Oulu

SPR iski oululaiseen Pirkko-Liisa Laitiseen kerta laakista – työuran jälkeen on edessä "aktiivisen va­paa­eh­toi­sen" päivät

Pirkko-Liisa Laitinen kastettiin Pirkkikseksi Oulussa. Hän sai lempinimensä tultuaan töihin Oulun toimistolle vuonna 2006. KUVA: Janne Körkkö
Oulu 17.6.2019 19:25
Anne Helaakoski

Työelämästä vapaaalle jäävä konkari antaa kauneimman kiitoksen Suomen Punaisen Ristin vapaaehtoisille.

Suomen Punaisen Ristin (SPR) Oulun piirin toimistolla on hiljaista. Työntekijät ovat ensiapukoulutuksessa, ainoastaan piirin terveydenhuollon suunnittelija Pirkko-Liisa Laitinen viimeistelee paperitöitä.

Haastatteluhetkellä tiistaina Laitisella on jäljellä enää kolme työpäivää. Sitten alkaa kesäloma ja sen jälkeen koittavat "aktiivisen vapaaehtoisen" päivät.

Töihin Punaiseen Ristiin Laitinen tuli vuonna 2006, mutta hänen taustansa järjestön toiminnassa juontaa paljon kauempaa.

– Aikoinaan vuonna 1982 Limingan terveyskeskus velvoitti käymään SPR:n ensiapu 3 -kurssin Haukiputaalla. Siellä iski aate sydämeen kerta laakista.

Vähän ajan päästä osaston puheenjohtaja soitti ja ehdotti ensiapuryhmän perustamista Liminkaan. Laitinen innostui ja toimi kymmenisen vuotta vapaaehtoisena. Vuonna 1986 hän opiskeli ensiavun ja terveystiedon kouluttajaksi, koska halusi opettaa ensiapua.

Ihmiset haluavat oikeasti auttaa

SPR:ssä Laitiseen vetoavat järjestön seitsemän periaatetta: inhimillisyys, tasapuolisuus, puolueettomuus, riippumattomuus, vapaaehtoisuus, yleismaailmallisuus ja ykseys. Ne toteutuvat järjestön kaikessa toiminnassa. Pääasia ovat periaatteet sekä toisten auttaminen.

Laitinen ihastelee vapaaehtoisten yhä vain kasvanutta halua auttaa, erityisesti hänen päävastuualueellaan ensiapuryhmätoiminnassa. Kun hän aloitti työt, Oulun piirin alueella oli 19 enemmän ja vähemmän toimivaa ensiapuryhmää. Nyt niitä on 35.

– Hurja kasvu näkyy niin kentällä, rekrytoinnissa sekä ryhmien perustamisessa. Vapaaehtoisten ensiapupäivystykset yleisötilaisuuksissa ovat lisääntyneet valtavasti, ja samoin ensiapuryhmien ja vapaaehtoisen pelastuspalvelun Vapepan auttamisvalmius viranomaisten apuna.

Laitinen mainitsee esimerkiksi viime vuoden tykkylumen aiheuttamat laajat sähkökatkot Kainuussa. SPR:n vapaaehtoiset lähtivät tuolloin heti ihmisten avuksi.

Laitisella on sormensa pelissä myös pitkään tauolla olleen rinnepäivystyskoulutuksen uudelleen aloittamisessa 1980-luvun alkupuolella. Siinäkin aloite tuli vapaaehtoisilta.

– Koivurovan Heikki tuli ovesta sisälle ja kysyi aloitetaanko koulutus. SPR:llä oli jo siihen valmis ohjelma, ja minä aloin kehittää sitä. Kursseja pidetään vuosittain, ja niille voi tulla kuka tahansa 18 vuotta täyttänyt, hyvä laskettelija ja ensiapu 2:n käynyt.

Koulutukseen tuli heti väkeä, ja rinnepäivystys osoittautui tulevan tarpeeseen.

Henkisen tuen ryhmä kuuntelee ja on lähellä

Laitisen sydäntä lähellä on myös henkisen tuen Lyhty-ryhmä. Toiminta alkoi tapauksesta, jossa Tupoksessa jäi mopopoika auton alle. Koululle kokoontui koululaisia ja heidän vanhempiaan, mutta minkäänlaista tukea ei ollut heille antaa.

– Siitä se lähti. Piirin alueella toimii Lyhty-ryhmä, jossa on nyt mukana toista sataa henkilöä. Se on kuuntelemista, opastusta ja lähellä oloa. Autetuilta on tullut lämpimiä kiitoksia.

Myös terveyspistetoiminta alkoi Laitisen tullessa SPR:n palvelukseen. Terveyspiste on sosiaalisen kanssakäymisen ja kahdenkeskisten keskustelujen paikka, jossa mukana on myös terveyteen liittyviä asioita. Helpompi mennä kuin terveyskeskus.

Laitinen haluaa korostaa vapaaehtoisten merkitystä. Kaikki on lähtenyt heidän aloitteistaan, ja hän on niihin tarttunut.

– On ollut onni saada kaikkiin kursseihin aina vapaaehtoisia kouluttajiksi. Ilman heitä, jotka ilman korvausta ja omalla ajallaan tulevat mukaan, ei koulutusta olisi. Jos minä istuisin toimistossa, ei tapahtuisi mitään. Seuraajallani Anne Kynkäänniemellä on hyvä pohja jatkaa vapaaehtoisten tukemana.

Pirkko-Liisa "Pirkkis" Laitinen

Syntynyt Tampereella, asunut suurimman osan elämästään Limingan Ala-Temmeksellä.

Koulutukseltaan psykiatrinen sairaanhoitaja.

Viimeksi työskennellyt Kiimingin mielenterveyskeskuksessa osastonhoitajana.

Työskennellyt Suomen Punaisen ristin Oulun piirin terveydenhuollon suunnittelijana vuodesta 2006.

Ollut mukana SPR:n vapaaehtoistoiminnassa vuodesta 1982 lähtien.

Perheeseen kuuluu mies, kaksi aikuista lasta ja kolme lastenlasta.

Harrastaa kesäisin Taivalkosken mökillä marjastusta ja kalastusta. Kesään kuuluu ehdottomasti myös kesäteatteri.

Aikoo heittäytyä "aktiiviseksi vapaaehtoiseksi" eli pitää ensiapuopettajuuden pätevyyden voimassa. On jo ilmoittautunut vapaaehtoiseksi ensiapupäivystäjäksi Taivalkoskelle ensi kesänä.

MAINOS

Kommentoi

Olen suorastaan järkyttynyt siitä, miten aikuiset ihmisetkin ummistavat silmänsä faktatiedolle ja uskovat silkkaan kuulopuheeseen. SPRn tilinpäätökset ovat julkisia. Sieltä näkee, ettei järjestö mitään bisnestä tee. Hävetkää aikuiset, jotka ette asioista kehtaa ottaa selvää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Spr:n uskottavuus koki ison kolauksen tuossa 2015 pakolaiskriisissä.

25-30v miehiä paapottiin alaikäisinä lapsina 🤦‍♂️

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lopetin yhteistyön SPR:n kanssa silloin kun se lähti mukaan pakolaisbusinekseen. SPR:n pomot nauttivat satojen tuhansien vuosipalkkaa ja rahaa pistetään ulkomaille sekä Suomessa laittomasti oleskeleviin siirtolaisiin jne. aivan holtittomasti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onhan se hyvä että joku kerää SPR:n johtajille yli 100 000 euron vuosipalkkaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiitos sinulle Pirkkis,annoit ison avun pojille silloin kun Olli menehtyi mopokolarissa.Minä kokosin silloin pojat meidän tupaan ja koitin soitella apua Oyssissta kriisiryhmästä mutta ei sieltä apua saatu.Pojat käyvät vieläkin haudalla muistamassa kaveriaan ja sinun avun turvin he ovat saaneet tasapainon elämääm ja kuolemankohtaamiseen.Hyviä eläkepäiviä sinulle!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minäkin olen lopettanut SPR:n avustamisen kun kuulin entiseltä työntekijältä mihin rahat oikeasti menevät - tai eivät mene.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuinka paljon SPR auttaa suomalaisia Suomessa ja kuinka paljon muulta tulleita ja
paljonko se auttaa ihmisiä muualla maailmalla?
Olisi kiva tietää jotain lukuja ja rahasummia.
Minä haluan aina tietää mihin lahjoittamani rahat lopulta päätyvät.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun annat aikaasi SPR:lle, niin tiedät että apu menee ns. lyhentämättömänä suoraan kohteeseen ilman välikäsiä. Kun autat esim. tykkylumen takia pulaan joutuneita tai Lyhty-ryhmän nimissä kuuntelet ihmistä, joka kaipaa kuuntelijaa niin kukaan ei voi tehdä businestä hyväsydämellisyydelläsi. Rahaa, vaatteita ja verta en enää anna. Niissä äspeeär on kovin ryvettynyt.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Maailman rikkain ja yksi Suomen suurimmista yritystoimijoista tarvitsee edelleen vapaaehtoisia. Milloinhan valtio ymmärtää verottaa tältä järjestöltä ne muutamat sadat miljoonat mitä se on tienannut johtajilleen?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Punainen Risti ei ota vastaan minkäänlaisia lahjoituksia minkään valtion tai valtiollisen elimen taholta. Lue, niin tiedät enemmän: https://www.punainenristi.fi/periaatteet

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

112
Polttoainetta 100 litraa tunnissa ja noin 4000 katsojaa – Tractor Pullingin SM-sarjan viides osakilpailu pidettiin Tyrnävällä
66
IS: Tuomas Enbuske kertoo, miksi kolaroi sähkötolppaan Sievissä
58
Puheenaihe: Onko Suomi kallis matkailumaa suomalaisille? Matkailu- ja ravintolapalvelujen edusmies Timo Lappi: Alkoholin verotus suomalaisissa ravintoloissa on EU-maiden kireintä
46
Miksi ihmiset nousivat henkilöautosta keskellä tietä? – Poliisi kertoo tänään lisää Luumäen kolarista, jossa kaksi jäi rekan alle ja kuoli
37
HS: Venäjä pohti Karjalan palauttamista Suomelle vuonna 1991 – "Venäjän mukaan alueellisia ongelmia oli niin Krimillä kuin Karjalassakin"
36
Vain kuningatar Elisabet saa syödä joutsenia Britanniassa – hovi pitää tiukasti kiinni hullunkurisista perinteistään
21
Pakkausjätteen kierrätyksessä huimia eroja kunnittain vertailtuna – Oulussa muovia ei ole pakko kerätä erikseen

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Päijät-Hämeen ja Keski-Suomen maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Kemi, Keminmaa, Tornio ja Tervola.

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnissa sekä Etelä-Lapissa.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hakkaraisen Teuvo on kyllä aika äijä sanon minä

Ei varmaankaan löydy.. Jos Teuvon varassa on yhteiskunnan ja eduskunnan päätökset niin sama lähteä ruotsiin. Miehellä o... Lue lisää...
Vanhus48

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image