Oulu

SYK:n kam­pus­ke­hi­tyk­ses­tä vastaava johtaja: Tila ja parkkipaikat riittävät Linnanmaalla, kun Oamk muuttaa kampukselle ensi syksynä

KUVA: Pekka Peura
Oulu 16.8.2019 8:11
Pasi Klemettilä

Linnanmaan kasvavasta opiskelijakampuksesta rakennetaan uudenlaista kohtauspaikkaa.

Linnanmaan kampusalueen uudistamisella haetaan uusia mahdollisuuksia oppilaitosten toimintaan ja yhteyksiin eri toimijoiden kesken, kertoo Suomen Yliopistokiinteistöt Oy:n (SYK) kampuskehityksestä vastaava johtaja Juha Uotila. SYK omistaa yliopiston tilat.

Jatkossa kampukselle sijoittuu Oulun yliopiston lisäksi Oulun ammattikorkeakoulu.

Uotila uskoo, että Oamkin muutto Linnanmaalle vie asioita paljon eteenpäin.

– Yliopiston ja ammattikorkeakoulun yhteistyö ja sitä kautta uusien voimavarojen saanti on mielestäni tosi positiivinen asia. Sitähän on jo tapahtunut Lappeenrannassa ja Tampereella. Jyväskylässä asioita selvitetään, Uotila sanoo.

Uotila uskoo, että tila ja parkkipaikat riittävät Linnanmaan kampuksella, kun Oamkin vajaat 6 000 opiskelijaa siirtyvät opiskelemaan sinne vuodesta 2020 lähtien.

– Uskon, että kaikki asiat ovat niiltä osin kunnossa. Uusi ruokala saatiin tehtyä, ja uusia parkkipaikkoja tulee tämänkin hankkeen mukana 300–500, Uotila sanoo.

Uotila esittelee uutta ”ravintolamaailmaa” ja uusia tiloja yrityksille kampuksen pohjoispäässä.

– Tämä näyttää suuntaa, mihin kampukset ovat muuttumassa. Näistä tulee monikäyttöisiä tiloja, olen käyttänyt termiä tiedetavaratalo. Erilaiset tekniset ja kulttuuriset tieteet voivat täällä kohdata ja sen myötä voi syntyä uutta liiketoimintaa, Uotila kuvailee.

Kun uudenlainen kohtauspaikka syntyy, sitä kautta alueelle alkaa tulla palveluita ja liike-elämää eli yrityksiä kampukselle. Raja-aidat alkavat murtua, Uotila sanoo.

Asumiseen liittyvät asiat tulevat hänen mukaansa myös yhä tärkeämmiksi. Ne ovat osaltaan vetonauloja siihen, miten kansainvälisiä opiskelijoita pystytään houkuttelemaan alueelle ja opiskelemaan Suomeen.

– Keski-Euroopassa on yliopistoja, jotka tarjoavat ensimmäisen vuoden opiskelijoille asumisen. Sitä kautta opiskelijat sitoutuvat omaan ikäluokkaansa, tutustuvat ja muodostavat ryhmiä. On tutkittu asia, että opiskelijat sitten valmistuvatkin nopeammin.

SYK ei ole itse vielä missään kampusalueillaan tarjoamassa asuntoja. Uotilan mukaan asuntokysymykset ovat heillä mietinnässä. Paikalliset opiskelija-asuntosäätiöt ovat SYKin kumppaneina esimerkiksi Joensuussa ja Kuopiossa.

Uotilan mukaan muutosno-peus on ollut aika rajua yliopistojen tilankäytössä. Uusia ratkaisumalleja on syytä miettiä ja raja-aitoja rikkoa.

– Kaikki on mahdollista. Meidän firmamme on toiminut kymmenen vuotta. Alussa oli se tilanne, että yliopistot ilmoittivat, että he tarvitsevat uutta tilaa 50 000 neliötä. Siitä kahden vuoden kuluttua ei tarvittu uutta tilaa, vaan tilaa ruvettiin sanomaan irti. 150 000 neliötä on meiltä irtisanottu tilaa, Uotila kertoo.

Opetustapojen muutos on hänen mukaansa vaikuttanut paljon. Ei olla enää entiseen tapaan luentojen varassa, vaan opetusta tehdään erilaissa ryhmissä. Toimintatavat ovat muuttuneet.

– Pärjätään vähemmillä tiloilla ja pystytään käyttämään yhdessä luentosaleja. On pystytty tiivistämään satelliittitiloista pois. Esimerkiksi Oulussa opettajankoulutus ja arkkitehtuurin opetus ovat siirtyneet Linnanmaalle.

Uotilan mukaan on hienoa, että Linnanmaan kampuksella kaikki 140 000 neliötä on saman katon alla. Silloin on helpompaa löytää yhteiskäyttöön sopivia asioita.

SYK omistaa Oulun yliopiston tilat

Suomen Yliopistokiinteistöt Oy (SYK) omistaa ja kehittää pääkaupunkiseudun ulkopuolella sijaitsevia kiinteistöjä korkeakoulukampuksilla. Se omistaa muun muassa Oulun yliopiston kiinteistöt Oulussa.

SYK Oy:n omistavat yhdeksän yliopistoa pääkaupunkiseudun ulkopuolelta ja Suomen valtio.

Oulun yliopisto omistaa SYKistä 10,41 prosenttia.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (71)

Todella vaikea uskoa. Minusta on yliopistolle lähinnä noloa, että työntekijöitä pyritään pakkorahastamaan pysäköintipaikkojen muodossa, kun keskimääräinen palkkataso on muutenkin välttävä. Ehkä sitä paljon rummutettua työhyvinvointia voisi parantaa käytännön teoilla, eikä pelkällä sanahelinällä juhlapuheissa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yhdistyminen olisi pitänyt tehdä jo vuosia sitten. Kaikki korkeakoulut samaan kampukseen, niin opetukseen tulee säästöjä. Opiskelijoiden on myös helppo valita kursseja useilta alustoilta ja esim. jatkaa opintojaan samassa opinahjossa. Hienoa. Hyvä uudistus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei tässä ole mitään yhdistymistä. Sulautuminen on ihan eri asia. Siinä toisen tarpeeton hallinto häviää kokonaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

parkkipaikkojen sijaan olisin huolissaan opetuksen tasosta. Muistelen 2000 luvun alussa opiskelleena että jo tuolloin ruokaloissa oli kello 12 aikaan kymmenien metrien jonot. miten lienee sitten kun oamk laiset tulee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hölmöläisten täkin jatkamista tämä amkin ja lipaston yhtiestyö.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yliopiston ja yliopistolaisten pitäis tehdä yhteistyötä yritysten ja muiden ulkopuolisten yhteisöjen kanssa.
Harmittaa (erityisesti talvikautena) kutsua vieraita Linnanmaalle, kun ei voi heille kertoa, mistä löytyisi parkkipaikka puolen päivän suunnittelukokoukseen.
Tolppapaikat on varattu henkilökunnalle ja muut paikat on opiskelijoiden käytössä. Vapaata ruutua saa kierrellä ja hakea pitkään. Turha sanoa vieraille, että tulkaa julkisella kulkuneuvolla, kun väkeä tulee eri puolilta Pohjois-Suomea (Raahesta, Kemista, Torniosta, Ylivieskasta, ...) Tällöin oma (vuokra) auto on ainut mahdollinen. Mutta minnepä pysäköit?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Löytyyköhän S-sarjan mersulleni (2018) enää yliopiston parkkipaikalta tilaa, vai täytyykö vuokrata lähimmän kiinteistön parkkipaikka yksityiskäyttöön?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Itse jättäisin toisen Mesen yliopiston parkkikselle ja toisen kotiin. Yliopistolle kulkisin sitten taksilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Osta autotalliosake lähikiinteistöstä, niin on kärry paremmassa turvassa. Niitä saanee 20 000 alkaen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulun joukkoliikenne ja kaupunki ovat panostaneet todella paljon kaikkialla oulun- ja lähialueen liikkumiseen. Syksyllä nähdään miten hyvin kaikki toimii. Varmasti paremmin kuin koskaan aiemmin. Lisää bussivuoroja ja alakyläntien remontti entisestään parantaa ja nopeuttaa liikkumista. Näillä mennään nyt ja jatkossa entistä ympäristöystävällisemmin ja notkeammin 👍

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Entäpä henkilökunnan parkkipaikat? Riittääkö niitä kaikille kaukaa kulkeville?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oamk:ta tarvittiin koska yliopisto joutui kohonneiden vuokrakustannusten takia irtisanomaan 150 000 neliötä käytössään ollutta tilaa ja tälle tilalle ei löytynyt mitään muuta käyttöä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tais mennä neliöt vähän pieleen.
Linnanmaalla on yhteensä tuon verran neliöitä, eikä kaikkia (ainakaan vielä) yliopisto ole irtisanonut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikös Oamk enemmänkin halunnut eroon omista (nykyisistä( tiloistaan kun koulutusleikkausten myötä ne tulivat liian hintaviksi?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eilen aamulla ajoi 4 bussia perätysten yliopiston liittymässä. Bussissa oli n. 5 matkustajaa/bussi. Ei taida toimia tuo joukkoliikenne kun tullaan mieluummin autolla perille. Kuka haluaa käyttää tunnin suuntaansa bussilla kun autolla ajaa vartissa perille. Pakottamalla ei hyvä tule.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Loistavasti toimii joukkoliikenne keskustasta ja vähän kauempaakin (paikasta riippuen) Linnanmaalle.

Etenkin keskustasta ihan mielipuolista hommaa ajaa omalla autolla ja itkeä sitten parkkipaikoista.

Jonkun 3-4 kilsan matkan ajaa pyörällä lähes säässä kuin säässä.

Hyvin on kyllä ”köyhillä” opiskelijoilla asiat kun valitetaan parkkipaikkojen puutteesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Myös köyhän henkilökunnan pitää saada auto parkkiin kun kauempaa tulee. Tällä hetkelläkään paikkoja ei ole riittävästi. Henkilökunnan täytyy jopa perustella parkkipaikan tarve, jotta semmoisen mahdollisesti saisi. Opiskelijana pisin tyhjän paikan odottelu kesti 45 min, jotta pääsi tenttimään, onneksi olin ajoissa liikenteessä. Ammattikorkealaiset käyttävät suhteellisesti vielä enemmän autoja kulkiessaan, jolloin 300-500 paikka 6000lle koululaiselle ja opettajille ei riitä missään nimessä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No sitten pitää tulla bussilla.

Jos parkkia saa odottaa 45 minuuttia, niin kyllä se on ihan omaa tyhmyyttä tulla omalla autolla.

Kun niitä parkkipaikkoja ei voida rakentaa 10000 kappaletta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisiko sillä, että suurin osa opetuksesta alkaa vasta syyskuun puolella mitään tekemistä asian kanssa? Samasta syystä parkkipaikatkin riittävät vielä. Yliopiston reaktio parkkipaikkaongelmaan on ollut muuttaa parkkipaikkoja kiekkopaikoiksi. Tämä ei auta palaveriin muualta tulevia eikä esimerkiksi tentteihin tulevia, kun sitä toista autopaikkaa ei voi lähteä kesken tentin etsimään puoleksi tunniksi. Oma veikkaus on, että remontin alta uudelleen käyttöön vapautuvat parkkipaikat eivät riitä mihinkään. Pienempiin tiloihin sullotun yliopiston parkkitilan tarve ei vähene, eikä parkkitila riitä nytkään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tärkeintä luulisin olevan kaikille kommintoijille on opintopaikka ja siellä tiedon saanti ja ja tulevaisuus.
Annetaan nyt tämä parkkipaikka-asiat muiden hoidettavaksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (71)

Uutisvirta

13:55
Kuorma-auton lavalla olleet paalit syttyivät tuleen, ohikulkija havaitsi palon
13:36
Pärmäkoski onnistui kiertueen päätöskilpailussa, nousi seitsemänneksi
13:28
Norwegianin koneita Kanarian hiekkamyrskyn silmässä – koneet pitää tarkastaa ennen kuin niillä voi lentää
12:57
Henkilöauto ajautui ulos tieltä Siikalatvalla, ajokeli voi olla huono
11:35
Sairaalaklovneilla on sairaalassa tärkeä tehtävä tuoda päiviin leikkiä ja hassuttelua –  mutta pitääkö klovnin olla aina iloinen?
11:00
Italian liigan pelejä siirretään koronaviruksen pelossa - Milanon ja Venetsian matkailu vaarassa: "Tämä ei ole Italian Wuhan", sanoo matkailujohtaja
10:51
Käsittämätön tapaus NHL:ssä: Carolinan maalille nousi kesken pelin jääkoneen kuljettaja, joka torjui sensaatiomaisen voiton – Sebastian Ahon pisteputki jatkuu yhä
72
Loppuko hiihto ilmastonmuutokseen? Professori: "Eteläisen Suomen koululaisille luminen talviloma on muisto vain"
29
Lastenpsykiatriaan ohjataan yhä enemmän psyykkisestä häiriöstä kärsiviä lapsia ja nuoria – Oulun yliopiston professori: "Potilaiden määrä on selkeästi lähtenyt kasvuun"
24
Italiassa koronavirustartuntojen määrä nousee nopeasti – hallitus aikoo eristää tartuntakeskittymät ainakin kahdeksi viikoksi, jalkapallo-otteluita peruttu
22
Koulumaailmassa lastensuojeluilmoituksen oltava viimeinen toimenpide Lukijalta
15
Presidentti Niinistö ulkoministeri Haaviston esitutkinnasta Ylellä: "Voi olla hänen itsensä kannalta kiusallinen tilanne"
12
Vorot iskivät Oulun Verkkokauppa.comiin ja veivät huomattavan määrän elektroniikkaa – poliisi kertoi tuntomerkkejä paikalta poistuneesta henkilöstä
11
HS: Kaksi lentokenttää suljettiin Kanariansaarilla hiekkamyrskyn vuoksi, myös Suomen-lentoja peruttu

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on aluksi huono Kainuun maakunnassa, seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Taivalkoski ja Kuusamo sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Posio ja Salla lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Ajokeli on aluksi huono Kainuun maakunnassa, seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Taivalkoski ja Kuusamo sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Posio ja Salla lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi yöllä tai aamulla Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

253 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Mikset ole osakkeen omistaja?

Myyntiä tavoittelevalle nyt on tosiaankin hyvä aika myydä. Näin on tosin sanottu jo pian 10 vuotta. Niinä vuosina kun ei... Lue lisää...
Pannarimies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image