Oulu

Suomen Yrittäjien kysely: Enemmistö lisäisi paikallista sopimista työpaikalla –  "Matala työl­li­syy­sas­te on suurin köyhyyden syy ja hyvinvoinnin uhka"

Suomen työllisyysasteen pitäisi nousta lähemmäksi 80 prosenttia, jotta hyvinvointipalvelut voidaan säilyttää, Suomen Yrittäjien työmarkkinajohtaja toteaa. KUVA: Matti Räty
Oulu 20.2.2019 7:00
Raimo Pirttikoski

Suomen Yrittäjien (SY) teettämän tuoreen kyselyn mukaan suomalaisten enemmistö olisi valmis lisäämään paikallista sopimista työpaikoilla.

SY:n mielestä näin selkeä viesti kansalta auttaa tulevia päättäjiä tekemään tarvittavia työmarkkinauudistuksia, jotta työllisyys saadaan Suomessa paremmalle tasolle.

– Matala työllisyysaste on suurin köyhyyden syy ja hyvinvoinnin uhka. Jos työllisyysastetta halutaan korjata ja hyvinvointiyhteiskunnan palvelut säilyttää, paikallista sopimista pitää lisätä, Suomen Yrittäjien työmarkkinajohtaja Janne Makkula sanoi Kalevalle Oulussa tiistaina.

Makkulan mukaan paikallisesti sovittavat asiat olisivat samoja kuin työehtosopimuksissa eli esimerkiksi työaikojen järjestelyt ja palkkausasiat. SY kaipaa lakisääteistä toisin sopimisen oikeutta myös yrityksille, jotka eivät kuulu työnantajaliittoon.

– Keskeisimpiä ovat työaikoihin liittyvät kysymykset. Lähtökohtana ei ole heikentää työntekijän ehtoja, vaan helpottaa työllistämistä. Työehtosopimus on edelleen ehtojen perälauta, mutta työpaikkatasolla asioista voitaisiin sopia myös toisin. 

Kantar TNS:n toteuttamaan kyselyyn vastasi 1 078 ihmistä. Heiltä kysyttiin, pitäisikö työpaikoilla olla mahdollisuus sopia työehtosopimuksista poiketen, jos sitä haluavat sekä työntekijät että työnantaja.

Koko maassa 63 prosenttia vastaajista oli sitä mieltä, että pitäisi. Pohjois- ja Itä-Suomessa näin ajatteli 70 prosenttia vastaajista.

Kaikista kyselyyn vastanneista 21 prosenttia vastusti ajatusta, ja 16 prosenttia ei ottanut asiaan kantaa. Tiedot kerättiin tammikuun lopussa.

Paikallisen sopimisen lisääminen on yksi Suomen Yrittäjien kärkitavoitteista vaalikaudelle 2019–2023. SY:n Kasva Suomi -vaalibussi kiertää eduskuntavaalien alla ympäri Suomea.

Maanantaina Rovaniemeltä startannut bussi pysähtyy Oulussa ja Kempeleessä tänään keskiviikkona. Kiertue päättyy Helsinkiin 26. maaliskuuta.

– Haluamme herättää keskustelua, koska Suomen työmarkkinoille tarvitaan rohkeita ja konkreettisia uudistuksia. Sääntelyä on vähennettävä, joustavuutta lisättävä ja työpaikkoja kehitettävä, Makkula sanoi.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (73)

SY:n politiikka on yrittäjien etujen vastaista. Agressiivinen suurten PK-yritysten etujen ajaminen saa kaikki työntekijät vihaamaan ko. järjestöä ja EK:n miljardöörit keräävät hyödyn. Pienyrittäjien asema heikkenee kaiken aikaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paikallisessa sopimisessa on pakko olla työntekijöiden veto-oikeus jossa palataan TES:iin jos paikallista sopimusta ei saada aikaan. Työntekijöillä täytyy olla oikeus purkaa paikallinen sopimus koska muutoin homma ei tule toimimaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä se paikallinen sopiminen on? Eräässä maailmanluokan firmassa joka sijaitsee Oulun Ruskossa se on sitä että työnantaja antaa 2-3 itelleen hyviä vaihtoehtoja (vähemmän edullisia työntekijälle) jotka on omassa "aivoriihessään" kehitelleet joista työntekijöiden pitää valita sitte omasta mielestään vähiten huono vaihtoehto. Ja sitten työnantaja hehkuttaa asiakkaileen ja muille tahoille että nämä asiat on sovittu yhteistyössä työntekijöiden kanssa... Mikään ei estä nyttenkään paikallisesti sopimasta, TES on vaan se minimi minkä työntekijä- ja työnantajaiitot ovat jo sopineet MINIMIKSI!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

😁just joo,,puolueeton kysely kun työnantajat tehneet😁kyllähän jokainen jolla vähän on älliä pääkopassa tajuas että jos noille nk.pikkuyrittäjille ja työnantajille yleensöä annettais valtaa päättää työntekijöiden asioista niin miten siinä kävis,,äkkiä olis palkat alas ja lisät pois,,peruspalkalla töitä noille nillittäjile että saisivat suuremmat voitot..Turha luulo että onnistuu!!Onneksi meillä on vahva Ay-liike joka pitää nuo ahneet työnantajat kurissa👍👏👏

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Orjakontrahtia on paikallinen sopiminen. Oululainen johtaja käytti työntekijöihin astaloita ja pahoinpiteli vastasynnyttäneen avovaimonsa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Heti kun saatiin maahan porvarihallitus, ja alettiin muuttaa työn ehtoja ( esim kiky) alkoitapahtua, 140000 ihmistä sai töitä, nuorten syrjäytyminen väheni. mitä ihmettä nämä täällä vinkuvat ay aktiivit meinaavat. Työ on parasta sosiaaliturvaa . Maa on menossa pparempaan suuntaan, on vaan pidettävä huolta että kokoomus ja keskusta pärjäävät vaaleissa, ettei jouduta sosialistien lupailemaan velkakierteeseen ja kurjistumiseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näyttää jälleen olevan työ. Oli sitä tai ei.
Vaikeus tulee siitä, kuka saa päättää työn säätelystä.
Ja Suomessa se ei ole markkinat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paikallinen sopiminen on suurin köyhyyden syy. Jos mielivaltaisuus saa luvan, se ainoastaan lisääntyy. Mihin tuloerojen kasvu johtaakaan. Sitäkin voisi miettiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eläkeläisten köyhyyden syy on pienet palkat joita yrittäjät ovat maksaneet,nuorten työssäkäyvien niukan elintason syy on pienet palkat,vartuneemman köyhyyden syy on pienet palkat joilla ei tule toimeen,osa syy nuorten syrjäytymiseen ja harrastamattomuuteen on vanhempien pienet palkat,osa syy työttömyyteen ja työn vieroksuntaan on pienet palkat.Yrittäjät haaveillee halpatyön tekijoiden ryntäystä suomeen kun tarveharkinta jyrätään läpi ja päästään työpaikalla sopimaan palkat. Tulos köyhyyden ongelmat vain moninkertaistuu ja kierre sen kuin jatkuu sukupolvesta toiseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meillä se paikallinen sopiminen on tähän asti tarkoittanut sitä että työntekijän oletetaan joustavan ja hyppäävän tasan justiinsa silloin kun työnantaja niin sanoo.

Työntekijä kun pyytää tai ehdottaa jotain niin "kiitos palautteesta, palataan tähän joskus". Eikä siihen koskaan palata.

Sepä onkin käytännössä johtanut siihen että työntekijät eivät enää jousta eivätkä hyppää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sopia ilman minkäänlaista Perusturvaa,ilman esisopimuksia tms. ei ole palkansaajan etu,vaan uhka joutua "Take or Leave" tilanteeseen!
Työvoimapula on yksi lieveilmiöistä,kun palkkatiedot eivät ole Työpaikkailmoituksessa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Työtekijän etu on aina ammattiliitot ja luottamusmies.
Työnantaja ja työntekijä liitoissa sovitaan monia sellaisia asioita joita ei sovita yksittäisissä neuvotteluissa.
Yksittäinen työntekijä on työnantajan armoilla, siinä ilmoitetaan alin palkka mikä on mahdollista ja muita etuja ei.
Tälläiset kyselyt ei vastaa todellisuutta.
Ne pätevät vain uskonnollista liikettä lähellä olevien yksityisten yrittäjien kesken.
Tätä asiaa ajaa Sipilä yhdessä Pentikäisen kanssa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Matalakin palkka on kaksinkertainen työttömyyskorvaukseen verrattuna.

Raivostuttaa, kun eliittiin kuuluvat työläiset kitisee pienestä palkasta ja estää työllisyyden kasvun joukkovoimalla kiristämällä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ne pienet palkat vaan suuret menot. Suomalaisella työttömyysturvalla eläisi ihan mukavasti kaakkois-aasiassa ja jopa portugalissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässä alla Kalevan lukijoiden tekemä tutkimus. Paikallista sopimusta vastustaa 98% ja sen hyväksyy 2%. Mikä on Suomen Yrittäjät ry:n tutkimuksen luotettavuus. Vastauksissa tuli selvät sävelet työntekijäpuolelta mitä "sopiminen" tarkoittaa. Sanelu ja työntekijän palkasta varastaminen ovat oikea merkitys sanalle "sopiminen".
On aivan oikein, että Suomen Yrittäjät ry. Pidetään kaukana niistä pöydistä, joissa sovitaan yhdessä työehdoista. Ammatillinen järjestäytyminen ei Suomessa eikä muissa EU-maissa ole rikos, mutta sen kieltäminen on!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Totuushan on että järjestäytymätön työnantaja ei voi käyttää työajan joustoja samalla tavalla kuin järjestäytynyt työnantaja eli jossa on pääluottamusmies. Kuitenkin yli 90% työpaikoista on jo nyt 1-9 hengen firmoissa jotka pääsääntöisesti eivät halua pääluottamusmiehiä koska se ei ole pakollista. Se lisää turhia irtisanomisia ja lomautuksia koska muuta ei voi. Sitäkö työntekijöiden etu on? kysyn vaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikään ei estä yrityksiä maksamasta neuvoteltuja suurempia palkkoja nytkään. Paikallinen sopiminen tarkoittaa työntekijöille vain heikennyksiä. Hyvin harva työntekijä osaa ja pystyy neuvottelemaan työolonsa ja palkkansa itse, vaikka yritysmaailma näin yrittääkin kaikille vakuuttaa. Miksi pitää sopia erikseen, kun nykyinen järjestelmäkin pelaa hyvin. Kuhan nyt edes nykyistä käytäntöä noudattaisivat ja maksaisivat siitä, mistä ollaan jo sovittu. Ei sellaista asiaa pidä mennä korjaamaan, mikä ei ole edes rikki. Huutolaisten asemaan joudumme, kuten vanhuksillekin on markkinatalouden melskeessä käynyt. Ihminen on vain numero, eikä oikea tukea ja turvaa tarvitseva yksilö.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyselyn tulos on tietysti on tilaajan mielen mukainen. Ellei olisi, niin tilaukset tuolta kyselyn tekijältä loppuisivat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (73)

Uutisvirta

10:28
Analyysi: Paljastiko Heinäluoman ilmoitus Sdp:n sisäisen kisan EU-pestiin? Kumpula-Natri: "Minulle on ollut itsestään selvää, että Eero on käytettävissä"
10:19
Tunnistamaton sähkölaite aiheutti säteilyhälytyksen liminkalaisessa romuliikkeessä
10:05
Analyysi: Altavastaajan rooli sopii Suomelle – keltanokkamiehistöltä vaaditaan täydellistä onnistumista, jotta matka jatkuu Bratislavan mitalipeleihin Tilaajille
10:05
Auto suistui bussipysäkin liikennemerkkiin ja mäntyyn Oulun Maikkulassa
9:58
STUK on saanut niukasti lupa-aineistoa Fennovoimalta tänä vuonna – yhtiö oli aikonut lähettää suuren osan lupa-asiakirjoista tämän vuoden alussa
9:46
St. Louis Blues etenee Stanley Cupin finaaleihin – Joonas Donskoin San Jose lähtee kesälaitumille
9:43
USA:n osavaltio sallii ihmisruumiin kompostoinnin vaikka puutarhan lannoitteeksi
29
Kasvihuonekaasujen päästöt kasvoivat Oulussa hieman – yhtä syytä kasvuun ei ole vaan kyse on monesta pienestä tekijästä
23
Talentia tyrmää Kelan ehdotuksen etuisuuksien hakemisesta asiakkaan puolesta: "Miksi hakemuksia pitäisi tehdä kunnan sosiaalitoimessa?"
13
Liikennevalot saivat kyytiä – kaksi ajoneuvoa kolaroi Oulun keskustassa
11
Oulun yliopiston rehtoriksi kuusi hakijaa
9
Rinne: "Tämän hallituksen ei tarvitse leikata menoja, rahaa voi käyttää lisää sekä pysyviin menolisäyksiin että investointimenoihin"
9
Lapset puheeksi tukee opettajan työtä – se ei tee opettajasta psykoterapeuttia tai sosiaalityöntekijä, vaan opettaja pysyy ammattiroolissaan Lukijalta
8
Oulussa osataan sopia isoista asioista – ongelma on päätösten ja sitä kautta toimeenpanon viivästyminen Lukijalta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Työvoimapula pötypuhetta

Töitä kyllä on. Niitä täytyy vain itse etsiä, pelkkä rekryfirmoissa käyminen ja hakemusten lähettäminen eivät riitä. Eli... Lue lisää...
Lukija Kempeleestä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image