Oulu

Suupaltti lääkäri kirjoitti tarinan kauppakeskus Valkeassa odottavista miehistä – Simo Räisänen on myös selättänyt syövän kolme kertaa

Simo Räisänen tekee mielellään myös puutöitä. KUVA: Arto Kiuru
Oulu 9.7.2019 21:30
Arto Kiuru

Simo Räisänen on nykyajan korpifilosofi, joka kuuntelee mielellään kauppakeskuksissa odottavia miehiä.

Simo Räisänen, 76, on sanavalmis mies. Hänen uusin kirjansa Aurinko ja kuu – naisista ja miehistä, terveydestä ja sairaudesta on vanhemmalle väelle suunnattu hyvän olon kirja.

– Pohdin kirjassa paljon varttuneen miehen elämää varttuneen naisen kanssa.

Räisänen muistelee kirjassaan muiden muassa kauppakierroksia vaimonsa kanssa, lääkärissä käyntiä sekä pankissa jonottamista. Hän ripottelee sekaan myös arjen filosofian pohdintoja sekä takaumia lapsuudestaan Reisjärveltä.

Ikääntyneen tohtorin arkinen turina tuo mieleen Veikko Huovisen Havukka-ahon ajattelija tai Juhani Ahon Lastuja-kirjat.

– Kirjassa ei ole sen kummempaa sanomaa, se on enemmänkin eräänlaista ajatusten ilottelua, Räisänen painottaa.

Yksi kirjan tarinoista sijoittuu Oulussa sijaitsevaan kauppakeskus Valkeaan, jossa miehet odottelevat naisystäviään tai vaimojaan takaisin ostoksilta.

– Kutsun paikkaa, jollaisessa kauppakeskuksissa miehet odottavat naisystäviään kaupoilta, hermostuneiden miesten penkiksi, hän tarkentaa.

Kokkolassa kirpputorilla istuessaan Räisäsen seuraksi istuutui kerran mies, joka oli odottanut vaimoaan kahviossa jo kolme tuntia.

– Mies oikeasti murehti, kuinka oli antanut vaimolleen syntymäpäivälahjaksi viisisataa euroa, Räisänen pohtii.

Hermostuneiden miesten penkki ei ole piinapenkki, vaan paikka, jossa miehet purkavat toisilleen ajatuksia ja tunteitaan.

– Kun miehet eivät tunne toisiaan, he saattavat puhua toisilleen estoitta melkein mistä tahansa sekä samalla myös toimia toinen toistensa terapeutteina, Räisänen sanoo.

Kahvipöytäparlamentista tai nurkkabaariin kokoontuvasta kaljoitteluremmistä naisystäviään vartovan miesporukan erottaa ryhmän ainutkertaisuus.

Kohtalotoverit myös kunnioittavat toisiaan. Toisten kyykyttämistä ei suvaita.

– Oulun Stockmannin kahviossa istui aikoinaan jopa kaksi eri sakkia, jotka rehentelivät sillä, ettei ulkopuolisilla ole heidän pöytäänsä asiaa.

Seuraava kirja sivuaa toista maailmansotaa

Lääketieteen tohtoriksi Oulun yliopistosta 1974 väitellyt Räisänen on ruotinut kirjoissaan uskomus- sekä vaihtoehtohoitoja. Hän on kirjoittanut myös metsästyksestä ja kalastuksesta.

Seitsemän kirjaa kirjoittanut eläkeläinen pitää itseään enemmän tunteellisena suunsoittajana kuin akateemisena tosikkona.

– Seuraava kirjani sivuaa toista maailmansotaa, kokoan siihen jatkosodassa isänsä menettäneen lapsuuskaverini muisteloita.

Kalajankylässä Reisjärvellä varttunut Räisänen luki jo kansakoulua käydessään kirjoja ahkerasti.

– Lukion äidinkielen opettajan mielestä minusta ei koskaan voinut tulla kirjoittajaa, kuulemma rälläsin ja lystäsin liikaa, enkä keskittynyt tarpeeksi kielioppiin tai suomen sukulaiskielten historiaan.

Räisänen ehti lääkärinä työskennellä ylilääkärinä Kokkolan aluesairaalassa sekä terveyskeskus- ja työterveyslääkärinä ympäri Suomen.

Yksi syy lääkärikoulutukseen hakeutumiselle oli siinä, että Räisänen sairastui vakavasti jo kansakouluikäisenä.

– Astman tapainen hengityssairaus teki liikunnasta vaikeaa, kuulan työnnössä ja korkeushypyssä sentään pärjäsin.

Räisänen on myös selättänyt syövän kolme kertaa. Häneltä on leikattu 1990-luvun lopulla melanoomakasvain sekä muutama vuosi sitten tyvisolusyöpä.

Kymmenen vuotta sitten Räisäsellä todettiin leukemia, jota seurataan yhä säännöllisesti lääkärikäynneillä.

– Kolme vuotta olen tullut lääkkeittä toimeen, sekä oppinut, että kun hoitoon hakeutuu ajoissa, jopa syövän kaltaisesta vakavastakin sairaudesta on mahdollisuus parantua.

Simo Räisänen

Syntynyt 22.10.1942 Kivijärvellä.

Ylioppilaaksi Tuiran lukiosta 1964.

Lääketieteen tohtoriksi Oulun yliopistosta 1974.

Laboratorion ylilääkärinä Savonlinnan keskussairaalassa 1974–1981, Keski-Pohjanmaan keskussairaalassa Kokkolassa 1981–2008, työterveyslääkärinä eri puolella Suomea 2006–2014.

Kirjoittanut eläkkeellä seitsemän kirjaa, tekee puutöitä sekä kalastaa.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

18:00
Oulun ainoa keltakoivu ja mänty, jonka käpyihin hiiret piiloutuivat – Jenni Miettunen tuntee Hupisaarten mielenkiintoiset puut Tilaajille
17:56
Superlupaus Laura Lahtinen kauhoi Suomen ennätyksen sivulajissaan
17:29
Limingantien tietyömaiden kohdalla liikenne on sujunut pääosin hyvin, mutta kaikki eivät ymmärrä kääntymiskieltoa Kempeleentielle
16:59
Pelastuslaitos hälytettiin Kemissä rakennuspalon sammutustehtäviin – paljastui liedellä käryäväksi ruoaksi
16:39
Niittokoneesta lentänyt kipinä sytytti maaston palamaan Siikalatvalla – alkusammutus auttoi palon rajaamisessa
16:15
Kahden kantasuomalaisen nuoren epäillään pahoinpidelleen kaksi ulkomaalaistaustaista nuorta Kajaanissa
15:48
Poliisi kertoo lisätietoa Luumäen kuolonkolarista: henkilöauto pysähtyi todennäköisesti matkustajien erimielisyyksien takia
108
Polttoainetta 100 litraa tunnissa ja noin 4000 katsojaa – Tractor Pullingin SM-sarjan viides osakilpailu pidettiin Tyrnävällä
61
IS: Tuomas Enbuske kertoo, miksi kolaroi sähkötolppaan Sievissä
56
Puheenaihe: Onko Suomi kallis matkailumaa suomalaisille? Matkailu- ja ravintolapalvelujen edusmies Timo Lappi: Alkoholin verotus suomalaisissa ravintoloissa on EU-maiden kireintä
46
Miksi ihmiset nousivat henkilöautosta keskellä tietä? – Poliisi kertoo tänään lisää Luumäen kolarista, jossa kaksi jäi rekan alle ja kuoli
31
Vain kuningatar Elisabet saa syödä joutsenia Britanniassa – hovi pitää tiukasti kiinni hullunkurisista perinteistään
31
HS: Venäjä pohti Karjalan palauttamista Suomelle vuonna 1991 – "Venäjän mukaan alueellisia ongelmia oli niin Krimillä kuin Karjalassakin"
16
Kaakkurissa juostaan portaita ja poljetaan maastossa – Liikuntamaassa riittää treenaajia, vaikka alue ei ole vielä läheskään valmis

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Päijät-Hämeen ja Keski-Suomen maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Kemi, Keminmaa, Tornio ja Tervola.

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä maan länsiosassa.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hakkaraisen Teuvo on kyllä aika äijä sanon minä

Ei varmaankaan löydy.. Jos Teuvon varassa on yhteiskunnan ja eduskunnan päätökset niin sama lähteä ruotsiin. Miehellä o... Lue lisää...
Vanhus48

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image