaneeksi jotain.

Mielenkiintoista on se, etten olisi tiennyt koko kirjasta MITÄÄN, jollei siitä olisi kirjoitettu Päivämiehessä, vanhoillislestadiolaisen kristillisyyden lehdessä. Käyn toisinaan lukemassa uutisotsikoita niin p***lehtien kuin Ylenkin nettisivuilta, mutta tämä kirjauutuus oli mennyt minulta kokonaan ohitse. Havahduin vasta siihen, kun Päivämiehessä, nyt jo ainakin kolmessa eri kirjoituksessa, otettiin kantaa kyseiseen kirjaan. Osassa suoraan, toisissa epäsuoremmin. Jos tarkoitus oli, että uskovaiset kiertäisivät kirjan kaukaa, ainakin minun kohdalla kävi päinvastoin. Haluan ehdottomasti lukea Taivaslaulun!

Kysyisin, itse suurperheen kasvattina, VL-äitinä yhtä asiaa... Ennen sitä minun on pakko pohjustaa vähän, jotta kristillisyytemme nuorempi polvi sekä ulkopuolella elävät ymmärtävät, mitä ja miksi kysyn.

Ehkäisykielto ja taivaan varastoissa olevat vauvat ovat myyttejä, joiden olemassaolo kristillisyydessämme sinnikkäästi kielletään. Juu, ei meitä kukaan PAKOTA synnyttämään, mutta kyllähän perhesuunnittelun kieltävä näkemys on kuitenkin edelleen hengissä ja vallitsee. Ehkäisyä on verrattu murhan syntiin - eli myös hedelmöittymätöntä sukusolua pidetään inhimillisenä olentona. Ei takerruta nyt siihen, millä nimellä tätä meidän parasta tuntomerkkiämme kutsutaan.

Käsittääkseni ehkäisyyn tiukasti kielteinen kanta syntyi 1960- ja 1970-luvuilla. Kaiketi asioista keskusteltiin moniäänisemmin, mutta toista näkökulmaa kannattaneet/esiin nostaneet suljettiin tehokkaasti yhteisön ulkopuolelle väärähenkisinä. Asiasta tuli siten uskon edellytys, keskeinen oppisisältö.
(jatkuu...)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen ison perheen isä. Saimme lapsemme ns. hyvään aikaan. Kun vaimo meni "laitokselle" hakemaan vauvaa, kunnasta tuli kodinhoitaja hoitamaan muuta perhettä. Yleensä kodinhoitaja oli n. kaksi viikkoa. Tämä oli todella hyvää palvelua. Joskus kodinhoitaja tai kaksikin saattoi tulla ihan yllättenkin auttamaan perhettämme. Mitään masennusta tai vastaavaa emme tunteneet. Kaikista kovin tilanne oli se, kun yksi lapsistamme kuoli vähän ennen syntymää kohtuun. Siitä vaimon toipuminen otti koville. Onneksi lapsi ei ollut viimeisemme. Olisipa vielä nytkin samanlainen kodinhoitajasysteemi, monilta murheilta lapsiperheet säästyisivät. Mihinkänhän ne rahat menevätkään? Kuitenkin lapsissa on tulevaisuus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuo on niin totta. On moneen kertaan tutkittu että ennaltaehkäisevä perhetyö olisi moninkertaisesti hyödyllisempää (ja edullisempaa, tässä maailmassa jossa vain raha merkitsee) mutta silti lapsiperheiden oloja vain kiristetään jatkuvasti. Lapsissa on tulevaisuutemme ja lapsiperheisiin tulisi panostaa niin säästyttäisiin monelta ongelmalta nyt ja tulevaisuudessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihan aiheesta keskustellaan. Olen itse 7 lapsen onnellinen äiti. Kaikki lapset ovat toivottuja. Me vietämme paljo. Aikaa perheemme kanssa. Meillä on myös paljon ystäviä.. myös ei lestadiolaisia. Lapsemme saavat itse valita kaverinsa. Homma toimii, kun kunnioitetaan toisiamme. Kaikilla ei ole niin onnellinen tilanne kuin meillä ja silloin on syytä huolehtia jaksamisesta.. sekä isän että äidin. Kyllä perheen jaksaminen täytyy mennä edelle. Ei ole kenenkään etu, jos äiti tai isä on väsynyt/masentunut ja siihen tulee vauva. Monesti nämä masennukset ym johtuvat jostakin käsittelemättömästä asiasta ja ne on syytä käydä läpi. Ja tämä koskee kaikkia.. ihan samalla tavalla ei lestadiolainen voi olla uupunut jo yhdestä lapsesta niin kuin lestadiolainenkin ja taas joku ison perheen äiti voi elää elämänsä oikeasti ilman masennuksia/väsymyksiä. Hyvä kirja varmasti mutta tähän joukkoon mahtuu monenlaisia tapauksia. Ei tulisi yleistää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kirjoitat asiaa. Jäi häiritsemään se, ettet ole lukenut kirjaa, lukeminen toisi painoarvoa sanoillesi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kirjoitan vain kirjaa lukemattomana kommentoidakseni, että totta myös me muut perheet kuin ei-lestadiolaiset kärsimme ties mistä ongelmista. Kaikilla on omanlaisensa mahdollisuudet ja kyvyt käsitellä omia/puolisonsa/perheen "ongelmia". Tunnen monia lestadiolaisperheitä ja meitä "tavallisia" perheitä. Kaikilla on omat herkemmät kipupisteensä ja omat tapansa hyvässä ja huonossa, mutta en mitenkään kyllä erittelisi, että tämä ja tämä on tyypillistä näille ja noille. Joskus käy jopa mielessä, että lestadiolaisilla on niin paljon parempi turvaverkko muista uskovista, kuin mitä meillä itsellämme täällä vieraalla paikkakunnalla, kun perhe ja sukulaiset ovat kaukana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tietysti kaikki lestadiolaiset kiinnostuivat, kun tuli heijän elämästään totuuden siementä. Aihe oli hyvin keksitty ja sillä tehään rahaa. Toivottavasti joku tästä saa hyviäkin kokemuksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joo, minäkin olen kirjaston jonossa ja jos ennätän sieltä ensin saada kirjan, luen sen, mutta ostan jokatapauksessa kirjan myös kirjahyllyyni. Toisaalta on tyhmää syyttää jotain siitä, että ei osta kirjaa, koska kaikilla ei ole varaa tai halua siihen ja sitä vartenhan kirjastot ovat, että sieltä voi lainata lukemista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minäpä luin, oli todella kaunista kieltä, ketään ei syyllistetty, kirjassa kuvastuu toivo ja rakkaus. Nehän ne ovat tärkeitä. Kannattaa lukea, kaikkien. Myös vl-porukoiden.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Fiktiivistä faktaa. Tuntuu tutulta, kun on läheltä seurannut. Hyvä, että rikkonaiset ja väsytetyt äidintunteet tulevat esille...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Osa suurperheiden äideistä on fyysisesti ja henkisesti uupuneita, pieni osa myös sairastuu psykoosin ja tarvitsee nopeaa hoitoa psykiatrisella osastolla. Ei liene kovin suurta syntiä ole tämä asia tuoda julkiseen keskusteluun. Lestadiolaisperheissä tiedetään, että ilmiö on totta. Kiitokset kirjailijalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässä yksi tarina.Montako tarinaa alkoholistiperheestä.Tarina ei kerro sitä kun lapset kasvoi isoksi ja auttoivatkin isää ja äitiä.Yksipuoleinen tarina.Aina asiat ei mene näin.Ilo ja kiitollisuus kuitenkin päällimäinen asia.Onko kirjoittajalla jotain jäänyt tunnolle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hups. Tässä on yksi tarina, kuten sanotkin, ihmisiä on paljon ja tarinoita heistä monenlaisia. Käytätköhän nyt teräaseena kysymystä "onko jotain jäänyt tunnolle?".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No onpas täällä herkkähipiäistä porukkaa.Jos kirjoitus käsittelisi äitien lasten isien aitoja kokemuksia ilman tuota uskontoa joka hiertää taustalla kirja olisi uskottava.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Alkoholistiperheistä on kerrottu useita tarinoita, esim. Susanna Alakosken Sikalat. Suosittelen, vaikka rankkaa luettavaa on sekin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Alkoholi vaiettu asia.Tuottaa kansakunnalle 6 miljardia tappiota vuodessa.Tuottaa sikiövaurioita nuoruusiän dementiaa ja lukihäiriötä.ym.Tästä ei vain saa puhua.Jos saisin päättää Suomessa lopetettaisiin alkoholin valmistus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (58)

Uutisvirta

27.2.
Ilmastonmuutos vaikuttaa lintujen elämään monin tavoin
27.2.
Mitalipeleihin edennyt Kärpät ei rallatellut jatkoon ilmaiseksi HIFK:ta vastaan
27.2.
Thyssenkruppin hissiliiketoiminta päätymässä pääomasijoittajille – hinnaksi tuli 17,2 miljardia
27.2.
Leijona auttaa ja kehittyy – Lionsien hyväntekeväisyystoiminta on Suomessa erityisen suosittua
27.2.
Britannian toiveet ristiriidassa EU:n kanssa – uhkasi neuvottelun lopettamisella jo ennen neuvotteluiden alkamista
27.2.
Näin koronatilanne etenee: Virus leviää Euroopassa ja testien määrä lisääntyy Suomessa, Teneriffan karanteenihotellista päästetään yli sata pois
27.2.
Viestikohun keskelle joutunut vasemmistoliiton toiminnanjohtaja pyytää anteeksi kohua – Yle: Toiminnanjohtajan perustamalta Twitter-tililtä jaettiin väkivaltaa ihannoivia viestejä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

172 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Ei päässyt rikastumaan osakesäästötililä

Juuri siksihän tässä hommassa ei pärjääkään kuin robotit, TRJ, Pannari ja Milady. Muiden on ihan turha yrittää koska täm... Lue lisää...
Pannarimies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

28.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image