Oulu

Suo­ma­lais­tu­nut brit­ti­puu­tar­hu­ri Adrian Evans haluaa pihatöihin rentoutta: "Jatkuva huolehtiminen ja stressi ovat ajanhukkaa!"

Brittipuutarhuri Adrian Evans hoitaa komeea puutarhaa Maalahdessa. Hän on esiintynyt myös Kekkilän mainosvideolla. KUVA: Timo Annanpalo
Oulu 18.5.2018 20:11
Pia Kaitasuo

Plakkarissa muutama mitali brittiläisen puutarhaväen ykköstapahtumasta, Chelsea Flower Show’sta, ja filosofiana rentous suhteessa puutarhanhoitoon. Äkikseltään outo yhdistelmä.

Britti Adrian Evans on asunut Suomessa pian parikymmentä vuotta. Puolet siitä hänen kotinsa on ollut Pohjanmaalla, Maalahdessa, Kerstin-vaimon suvun läheisyydessä.

Työkseen puutarhurina ja konsulttina toimiva Evans sanoo suurimman ongelman suhteessamme puutarhanhoitoon olevan sen, et­temme ymmärrä nauttia siitä vaan pihaan liittyvistä tehtävistä tulee turhan helposti stressiä.

– Kun tulee päivän työn rasitusten jälkeen pihalle, stressin pitäisi lientyä siellä. Ei lisääntyä.

Walesissa syntynyttä, Yorkshiressa kasvanutta Evansia kuunnellessa on kuin radion merisää-ohjelmaa kuuntelisi. Asiallinen ja rauhallinen, vakuuttava.

– Puutarhanhoidon tulee olla ihan samanlainen harrastus kuin muidenkin: kivaa, hän toteaa lempeästi.

”Mitä muut ajattelee” -ajattelu ja some-paniikki, eli se miten uusmediassa seuraamamme sivustot saavat meidät ylireagoimaan, harmittavat Evansia.

Kilpailuhenkisyyttä on joka paikassa, hän myöntää.

– Kotikylässänikin olen huomannut, miten nurmikkoa siistitään sakset kädessä. Ihan höperöä! Jatkuva huolehtiminen ja stressi ovat ajanhukkaa!

Evans siis on rentoon puutarhuriuteen kannustava. Ihan aluksi hän neuvoo pohtimaan, millainen oma elämäntapa on.

– Jos pihan on oltava helppohoitoinen, koska elämän senhetkinen keskipiste on muualla kuin puutarhanhoidossa, valitse sen mukaan: maanpeittokasveja, katetta, kunttakin käy.

Oleellista on ottaa huomioon, mitä on ehdittävä päivittäin ja viikoittain – kastelu, kitkeminen ja muu välttämätön – ja rakentaa puutarha sen pohjalta.

Sen jälkeen voi päättää, haluaa­ko käyttää tähän harrastukseen enemmänkin aikaa vai tehdä kenties jotain muuta.

– Eihän pihan tarvitse pysyä aina samanlaisena, Evans toteaa.

– Sen tulee muuttua elämän mukana. Jos nyt oleellisinta on antaa pihamaa lasten temmellettäväksi ja pitää ilona vähän väriä, niin muutaman vuoden kuluttua leikit ovat jo rauhoittuneet. Silloin voi rakennella monimutkaisia vesiaiheita, valita kimurantimpia kasveja – hakea pihastaan haastetta.

Pihan ja sen hoidon suunnitteleminen on viisautta, ja sitä voi hyvin tehdä niinä kuukausina, kun talvella on valta, Evans tähdentää.

Pohjoiseen hän saapuu Ruukin lauantaisille puutarhamessuille, jossa hän puhuu niin alan trendeistä kuin ilmastonmuutoksen vaikutuksista kotipihan kasvustoon.

Evansin mukaan tietoisuus yrttien ja vihannesten alkuperästä on vahva edelleen ja siksi itse kasvatettu on tämänkin kesän trendi.

– Suurta kasvimaata ei tarvita, vaan parvekkeellakin voi viljellä, hän hoksauttaa.

Samoin suosiossa on myös viljeleminen erilaisissa lavarakennelmissa.

– Ne ovat hyvä vaihtoehto silloin, jos puutarhan maaperä on kimurantti.

Ja siihenkin Evansilla on neuvoja: tällä seudulla tyypillisen savimaan kuriin saattamiseen hän käyttäisi kompostia ja pahvinpaloja – tai vanhoja Kaleva-lehtiä!

Muinoin kaulaan ripustettuja mitaleitaan Adrian Evans ei kilisyttele. Ne kuuluivat siihen vaiheeseen uran luomista ja ovat nyt jossain komeron perällä.

– Koen tehtäväkseni olla avuksi, jakaa tietoa ja innostusta puutarhaharrastamiseen. Se on edessä lauan­tainakin!

Ruustinnan perintö

Ruukissa lauantaina 19. toukokuuta järjestettävät puutarhamessut ovat lajissaan ainoat Pohjois-Suomessa.

Tapahtuman pohjalla on Ruukin kyläyhdistyksen perinteikkäät luomu- ja lähituotemarkkinat.

Näytteilleasettajina on puutarha-alan yrittäjiä, mukana myös harrastajien myyntipisteitä.

Tietoa jaetaan monelta saralta: Adrian Evans puhuu kesän 2018 puutarhatrendeistä ja ilmastonmuutoksen vaikutuksista puutarhaan, Jaana Erkinjuntti kertoo pienen pihan puustosta, Sirkku Marjakangas ruustinna Nora Pöyhösen perinnöstä ja Leif Blomqvist esittelee talvenkestäviä marjauutuuksia.

Tapahtuma järjestetään Ruukin hevoskeskuksella kello 10–16.

Lisätietoja: puutarhamessut.blogspot.fi.

MAINOS

Kommentoi

Vaan kun naapurin viherpeukalorouva, joka jumalan korren nyppii ja leikkaa. Itse annamme rehottaa. Onpa monimuotoisuutta Kajaanissa tarjolla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuka v___u ottaa stressiä puutarhanhoidosta? :D eiköhän ressit tule ihan muualta. mulle ainakin seon helvetillisen maksimaalista lepoaikaa ku duunailee puutarhaa. Voi näitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joo asiaa puhuu mutta en voi olla miettimättä että ihminen joka sanoo että jatkuva huolehtiminen ja stressi ovat ajanhukkaa niin onkohan sellasella ihmisellä koskaan elämässä mennyt asiat niin ja ihan tahtomattaan että sitä stressiä on tullut pakosta ja PALJON, kun mielestäni jos ihminen ei koe mitään raskasta elämässä koskaan ja aattelee että kaikki on vaan positiivista ei ehkä tiedosta täysin maailmaa eikä välttämättä osaa sitten käsitellä asioita jos tulee rankkoja paikkoja. Toki jokaisella on joskus ongelmia mutta kyllä toisilla on huono tuuria enemmän, nimimerkillä kokemusta, olen itsekkin tehnyt virheitä ja aiheuttanut turhaa stressiä itelle ja olen myös loukannut ihmisiä mutta kyllä sitä on kiitollinen että joutu rämpimään välillä syvissä vesissä koska se on pakottanut minut tutkimaan itseäni ja sisimpääni sekä tehnyt minusta entistä ehjemmän ja vahvemman ihmisen, ja on sellanen luonne ettei luovuta vaikka mikä ois. On myös oppinut nöyryyttä elämää kohtaan. Turha stressi kannattaa karsia mutta ei kannata edes ajatella että ikinä ei mitään pahaa tapahtuisi kun elämä voi hetkessä nakata paljon sontaa niskaan ihan vaikka itse eläisit ns normaalisti ja oikein ja kohtelisit muitakin hyvin.
Luonto on tärkeä, harmi että iso osa nykyisin ei tajua kuinka tärkeä se on, kyllä se on totta että ulkoilulla on stressit lähteny itelläki, luonnosta ei sais vieraantua liikaa, ihmetyttää miten joidenkin elämä on sellasta että päivät kuluu älykännykkä nokassa kiinni, jopa liikentessä missä ei ainoastaan itelle aiheuta vaaran paikkoja vaan myös muille, kait se asenne on että muut väistää en minä, lisäksi sometetaan 24 h niin ei ihmekkään että osalla on todella stereotyyppinen ajattelu tapa ja mustavalkosesti aatellaan liikaa, maalaisjärkeä kannattaa aina käytää ja aatella että asioilla on aina kaks puolta.
Eikä kannata miettiä liikaa että en minä ku ei muutkaan tai suurin osa vaan olla rohkeasti oma itsensä sillonkin vaikka sais ilkeitä kommenttej, se miten ne käsittelet näyttää oletko aikuinen, moni ei ole aikuinen henkisellä puolella, myös välillä on hyvä auttaa muita siitä tulee hyvä olo. Itse olen kiitollinen että saan työssäni auttaa ihmisiä, muutenkin kun saa kuunnella muidenkin mielipiteitä niin siinä saa perspektiiviä omiin ajatuksiin, vahvat on mielipiteeni ja pidän niistä kii mutta kunnioitan muidenkin mielipiteitä.
Nauttikaa suomen luonnosta, ulkoilkaa enemmän, ottakaa muut huomioon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mr Evans on aivan oikeassa, se oma puutarhapläntti osaa kyllä kasvaa ja kukoistaa parikin viikkoa ihan omillaan. Ei se kaipaa sitä jatkuvaa nyppimistä ja nypläämistä. Sitä paitsi kun antaa sen olla jonkin aikaa omillaan, kertoo se itse mihin suuntaan haluaa kehittyä. Stressikin lievenee kummasti kun makoilee siellä kaiken keskellä eikä hosu turhia ja unohtaa sen modernien puutarhafriikkien kilpavarustelun lähiön parhaasta maapläntistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Miksi aina puhutaan köyhyydestä.

Hallitusvalittelijat ovat tyytymättömiä omaan elämäänsä samoin kuin ay-valittelijat, jotka avaavat joka päivä ainakin yh... Lue lisää...
miksi aina haukutaan...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

25.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image