Oulu

Syyttäjä: Oma­ko­ti­ta­lois­ta vietiin yli 50 000 euron edestä tavaraa – Kohteisiin päästiin löytämällä vara-avaimet

Oulu 21.8.2019 22:55
Susanna Kemppainen

Omaisuusrikoksia tehneelle kaksikolle luettiin keskiviikkona syytteitä varkausrikoksista Oulun käräjäoikeudessa.

Syyttäjän haastehakemuksen perusteella niissä näyttää olleen samankaltaisia piirteitä.

Syyttäjän mukaan vuonna 1986 syntynyt mies ja vuonna 1972 syntynyt nainen murtautuivat Raahen kaupungin omistamalle varikolle ja sen hallissa olleeseen pakettiautoon heinäkuussa 2017.

He anastivat muun muassa avainnipun, jonka avaimet sopivat kaikkiin oviin ja kaappeihin varikolla. Noin vuorokauden kuluttua he palasivat paikalle ja veivät perävaunun, kaksi ajettavaa ruohonleikkuria, työkaluja, kodinkoneita, varaosia ja tarvikkeita sekä muuta omaisuutta yhteensä yli 31 000 euron edestä.

Syyttäjän mukaan kaksikko tunkeutui saman kuun lopulla myös raahelaisen omakotitalon pihapiirin ulkorakennuksiin, mistä saamillaan vara-avaimilla he murtautuivat omakotitaloon.

Omakotitalosta, ulkorakennuksista ja pihalta vietiin muun muassa elektroniikkaa, koruja, kelloja, rahakansio, henkilöllisyystodistuksia, taidetta, lääkkeitä, rahapussin, puukkoja, työkaluja, maksuvälineitä ja pakettiauto. Syyttäjän haastehakemuksessa anastetun omaisuuden arvoksi ilmoitetaan yli 42 000 euroa.

Murtautuivat omakotitaloon, jonka omistaja oli nukkumassa

Syyttäjä väittää kaksikon syyllistyneen törkeään varkauteen myös samana kesänä Kärsämäellä. Hänen mukaansa he murtautuivat sielläkin ensin omakotitalon ulkorakennuksiin ja saivat sieltä vara-avaimet, joilla he pääsivät omakotitaloon.

Omakotitalosta ja ulkorakennuksista anastettiin muun muassa astioita, vaatteita, työkaluja, perämoottori, aggregaatti, koruja ja kalastustarvikkeita yli 10 000 euron arvosta.

Syyttäjä vaatii kaksikolle rangaistuksia myös esimerkiksi törkeän varkauden yrityksestä ja varkauksista. Hänen mukaansa nämä muun muassa tunkeutuivat oululaisen omakotitalon navettaan ja veivät sieltä vara-avaimet, joilla he murtautuivat omakotitaloon. Omakotitalon omistaja oli kuitenkin paikalla ja heräsi nukkumasta ennen kuin tunkeilijat ennättivät viedä sisältä mitään.

Syyttäjä väittää syytettyjen varastaneen vähäisempiä määriä omaisuutta myös muista omakotitaloista ja pihapiirien ulkorakennuksista useissa eri kunnissa.

Osa viedyistä tavaroista saatiin myöhemmin takaisin.

Naisella aiempaa rikostaustaa, mies vetoaa ensikertalaisuuteen

Syyttäjä haluaa, että naiselle tuomiota annettaessa oikeus ottaa koventamisperusteena huomioon hänen aiemman rikollisuutensa.

– Sen ja uusien rikosten suhde osoittaa hänessä rikosten samankaltaisuuden ja toistuvuuden johdosta ilmeistä piittaamattomuutta lain kielloista ja käskyistä, hän vaatii haastehakemuksessaan.

Syyttäjä haluaa, että kumpikin tuomitaan ehdottomaan vankeusrangaistukseen.

Syytetyt kiistävät osan lievemmistä syytteistä, osan he myöntävät.

Nainen myöntää syyllistyneensä yhteen törkeään varkauteen, mutta kiistää vieneensä niin paljon omaisuutta kuin hänen väitetään vieneen. Hän haluaa, että hänen soveltuvuutensa yhdyskuntapalveluun selvitetään.

Mies puolestaan myöntää kaksi törkeää varkautta mutta kiistää yhden muun muassa siksi, että hänen mukaansa kohde oli vapaa-ajan asunto, anastamisen kohteena ei ollut erittäin arvokas omaisuus ja teko ei ollut törkeä.

Mies puolestaan vetoaa ensikertalaisuuteensa ja siihen, että hänen elämäntilanteensa oli tekojen aikaan vaikea. Hän toivoo pääsevänsä ehdollisella vankeustuomiolla.

Myöhemmin selviää, milloin tuomio annetaan.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (24)

Kansan tulisi vaatia että kaikkien vankilatuomion saaneiden rikollisten kuvat aina julkaistaan. Nyt vedotaan siihen että suojellaan rikoksen kohteeksi joutunutta tai perhekuntaa. Päättäjät ovat lässyn lässyn vaan pahoillaan tapahtuneesta. Suomessa ei poliiseja ampuneiden kuvia ole julkaistu. Ruotsissa julkaistiin. Vedelle ja leivälle vankilaan eikä mitään luxus oloja. Työtä siellä yhteiskunnan hyväksi palkatta, sillä onhan asunto, ruoka ja puhtaus sitä vastaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä tämä Suomi on melko mätä maa näissä tuomioissa. Ihan täyttä pelleilyä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nämä ihmiset nauravat ja pilkkaavat impotenttia oikeuslaitosta. Kaikenlainen uskottavuus, sekä rikollisten että tavanomaisen kansa silmissä, on tältä laitokselta hävinnyt.

Impotentti kansakunta on roistojen ja ryöstäjien armoilla. Impotentti kansakunta ei suojele itseään eikä kansalaisiaan, koska impotentti kansakunta on siihen henkisesti kyvytön. Typeryksien suojeleminen oikeudenmukaisuuden säälimättömältä miekalta, on rikoksista suurimpia mitä voi omalle yhteisölleen tehdä. Omalle yhteisölleen kerta toisensa jälkeen tuhoa ja vahinkoa tekevä yksilö on yhteisölle haitallinen yksilö. Sellaisen ei tule kulkea koskaan vapaana yhteisön keskuudessa. Itseään kunnioittava yhteisö ei yksinkertaisesti salli typeryksien ja haitallisten yksilöiden pitämistä irrallaan, suojellen näin yhteisöä viallisten yksilöiden vaikutukselta.

Vain mielenvikainen yhteisö on impotentti typerysten ja haitallisten ihmisten edessä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Loistava sanavalinta tuo melkein intendenttiä muistuttava! Juurikin tätä!

Ei ole enää vuosiin julkaistu kansan arvioita ammattien arvostuksista. Joskus oikeusalan "ylemmät" hlöt olivat kärkipäässä, nykyisin lienevät pohjalla. Syystä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rosmon mielestä mökille murtautuminen ei ole törkeä, koska vapaa-ajan asunnolla ei ole arvokasta omaisuutta. Voidaanko muratutumista arvioida arvokkaalla tai arvottomalla omaisuudella, omistajalle kaikki murrot on kuitenkin murtoja ja aiheuttaa ylimääräistä huolta, korjauta ja rahan menettämistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tulee todennäköisesti vankeutta, koska rahanarvoisesta omaisuudesta kysymys. Mikäli olisi humalassa (tai selvinpäin) tehty päälleajo niin sitten tulisi ehdollista ja 1000€ korvauksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No hovissa viimeistään, kun koko prosessi uudelleen läpikäydään, lievenee. - Jokunen vuosi sitten avustaja vaati, että valitetaan. Myönnyin. No koveni rangaistus. Syyttäjä oli kuulemma vastavalittanut. Kuitenkin avustaja sai kyllä valtiolta mojovan lisäpalkkion hovissa istuskelusta ja kosmeettisen vamman korvausta alennettiin 175 eurolla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näin perusS arvioin tuomio on päänsilitys päivä eedenissä täysillä palveluilla sitten keputuomari antaa 2 päivää ehdollista ja vielä päänsilitys.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näin itse rikollisten uhrina tiedän, että näillekkin rikollisille tulee mitätön tuomio ja vaikka heille korvauksia luettaisiinkin, niin eivät tule niitä maksamaan. Tätä on Suomen laki tänä päivänä. Uhri kärsii ja veronmaksajat maksaa näiden rikollisten oikeudenkäynnit, joita venytetään pitkään, että asianajat voisivat tienata näillä oikeudenkäynnellä omaan pussiinsa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tulee 3kk ehdollista vankeutta ja vahingonkorvaus. Rahaa heiltä ei löydy joten kärsijät jäävät ilman mitään. Näin päättää demarituomari

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

MItä tästä opimme, kätkekää ne vara-avaimet paremmin. Mielikuvituksen käyttöä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja elämä pilalla... Kannattiko..on varmaan mukavaa 50 vuotta rämpiä pohjamudissa..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kunniattomia konnia ei kannata paapoa. Omakohtaisesti kokeneena ei noilta saa korvauksia, ei edes ulosoton kautta. Pitäisi kehittää tapa, jolla edes yrittäisivät korvata tekonsa ja katuisivat. Näyttävät kuitenkin olevat menetettyjä yksilöitä. Yht.kunta paapoo- tosin en paikkaani vaihtaisi noiden kanssa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voe että näissäkin tapauksissa kasvokuva henkilöistä auttaisi jatkossa ihmisiä itse valvomaan omaisuuttaan ja naapuristoaan?
Mutta minkäs teet - Suomessa tärkeämpää on intimiteettisuoja ja huumekauppa kuin tavalliset kansalaiset.
Kukahan nämä lait säätää?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ehdottomasti ehdoton tuomio joka kovenee joka kerta... Toinen kerta tuomio x2... Kolmannesta x4... Jne

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä että jäivät kiinni,saisivat kunnon tuomiot,että loppuis se rikollisuus..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (24)

Uutisvirta

18:43
Kulkuväylät ja pihat ovat nyt peilijäällä – lähetä kuvia talvisateen tekemästä liukkaudesta
18:07
Osallistu kyselyyn: Mitä laitat laskiaispullan täytteeksi – vihreitä kuulia, mantelimassaa, hilloa vai salmiakkia?
18:00
Timo Reinikka näyttelee Oulussa muistisairaan isän roolin – Sir Anthony Hopkins esittää saman roolin Florian Zellerin näytelmästään itse ohjaamassa The Father -elokuvassa Tilaajille
17:45
Ilkka Herola taisteli kolmanneksi Trondheimin maailmancupissa – "Oli työmiehen päivä ja hyvin tuli loppuun asti"
17:19
Chelsea sai helpotusta, Tottenhamin taivaalle synkkiä pilviä Valioliigassa
16:43
HS: Oikeuskansleri ryhtyy selvittämään, onko kaksi ministeriötä rikkonut perustuslakia EU-asioista tiedottamisessa
16:20
Pohjois-Italiassa useiden kaupunkien julkisia tiloja suljettu koronaviruksen vuoksi, Etelä-Koreassa tautitapausten määrä singahtanut ylöspäin
142
Vihreät lupaa korvata maaseudulla bensan hinnan korotukset – "Jos ei joukkoliikennettä, jollain tavalla pitää kompensoida"
70
Näkökulma: Suomi ostaa kymmenen miljardin euron palovakuutuksen, jonka pitää olla voimassa pitkälle 2060-luvulle – nämä ovat hävittäjäehdokkaiden näkymät
64
Vihreiden puheenjohtajan uudet ilmastoesitykset: 16-vuotiaille äänioikeus ja hallituksen kanssa samaan pöytään päättämään ilmastotoimista
54
Vorot iskivät Oulun Verkkokauppa.comiin ja veivät huomattavan määrän elektroniikkaa – poliisi kertoi tuntomerkkejä paikalta poistuneesta henkilöstä
26
Presidentti Niinistö ulkoministeri Haaviston esitutkinnasta Ylellä: "Voi olla hänen itsensä kannalta kiusallinen tilanne"
25
Elina Lepomäki ei haasta Orpoa, mutta saattaa pyrkiä kokoomuksen varapuheenjohtajaksi – "Oppositiotyössä aletaan niittää tulosta, siitä ei ole kahta sanaa"
24
Lastenpsykiatriaan ohjataan yhä enemmän psyykkisestä häiriöstä kärsiviä lapsia ja nuoria – Oulun yliopiston professori: "Potilaiden määrä on selkeästi lähtenyt kasvuun"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

238 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Eläkkeet

Vähän väliä joku välittää ettei eläkerahat riitä. Kuitenkin sen jälkeen kun taitettu indeksi tuli vuonna 1995 ovat eläke... Lue lisää...
Pekkaxy

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image