Oulu

Syn­ny­tys­sa­lit, vuodepaikat ja henkilöstö riittävät – OYSin mukaan Ou­las­kan­kaal­ta tulevat synnyttäjät pystytään hoitamaan

Synnytysosaston apulaisosastonhoitaja Päivi Lotvonen muistuttaa, että vaikka synnytysten määrä on laskenut, päivystysasiakkaiden määrä synnytysosastolla on kasvanut. Synnyttäjien vastaanotolla on vuositasolla yli 7000 käyntiä, joista päivystysasiakkaiden määrä on noin 3500. KUVA: Jarmo Kontiainen
Oulu 12.2.2019 7:09 | Päivitetty 12.2.2019 7:10
Helge Murtovaara

Oulun yliopistollisen sairaalan (OYS) synnytysosasto pystyy hoitamaan myös Oulaskankaan alueelta tulevat synnyttäjät.

Nyt yli puolet synnyttäjistä alueelta, josta perinteisesti on synnytetty Oulaskankaan sairaalassa, valitsevat OYSin. Viime vuonna Oulaskankaalla oli hieman alle 750 ja vuonna 2017 lähes 900 synnytystä.

OYSin synnytyksien vastuualueen johtajan Eila Suvannon mukaan Oulaskankaalla oli keskimäärin kaksi synnytystä vuorokaudessa.

– Meillä oli viime vuonna 3 248 synnytystä, kun samoissa tiloissa on ollut parhaimmillaan 4 404 synnytystä. Synnytyssalit riittävät ja vuodeosastopaikat riittävät. Laskentakaavalla mitataan ja katsotaan, mikä on järkevä määrä henkilöstöä.

– Kaikki potilaat pystytään hoitamaan. Meillä on täällä tietty järjestys siten, että jos synnytyssalissa on kiirettä, niin vierihoito-osastolta soitetaan apua ja toisinpäin.

Imetysohjaus on ensisynnyttäjille tärkeää.

– Olemme kouluttaneet imetysohjaajia neuvoloihin ja meidän kätilöistä monet ovat koulutuksen läpikäyneitä. Me olemme saaneet valtakunnallisia palkintojakin imetysohjaukseen panostamisesta.

– Imetysohjaus lähtee neuvolasta ennen synnytystä, jatkuu sairaalajakson ja erityisesti neuvolassa neuvolaohjauksen aikana synnytyksen jälkeen.

Synnytykset vähentyneet

OYSin synnytysosastolla tehtiin viime vuonna 3 248 synnytystä, kun viime vuonna synnytyksiä oli 3 445.

Oulaskankaalla määrä väheni vuodessa reilulla sadalla synnytyksellä.

Korkein hallinto-oikeus päätti 23. huhtikuuta 2018, että Oulaskankaan sairaalan synnytystoiminnan tulee loppua vuoden 2018 loppuun mennessä.

Viimeiset synnyttäjät otettiin Oulaskankaalla vastaan 14. joulukuuta 2018.

Lue lisää 12.02.2019 Kalevasta.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

No Johan nyt autiottaminen jatkuu. Ensin postit, pankit.... Synnytykset kotiin tai kyläyhdistyksen hoitoon telttaan. Säästöä että saa jakaa hilloa muualle, vaikka hävittäjillä taivaalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannattaa haastatella imetysvastaavia lapsivuodeosastolla ja sitten miettiä miten hyvin imetysohjaus toimii. Synnytyssali ei ole ainoa osa synnyttäjän polkua sairaalassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvin hoidettiin<3 turvallista olla osaavien ammattilaisten hoidossa, synnyttäjänä tulin myös hyvin kuulluksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saisiko vielä tietoa moniko äiti on jo tässä vaiheessa synnyttänyt kodin ja sairaalan välille Oulaskankaan lopettamisen vuoksi? Itse tiedän ainakin 2 tapausta, jossa äiti olisi kerennyt Oulaskankaalle.

Kohdallani lapsiluku jää yhden vähemmäksi kuin ajattelin Oulaskankaan sulkemisen takia. Välimatkat liian pitkät sairaaloihin, ei kiinnosta riskeerata.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vuosikymmenien aikana maakunnan ja kuntien keskustalaiset johtajat ovat saaneet aikaan hyvät sairaanhoidon ja synnytysten palvelut mm. Oulaisiin ja Raaheen. Se oli hyvää kehittämisen aikaa ja maakunnan ihmiset olivat tyytyväisiä.
Nyt on Suomen Keskusta Juha Sipilän johdolla lyömässä matalaksi kaikki hyvät palvelut. Keskusta johtaa suurta keskittämistä Ouluun. Laaja maakunta tyhjennetään monista tärkeistä palveluista, mm. synnytyksistä. Äidit joutuvat tulemaan kauas kodeistaan, isät eivät pääse katsomaan joka päivä äitiä.
Kehitys ei ole vain huono, se on oikein huono.
Maakunnan keskustalaisten kuntapäättäjien pitäisi viheltää tämä kehitys poikki ja ottaa valta itselleen. Juha Sipilän radikaali keskittäminen on saatava poikki.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jostakin syystä en ole koskaan kuullut, että vastaavassa asemassa olisi joskus kieltänyt kyseisen tyyppisen asian. Aina johtotason henkilöt on sitä mieltä, että kyllä meille sopii ja "lisää vettä myyllyyn" vaan. Ainakin sairaankuljettajille on töitä, mutta miten lie liikenneturvallisuuden kanssa, kun potilaita pillit päällä ouluun kuskataan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

22.4.
Lintujen kevätmuutto on vilkkaimmillaan – korkeapaine voi saada linnut muuttamaan niin korkealla, että muutto jää meiltä huomaamatta
22.4.
Patrik Laine ei lähde jääkiekon MM-kisoihin – kauden aikana kiusasi selkä ja pudotuspeleissä nivusvaiva
22.4.
Classicille neljäs salibandyliigan mestaruus putkeen – kymmenelle pelaajalle kaudesta neljä mestaruutta
22.4.
Lasitaiteilija ja muotoilun merkkihahmo Oiva Toikka on kuollut
22.4.
Escurialille ei ole löytynyt vielä jatkajaa, mutta puisto avaa ovensa normaalisti vappuna – "Kyselyitä tuli paljon varsinkin viime kesänä"
22.4.
Lämmin keli jatkuu koko viikon, monin paikoin on ruohikkopalojen vaara – ensi viikolla sää viilenee ja vappu voi olla sateinen
22.4.
Tarvitaan klassikko, ohjaaja ja pari näyttelijää – oululaislähtöinen Eero Ojala kertoo, miten Tšehovin Lokki lähti liitämään uutena teatterisovituksena Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Miksi eläkekatto on Suomessa tientynlainen tabu?

Parhaat eläkejärjestelmät 2018: 1.) Tanska 2.) Alankomaat(Hollanti). 3.) Suomi. Mitä niillä olikaan yhtenäistä.... Lue lisää...
Niinpäs...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

23.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image