Oulu

Suomi ja Oulu mainittu! Britannian BBC hehkuttaa, miten Oulu nousi tuhkasta Nokian jälkeen – "Suomalainen kaupunki tappeli vastaan"

Britannian yleisradioyhtiö BBC on tehnyt teknologiauutisiin keskittyvälle sivustolleen tiiviin videon, joka kertoo kuinka vahvasti Nokiasta riippuvainen Oulu nousi uudelleen. Arkistokuva. KUVA: Moilanen Jukka-Pekka
Oulu 10.10.2018 18:44
Antti Pasanen

Britannian yleisradioyhtiö BBC on tehnyt teknologiauutisiin keskittyvälle sivustolleen tiiviin videon, joka kertoo kuinka vahvasti Nokiasta riippuvainen Oulu nousi uudelleen tuhkasta Nokian puhelinliiketoiminnan hiivuttua ja tuhansien menetettyä Oulun seudulla työpaikkansa. 

– Kun Nokian puhelinliiketoiminta romahti, moni uskoi että se tarkoitti loppua suomalaiselle Oulun kaupungille, jossa Nokia oli tärkein työnantaja. Mutta paikalliset eivät olleet valmiita antamaan kaupungin hiipua. Näin he taistelivat vastaan, kertoo jutun esittelyteksti.

Videota varten on haastateltu kourallista ICT-alan näkyviä oululaisia hahmoja.

Äänessä ovat muun muassa hyvinvointisormusta kehittävän Oura Healthin johtaja ja perustajiin lukeutuva Petteri Lahtela, Nokian tehtaanjohtaja Erja Sankari ja Business Finlandin Arto Pussinen.

Pussinen sanoo videolla muun muassa, että kännykkäbisneksen romahdus oli lopulta pitkällä aikavälillä hyvä asia Oululle, koska yrityskenttä monipuolistui eikä melkein kaikki ole enää yhden ainoan tukijalan varassa.

Erja Sankari korostaa Nokian Bridge-nimisen tukiohjelman, joka poiki lopulta alueelle jopa 300–400 uutta yritystä.

Pussinen mainitsee lopussa kansainvälisille katsojille myös sisun, joka on sitä, "ettei koskaan anneta periksi ja lakata yrittämästä".

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (54)

Ei taida BBC uutiset illa ajantasalla👍🏻😴 Taineet käydä Oulussa 99 viimeksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paljon on Oulussa ex-nokialaisten kartanoita ja McMansioneita myynnissä ja lisää tulossa eli asuntotarjontaa on huipputeknikoille, vaan eipä niillä ostajaehdokkailla tunnu olevan rahaa, ettö suostuisivat pyyntihintoihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulun suuruuden ja menestyksen ajat ovat kaukana takanpäin! Bisnes-Oulut voisi heittää hitoille ja palata tervanpolttoon ja pottujen tervaukseen! Ikiaikaiseen oululaiseen ja tyrnäväläiseen elinkeinoon!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulusta jos haastatellaan firmoja, niin Bittiumin pitäisi kyllä olla kolmen ensimmäisen joukossa. Eikö business oulu hoksannut?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ensin Oulun kaupungin johtajat olivat rähmällään Nokialle, ja nyt kaupungin johto on rähmällään ässä-organisaatiolle.
Tuleekohan kymmenen vuoden päästä ohjelma, jossa Oulun kaupunki nousee ässä-ahdingosta?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sitä minä vaan, että on ne jotenkin surkuhupaisia nuo suurimman osan marinat ja mankumiset. Tulee mieleen, että joko se Putin on saanut oululaiset örveltäjät puolelleen horjuttamaan suomalaista yksituumaisuutta ja hyvinvointivaltion perusteita!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ha, loppuhan se oli. Oulun kiinnostus on nykyään täysi 0. Käynti keskustassa sen kertoo. Toisin on zempeleessä, joka vetää uusia asukkaita ja yrityksiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voi kun tietäisit! Oululaisia Oulu ei ehkä kiinnosta, mutta muita kyllä siitäkin edestä. Lähelle on vaikea nähdä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Keskustalla ei ole mitään merkitystä, Oulun on ihan muuta kuin keskusta. Kempele on kyllä hoitanut asiansa hyvin, mutta siellä ei olekaan keskustahypettäjiä riesana vaan palvelut ja yritykset menee sinne missä on tarvetta, tilaa ja yhteydet kunnossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulu elää edelleen Nokia krapulaa, Oulun elinkeinorakenne on edelleen kapeilla harteilla Business Oulun pitäisi kehittää ja monipuolistaa Oulun elinkeinorakennetta mutta siellä näyttää olevan edelleen ainoa suunta, ICT yritykset. Panostus yhteen toimialaan aiheuttaa suuren riskin, malli Nokia, kaikki munat samassa korissa! Oulun tilanne on heikko, vaikka on taloudellinen noususuhdanne Oulu joutuu ottamaan lisää velkaa 100 milj € ensi vuonna ja velkamäärä lienee 1,3 mrd €? Poliitikot eivät kykene laittamaan kaupungin taloutta kuntoon, säästöjä ei saada aikaan. Oulua rasittaa myös mittava aivovuoto loppututkinnon suorittaneita nuoria joutuu muuttamaan etelään ja ulkomaille, kun kaupungista ei löydy koulutusta vastaavaa työtä mutta tilalle muuttaa 5-600 työtöntä! Kaupunki etenee auringonlaskun suuntaan eli ei ole aihetta hehkutukselle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ensinmäinen asia mitä pitäisi tehdä on koko business Oulun lopettaminen ja välittömästi. Keskiaikaisempaa ajattelua ei mistään muualta löydy ja pisneksestä ei tuolla ole mitään hajua, nimestä huolimatta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei sellaisia ihmeitä jatkuvasti tapahdu kuten pc:n kohdalla että tuote jolla ei alkuun ollut mitään varsinaista käyttöä varsinaisesti kehittyy jokapäiväisen elämän ydinasiaksi... Ensin yleensä täytyy keksiä jokin tarve joka tyydytetään eikä päinvastoin että keksitään tuote jota pyritään levittämään niin paljon että siitä kehittyy tarve.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulu on paras Minä olen syntynyt täällä olen 1959 innovaatio Oulusta suoraa Tuiran synnytyslaitokselta! Hyvä äiti ja isä ja Oulu! Hei eletään eikä valiteta

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulun talousluvut velkoineen kyllä näyttävät totuuden miten Oululla menee. Oulu on täysin konkurssikypsä peräkylien takahikiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

VAI TUHKASTA.................
Vaikka Golleekio valitsi aikoinaa Matalajännitystekniikian Ins, Kaijansaaren johdolla ohi Koskivoimatekniikan!! Niin Oulusta tuli monta koyhää,kun lopettivat koulutuksen kesken!
Palkkioksi hän sai lopputilin!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Haluanpa tässä yhteydessä tuoda yhden tuon ajan vaikuttajan prof. radioamatööri Juhani Oksmanin nimen takaisin tietoisuuteen. Hän oli Oulun Yliopistossa fysiikan ja tekniikan professorina. Viestiliikenne ja digitaalitekniikka enteili jo tuolloin radiopuhelinten nopeaa kehitystä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Osa kommentoijista on tyypillisiä Suomalaisia joille pitää saada valittaa tästäkin. Olis vaan kaikki jääneet työttömiksi. Johtuuko ettei itse ole työllistynyt ja siis kenenkään muunkaan ei saisi työllistyä. Jos on työllistynyt niin jollakin vääryydellä tietenkin eikä ainakaan veroja maksa. Paljon parempi jos muilla menisi vähintään yhtä huonosyti kuin itsellä? Eikä ne mitään kuitenkaan osaa. Varmaan vaan tyhmiksikin kouluttautuneet. Minä itse olenkin ainakin paaaaljon parempi ihminen (ja muuta vali valia...)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onhan tämä hieno juttu, mutta Oulua ei todellakaan kannata kehua. Viimeiseen pariinkymmeneen vuoteen budjetti ei ole ollut positiivinen. Joko velkaa on yli kymppitonni per asukas? Kyllä se meiltä - veroina - kerätään, se on varmaa (sanoo omakotitaloasuja).
Vihdoin tänä vuonna vihjataan, että "on noita paperintyöntäjiä liikaa". Herran kiitos Kempele ei tule suostumaan kuntaliitoksen, muutoin tulisi taas viiden vuoden irtisanomiskielto.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (54)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Etelä-Savon ja Pohjois-Karjalan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia.


Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

SAIRAIDEN PILKKAAMINEN.

Vai puolustat erilaisia ihmisiä etkä ole niitä tuijottanut?? Ainakin Lesta-Sipilä ei ole kuulunut tähän joukkoon. Olipa ... Lue lisää...
jerme

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

15.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image