Oulu

Suomi 100 -vuosi huipentuu tänään Oulussa pääjuhlaan - 1200 juhlavuoden tekijää kutsuvieraina

Presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio vierailevat Oulussa Suomi 100 -juhlavuoden päätapahtumassa lauantaina. KUVA: Timo Marttila
Oulu 2.12.2017 5:00 | Päivitetty 2.12.2017 8:44
Minna Akimo, Eija Mikkonen

Suomi 100 -juhlavuosi huipentuu tänään lauantaina Oulussa pidettävään valtakunnalliseen pääjuhlaan. Kutsuvierastilaisuuteen saapuu kaikkiaan 1200 vierasta.

Pääjuhla on ennen kaikkea kiitos niille, jotka ovat olleet tekemässä ja järjestämässä juhlavuoden tapahtumia eri puolella Suomea.

- Juhla on tärkeä kiitos kaikille juhlavuoden rakentajille sekä Suomen kansalle, joka voi seurata juhlaa television kautta, Suomi 100 -vuoden ohjelmapäällikön Suvi Innilä sanoo.

Juhlavuoden aikana Suomessa on järjestetty kymmenisen tuhatta erilaista tilaisuutta ja tapahtumaa, jolla on juhlistettu maan merkkivuotta. Näitä tilaisuuksia on ollut mukana tekemässä noin 600 000 suomalaista.

- Juhlavuoden tavoitteena on ollut vahvistaa suomalaisten yhteenkuuluvuuden tunnetta ja yhdessä tekemisen tapaa. Tässä olemme onnistuneet erinomaisesti, Innilä lisää.

Pääjuhlan paikkakunnaksi valikoitui Oulu, sillä järjestäjien mielestä juhla piti saada Helsinki-Tampere-Turku-kolmion ulkopuolelle. Oulu valikoitui juhlapaikaksi, sillä kaupungissa on totuttu järjestämään suuren luokan tapahtumia.

Suomi 100 -juhlavuoden päätapahtumaan saapuu myös presidenttipari Sauli Niinistö ja Jenni Haukio. Juhlatilaisuuden isäntänä toimii pääministeri Juha Sipilä (kesk.) sekä Oulun kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Juha Hänninen (kok.).

Pääjuhlassa esitetään ainutkertainen kapellimestari Jaakko Kuusiston säveltämä Yhdessä -teos. Teos on tehty kymmenelle suomalaiselle orkesterille. Musiikin lisäksi illan juhlassa antaa läpileikkauksen suomalaisesta tanssista, nykysirkuksesta ja mediataiteesta.

Juhla näytetään Ylen TV1-kanavalla ja sitä voi seurata eri puolilla maailmaa Ylen Areenasta.

Presidenttipari vierailee päivän aikana myös muualla Oulussa, mikä näkyy hetkittäin kaupungilla muun muassa poikkeuksellisina liikennejärjestelyinä. 

Niinistön ja Haukion vierailu alkaa Oulun kaupunginteatterilta, missä he tervehtivät nuoria juhlijoita Lasten linnanjuhlissa. Kaarlenväylän silta tullaan sulkemaan liikenteeltä lauantaina aamulla kello 9. Kaupunginkirjaston parkkipaikka ei ole käytössä kello 9–11.

Teatterilta presidenttipari siirtyy kauppakeskus Valkean Kesäkadulle, jossa he tapaavat kansalaisia kello 10.45. Niinistö osallistuu myös Tasavallan presidentin kyselytunti -ohjelmaan Ylen Radio 1:ssä kello 13–14.

Myöhemmin lauantaina Niinistö tiputtaa avauskiekon Suomi 100 -jääkiekko-ottelussa, jossa Oulun Kärpät kohtaa Porin Ässät. Sen jälkeen ohjelmassa on suurjuhla Ouluhallissa.

Ouluhallin parkkipaikat on varattu illalla järjestettävän valtakunnallisen juhlatilaisuuden vieraiden ja järjestäjien käyttöön.

Poliisi muistuttaa, että Kärppä-otteluun menijöiden on syytä lähteä ajoissa liikkeelle ja etsiä laillinen parkkipaikka jostain muualta kuin Ouluhallin pihalta.

Oulun poliisi lupaa tiedottaa liikennetilanteesta ja mahdollisista ruuhkista Twitterissä.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (26)

Johan pomppas.
Suomi 100 -juhlavuosi ei todellakaan huipennu tänään missään Suomessa yhtään mihinkään vaan tämä juhlavuotemme huipentuu Isänmaamme syntymäpäivänä 6.12. jota kruunaa Linnanjuhlat ja Suomi 100 -juhlavuosi päättyy muistorikkaasti 31.12. uudenvuodenyönä.
Valtakunnallinen 2.12. Suomi 100 -juhlavuoden juhla Oulussa oli erinomaisen hyvä ja oikea päätös.
_

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Kutsuvierastilaisuuteen saapuu kaikkiaan 1200 vierasta. Pääjuhla on ennen kaikkea kiitos niille, jotka ovat olleet tekemässä ja järjestämässä juhlavuoden tapahtumia eri puolella Suomea."

"Näitä tilaisuuksia on ollut mukana tekemässä noin 600 000 suomalaista."

Onkohan millaisella otannalla valittu nämä 1200 henkeä 600 tuhannesta? Siellä on jokaisen pikkukunnan juhlavuositoimikunnan päälliköt kilistelemässä samalla kun oikeat tekijät saavat luvan seurata heidän juhlimista televisiosta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä pitää olla maailma pimeä, jos pahoittaa tästäkin mielensä. Loistava mainos Oululle ja sen imagolle. 6.12. Tulee Pikku kakkosen konsertti Oulusta ja siinäkin on näköjään oululaiset musiikkiluokkalaiset mukana. Mahtavaa hommaa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pakko kiittää kansalaisena , kun saan oikein televisiosta seurata paremman väen juhlintaa. Ilmeisesti juuri tämä on se tapa, jolla eliitti katsoo lisäävänsä kansalaisten yhteenkuuluvuuden tunnetta. Kiitos siitäkin, että kelpuutatte meidät televisiosta katsojat juhlien maksumiehiksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Millä mandaatilla se Sipilä siellä isäntänä on. Hän ei ole oululainen eikä koskaan ole ollut. Olisi niitä oululaisiakin siihen ollut Hännisen kaveriksi. Onko tässäkin kysymys kepun politiikan tekemisestä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Varmaan Oulu tarvitsisi joko toisen urheiluhallin, tai sitten erikseen tapahtumahallin. Mielestäni kuitenkin itsenäisyyttä kannattaa juhlia, myös tällä tavalla, ja minä arvostan sitä, että joka juhlaa ei sijoiteta etelään. Eikös kitka- ja nastakenkiä ole saatavilla melkoisen laaja valikoima, joten urheilijan pitäisi selvitä kahden viikon hallittomuudesta ulkoharjoittelussa ehjänä ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin minä mieleni pahoitin ei tullut kutsua ja ouluun tarvittasiin messukeskus kaikenmaailman kissaristiäisiin vaikkaa suomen satavuotisjuhla päätöntävalta eu:ssa ja suomalaiset sokeasiti tottelee

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyseisen juhlan vuoksi Ouluhalli on poissa urheilukäytöstä pari viikkoa, ja tavoitteelliset yleisurheilijat joutuvat harjoittelemaan ulkona liukkailla alustoilla räntäsateessa. Syksyn messujen ym. kissanristiäisten aikaan tilanne oli vielä jollakin lailla siedettävä, mutta ei enää tähän aikaan vuodesta, kun maa on lumessa ja jäässä.

Kysynkin, kuka korvaa, jos kaikkensa panostava urheilija saa vakavan pitkäaikaisen vamman joutuessaan toteuttamaan liukkaalla maantiellä harjoitusohjelmansa mukaisia maksimitehoisia pikajuoksuvetoja? Ei ainakaan vakuutusyhtiö, sillä tällaiset harjoitusolosuhteet katsotaan liian vaarallisiksi. Tuskin kenenkään tarvitsee enää ihmetellä Oulun parhaiden yleisurheilijoiden muuttamista urheilijaystävällisemmille paikkakunnille, kuten Jyväskylään, Tampereelle ja Kuopioon. Jopa Haaparannassa olosuhteet ovat yleisurheilijoille paljon suotuisammat kuin Oulussa nimenomaan urheilukäytössä olevan hallin ansiosta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nimenomaan. Kermaporukan takia muut kärsivät. Tämäkin juhla olisi joutanut pitää Helsingissä, missä pöljyys muutenkin nykyään asuu. En arvosta Saulia pressana, ja Sipilä joutaisi roskapönttöön.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Itse olen urheilija, enkä todellakaan tarvitse sitä varten oulunhallia 100-vuotisjuhla kerran sadassvuodessa, kun näiden oululaiseten b-luokan ”kilpaurheilijoiden” juoksupaikka voi olla vaikka jäähallin ympyrä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Markku Kukkoaho harjoitteli Kaukovainion ammattikoulun pitkällä kellarikäytävällä.
Tulokset aivan eri luokkaa kuin nykyisillä urheilijoilla. Markku oli sentään tuloksissa maailman eliittiä 400 m juoksijana. Euroopan parhaimpiin kuuluva. Ennätystä ei ole taittu vieläkään rikkoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos olet oikeasti tavoitteellinen yleisurheilija jolle jo se parin viikon mittainen räntäsateessa kärvistely alkaa syömään olympiatoiveita niin sitten sinun täytyy nimenomaan muuttaa paikkakunnalle jossa pystyt toteuttamaan tavoitteellista harjoitteluasi.

Jos taas olet pelkkä harrastelija joka tykkää kutsua itseään tavoitteelliseksi niin kyllä tästä kunnasta jumppasaleja ja juoksuratoja löytyy, oikea kysymys on että löytyykö haluja pitää se tavoitteellisuus myös räntäsateessa.

Pitää muka päästä autolla lämpimään halliin harjoittelemaan :D

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikki kunnia urheilulle, mutta oletko tosissasi? Tämä kohtaamasi odottamaton ja vastentahtoinen talvinen pakkosauma tuo auttamattomasti mieleen historiallisia tapahtumia. Ehkä lohtua tuo, että teet uhrauksia yhteiseksi hyväksi. Rauhallista itsenäisyyspäivää!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja mikä parasta tämä ei maksane yhtään mitään kellekään- ei edes veronmaksajille? ÖÖÖ tuota ei tainnut mennäkään ihan halvaksi kekkereiden kustannukset.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (26)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Maan pohjoisosassa lännen ja lounaan välinen tuuli on voimakasta iltapäivällä ja illalla, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Metsäpalovaroitus on voimassa Satakunnan, Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Kemi, Keminmaa ja Tornio.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Mikä nautinto olla tekemättä palkkatyötä, toverit

Nyt eläkkeellä ja terveenä, vireänä "vanhuksena", sanovat jotkut. Enpä taida olla kovastikkaan vanhus, sillä jaksan kut... Lue lisää...
Roverauta

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

18.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image