Oulu

Stora Enson Oulun tehtaalle lupa ra­ken­nus­lau­ta­kun­nal­ta – taustalla satojen mijoonien eurojen in­ves­toin­ti­han­ke, johon odotetaan pian päätöstä

Tuotantosuunnan muutos antaisi Stora Enson mukaan mahdollisuuden parantaa asemaa kasvavassa pakkauskartonkiliiketoiminnassa ja varmistaa Oulun tehtaan toiminnan jatkuminen. KUVA: Torvinen Maiju
Oulu 22.5.2019 21:21
Petri Hakkarainen

Stora Enso hakee tuhansien neliömetrien rakennuslupaa Nuottasaaren tehtaansa tontille. Rakennuslautakunnan hyväksymä lupa sisältää uudisrakennuksia, rakennusten käyttötarkoitusten muutoksia ja laajennuksia.

Yhtiö on kertonut, että se tekee päätöksen Oulun tehtaan muuttamisesta paperin valmistuksesta kartongin valmistukseen viimeistään kesäkuussa. Investointi olisi 350 miljoonaa euroa.

Ympäristölupahakemus tuotantosuunnan muutoksesta jätettiin maaliskuussa.

Viimeksi esitetyn suunnitelman mukaan toinen paperikone suljetaan ja toinen muutetaan kartonkikoneeksi. Muutos veisi tehtaalta arviolta 400 työpaikkaa.

Yt-neuvottelujen piiriin kuuluu noin 600 henkilöä. Päätöksiä tuotantosuunnan muutoksesta tai henkilöstön vähentämisestä ei tehdä ennen kuin yt-neuvottelut on viety päätökseen.

Paperintuotannon on kerrottu jatkuvan Oulussa ainakin syksyyn 2020 saakka. Mahdolliset irtisanomiset toteutetaan sen jälkeen.

Kartonkilinjan vuosituotantokapasiteetti olisi 450 000 tonnia. Tuotantosuunnan muutos antaisi Stora Enson mukaan mahdollisuuden parantaa asemaa kasvavassa pakkauskartonkiliiketoiminnassa ja varmistaa Oulun tehtaan toiminnan jatkuminen.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (34)

Tällä päätöksellä saadaan pelastettua ruotsin tehtaita ja työpaikkoja.

T.suomen valtio

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä on mahtava seurata riemua kun saadaa ouluun 40-60v pitkäaikaistyöttömiä ja lisää kurjuutta.Kyllä nut monen päivä piristyy

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt on suunta takaisin savupiipputeollisuuteen millä Suomea on rakennettu aiemmin. Nykyteknologian tuotanto työnnettiin ulkomaille eikä takaisin tule koska ei pystytä euron myötä kilpailemaan hinnoissa. Metsään joudutaan palaamaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eipä ole vaikutusta täällä huudella, päätökset tehdään siellä missä pitääkin, omistajien kabinetissa. Asiat muuttuu, tuntuu vaan että kokoajan vain nopeammin. Jos paperille ei ole ostajia, sitä ei kannata tehdä, ainakaan täällä. Isoja muutoksia pitää tulla, jos ulkomaankauppaa aiotaan tehdä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivottavasti ilmastoahdistus otetaan huomioon tämänkin rakentamisessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hienoa että investoidaan teollisuuteen, tuotantoon ja työpaikkoihin. Siitä Suomi elää, vaikka älykännykkäihmiset ei sitä enää käsitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rakentajille, maansiirtourakoitsijoille ja asentajille tietää hommia valmistumiseen saakka, mutta sen jälkeen automaatio hoitaa hommat ja muutamaa koneenkäyttäjää tarvitaan eli loppusaldo työllisyyden osalta on miinus-merkkinen nykyiseen verrattuna. Työttömiksi jäävät on sitä ikäluokkaa, ettei uudelleen koulutuksellakaan kelpaa mihinkään, eikä kaikista ole luonteeltaan lähihoitajiksi, kun kohta täällä kuitenkin joku sitä ehdottaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toovottavasti menee kiinni koko laitos. Kaupungissa valtava työvoimapula, joten lisäkäsiä tarvitaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kirvestä ei heitetä vielä kaivoon!!!Tätä pitää tutkailta vähän syvemmältä miksi?? Stora-Enso sulkee linjoa ja sellutehraita,kun Suomeen rakenteilla 3 miljoonan tonnin lisähankkeita Kemi,Kemijärvi ja Kainuu Bio-tehtaita.Oma-arvio on tehdään tilaa Ruotsalaisille Paperilinjoille ja Sellutehtaille tilaa markkinoilla joilla monesta syystä kannattavuus(ei yhteisvalutassa eurossa ja sijoittajien 0 verotus)Pitää muistaa Suomen valtio tukenut mrd Sellu ja paoeriljoa..Historiamme ”Isoon virtaan” on vuosien kuluessa yhtynyt monta pienempää puroa. Vuonna 1993 Enso-Gutzeit osti Tampellan, mitä seurasi pian Veitsiluodon ja Enso-Gutzeitin yhdistyminen vuonna 1996 ja lopulta Stora Enso Oyj:n syntyminen 1998 suomalaisen Enso Oyj:n ja ruotsalaisen Storan yhdistyessä.Ruotslainen yhtiö Stora-Enso sulkenut ja myynyt kannattavia tehtaita Summan ja Kemijärven sellutehtaat lakkautettiin 2008 ja Kotkan paperitehdas myytiin 2010. Stora Enso on nyt innovatiivisella matkalla perinteisestä paperin- ja kartongintuottajasta uusiutuvien materiaalien kasvuyhtiöksi – kaikki mikä tänään valmistetaan uusiutumattomista materiaaleista, voidaan huomenna valmistaa puusta mutta ongelma kartonginmarkkinat tukossa mikä pöyristävää Stora-Enson työväestön oikeuksien polkeminen maailmalla ja Suomessa voi sanoin kuvailla työntekijöillä ole irtisanomissuojaa tässäkin myllerreksyksessä jakavat osingona ulos Ruotsalaisille omistajille ja suvulle jos katsotaan metsä,metalli,kaivos,kantaverko ym:Suomen kansallinenvarallisuus myyt ulkomaille koska liityessä eurounioon Suomessa jäänyt kotimaan asiat retuperälle olem kuilunpartaalla maksamme kovahinnan"valuvikaisesta Eurouniosta"Puskin Itä-rajalta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se on lupahakemus, josta ei voi kieltäytyä. Miten lie muutoksen vaikutukset hajuhaittoihin, ja pitääkö kalat enemmän hienopaperin vai kartongin
kemikaaleista? Oulun kaupungin täytyy olla taas huolissaan työttömistä ja anoa valtion sekä EU:n tukea työttömäksi jäävien koulutukseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä se on poijat ja tytöt niin että ouluun ei tule kartonkitehdasta. Paperitehdas menee kokonaan kiinni ja siinäpä sitä on ihmettelemistä ja business oululla tekemistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä, että saadaan kartonkikone Ouluun. Paperinvalmistus on jo niin vanhanaikasta hommaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun tuotanto muutetaan kartongiksi niin mitä tehdään tarpeettomiksi jääville valkaisulaitokselle ja muille massan valkaisulle tarpeellisille laitteistoile?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muutetaan metsään asumaan niin ei tarvi kaukolämpöä.siinä Enson kupeessa ois hyvä pikku metsä.siellä taitaa olla jo osa tonteista varattu...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Omistajat aijaapi kokopaskan alas, oliko hyö ruottalaiset jotka tuon omistaa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Laitoksen omistaa Stora Enso. Stora Enson omistaa osakkeenomistajat. Heitä on runsaasti sekä Suomessa että Ruotsissa. Auurin osa tavallisia ihmisiä, mökin mummoja etc...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saattaa tämä rakentaja olla luotettavampi kumppani kuin Hallikais Jyrki. Voi projekti joskus jopa valmistua eikä kaupunki toivottavasti joudu kiristyksen kohteeksi kuten eräässä kuopassa torin laidalla on käynyt.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (34)

Uutisvirta

63
Oulun poliisilaitoksen sisäilmaongelmat jatkuvat, osa väestä välttelee Hiukkavaaran tiloja – Työsuojeluvaltuutettu: "Kyllä siellä aika tyhjää on"
18
Biologi kouluttautuu nyt 12 viikossa koodariksi, kun oman alan töitä ei löytynyt – pikakoulutuksista toivotaan apua ohjelmistoalalle
17
Qstockin kahden päivän liput myyty loppuun kuukausi ennen festivaalia – tältä kesältä odotetaan uutta kävijäennätystä
16
Oulun kaupunginhallitus myönsi Torihotellille jatkoajan tiukoilla ehdoilla – kaupungille 800 000 euron vakuus
15
Iran: Diplomatian tie on suljettu Yhdysvaltain pakotteiden takia
9
Kauppa yritettiin ryöstää Oulun Koskelassa, teko keskeytyi toisen myyjän tultua paikalle – poliisi kaipaa havaintoja tapahtuneesta
8
Suviseurat tuo runsaasti liikennettä Oulun alueelle – liikenne saattaa jonoutua, ruuhkaa odotetaan muun muassa keskiviikolle ja torstaille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Juhannusjuhlat 1944

176 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kaleva rikkoo

Kaikilla suomen kansalaisilla on myös oikeus valittaa. Myös mediassa. Mikä ihmeen pyhä lehmä on eri uskonnot. Saako sitt... Lue lisää...
jussijuonio

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image