Oulu

Suuri rahoituspotti Oulun yliopiston tut­ki­ja­ryh­mäl­le - kyseessä uraauurtavan NMR-menetelmän kehittäminen

KUVA: Oinas Sara
Oulu 30.11.2017 14:54 | Päivitetty 30.11.2017 15:09
Kaleva

Uuden ultranopean, moniulotteisen NMR-menetelmän kehittämiseen on myönnetty akatemiatutkija Ville-Veikko Telkin ryhmälle Oulun yliopistosta 2,6 miljoonan euron rahoitus viideksi vuodeksi. 

Akatemiatutkija Ville-Veikko Telkki työskentelee Oulun yliopistossa.

Menetelmä tarjoaa uraauurtavia mahdollisuuksia kemialliseen, biokemialliseen, geologiseen, arkeologiseen ja lääketieteelliseen analyysiin.

ERC-rahoitettava tutkimusprojekti tähtää kokonaan uuden NMR-spektroskopian menetelmän, ultranopean moniulotteisen Laplace NMR:n kehittämiseen.

Menetelmä tarjoaa uraauurtavia mahdollisuuksia kemialliseen, biokemialliseen, geologiseen, arkeologiseen ja lääketieteelliseen analyysiin. Sen avulla voidaan esimerkiksi tutkia reaaliaikeisesti syöpäsolujen aineenvaihdunnan dynamiikkaa.

Menetelmää voidaan soveltaa muun muassa kairausdiagrammien määrittelyssä öljy- ja kaivosteollisuudessa, kulttuuriperintökohteiden tutkimisessa, iho- ja rintasyöpien diagnostiikassa ja oikeuslääketieteessä. Matalan kentän laitteiston edullisesta hinnasta johtuen korkeatasoinen NMR-analyysi tulee laajasti saataville, jopa kehitysmaissa.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Taisi olla jo toinen ERC-rahoitus fysiikan laitokselle noin vuoden sisällä. Toivottavasti laitos ymmärtää antaa näiden tehdä työtään rauhassa, eikä raahaa kaikkiin komiteoihin ja työryhmiin tienaamaan rahaa ja resursseja laitokselle. Ovat osuutensa tehneet. Hoitakoot joutavammat sen sisäisen politikoinnin

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja mitähän tuo olisi suomeksi? Siis niin, että sisältö olisi täysjärkisellekin ymmärrettävää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kieltämättä tässä uutisessa olisi voinut olla asiaa itse tekniikastakin, mutta NMR:stä löytyy helposti tietoa vaikkapa Wikipedian kautta. Sitä uskoisi täysijärkisenkin osaavan käyttää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onnea tutkimusryhmälle! Hyvä osoitus siitä, että Oulun yliopistossa tehdään huippututkimusta muualla(kin) kuin sähkötekniikan puolella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

15.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image