Oulu

Suomessa ja Venäjän Karjalassa kehitetään uusia jä­te­ve­si­poh­jai­sia lannoitteita – taustalla Oulun yliopiston koordinoima hanke

Jätevedestä halutaan kehittää uusia lannoitteita. Kuvituskuva Taskilan jätevedenpuhdistamosta. KUVA: Peura Pekka
Oulu 25.2.2019 15:31
Heidi Peltonen

Suomessa ja Venäjän Karjalassa selvitetään, miten jätevesistä voitaisiin valmistaa lannoitteita. Tutkimuksessa selvitetään uutta lietteen- ja jätevedenkäsittelytekniikkaa ja tehdään resepti kierrätyslannoitteen valmistamiseksi. 

Kyse on Oulun yliopiston Kestävän kemian tutkimusyksikön koordinoimasta tutkimus- ja kehittämishankkeesta, joka pyrkii luomaan kaupallistamismalleja jätevesistä valmistettaville lannoitteille. 

Hankkeen taustalla on se, että Venäjällä jätevedenpuhdistamojen lietteitä ei toistaiseksi hyödynnetä järjestelmällisesti, vaan ne päätyvät kaatopaikoille, jotka täyttyvät. Taustalla on myös tulossa oleva EU:n lannoitedirektiivin uudistus, jossa kierrätyslannoitteiden merkitys korostuu.

Oulun yliopiston tiedotteessa todetaan, että hankkeen ensisiijainen tavoite on luoda kaupallistamismalli jätevesipohjaisen kierrätyslannoitteen valmistamiseksi. Lisäksi hankkeessa tutkitaan ravinteiden sitomista meijeriteollisuuden jätevesistä. 

Suomessa on aiemmin testattu jäteveden kierrättämistä lannoitteena yksittäisissä kokeiluissa. Suurempaa kaupallista tuotantoa ei kuitenkaan toistaiseksi ole ja säädökset kieltävät jätevesilietelannoitteiden käytön ruoan tuotannossa. Hankkeessa ei olekaan tarkoitus kehittää ruoan tuotannossa käytettävää lannoitetta. 

Suomessa suurin osa vedenpuhdistamojen jätevesilietteistä käytetään aumakompostoinnin kautta maanparannukseen ja mädätykseen ja siten biokaasun tuotantoon. 

Oulun yliopiston Kestävän kemian tutkimusyksikkö on valmistanut aiemmin tuhka- ja sahanpurupohjaisia typpeä sisältäviä kierrätyslannoitteita.

Karelia CBC-rahoitteinen vuonna 2018 aloitettu hanke on kolmivuotinen ja sen kokonaisbudjetti on noin 770 000 euroa. Hankkeessa ovat mukana Oulun yliopiston lisäksi Itä-Suomen ja Petroskoin yliopistot, Petroskoin, Sortavalan ja Outokummun jätevedenpuhdistamot sekä Valion Joensuun meijeri.

Ohjelmaa rahoittavat Euroopan unioni, Suomi ja Venäjän federaatio. Varsinaiseen ohjelma-alueeseen kuuluvat Suomesta Pohjois-Pohjanmaa, Kainuu ja Pohjois-Karjala sekä Venäjältä Karjalan tasavalta.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Tietämättömyys, ymmärtämättömyys, välinpitämättömyys ja vastuuttomuus löytyvät ennen pitkää meidän kaikkien ruokalautasilta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Karjalan Tasavallan kautta kulkee myös kadehdittu meriyhteys "Stalinin kanavan" kautta Vienanmerelle sekä edelleen koillisväylälle, ja viressä kadehdittu Muurmannin rata. Niitähän ei tietenkään voida hyödyntää Suomen "länteen sitoutumisen vuoksi". Venäjän vastaiset boikotit häiritsevät enempi Suomen taloutta kuin Venäjän.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mihin käyttöön maanparannuksella parannettu maa tulee ellei levitettäväksi peltoalueelle vai parannetaanko sillä metsämarjojen ja metsäsienten kasvua vai tuoksutetaanko sillä pieniä piha-alueita ja puistoja ? Luulen että ainoa hyöty on biokaasun tuotanto sikäli kun se saadaan toimimaan kannattavasti ja jäte tai ainakin eroteltu osa jätteestä joudutaan sijoittamaan lopulta kuten ennenkin kunhan sitä on koehaisteltu ja jopa maisteltu lopputuotteissa haitta-aineineen tarpeeksi . Biokaasuntuotanto onnistuessaan olisi erinomainen tulos , sitä kannattaakin tavoitella .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kerrankin jotain positiivista venäjän kanssa, koska aina vain kuulee vihasanoja, näin tulisi toimia naapurimaan kanssa yhteistyössä, yhteiset elämän eteenpäin menon asiat saatetaan parempaan kuntoon, josta meille kaikille on hyötyä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja Suomen veronmaksajat maksavat yhteisyrityksestä 99 %. Kuten Viipurin ja Pietarin jätevesiviemäröinnistä, jätehuollosta, Novaja Zemljan ydinjätteen siivouksesta ja lienee niitä muitakin. Miksi tsuhna maksaa kaiken Iivanalle, joka vain vodkaa naukkailee ja nauraa tsuhnalle?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä oli hieno uutinen. Olen kannustanut usein kommenttipalstalla yhteistyöhön Karjalan tasavallan kanssa. Onhan se Moskovan alaisuudessa ja oligarkien hallinnassa, mutta kyllä kait suomalaiset pisnessihmiset ovat jo oppineet toimimaan toverien kanssa. Seuraan kehitystä Karjalan tasavallassa lukemalla silloin tällöin "Karjalan sanomia". Myönteistä kehitystä on havaittavissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Raaka-ainetta riittää yhden Itämeren verran. Kiitos meidän ja teidän.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ollaan sitten ravintoketjun huipulla ja nyt mietitään miten voitaisiin tiivistää se kaikki kertynyt ongelmajäte, jotta voitaisiin syödä sitä vähän paremmin ja enemmän? Eikö olisi sama hypätä ilman laskuvarjoa koneesta?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

10:45
Maajoukkuehiihtäjä Susanna Saapunki kilpailee kesäisin rankoissa skyrunning-kilpailuissa – "Kisa tuntuu alusta asti pahalta" Tilaajille
10:27
Kolea alkukesä väistyi ja lämmintä ilmaa on luvassa koko maahan – katso tästä vinkit puutarhaan hoitoon helteellä
10:24
Taivalkoskelta Posiolle johtava tie suljettu pudonneen sähköjohdon vuoksi
10:21
Koirien päiväkoti aloittaa Oulun Talvikankaalla – uusi eläinlääkäriasema tulee naapuriin
9:28
Tulivatko helteet jäädäkseen? Pekka Pouta vastaa
9:23
Työttömyys laski Pohjois-Pohjanmaalla verrattuna viime vuoteen – katso tästä, millä aloilla on eniten avoimia työpaikkoja
9:00
Työllisyysasteen nousu hiipui, työttömyys väheni hieman – Kevään aikana työllisyyden kasvua nähtiin enää hyvin vähän
77
Uimarantojen vähäiset parkkipaikat jokakesäinen ongelma Oulussa – "Aika hurjan näköistä, kun nurmikoilla on autoja miten sattuu"
43
Asuntosijoittaminen on vilkasta Oulun alueella – "Se on ihan hyvä tapa säästää, että nuorena ostaa yhden tai kaksi sijoitusasuntoa"
16
Asunnon liian korkea lämpötila helteellä voi oikeuttaa vuokranalennukseen – "10–20 prosenttia siltä ajalta, kun huoneiston lämpötila ylittää 32 astetta"
15
Qstockin liikennejärjestelyt huolettavat Pikisaaren asukkaita – aiemmin autoiluun saaressa vaadittiin festivaalin aikana ajolupa, nyt järjestelystä ollaan luovuttu
13
Lokkisiimat pyritään saamaan Kauppurienkadulla valmiiksi ennen Qstock-viikonloppua – "Nyt on positiivisen odottava fiilis"
11
Pakollisella ruotsilla on pitkä historia ylioppilaskokeissa – Henriksson: "Kouluja käydään, että opitaan jotain. Silloin kaikki ei voi olla vapaaehtoista"
9
Britannia haluaa eurooppalaiset joukot turvaamaan merenkulkua Hormuzinsalmella

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Keski-Suomen ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Kemi, Keminmaa, Tornio, Tervola, Pello ja Rovaniemi.

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Etelä-Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Lapin maakunnassa lukuun ottamatta Enontekiön kuntaa.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hakkaraisen Teuvo on kyllä aika äijä sanon minä

Ajatelkaapa tilannetta, että eduskunnassa olisi 100 Hakkaraista ja 100 Huhtasaarta, noin kuvaannollisesti. Kävisikö niin... Lue lisää...
Tenavatähti

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image