Oulu

Supersuosittu Sämpy-kissa Oulusta sai riesakseen pikkuveljen – uusi kalenteri ja vuoden kissanruoat lohduttavat

Oulu 24.10.2017 20:40
Taina Virolainen
KUVA: Riikka Hedman

Nettijulkkikseksi ja kirjatähdeksi nousseen Sämpy-kissan elämä on ollut kesästä lähtien aikamoista hullunmyllyä.

Sämpyn kotiin Kellon Kalimenkylään otettiin heinäkuussa 13-viikkoinen kissanpoika, jota Sämpyn oli ensin aika vaikea sulattaa. Hiskias Hääppönen eli tuttavallisemmin Hiski tulla rymisteli täysillä kuvioihin mukaan.

Sämpyn sihteeri ja emännänkin virkaa hoiteleva Riikka Hedman kertoo, että Hiski otettiin Sämpylle kaveriksi. Perheen kaksi muuta kissaa Elmeri ja Nelli alkavat olla jo niin iäkkäitä, ettei niistä ole painikaveriksi Sämpylle.

"Kuka tekkee mittään millään tyhymällä pikkuveikalla?", Sämpy kyseli Facebook-sivuillaan, joilla on yli 35 000 tykkääjää. Sämpyn yksittäiset päivitykset saavat hetkessä tuhansia tykkääjiä.

Sämpy-ilmiö lähti Kalevan lukijakuvista vuonna 2015, jolloin kuva Sämpy-karvapallon agilitypompusta lähti netissä elämään lumivyöryn tavoin.

Kommentoijat kertoivat Sämpylle lukuisia vinkkejä, kuinka sopeutua rasittavaan pikkuveljeen. Lienevätkö neuvot vaikuttaneet, sillä Sämpy ja Hiski alkavat nyt olla kavereita ja pitävät yhdessä vauhtia yllä niin että tanner tömisee.

Pallit pois ja toipumislomalle

Nelivuotias Sämpy ja Hiski-pentu ovat ulkonäöltään kuin kaksi marjaa. Riikka Hedman löysi perheeseen sopivan norjalaisen metsäkissan ja maatiaiskissan poikasen Lappeenrannasta.

– Hiskillä on samantyyppinen tuuhea turkki kuin Sämpyllä. Sillä on älyttömän pitkä häntä, josta tulee melkoinen kun se on kasvattanut siihen enemmän karvaa, Riikka Hedman selittää.

Sämpyn ilme kertoo kaiken: "Voihan pikkuveli!" Kissat jahtaavat toisiaan leikkimielisesti pitkin pihaa tämän tästä milloin puussa, milloin maassa. KUVA: Riikka Hedman

Sämpy saattaa olla nyt hieman vahingoniloinen: Hiskiltä leikattiin maanantaina pallit pois ja se on toipumislomalla. Sämpylle on sama operaatio tehty vuosia sitten. 

Riikka Hedmanin kamera on käynyt ahkerasti viime kuukaudet kissojen tutustumista kuvatessaan. Toiveissa on tehdä uusi kirja Sämpystä ja pikkuveljestä. Kuvia tarvitaan vielä lisää eri vuodenaikoina.

Vuonna 2016 ilmestynyt kirja Sämpy:Kissan vuosi on jo kuulunut hiirenkorville eläinystävien käsittelyssä.

Todennäköisesti Suomen suosituin kissa

Sämpyllä menee fanirintamalla lujaa. Vuoden 2018 kissan vuosikalenteri Sämpystä on jo julkaistu. Opiksi on otettu, sillä tämän vuoden Sämpy-kalenteri myytiin hetkessä loppuun ja moni kalenteria halunnut jäi nuolemaan tassujaan.

Ranskalainen eläinruokavalmistaja etsi Suomen suosituinta kissaa ja koiraa ruokiensa mannekiineiksi. Erittäin tykätyt kääpiösnautserit Makkosen pojat valittiin koirien edustajaksi ja kissojen puolelta valinta osui tietysti Sämpyyn.

Sämpy tienasi vuoden kissanruoat itselleen sillä diilillä. Ei hassumpi suoritus kissalta Kalimenkylän raitilta. Sihteeri joutui tietysti ottamaan vähän videota ja kuvia, mutta sehän on vain sihteerin työtä.

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Kyllä sinä Sämpy olet sitten ihana tuumailija. Kyllä se Hiskias hääppönen on hyvässä koulussa. En ole vasepookissa mutta olen katsellut sun hulvatonta touhua sieltä. Sinähän tulet jo hyvin juttuun Hiskias hääppösenkanssa ja teillä on hauskaa yhdessä.

Tilasin sinun vuosikalenterin jo nyt niin saanpas palvelijanikanssa sitä aina tiirailla. Tämänvuoden kalenterissa on jo monta kynnenjälkiä mutta vielä sinut siitä tunnistaa. Kirjaasikin olen lukenut kulmat pyöreiksi...

Hyvää syksyä sinulle Sämpy ja koko sinun koti väelle Hiskiästä unohtamatta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sämpy on paras <3 Muistakaa olla kuitenkin varovaisia ulkoillessanne: näin yks päivä kotkan liitelevän Ritaharjun vieressä, kalimenkylään ei pitkä matka. Toivottavasti oli vain ohikulkumatkalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

145
Suomen Yrittäjät kehottaa jäseniään lopettamaan ay-jäsenmaksujen perimisen – myös kovempia toimia suunnitteilla
95
SAK:n Elorantaa ei yllätä yrittäjien aie lopettaa ay-maksujen perintä palkasta – "Ay-liikkeen alasajo motiivina, aika surullista"
93
Iso osa Suomen suurimpaan työttömyyskassaan tänä vuonna liittyneistä on nuoria – tarkkaa syytä siihen ei YTK:ssa tiedetä
61
Ammattiliittojen lakot laajenevat taas – 7 000 Teollisuusliiton työntekijää ensi viikolla kolmeksi päiväksi lakkoon
36
Näin JHL:n lakko tuntuu Oulussa syyslomaviikolla: Ruokaloita kiinni, sisäliikuntapaikat suljettuina, yleisten tilojen siisteyden laskua
34
Kärpät dominoi liigakaukaloita ja rikkoo ennätyksiä – yksikään liigajoukkue ei ole yltänyt aiemmin samaan kuin oululaiset nyt
34
Teollisuusliiton Riku Aalto: "Emme käy sdp:n vaalikampanjaa, jäsenet todella pettyneitä hallituksen toimiin"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Osittainen varhennettu vanhuuseläke

Saisipa sitten joskus edes jotain. Ettei vaan jää ilman sitä kaikkea, mitä muut saavat ja minä en. En ala. Mulla nyt su... Lue lisää...
Osittain myöhennetty...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

19.10.

Fingerpori

19.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image