Oulu

Street Food Fiesta tuo maailman maut Ouluun – ka­tu­ruo­ka­fes­ti­vaa­li on kiertävä kojumyyjien ke­sä­työ­paik­ka, katso video tapahtumasta

Italialainen Joel Stigfiani viettää koko kesän katuruokafestivaalin mukana kiertäen. Kesän pesti on Stigfianin ensikosketus Suomeen. Kojussaan hän valmistaa paistettua kalaa ja vihanneksia. KUVA: Maiju Pohjanheimo
Oulu 5.7.2019 22:00
Inkeri Harju

Street Food Fiesta tuo Ouluun kiertyvät jäätelöt ja eriväriset oliivit. Moni katuruokafestivaalin kojumyyjä asuu Suomessa myös talvisin.

Ruuan tuoksu ja stereoista pauhaava musiikki täyttävät torin, kun Street Food Fiesta -katuruokafestivaali asettuu Ouluun kahdeksi viikoksi. Jo neljänä aiempana kesänä Oulussa nähty tapahtuma keskittyy pääasiassa ruokaan, mutta tarjoaa myös kulttuuria ja musiikkia. Tänä vuonna kojuilla voi nauttia esimerkiksi kreikkalaisia gyroksia, paistettua italialaista kalaa tai Twirly-rullajäätelöä.

Italialaista neliönmallista pitsaa Fiestassa tarjoileva Bruno Marroni on viihtynyt Oulussa hyvin.

– Täällä on valtavan kauniita vanhoja rakennuksia ja erikoista arkkitehtuuria. Olen ammatiltani graafinen suunnittelija, ja kiinnitän huomiota arkkitehtuuriin, hän kertoo.

Marroni asuu nykyään Kuopiossa, mutta Oulussa hän on ensi kertaa.

– Olen syntynyt Helsingissä, sillä äitini on suomalainen. Isäni tuli Suomeen Italiasta joskus 60-luvulla. Muutin kuitenkin vuoden ikäisenä Italiaan ja palasin Suomeen vasta 9 vuotta sitten.

Italilaista neliönmuotoista pitsaa myyvä Bruno Marroni haluaa tarjota suomalaisille pitsaa, joka maistuu samalta kuin Napolissa. Veli-Matti Ural pysähtyi syömään kojulle Oulun torilla perjantaina. KUVA: Maiju Pohjanheimo

Italiassa Marroni asui Napolinlahden suulla sijaitsevalla Caprin saarella, jossa pitsa on yksi perinneruuista. Suomessa Marroni haluaa tarjota mahdollisimman hyvää italialaista pitsaa.

Napolilaisen pitsan erikoispiirteitä ovat erittäin paksu pohja suurella määrällä juustoa sekä se, että pitsan voi nauttia myös kylmänä.

Kauppa on käynyt pitsakojulla hyvin. Marroni ei ole saanut vielä korttikonettaan toimimaan, mutta se ei haittaa. Jos käteistä ei satu olemaan, Marroni myy pitsan, ja pyytää asiakasta tuomaan rahat myöhemmin.

– Suomalaiset ovat niin rehellisiä, että täällä voi tehdä näinkin.

Marronilla ei ole koulutusta ruuanlaittoon, vaan taito on opittu kotoa. Italiassa on tavallista, että miehet ovat taitavia kokkeja ja tekevät paljon ruokaa.

– Suomessa kaupassa käydessäni usein ihmettelen, kun suomalaiset miehet ostavat vain epäterveellistä valmisruokaa.

Ruuan terveellisyyden lisäksi Marroni kiinnittää huomiota myös ekologisuuteen. Hän pyrkii pitämään kojunsa vapaana muoviroskasta ja kertoo levittävänsä muovittoman ruuanlaiton sanomaa myös muille kojuille.

Kesän ajan Suomea kiertävä Street Food Fiesta -tapahtuma rantautui Oulun torinrantaan.

Kiertueella kaikki ovat kavereita

Street Food Fiestaa luotsaava Ali Chehboun kertoo tapahtuman lähteneen Oulussa hyvin käyntiin, vaikka perjantain sateinen sää hiljensi myyntiä. Suomessa katuruokakarnevaalia on järjestetty kahdeksan kertaa, mutta maailmalla tapahtuma on jo 17 vuotta vanha. Suomessa kiertävät kojumyyjät eivät yleensä osallistu tapahtumaan ulkomailla. Kreikkalaista ruokaa myyvällä kojulla työskentelevälle Sabah Alshaheenille kiertue on kesätyö suomalaisen peruskoulun opiskelun ohella. Alshaheen on mukana kolmatta kesää ja pitää työstään. Suomen kiertäminen kesällä on mukavaa vaihtelua maan ikävään talveen. Alshaheenin lempikaupunki kiertueella on Turku, jossa on hänen mukaansa kaunis keskusta ja leppoisa tunnelma. Myös italialaiselle Joel Stigfianille kiertue on kesätyö, hän ei kuitenkaan ole aiemmin käynyt Suomessa.

– Sukulaisiani on ollut täällä töissä, joten pääsin mukaan heidän kauttaan, hän kertoo.

Stigfiani on tykännyt työstään kovasti, ja asiakkaita on riittänyt sopivasti. Vapaapäiviä kiertue-elämässä on yksi tai kaksi viikossa. Silloin Stigfiani rentoutuu yhdessä muiden kiertueella olevien kanssa.

– Olemme kaikki kavereita täällä. Hengaamme yhdessä ja käymme välillä juhlimassa.

Street Food Fiesta

Ruokaa, kulttuuria ja musiikkia tarjoava katuruokafestivaali.

Kiertää Suomea kesäkuusta syyskuuhun.

Oulun torilla 4.-14. heinäkuuta.

Kemissä 17.-20. heinäkuuta

Kiertue päättyy Tampereelle 15.9.

Tänä vuonna mukana 14 myyjää.

Suomen lisäksi kiertää Italiassa ja Saksassa.

Järjestetty Suomessa 8 kertaa.

Pysähtynyt Oulussa neljänä aiempana vuonna.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (41)

Kylläpä oli köyhin pitagyros minkä olen nähnyt. Lihaa oli todella vähän ja haloo, ranskalaisia pitagyroksessa! Todella halvoista raaka-aineista tehty ja hintaa 9 e, joten katteet on kyllä kohdillaan. Eipä tarvitse toista kertaa lähtee tonne syömään. Jos olisin mennyt mihin tahansa oululaiseen kebabpaikkaan, olisin saanut tuolla rahalla todella paljon paremman annoksen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Totta, annos oli tosi pieni, mutta se, että pitagyroksessa ranuja, niin, niinhän siinä kuuluu ollakki!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä homma Torille kuuluvaa Tori säpinää, jota saisi olla enempi vähempi koko kesän tai oikiastaa sulien ajan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä tapahtuma. Joka vuosi olen useampana päivänä käynyt. Isoimmat yllätykset ovat yleensä olleet afrikkalaisissa kojuissa. Valittajat voi jäädä suosiolla pois. Aina sinne on tunkua ollut ja ihmiset vaikuttavat tyytyväisiltä ruokaan. Suurin osa tänne valittajista ei oikeasti ole edes käynyt tuolla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yritettiin käydä, mutta lokit hyökkivät ihmisten päälle varsinkin siinä Kreikka kojun kohdalla. Siis oikeasti hyökkäsivät ihmisten päälle.

Pakko lähteä pois ja samaa tekivät muutkin ihmiset, porukkaa valui pois lokkien takia

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aika outoa. Ei ollut kyllä meillä mitään ongelmia lokkien kanssa. Hyvin pidetty lokit "aisoissa".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ajatus on kiva, mutta toteutus ontuu. Pienellä lisällä saisi oikein kivan ja kansainvälisten suurmarkkinoiden veroisen tapahtuman, mutta tämä tapahtuma on enemmän rahastusta. Toivottavasti kehittävät tapahtumaa!

Hinnat ovat aivan käsittämättömät suhteessa laatuun: kreikkalainen gyrosannos eli kanaa ranskalaisilla ja salaatilla maksaa 14 euroa. Salaatti on pelkkää tylsää jääsalaattia. Sama muissa kojuissa, eikä mikään ruoka erotu hirveästi edukseen.

Myös tuo musiikki ja muu tunnelma ontuu, en käsitä miksi teknojumputusta pitää soittaa joka paikassa. Eikö tämän tapahtuman idea ole kulttuurillinen, eli rohkeasti vaan ulkomaalaista musiikkia soimaan.

Hygieniaa joku nosti kommenteissa esiin ja pakko kyseenalaistaa myös sitä - eihän noissa kojuissa ole käsienpesupistettä. Majoneesit näkyvät myös olevan lämpimässä säilössä.

Toivottavasti tapahtuma paranee, koska nyt saa paljon parempaa ruokaa muikkukojuilta tai taco hutin tai fucka'n kojuista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässä persukaupungissa ei kai saisi olla mitään monikansallista kulttuuria. Pitäs olla vain kansallismielistä kansallisruokaa niin olisi hinnat kohdallaan ja terveystarkastukset tehty ja korttiautomaatit toimis ja maammelaulua kaiuttimista ja kaikilla junttikävijöillä pipo päässä.
Hernekeittoa ja pottuja ja kaljaa, loputtomasti kaljaa, ihan äärettömästi kaljaa. Ei mitään muuta.
Olisko nurisijat sitten tyytyväisiä? Olis. Arvasin heti!

Itse aion nuo pizzat kokeilla, mitä se on aidoimmillaan. Jätski ja kahvi myös. Hyvä tapahtuma, vaihtelua, kun ei itse ruokamatkaile Euroopassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nimenomaan hernekeittoa, tuota tuontikulttuuria Ruotsista ja perunoita, tuota Etelä-Amerikan lahjaa Euroopalle....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (41)

Uutisvirta

21.9.
Hakamaantien Shellin edustalla Kempeleessä kolaroitiin – kuljettajat selvisivät säikähdyksellä, autot lunastuskuntoon
21.9.
Hakamaantien Shellillä Kempeleessä kolaroitiin
21.9.
Ei ihmelapsi vaan sinnikäs työhevonen – 50 vuotta täyttävä säveltäjä Tuomas Kantelinen löysi elokuvamusiikin puolisattumalta
21.9.
Maanpaossa asuvan liikemiehen videot rohkaisivat egyptiläisiä harvinaisiin mielenosoituksiin – Poliisi pidätti kymmeniä protestoijia
21.9.
Ranska löi Suomen EM-lentopallon neljännesvälierissä – päävalmentaja Banks: "Nyt päti vahvemman laki, meillä ei ollut vastausta"
21.9.
Kärpät nousi jyrän alta voittoon Jyväskylässä – Karvinen maalasi kahdesti: "Painetaan päivittäin hommia, niin silloin se välillä kääntyy noin"
21.9.
Runssilla: Kerran kuukaudessa Konst o. deli tarjoilee brunssia elävän musiikin kera

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hallitus osti sotalaivoja 1300 miljoonalla!

142 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Nainen aloittaa työsuhteessa ja kohta on taas raskaana

On hieno juttu, että naisella on turvattu toimeentulo. Perheenlisäys on nykyisessä Suomessa on iloinen u... Lue lisää...
Perus 35

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

21.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image