Oulu

Stora Enso sai yt-neuvottelut valmiiksi, yhteensä 365 irtisanotaan – paperin valmistus Oulussa jatkuu syksyyn 2020 saakka

Stora Enson Oulun tehtaalta irtisanotaan yhteensä 365 henkilöä. KUVA: Torvinen Maiju
Oulu 20.9.2019 17:45
Petri Hakkarainen

Paperin valmistus Stora Enson Oulun tehtaalla jatkuu vuoden 2020 syyskuuhun saakka. Pääluottamusmies Olli-Pekka Kaikkosen mukaan edessä on haasteellinen vuosi.

– Tietysti kaikki 365 irtisanottua katselevat koko ajan uusia työ- tai opiskelumahdollisuuksia. Väki varmaankin vähenee hiljalleen vuoden mittaan. 

Stora Enso investoi noin 350 miljoonaa euroa Oulun tehtaan muuttamiseen pakkauskartonkitehtaaksi. Yksi paperikoneista muutetaan aaltopahvin pintakartonkia eli kraftlaineria valmistavaksi koneeksi.

Irtisanottujen työsuhteet jatkuvat vuoden 2020 loppuun saakka. Oulun tehdas työllistää vähennysten jälkeen 177 henkilöä, joista työntekijöitä on 130.

Kaikkosen mukaan osa irtisanotuista siirtynee yhtiön muiden tehtaiden palvelukseen.

– Lähtemisen mahdollisuus riippuu muun muassa perhesuhteista. Kemin Veitsiluoto on melko lähellä, mutta tietenkään kaikille irtisanotuille ei löydy työtä yhtiön muilta tehtailta.

Työrauha on Kaikkosen mukaan Oulun tehtaalla hyvä, vaikka irtisanomisten takia tunnelmat ovatkin vielä sekavat.

– Ihmiset purkavat tuntojaan työkavereiden kanssa jutellen.

Storan Eson Oulun tehtaan johtaja Juha Mäkimattila kertoo, että tehtaan muutostyöt etenevät suunnitellusti. Paalutuksia tehdään parhaillaan.

Mäkimattilan mukaan muutos vie Oulun tehtaan pois taantuvilta hienopaperimarkkinoilta kasvaville kartonkimarkkinoille. Pakkauskartongin kysyntää lisää muun muassa koko ajan kasvava nettikauppa.

Muutos lisää Oulun tehtaan puun tarvetta puolella miljoonalla kuutiometrillä eli 2,4 miljoonaan kuutiometriin vuodessa. Mäkimattila uskoo, että puuta löytyy tehtaalle jatkossakin, vaikka pohjoisessa suunnitellaankin useita metsäteollisuuden hankkeita.

Mäkimattilan mukaan yt-neuvottelut ovat sujuneet hyvässä hengessä. Hän ei osaa arvioida, kuinka moni irtisanotuista voi työllistyä yhtiön muissa tehtaissa.

– Paikkoja kuitenkin aukeaa, sillä aika paljon väkeä siirtyy seuraavan vuodenkin aikana eläkkeelle. Tuemme irtisanottujen uudelleen työllistymistä.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (73)

Oulussa menee huonosti, työttömyys lisääntyy, Stora Enso 365 irtisanottua ,Lehto yli 100 . Siihen kun laitaa kaupunginjohtajan ja Salmen sekoilut sekä lasten hyväksikäytön jää maineen parantamiseen työtä ennen kultuurikaupunki hakemusen sisään jättöä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen seurannut Metsä-jätin kulkua alusta-alkaen ei päätä eikä häntää.Härmällä 6 mrd tappiot ostaessa romutehtaita Amerikasta millä säästötoimilla kassavajeen täyttää kysyn vaan ei ainakaan Pizzalaatikoilla huvittavinta möi sähkötuotannon ja metsävarat.Vielä kikkailee verosuunittelulla ja duunareitten kikysopparilla.Olisikohan omistajaohjausta tarkastella keskittyä rehelliseen yrittämiseen pois harmaalta-alueelta"Oulu on taputeltu ja Kemin Paperikoneet..ikävä kyllä voidaan kirjoittaa Historiankirjoihin vuosisadan puhallus :)))Puskin Itä-rajalta...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tosiasia jota kukaan ei halua myöntää ääneen on että koko tehdas tullaan ajamaan lopulta alas

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Stora-Ensoa on turha syyttää muutoksista, sehän toimii business-lakien voimin. Toivottavasti Oulu hankkii tällekin porukalle valtion tukea yhtä innokkaasti kuin ICT-irtisanotuille! Tästäkin määrästä voidaan aina palkata muutama kymmen myös Business Ouluun. On vaikea kuvitella, että Rinne voisi kasvattaa työllisyyttä Sipilän jäljiltä, koska työllisyyttä on pidetty yllä erilaisten tukien, väliaikaistöiden ja säännösten avulla, tarkoituksena vain saada tilastot näyttämään hyvältä. Nyt on aika palata todellisiin lukemiin !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Työnantaja haluaa pitää työntekijät ruodussa ja kiristää ylimääräiset velttoilut pois.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen ollut sosiaali- ja terveysalalla töissä yli 10 vuotta. Siitä onnellisessa asemassa, että lopputili ei tunnu miltään, sillä saan lopputilin joka vuosi 4 kertaa: aina kirjoitetaan uusi 3 kk pituinen määräaikainen työsopimus, joten uusi alkava työsopimus on lähtökohtaisesti samaan aikaan lopputili ja lomarahat. Tervetuloa sote-alalle, täällä niitä töitä riittää! Samalla tottuu elämään reunalla työsopimusten kanssa ja palkkakin mahdollistaa Älä osta mitään-päiviä useammin vuodessa, selvää hyötyä siis ilmastonmuutoksen kannaltakin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Samaa mieltä Kerttuliisan kanssa.
Ja siis tervetuloa alalle, jossa saatte kokea raskaan työn ilman kovaa palkkaa!
Ja jos työttömäksi jäätte niin eihän se paha asia ole, suurin osa hyvissä vakipaikoissa vuosia olleethan ovat sitä mieltä, että 'TÖITÄ ON KUN VAIN HALUAA' joten onnea matkaan vaan!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ahneella on paskainen loppu. Näin siinä käy kun lakkoillaan jatkuvasti. Se työsulkukin silloin yli kymmenen vuotta sitten, jäätiin kotiin makaamaan että saadaan korkeampaa palkkaa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tiedätkö kumpi sen työsulun tekee?
työnantaja vai työntekijät?
Sinulla ei ole vissiin vieläkään selvää lähes 15-vuoden takainen asia, siis ,,työnantaja keskeytti palkan maksun ja sulutti 7-viikkoa metsäteollisuuden työntekijöitä.
Ymmärrät varmaan nyt mikä ero on lakolla ja työsululla?
Työsulku on työnantajan lakko jota se teki 2005 , 7-viikkoa. työntekijät eivät olleet lakossa vaan heitä ei päästetty tekemään työtään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täyttä teatteria ja tragikomediaa, yksi poispotkittu vuoden jokaista päivää kohti. Varmaan johtajatkin saa nyt bonuksia 365 000€/kk

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hankkikoon uudet ammattimiehet.Aina työtä tekevälle töitä on.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hölyn pölyä ja hevosen humpaa"Oulu on taputeltu vaikka Paperikone muutetaan kartonkikoneeksi Ei valoa tunnelin päässä koska Stora-Enso vuosien varrella pumpannut kassan tyhjiksi järjettömillä tehtaitten ostoilla puhutaan mrd kassavajeesta joka mahdoton yhtälö pakkauslaatikoilla saavuttaa osakkeiden arvoon mitattuna.Mitä Stora-Ensossa tulee ole ollut järjenhäivää infestoineissa ja tehtaitten lopettamisessa joilla ajanut itsensä nurkkaan omillatoimillaan menettänyt puuhankinta-aluee ja hiilijalanjälki tulee kaatamaan Stora-Enson Suomessa.Pitää kuutioida mielessä Kemin koneet ajetaan alas 2025 mennessä joka perustuu puun saantiin.Suomessa ainoa Tehdasmiljöö kehitymässä Kemijärvelle joka tulevaisuutta hiilijalanjälki nähen sahatavara,pelletti,Bio-tuotteet-ja sähköntuotanto ovat tätäpäivää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yt:t ja irtisanomiset jatkuvat tulevina kuukausina. Ei pääse työllisyys nousemaan, ei millään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Talouslehti Financial Times vetoaa: Kapitalistinen järjestelmä on nollattava https://www.hs.fi/talous/art-2000006243152.html

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämän 'resetoinnin' seurauksena esimerkisi Oulun tehdas olisi pitänyt lopettaa kokonaan. Luitko edes koko juttua?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei tietenkään lukenut.

Kapitalismi ja markkinatalous on täysin ylivoimainen yhdistelmä puutteistaan huolimatta. Kyllä se nyt jokaisen pitäisi ymmärtää, etenkin kun sitä kommentoijien kaipailemaa toista systeemiä yritettiin itänaapurissa ja puolikkaassa Euroopassa puoli vuosisataa.

Lopputulos oli murhetta, kurjuutta, puutetta ja totalitarismia, jolla ihmisiä estettiin tietämästä kuinka hyvin vapaassa lännessä menee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei muuta ku uudelleenkouluttautumaan. Lähihoitajista on kova pula, samoin monenlaisista duunaritöiden tekijöistä. Ai niin, palkka tippuu puoleen entisestä. Mutta tämä vaan on tulevaisuuden trendi, hyvin toimeentuleva keskiluokka katoaa ja tilalle tulee kasvava pienipalkkainen köyhälistö.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei yli viiskymppisistä selkävaivaisista ole hoitamaan , kun ovat huonommassa kunnossa kuin autettavat. Palkka ei tipu vain puoleen vaan on kolmasosa nykyisestä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tulloo työttömiä mut saavutetaanko hiilineutraali tällä ei tartte 395 henkilön ajella tehtaalle enään autoilu vähenee

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (73)

Uutisvirta

13:37
Oulun kaupungin tahto toteutui – Kärpät lopetti haaparantalaisen Nuuskakairan tukun mainosten esittämisen Raksilan jäähallissa
13:32
Tuulivoimayhtiöiltä kova arvio: Yli puolet Suomen sähköstä mahdollista tuottaa tuulella vuonna 2030 – Suomeen on tehty lyhyessä ajassa lähes 1,5 miljardin tuulivoimainvestoinnit
13:12
Britannian poliisi löysi 39 ruumista rekan kontista – kuljettaja on pidätetty ja poliisi on aloittanut murhatutkinnan
12:55
Kaleva oikaisee
12:35
Nuori kärppävahti Justus Annunen jahtaa illalla liigaennätystä Pelicans-ottelussa – Kärppien sairastuvalla jälleen tungosta, Pesonen sivussa marraskuulle
12:21
Palokunta hälytettiin sammuttamaan savuavaa vanhaa nuotiota Kuivaniemellä
12:10
Lidlin uusi toimitusjohtaja haluaa kasvua – uudet myymälät Suomessa pääosin kaupunkeihin
30
Kommentti: Ehdotus bensakiintiöstä on kuin EU:n päästökauppa – hyvässä ja pahassa
24
SSAB sulkee Raahen toisen masuunin väliaikaisesti – seisakin arvioidaan kestävän viikkoja
21
Moottoritietä pääsee ajamaan pian aina Kiiminkijoelle saakka – uudella tiellä on aluksi 80 kilometrin nopeusrajoitus
19
Teknologiateollisuuden kysyntä laskee selvästi – Työmarkkinapomo Minna Helle: Kiky-tunneista luopuminen merkitsisi palkankorotuksista tinkimistä
15
Vihreät lopettaa puoluelehtensä – Vihreän Langan päätoimittaja on uutisesta surullinen, järkyttynyt ja yllättynyt
14
Senaatti-kiinteistöt pitkittää Poliisin toimitilaongelmaa Oulussa, luvattujen uusien tilojen suunnittelu viipynyt kohtuuttomasti Lukijalta
14
Pahasti myöhässä oleva junaliikenne pääsi liikkeelle – Juna Helsingistä Kemijärvelle myöhästyy noin 10 tuntia

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Pohjois-Lapissa lumisateen ja tienpintojen jäätymisen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi huomenna Lapin maakunnassa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumisateen ja lumisten teiden vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sähköautot valtaavat vähitellen liikenteen

119 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Mitä mieltä sisäministeri Ohisalosta?

PS-kansanedustaja Packalén sanoi ihan oikein, että Ohisalon toiminta on populistista flirttailua anarkismille, eikä täll... Lue lisää...
mp.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

23.10.

Fingerpori

23.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image