Oulu

SPR iski oululaiseen Pirkko-Liisa Laitiseen kerta laakista – työuran jälkeen on edessä "aktiivisen va­paa­eh­toi­sen" päivät

Pirkko-Liisa Laitinen kastettiin Pirkkikseksi Oulussa. Hän sai lempinimensä tultuaan töihin Oulun toimistolle vuonna 2006. KUVA: Janne Körkkö
Oulu 17.6.2019 19:25
Anne Helaakoski

Työelämästä vapaaalle jäävä konkari antaa kauneimman kiitoksen Suomen Punaisen Ristin vapaaehtoisille.

Suomen Punaisen Ristin (SPR) Oulun piirin toimistolla on hiljaista. Työntekijät ovat ensiapukoulutuksessa, ainoastaan piirin terveydenhuollon suunnittelija Pirkko-Liisa Laitinen viimeistelee paperitöitä.

Haastatteluhetkellä tiistaina Laitisella on jäljellä enää kolme työpäivää. Sitten alkaa kesäloma ja sen jälkeen koittavat "aktiivisen vapaaehtoisen" päivät.

Töihin Punaiseen Ristiin Laitinen tuli vuonna 2006, mutta hänen taustansa järjestön toiminnassa juontaa paljon kauempaa.

– Aikoinaan vuonna 1982 Limingan terveyskeskus velvoitti käymään SPR:n ensiapu 3 -kurssin Haukiputaalla. Siellä iski aate sydämeen kerta laakista.

Vähän ajan päästä osaston puheenjohtaja soitti ja ehdotti ensiapuryhmän perustamista Liminkaan. Laitinen innostui ja toimi kymmenisen vuotta vapaaehtoisena. Vuonna 1986 hän opiskeli ensiavun ja terveystiedon kouluttajaksi, koska halusi opettaa ensiapua.

Ihmiset haluavat oikeasti auttaa

SPR:ssä Laitiseen vetoavat järjestön seitsemän periaatetta: inhimillisyys, tasapuolisuus, puolueettomuus, riippumattomuus, vapaaehtoisuus, yleismaailmallisuus ja ykseys. Ne toteutuvat järjestön kaikessa toiminnassa. Pääasia ovat periaatteet sekä toisten auttaminen.

Laitinen ihastelee vapaaehtoisten yhä vain kasvanutta halua auttaa, erityisesti hänen päävastuualueellaan ensiapuryhmätoiminnassa. Kun hän aloitti työt, Oulun piirin alueella oli 19 enemmän ja vähemmän toimivaa ensiapuryhmää. Nyt niitä on 35.

– Hurja kasvu näkyy niin kentällä, rekrytoinnissa sekä ryhmien perustamisessa. Vapaaehtoisten ensiapupäivystykset yleisötilaisuuksissa ovat lisääntyneet valtavasti, ja samoin ensiapuryhmien ja vapaaehtoisen pelastuspalvelun Vapepan auttamisvalmius viranomaisten apuna.

Laitinen mainitsee esimerkiksi viime vuoden tykkylumen aiheuttamat laajat sähkökatkot Kainuussa. SPR:n vapaaehtoiset lähtivät tuolloin heti ihmisten avuksi.

Laitisella on sormensa pelissä myös pitkään tauolla olleen rinnepäivystyskoulutuksen uudelleen aloittamisessa 1980-luvun alkupuolella. Siinäkin aloite tuli vapaaehtoisilta.

– Koivurovan Heikki tuli ovesta sisälle ja kysyi aloitetaanko koulutus. SPR:llä oli jo siihen valmis ohjelma, ja minä aloin kehittää sitä. Kursseja pidetään vuosittain, ja niille voi tulla kuka tahansa 18 vuotta täyttänyt, hyvä laskettelija ja ensiapu 2:n käynyt.

Koulutukseen tuli heti väkeä, ja rinnepäivystys osoittautui tulevan tarpeeseen.

Henkisen tuen ryhmä kuuntelee ja on lähellä

Laitisen sydäntä lähellä on myös henkisen tuen Lyhty-ryhmä. Toiminta alkoi tapauksesta, jossa Tupoksessa jäi mopopoika auton alle. Koululle kokoontui koululaisia ja heidän vanhempiaan, mutta minkäänlaista tukea ei ollut heille antaa.

– Siitä se lähti. Piirin alueella toimii Lyhty-ryhmä, jossa on nyt mukana toista sataa henkilöä. Se on kuuntelemista, opastusta ja lähellä oloa. Autetuilta on tullut lämpimiä kiitoksia.

Myös terveyspistetoiminta alkoi Laitisen tullessa SPR:n palvelukseen. Terveyspiste on sosiaalisen kanssakäymisen ja kahdenkeskisten keskustelujen paikka, jossa mukana on myös terveyteen liittyviä asioita. Helpompi mennä kuin terveyskeskus.

Laitinen haluaa korostaa vapaaehtoisten merkitystä. Kaikki on lähtenyt heidän aloitteistaan, ja hän on niihin tarttunut.

– On ollut onni saada kaikkiin kursseihin aina vapaaehtoisia kouluttajiksi. Ilman heitä, jotka ilman korvausta ja omalla ajallaan tulevat mukaan, ei koulutusta olisi. Jos minä istuisin toimistossa, ei tapahtuisi mitään. Seuraajallani Anne Kynkäänniemellä on hyvä pohja jatkaa vapaaehtoisten tukemana.

Pirkko-Liisa "Pirkkis" Laitinen

Syntynyt Tampereella, asunut suurimman osan elämästään Limingan Ala-Temmeksellä.

Koulutukseltaan psykiatrinen sairaanhoitaja.

Viimeksi työskennellyt Kiimingin mielenterveyskeskuksessa osastonhoitajana.

Työskennellyt Suomen Punaisen ristin Oulun piirin terveydenhuollon suunnittelijana vuodesta 2006.

Ollut mukana SPR:n vapaaehtoistoiminnassa vuodesta 1982 lähtien.

Perheeseen kuuluu mies, kaksi aikuista lasta ja kolme lastenlasta.

Harrastaa kesäisin Taivalkosken mökillä marjastusta ja kalastusta. Kesään kuuluu ehdottomasti myös kesäteatteri.

Aikoo heittäytyä "aktiiviseksi vapaaehtoiseksi" eli pitää ensiapuopettajuuden pätevyyden voimassa. On jo ilmoittautunut vapaaehtoiseksi ensiapupäivystäjäksi Taivalkoskelle ensi kesänä.

MAINOS

Kommentoi

Olen suorastaan järkyttynyt siitä, miten aikuiset ihmisetkin ummistavat silmänsä faktatiedolle ja uskovat silkkaan kuulopuheeseen. SPRn tilinpäätökset ovat julkisia. Sieltä näkee, ettei järjestö mitään bisnestä tee. Hävetkää aikuiset, jotka ette asioista kehtaa ottaa selvää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Spr:n uskottavuus koki ison kolauksen tuossa 2015 pakolaiskriisissä.

25-30v miehiä paapottiin alaikäisinä lapsina 🤦‍♂️

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lopetin yhteistyön SPR:n kanssa silloin kun se lähti mukaan pakolaisbusinekseen. SPR:n pomot nauttivat satojen tuhansien vuosipalkkaa ja rahaa pistetään ulkomaille sekä Suomessa laittomasti oleskeleviin siirtolaisiin jne. aivan holtittomasti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onhan se hyvä että joku kerää SPR:n johtajille yli 100 000 euron vuosipalkkaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiitos sinulle Pirkkis,annoit ison avun pojille silloin kun Olli menehtyi mopokolarissa.Minä kokosin silloin pojat meidän tupaan ja koitin soitella apua Oyssissta kriisiryhmästä mutta ei sieltä apua saatu.Pojat käyvät vieläkin haudalla muistamassa kaveriaan ja sinun avun turvin he ovat saaneet tasapainon elämääm ja kuolemankohtaamiseen.Hyviä eläkepäiviä sinulle!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minäkin olen lopettanut SPR:n avustamisen kun kuulin entiseltä työntekijältä mihin rahat oikeasti menevät - tai eivät mene.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuinka paljon SPR auttaa suomalaisia Suomessa ja kuinka paljon muulta tulleita ja
paljonko se auttaa ihmisiä muualla maailmalla?
Olisi kiva tietää jotain lukuja ja rahasummia.
Minä haluan aina tietää mihin lahjoittamani rahat lopulta päätyvät.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun annat aikaasi SPR:lle, niin tiedät että apu menee ns. lyhentämättömänä suoraan kohteeseen ilman välikäsiä. Kun autat esim. tykkylumen takia pulaan joutuneita tai Lyhty-ryhmän nimissä kuuntelet ihmistä, joka kaipaa kuuntelijaa niin kukaan ei voi tehdä businestä hyväsydämellisyydelläsi. Rahaa, vaatteita ja verta en enää anna. Niissä äspeeär on kovin ryvettynyt.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Maailman rikkain ja yksi Suomen suurimmista yritystoimijoista tarvitsee edelleen vapaaehtoisia. Milloinhan valtio ymmärtää verottaa tältä järjestöltä ne muutamat sadat miljoonat mitä se on tienannut johtajilleen?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Punainen Risti ei ota vastaan minkäänlaisia lahjoituksia minkään valtion tai valtiollisen elimen taholta. Lue, niin tiedät enemmän: https://www.punainenristi.fi/periaatteet

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

14:05
Nyt on suurin riski ajaa hirvikolari – Oulu oli hirvivahinkojen määrässä sijalla 20
13:42
41 prosenttia pyöräilijöistä käyttää pyöräilykypärää, selvitti Oulun kaupunki – käyttö kasvanut erityisesti kahden viime vuoden aikana
13:37
Hongkongin mielenosoitusten pelätään kärjistyvän veriseksi yhteenotoksi – Poliisi pitää mielenosoittajia loukussa oppilaitoksessa
13:34
HS: Maajoukkueen alppihiihtovalmentajana toimineelle syytteet Ranuan kuolonkolarista
13:14
Poliisiammattikorkeakoulun opettaja syytteeseen seksuaalisista hyväksikäytöistä ja ahdistelusta – asianomistajia on seitsemän
13:11
Puolustusministeriö ei kertonut henkilöstöryhmille alueellistamisselvityksestä - työntekijät äimän käkenä
12:22
Neljä skenaariota, mitä Hongkongissa voi tapahtua seuraavaksi
40
MTK:n kysely: Kolme neljästä suomalaisesta pitää lihan kulutustaan sopivana – MT: Alle 30-vuotiaista lähes viidennes ei syö lihaa lainkaan
32
Andersson ehdotti: Valtio voisi yhden vuoden ajan maksaa lähes kokonaan kulut polttomoottoriautojen muuttamisesta biokaasulla käyviksi
26
Käteisen puute suomalaisissa pankeissa ihmetyttää kanadalaisia – viime vuonna he kirjoittivat yli 700 miljoonaa shekkiä
20
Postin työkiistaan ei saatu vieläkään ratkaisua, tukilakot laajenevat maanantaina – "On vaikea arvioida, kuinka pitkään vielä menee"
15
Oululaiset yläkoululaiset saunottivat asunnottomia ja auttoivat naapureita – "Sai nähdä, että ihmiset olivat todella kiitollisia siitä, mitä me teimme"
14
Kivikukko koottiin uudelleen salaiseen paikkaan – Kyseessä on harjoittelukasaus, jotta se osataan koota oikein lopulliselle paikalleen Rautatienkadulle
13
Postilakon tukitoimet laajenevat: ensi viikolla postin käsittely loppuu asiamiesposteissa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

254 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Mietin alkoholin jättämistä, mitä tilalle?

Toi uutuutena krapulattomat maanantait, itsetunto palasi pikkuhiljaa lääkkeen avustuksella. Ei enään koskaan kauheaa mor... Lue lisää...
Tenu, terve

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.11.

Fingerpori

18.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image