Oulu

Stora Enson kun­nos­sa­pi­to­yh­tiö aloittaa yt-neuvottelut Oulussa – yhtiöstä saatetaan irtisanoa jopa 50 henkilöä

Efora Oy saattaa irtisanoa Oulussa jopa 50 Stora Enson Oulun-tehtaan kunnossapidosta vastaavaa henkilöä. KUVA: Torvinen Maiju
Oulu 28.8.2019 14:01 | Päivitetty 28.8.2019 15:47
Iida Ahonen, Raimo Pirttikoski

Stora Enson tytäryhtiö Efora Oy aloittaa yhteistoimintaneuvottelut Oulun paperitehtaan henkilöstönsä kanssa.

Neuvottelujen piiriin kuuluu 127 henkilöä, mikä on koko Eforan Oulun tehtaalla työskentelevä henkilöstö. Arvioitu henkilöstön vähennystarve on enintään 50 henkilöä.

Efora vastaa Stora Enson Oulun-tehtaan kunnossapidosta. Nyt alkavat yt-neuvottelut liittyvät Stora Enson toukokuiseen päätökseen muuttaa Oulun paperitehdas pakkauskartonkitehtaaksi.

Stora Enso ilmoitti toukokuussa Oulun paperitehtaan muuttamisesta pakkauskartonkitehtaaksi. Paperikone 7 muutetaan aaltopahvin pintakartonkia kraftlaineria valmistavaksi koneeksi. Paperikone 6 ja arkittamo suljetaan. Tuotanto muunnetulla koneella käynnistyy vuoden 2020 loppuun mennessä.

 

– On selvää, että jos tehtaalla tapahtuu isoja muutoksia, myös tukitoimintoja on arvioitava sen mukaan. Jatkossa toisen paperikoneen ja arkittamon kunnossapitoa ei enää tarvita. Efora on nyt katsonut tilannetta ja todennut yt-neuvottelut tarpeellisiksi, Stora Enson viestintäjohtaja Satu Härkönen sanoo.

Stora Enso ja Efora eivät vielä lähde arvioimaan henkilöstön tarkempaa vähennystarvetta tai sitä, voidaanko Oulusta irtisanottaville kenties tarjota töitä muualla.

– Nämä asiat tarkentuvat neuvottelujen aikana. Lopulliset päätökset Eforan Oulun tulosyksikön henkilöstövaikutuksista tehdään sen jälkeen, kun yt-neuvottelut ovat päättyneet, Härkönen muistuttaa.

Efora Oy huolehtii Stora Enson kunnossapidosta yhdeksällä paikkakunnalla Suomessa. Efora on Stora Enson tytäryhtiö, jolla on noin 900 työntekijää.

Eforan toimitusjohtaja Pekka Ruutu toteaa, että kun kunnossapidon tarve paikallisesti vähenee, muutoksiin täytyy reagoida.

– Toiset Eforaa koskevat yt-neuvottelut ovat meneillään Kiteellä. Stora Enson sahaliiketoiminnassa suunnitellaan tuotannon keskittämistä, ja se näkyy mahdollisesti Kiteen sahan sulkemisena, Ruutu kertoo.

– Muutoin Eforalla on mennyt viime aikoinakin aika hyvin ja suunnitelmien mukaisesti.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (44)

Mitä minä sanoin.... Tämä on vasta alkua. ensin Hermann Andersson ja nyt Efora jotka molemmat ovat Stora Enson tytäryhtiöitä. Monessako firmassa, joka on tehnyt alihankitaa Stora Ensolle on käyty tai tullaan käymään YT-neuvottelut tai pahimmassa tapauksessa laitetaan lappu lukulle. Kuinka moni autoilija, joka on ajanut paperia ympäriinsä joutuu hakemaan muita töitä tai lopettamaan? Stora Enson päätöksellä pistää paperikoneet seis ja alkaa tuottamaan kartonkia on laajat vaikutukset jo nyt vaikka paperikoneet ovat vielä toiminnassa mutta paperi ei vaan mene mene kaupaksi. Sataman liikennekkin on notkahtanut jo 20% ja paljonko se tulee loppupeleissä notkahtamaan on kysymysmerkki. Joka tapauksessa Oulun talousalueella tulee taloudellisesti vaikeat ajat ja niin myös Oulun kaupungillekkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ohhoh oletpa viisas kun tämän tiesit ihan etukäteen. Eipä kukaan muu varmaan tiennyt että ison firman leikkaukset vaikutaa ketjussa alaspäin. Ei olekaan koskaan Oulussa tämmöistä tapahtunut. Nokiakin piti kaikki työntekijät aina omilla kirjoillaan ja johtajat kuskasi kännykätkin itse polupyörillä asiakkaille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yt - taktiikkaan on kuulunut jo vuosikymmeniä noin 30 % liioittelu irtisanottavista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On kyllä todella ikävää että Oulun tehtaille ei saatu laajempaa uudistusta ja sitä kautta ihmien työt ois jatkuneet niin SE kuin Egoran puolella + lukemattomien alihankkijoiden taholla.
Täytyy hämmästellä että osa kirjoittajista vaikuttaa jopa ivallisilta kun ihmisiltä menee työpaikay ja valtio sekä kaupunki menettää verotuloja.

Tsemppiä koko tehtaan köörille näinä hankalina aikoina

T: also been there

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aika nopeasti vaikutti hallituksen vaihtuminen. Tätä menoa tulee taantuma. Kyllä se edellinen hallitus piti ainakin huolen ettei ollut näitä yt neuvotteluja. Ei hyvältä näytä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nykyisen hallituksen takia on pakko vähentää työntekijöitä, kun nykyinen hallitus saa aikaan pahan taantuman, joten viisaat ennakoi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuo määrä ei näy yhtään missään.

Tehtaalla on puolet liikaa työntekijöitä. 99% ajasta maleksitaan ja keksitään tekemistä.
Sitten kun ei ole mitään tekemistä, mennään lakkoon ja korotetaan palkkoja.

Been there and seen that too many times

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä olisi Ensolla ollut työllistämisvelvoite koko porukalle. Varsinkin nyt, kun koko hallitusohjelma perustuu työllisyyden kasvuun, on tällainen toiminta hallituksen vastaista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Porvari ja Kokoomuspolitiikkaa,tulosta tehdään irtisanomisilla ja ne jotka jäävät niin yritettään teettää töitä puoli ilmatteeksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos puolet tehtaasta suljetaan, niin lienee varsin loogista, että kunnossapitoon tarvitaan vähemmän väkeä.

Ei porvareilla tai kokoomuksella ole tämän(kään) asian kanssa mitään tekemistä.

Et sinäkään palkkaa talosi remonttia tekemään 15 ihmistä jos kolme riittää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Älähän nyt, sillä kyllä vasemmistolainen voi hyvinkin palkata kolmen sijaan vaikka 25 ihmistä yhteiskunnan piikkiin, se kun ei kuitenkaan ole keneltäkään pois.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin he luulevat ettei ole keneltäkää pois, mutta ku se vaan ON jostain pois.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksei perustettaisi kunnallista/valtiollista paperitehdasta? Saataisiin hyviä työpaikkoja ja varmaa liiketoimintaa josta hyöty jäisi alueelle. Tekeminenkin olisi laadukasta ja tehokasta kun se tehtäisiin virkavastuulla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sosialismia ollaan kokeiltu tarpeeksi eri puolilla maailmaa. Kokeilut jatkuvat vielä Venezuelassa ja Pohjois-Koreassa. Niissä voi käydä katsomassa, miten valtion omistus toimii.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luuletko Storan maksaneen oikeasti omasta pussistaan pohjoisen tehtaan logistiset kulut. Ruotsissa ei taida pohjoisessa olla yhtäkään paperitehdasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Julkisilla rahoilla nämä pohjoisen tehtaag ovat aina pyörineet. Yritystuilla maksetaan niiden logistiset kulu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (44)

Uutisvirta

12:46
Arvio: Kaikki saavat kimaltaa tavallaan – hienovaraisesti Louna-Tuuli Luukka kiteyttää muunsukupuolisten ja transihmisten tarinat seikkailuhenkisiksi dinosaurusfaabeleiksi
12:23
Seppo-koira valittiin Hyvän mielen lähettilääksi – "Pienistä asioista nauttiminen on tie onneen"
12:17
Pororikas Johan Aslak Labba ei ymmärrä "nuorten kiihkoa" eikä "lukeneiden riitelyä" saamelaisten sorrosta: "Asuntolassahan oli herrojen oltavat" Tilaajille
12:02
Hirvi putosi jäihin Kuhmon Nuolijärvellä – eläin pääsi pälkähästä ennen kuin pelastuslaitos ehti paikalle
11:47
Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri haluaa reaaliaikaisen seurannan antibioottien kulutukseen – ”Toivomme, että se olisi valtakunnallinen hanke"
11:25
Postialan lakko jatkuu, sähköliitto tukilakkoon – Palta olisi hyväksynyt sopimuksen: "Olemme tulleet vastaan keskeisissä riitakysymyksissä"
11:21
Rivitalossa kärynneet tekstiilit aiheuttivat hälytyksen Kemissä
52
Oulun kaupunki jakaa 2000 lamppua pyöräilijöille – tempaus on osa valtakunnallista Pyöräilytalvi-viikkoa
43
Kaupunginhallitus päätti: Linnanmaan uimahallin rakentaminen aloitetaan jo ensi vuonna
40
IMF:ltä tylyt terveiset Suomen velkaantumisesta: Rinteen hallituksen tavoite ei toteudu, dieselin ja turpeen veroalet pois tai muita säästötoimia
40
Postialan lakko jatkuu, sähköliitto tukilakkoon – Palta olisi hyväksynyt sopimuksen: "Olemme tulleet vastaan keskeisissä riitakysymyksissä"
23
Huuhkajat päätti EM-karsinnat tappioon, Kreikka voitti 2-1 – häviö tietää paikkaa arvonnan neloskorissa
22
Oulun yliopistokampus toimiva nykyisellään – mikä on se malli, johon visio yliopistosta keskustassa perustuu? Lukijalta
18
Led-valo kertoo, milloin suihkun käyttö kannattaa lopettaa – oululaisyritys kehitti suihkuvahdin, joka saa tarvitsemansa energian virtaavasta vedestä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi ja Kemijärvi jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä oleva lumi tamppautuu liukkaaksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

19.11.

Fingerpori

19.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image