Oulu

Suurten lapinpöllöjen joukko Kempeleessä on saanut kuvaajat innostumaan – kiistaa lintujen saa­lis­tus­rau­has­ta

Lukija otti videolle, kuinka lapinpöllö nappasi saaliin Kempeleessä 18. joulukuuta 2017.
Oulu 11.1.2018 13:52
Taina Virolainen

Kempeleen peltoaukeilla on nähty viisi komeaa lapinpöllöä talven aikana. Isot, näyttävät linnut houkuttelevat luontokuvaajia.  

Lintuharrastajien kesken on tullut kissanhännänvetoa, pitäisikö pöllöille antaa saalistusrauha.

Pohjois-Pohjanmaan lintutieteellisessä yhdistyksessä on keskusteltu, ovatko toiset kuvaajista liian innokkaita ja menevät liian lähelle pöllöjä.

Yhdistyksen varapuheenjohtaja Risto Tornberg kommentoi, ettei lapinpöllö yleensä piittaa ihmisestä. Mutta  jos kovin likelle mennään, lähtee lapinpöllökin karkuun. Pelkona on ollut se, etteivät pöllöt ehdi saalistaa, jos ne joutuvat piilottelemaan ihmisiltä.

Kalevalle lapinpöllövideon lähettänyt oululainen luontokuvaaja Sylvain Eckhardt kertoo, että yhtenä sunnuntaina Kempeleen aukiolla päivysti parikymmentä kuvaajaa pöllöjen perässä.

– Se oli liikaa. Muutama kuvaaja ei ole haitta pöllöille, sanoo Eckhardt.

Kempeleestä löytyy evästä pöllöille

Risto Tornberg pitää hienona asiana sitä, että lähes huuhkajan kokoiselta vaikuttavia lapinpöllöjä voi nähdä Oulun seudulla.

– Se on luontoyrittäjillekin tärkeä asia. Opastetetuilla retkillä ei häiritä pöllöjä, luonto-oppaat toimivat vastuullisesti.

Kempele houkuttelee nyt lapinpöllöjä, sillä sieltä ilmeisesti löytyy ruokaa. 

Vuosi sitten pöllöt näyttäytyivät ihmisille kesyn oloisina Oulun seudulla, sillä ne olivat nälkiytyneitä. Viime vuoden myyräkadon jälkeen jyrsijöiden määrä on lähtenyt nousuun. 

Lumitilanne on nyt niin hyvä, että myyrät pystyvät lisääntymät hangen alla.

Tornbergin mukaan myyräkanta alkaa vahvistua Oulujoen eteläpuolella jopa vuotta aikaisemmin kuin pohjoispuolella. Syksyllä pellolle jäänyt vilja lisää myyrien ohessa myös koti- ja vaivaishiirien määriä, sillä ruokaa riittää jyrsijöille.

– Lapinpöllöllä on uskomaton kuulo ja myös näkö. Ne pystyvät paikantamaan lumen alla kulkevan myyrän. Ne lehahtavat hangelle ja pian myyrä on pöllön kynsissä.

Pehmeä lumi ei haittaa niiden saalistamista. Keväisin ilmaantuva kova kantohanki on sen sijaan ongelmallisempi.

Tornberg kertoo, että myös myyrien perässä olevat hiiripöllöt ovat olleet liikkeellä eteläistä Suomea myöten.

– Näihin aikoihin helmipöllötkin alkavat puputtaa. Myös siitä tietää, minkälainen on myyrätilanne.

Tornbergin mukaan myyräkannan lisääntyminen vilkastuttaa laajasti luontoa. Kun pedot keskittyvät myyriin, esimerkiksi maassa pesivät linnut saavat olla enemmän rauhassa ja niiden määrä kasvaa.

Äänetön saalistaja 

Vahvimmaksi lapinpöllöseuduksi on osoittautunut Perämeren pohjukan rannikkoseutu Haapavedeltä Oulun kautta Tornioon saakka.

Pohjoisena lajina lapinpöllö liikkuu myös valoisaan aikaan. Se pystyy saalistamaan yksinomaan kuulonsa avulla. 

Äänetön saalistaja metsästää lähes yksinomaan myyriä ja päästäisiä. Sen poikasluku ja vaellukset ovat on riippuvaisia myyrien runsaudesta. 

Suomessa arvioidaan pesivän noin 600 lapinpöllöparia, mutta vuosien väliset kannanvaihtelut voivat olla suuria.

Lähde: Luonnontieteellinen keskusmuseo

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (28)

Eikö tästäkin lajista ole jo tarpeeksi kuvia? Nehän ovat kaikki samannäköisiä! Kuvaajille lähestymiskieltoa ;)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No tämän mukaan ei sais oikein mistään ottaa valokuvia, eikä kirjoittaa kirjoja, lauluja tai leffoja kun kaikki on jo tehty.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei pöllömpää, eilen etelän pöllöt Oulus tänään lapin pöllöt Kempelees.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mutta ovat kuitenkin niin viisaita, että häipyvät oulusta nopeasti kun ymmärtävät sen ankeuden mikä oulussa vallitsee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lähdetäänpä kuvaamaan näitä kuvaavia lintubongareita muutama viikko yötä päivää heidän kotiensa ja työpaikkojen eteen. Kyllä näitä lintuja risoo tuo kyttäily ja häirintä koska niillä on elämä kiinni näistä saaliista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hieno video. Ja upeasti pöllähtänyt ilme pöllöllä saaliin salamavauhtia kokonaisena nielaistuaan: "Mitä, minne ruoka-annos hävisi, söinkö minä sen jo?"

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisi ollut mukava nähdä tuo lento ja saaliin nappaaminen ihan normaalinopeudellakin, niin saisi oikean käsityksen siitä, että kuinka nopeasti se oikein tapahtuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yritin vastata aikaisemmin, mutta linkkiä tutkitaan kai automaattisesti spämmiksi, eikä vastaus mennyt läpi. Koetan uudestaan. Mene youtubeen ja syötä hakusanoiksi "lapinpöllö 18.12.2017" niin löytyy alkuperäinen videopätkä norminopeudella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En ole koskaan nähnyt luonnossa lapinpöllöä, mutta myyriä on nyt paljon. Tuppaavat jo sisätiloihin...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Huonosti on Lapissa asiat, kun meijän pöllötkin lähtevät Oulun seudulle. Tulkaa takaisin Laphin, rakkaat pöllömme. Työttömien pitää lähteä liikkeelle Lapista, ei teidän pöllöjen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pöllöt ovat hienoja otuksia. Joskus ammoin kun metsästin, näin ihan uskomattomia pöllöjä, kymmensenttisistä tosi isoihin. Tulivat metsästääjäkin ihmettelemään ihan lähelle. Joskus kulki kylmät väreet selkäpiissä kun ne ilmestyivät hiljaa kulkijaa katsomaan. Ne sai usein houkuteltua esiin hiiren vikinää huulilla matkien. Tänä päivänä toivoisi isoa huuhkajaa kaupunkiin viemään nuo irtokissat

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minulla oli kesäisin 1960-70 -luvuilla kalareissuilla jokivarsiniityllä "tuttu" suopöllö, joka suuta piiskuttaessani kuin hiirtä tai myyrää matkien lensi luokseni joskus ihan yläpuolelle varmaan uteliaisuuttaan. Toisaalta jouduin myös pöllöjen raivokkaiden hyökkäysten kohteeksi mentyäni vahingossa liian lähelle maassa tai puussa olevia pesiä. Tuli äkkilähtö. Paljon oli hienoja ikimuistoisia luontokokemuksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muutama vuosi sitten parin sadan metrin päässä mökistä oli lapinpöllöllä pesä jossa kasvoi kolme poikasta. Mökkitietä ohi kulkiessa etsittiin katseella missä puussa poikaset ja emo kulloinkin istuksivat. Ja syksyn lähestyessä poikaset iltapimeällä tulivat mökin läheisyyteen ja "juttelivat" keskenään. Yksi kun päästi äänen niin toinen vastasi eri puolelta. Ei ole pöllöjä sen kesän jälkeen näkynyt vaikka odoteltiin että jospa joku niistä palaisi samoihin maisemiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

WAU! Upea video! Komea lintu. Pöllöissä vaan on jotakin pysäyttävää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Komea lintu! Antakaahan piiperöt linnuille ruokarauha.Eikä sinne toisten pelloille muutenkaan tarvitse mitään kansainvaellusta järjestää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Piiperöt pitävät huolta siitä, että niitä pöllöjä riittää pelloillasi!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihmiset liikkuvat kömpelösti lentäviin pöllöihin verrattuna. Jos bongarilauma kerääntyy johonkin pellonkulmaan, niin pöllö väistää sen kevyesti tarvittaessa. Häiriöalue on paikallisesti erittäin suppea.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (28)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Sipilän ylimielisyys syöksee keskustan oppositioon!

höpöttää valheita.Suomi ei ole ollut missään vaiheessa konkurssin partaalla.Sipilä on ainoastaan saanut aikaan,köyhän ka... Lue lisää...
Älä viitsi

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

16.10.

Fingerpori

16.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image