Oulu

Syyttäjä vaatii ro­ma­nia­lais­kak­si­kol­le vuosien vankeutta murto- ja var­kaus­sar­jas­ta – syytetään törkeistä rikoksista Oulun Karjasillalla ja Haukiputaalla

Oulu 27.2.2020 16:11
Antti Pasanen

Oulun käräjäoikeudessa vaaditaan vähintään kolmen vuoden ehdottomia vankeusrangaistuksia kahdelle romanialaiselle miehelle, jotka tehtailivat syytteen mukaan lyhyessä ajassa lukuisia asuntomurtoja eri puolilla Suomea ja veivät arvokasta omaisuutta. 

Syyttäjän mukaan autolla liikkuneet miehet tekivät useita murtoja myös Oulun alueella.

He ovat liikkuneet nopeasti, sillä kaikki vyyhden teot ajoittuvat noin viikon ajalle marraskuussa 2019. Kaksikkoa syytetään tuona aikana tehdyistä rikoksista Raaseporissa, eri puolilla pääkaupunkiseutua, Mäntsälässä, Oulussa sekä Torniossa.

Toinen heistä oli tekoaikaan vain 17-vuotias.

Syyte sisältää kymmenen törkeää varkautta, yhden perusmuotoisen varkauden, maksuvälinepetoksen sekä huumausaineen käyttörikoksen.

Kaksikko sai murtokierroksellaan syyttäjän mukaan saalikseen arviolta yli 20 000 euron arvosta rahaa, koruja ja elektroniikkaa. Lukuisat asianomistajat vaativat miehiltä käräjillä tuhansien eurojen korvauksia.

Syytteen mukaan Ouluun sijoittuvat kolme törkeää varkautta jäivät sarjan viimeisiksi. Ne tehtiin 14. marraskuuta. Miehet vangittiin kaksi päivää myöhemmin. 

Oulussa he murtautuivat syytteen mukaan omakotitaloon Karjasillalla ja saivat huomattavan saaliin, josta osa löydettiin myöhemmin Ritaharjussa puistikosta. Karjasillalta vietyä omaisuutta löydettiin myös seuraavasta murtokohteesta, Haukiputaalla sijaitsevasta rivitaloasunnosta.

Sieltä miehet saivat vain maksukortin, jota he käyttivät ilta-aikaan Torniossa pienehköllä summalla pelaamiseen, syyttäjä väittää.

Kaksikkoa syytetään toisestakin törkeästä varkaudesta Haukiputaan alueella heidän mentyään sisään omakotitaloon. Talosta miehet veivät tuhansien eurojen arvosta omaisuutta, josta osa löydettiin metsiköstä Kalimenkylällä.

Huumerikossyyte liittyy pieneen määrään kannabista, joka löydettiin kaksikon käyttämästä autosta.

Syyttäjän mukaan rötössarjassa oli ainakin osin mukana myös kolmas henkilö, jota poliisi ei ole tavoittanut. 

Vanhempi syytetyistä miehistä kiistää kaikki rikokset ja korvausvaatimukset. Hän myöntää ennakkovastauksessaan ainoastaan olleensa rikosten tekoaikoihin Suomessa, mutta ei tiedä niistä mitään. Miehen mukaan kolmas, tavoittamatta jäänyt henkilö on tehnyt rikokset nuoremman syytetyn kanssa.

Nuorempi mies taas on myöntänyt osan teoista.

Esitutkinnassa kaksikkoa on sidottu tekoihin muun muassa turvakamerakuvilla sekä heiltä takavarikoidulla puhelinliittymällä, joka on paikantunut murtokohteiden läheisyyteen tekoaikoina.

Lisäksi nuoremmalta mieheltä takavarikoitujen kenkien kuvio sopi useilta tekopaikoilta saatuihin kengänjälkiin. Myös toisen syytetyn jalkineisiin sopivia jälkiä löytyi.

Käräjäoikeuden on määrä antaa jutussa tuomio 12. maaliskuuta.

MAINOS

Kommentoi

Näitä EU-jäsentovereitamme riittää, ellei heitä oikeuslaitoksemme saa maksamaan rikoksistaan. Tuomion saaneille voisi opettaa taimikonhoitoa ja risusavotan tekemistä - sillä sarallahan työtä riittäisi. Metsänomistajien korvaukset työstä voitaisiin suoraan siirtää rikosten uhreille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Äänestäkää vihervasemmistoa, niin saatte/joudutte lukemaan näitä uutisia yhä enemmän!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei pidä unohtaa keskustaa ja kokoomusta sekä soinilaisia sinisiä. He eivät laittaneet tikkua ristiin estääkseen näitä(kin) tapahtumasta. Kokoomukselle sopii oikein hyvin avoimet rajat ja halvan työvoiman haaliminen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ahkeraa toimintaa viikossa: kymmenen törkeää varkautta, yhden perusmuotoisen varkauden, maksuvälinepetoksen sekä huumausaineen käyttörikoksen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ahkeria poikia, tämä kai palvelee työperäistä maahanmuuttoa. Työllistihän tämä tuomarit ja oikeuslaitoksen ja mahdolisesti vakilan henkilökunnan myöhemmin...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jonkinlaista itää se Viro taisi olla tuolloin. Viron mafia oli voimissaan ja toimi meilläkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuntuvat seuraamukset ovat paikallaan tästäkin ammattimaisesta rikosten sarjasta.

Kuinka saisimme lainsäädäntöömme rikollisille täyden korvausvastuun kaikista aiheuttamistaan kustannuksista?

Nyt tilanne on se että rikosten uhrit kärsivät itse rikoksita ja lisäksi tukinnoista ja kiinnisaatujen rikollisten syytteiden oikeuskäsittelyistä sekä rangaistusten toteuttamisesta kärsivät veronmaksajat kaikki kustannukset. Minkä rikoksen veronmaksajat ovat tehneet ansaitakseen tämän?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lain pitäisi olla niin, että rikollinen joutuisi korvaamaan saaliinsa arvon ja kaikki oikeuskulut pakkotyöllä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos ei ole rahaa korvauksiin niin pakkotyö sitten. Eihän rangaistus muuten toimi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No missä ovat vasemmistolaiset ystävämme vaatien ulkomaalaisten roistojen vapautusta tai vähintään pienempiä tuomioita? Joko alkaa kohta vasemmiston rasismi-syytökset lennellä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

13:23
Päivän kotoiluvinkki: Puhdista kahvinkeitin marttojen ohjeilla
13:19
Ajokeli on paikoin erittäin huono Lapissa, puu kaatui talon päälle Kemijärvellä, Oulussa normaali kevättalven sää
13:13
Eduskunta hyväksyi ravintoloiden sulkemisen – pääministeri Marin tunnusti yritysten lisätukitoimien tarpeen
12:49
Toimittajamme seurasi tapahtumapaikalla: Thaimaan kone laskeutui Oulun lentokentälle, tarkastukset sujuivat ripeästi – "Hyvävointisen näköistä väkeä maskit päässä"
11:41
Uusimaa on nyt eristetty muusta Suomesta – tältä tiesuluilla näytti yöaikaan
11:38
Suomen rajat sulkeutuivat äkillisesti – operaatioon osallistuvat kertovat, millaista on valvoa Suomen ja Ruotsin rajaa Torniossa
11:28
Aamuyhdeksään mennessä yli 120 käännytetty ja yksi sakko annettu – Uudenmaan rajojen valvonta on täydessä käynnissä
104
Presidentti Niinistö moittii Ilta-Sanomissa kovin sanoin kansalaisia, jotka eivät tottele koronaohjeita: "Minä en sellaista halua ollenkaan hyväksyä"
68
"Maailma ei palaa ennalleen", sanoo EU-komissaari Jutta Urpilainen – Eurooppa on komissaarin mukaan nyt joukkue, jolla on sama maali
48
Krabista Ouluun palaavat matkustajat joutuvat tarkkaan syyniin –  "Kukaan ei saa lähteä kentältä tai myöhemmin muualta Oulusta julkisilla liikennevälineillä"
42
Toimittajamme seurasi tapahtumapaikalla: Thaimaan kone laskeutui Oulun lentokentälle, tarkastukset sujuivat ripeästi – "Hyvävointisen näköistä väkeä maskit päässä"
33
Mies kaahasi järjetöntä ylinopeutta Oulun Pohjantiellä, ylitystä liki sata kilometriä tunnissa – myös lukuisat rattijuopot työllistivät poliisia
30
Pohjois-Pohjanmaalla viisi uutta varmistettua tartuntaa – yksi henkilö tehohoidossa Oulussa
27
Halla-aho: Maahanmuuttajista apu maatilojen työvoimapulaan – "Sopivat kuin nyrkki naamaan"

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Lapissa ja Koillismaalla luoteistuuli on tänään voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.
Ruohikkopalojen vaara on suuri maan etelä- ja länsiosassa sekä Etelä-Savon maakunnassa.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Maatilalle töihin

Aina nämä työnvieroksujat jotain keksii. Kaupungissa ei voi tietenkään myöskään töissä käydä kun tiet pölisee ja on auto... Lue lisää...
Pekkaxy

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

28.3.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image