Oulu

"Sotkun munkkeja" myynyt yrittäjä Vesa Mustakangas: "Tavoitteena oli myydä puhdasta lähiruokaa" – Savilaakson leipomo lopetti munkkien toimituksen

KUVA: Matti Räty
Oulu 19.7.2019 15:07 | Päivitetty 19.7.2019 15:13
Katri Keskitalo

Oululainen yrittäjä Vesa Mustakangas on myynyt kauppatorilla leivonnaisia Patentti- ja rekisterihallitukseen rekisteröidyn Sotkun munkit -aputoiminimen alla. Tapauksesta nousi kohu viime tiistaina, kun Oulun Sotilaskotiyhdistys kertoi Kalevan haastattelussa pitävänsä yrittäjän toimintaa moraalittomana.

Mustakankaan mukaan nimen käyttämiseen ei ollut sen kummempaa perustetta. 

– Tavoitteena oli myydä puhdasta lähiruokaa. Ajatuksena oli testata toimintaa aluksi Oulun alueella. Toistaiseksi toiminta on kuitenkin lopetettu ja kaikki kolme työntekijää irtisanottu. Jos toiminta olisi kehittynyt pidemmälle, meillä olisi ollut puolen vuoden päästä todennäköisesti noin 10–20 työntekijää, mutta nyt on menetetty nekin arvokkaat työpaikat.  

Lue myös: Yrittäjä myy "sotkun munkkeja", joita ei ole leivottu missään sotilaskodissa – Sotilaskotiyhdistys pitää toimintaa moraalittomana

Tulevaisuudensuunnitelmistaan Mustakangas ei ole vielä varma. Hän hämmästelee asiasta syntynyttä kohua. 

– Ihme, että tällainen lumipallo tästä lähti pyörimään. 

Leipomoyrittäjä on kärsinyt kohusta

Liminkalainen Savilaakson Leipomo myi Mustakankaalle tuotteitaan eli munkkeja. Tapauksesta syntynyt mediakohu on tukkinut Savilaakson Leipomon omistaja Veli-Matti Jaakolan sähköpostin, vaikka Savilaakson leipomo oli ilmeisesti vain yksi Mustakankaalle munkkeja myyneistä leipomoista.  

– Kaikki negatiivinen julkisuus on kohdistunut meihin. Vielä se ei onneksi ole näkynyt myynnissä. 

Jaakolan mukaan Savilaakson Leipomo kohteli Mustakangasta samoin, kuten ketä tahansa muuta asiakasta eli "mahdollisimman hyvin".   

– Tämä asia kokonaisuudessaan tuli minulle ilmi ensimmäisen kerran vasta silloin, kun luin siitä tiistain Kalevasta. Sen jälkeen katkaisimme yhteistyön Mustakankaan kanssa, ja asiakassuhde päätettiin. Hänen toimintansa ei sovi yrityksemme moraaliin. Tämä on Savilaakson historiassa ensimmäinen kerta, kun joudumme sanomaan asiakkaalle ei. 

Käärmeissään ovat myös pohjoiset maanpuolustusliitot 

Pohjois-Pohjanmaan Reserviupseeripiiri ry, Raahen Reserviupseerit ry, Pohjois-Pohjanmaan Reserviläispiiri ry, Pohjois-Suomen Kiltapiiri ry, Oulun Reserviupseerikerho ry, Oulun Reserviläiset ry ja Vihannin Reserviläiset ry julkaisivat perjantaina yhteiskannanoton, jonka mukaan Mustakankaan toiminta on "paheksuttavaa ja moraalitonta". 

Kannanoton mukaan Mustakangas käytti myynnissään "häpeilemättä hyväksi yli sata vuotta toimineen järjestön tunnetuimman tuotteen nimeä" ja johti siten ostajia harhaan. Kannanotossa linjataan, että "Sotkun ja Soden munkit tarkoittavat yksiselitteisesti sotilaskotiyhdistysten varuskunnissa, maastoharjoituksissa ja yleisötapahtumissa myymiä tuotteita."

Maanpuolustusliitot haluavat kuluttajien muistavan, että "aidolla sotilaskodin munkilla on sen erinomaisen makunautinnon lisäksi paljon syvällisempikin merkitys."

Juttua muokattu klo 15:13: lisätty Mustakankaan kommentti työntekijöistä. 

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentointi on lukittu.

Näytä kaikki kommentit (393)

Äkkiä Hakkarainen Brysselistä hätiin. Juuri sopiva ongelma Persujen seuraavaan vaaliteemaan💸💸💸

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Savilaakson leipomukset näyttää hyviltä, mutta ovat aina järkiään niin kuivia, että jää kurkkuun kiinni.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No oisit ollu vainaa jo kauan sitte jos oisivat kurkkuun jääneet.
Joten väite on täten todistettu vääräksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannattaisiko yrittäjän käydä lakimiehen puheilla mahdollisista vahingonkorvausvaatimuksista keskustelemassa. Niin oudolta tuo häneen kohdistunut asia vaikuttaa.
Tulikohan pohjoisten maanpuolustusliittojen harkittua asiaa loppuun asti? Myös juridisesti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Savilaakson leivonnaisista minulla on tosi hyvät kokemukset. Jo ammoisina aikoina hain työpaikalle sieltä viinereitä, jotka ahmaistiin nopeasti kahvikupposen kera. Savilaakson rieska on mielestäni Suomen parhainta, jota söin vänkärin puolen penkiltä tullessani autolla kotiin. Oli hyvää, ja oli nälka. Lähikaupassa on aina Savilaakson munkkeja jotain 27snt kappale, joita ostan herkkuhetkiin.

Eihän tuotteita tarvitse boikotoida, jos ne maistuvat. Mitä sitä itseään rankaisemaan sotkumunkkiasian takia!

Toivottavasti Mustakangas saa puhtia yrittämiseen, jossa on työtä tiedossa. Jos käyn Torinrannassa, menen etsimään hänen kojunsa. Joku syyttää yrittäjää varkaaksi ja rahanahneeksi. Varkaaksi ei kannata julkisesti ketään syytellä ja bisneshän ei ole bisnestä, ellei siinä rahansaanti ole priority number one.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Varas on se, joka käyttää toisen tahon omistamaa brändiä hyödykseen tehdäkseen siitä itselleen tiliä. Brändi on aineetonta omaisuutta, jolla on omistaja.

Osalle kommentoijista tällainen aineettoman omaisuuden varkaus taitaa mennä yli hilseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuka niitä sotkun munkkeja, kun punainen liha on mustalla listalla ja Blue Nunna skumppaa aidolla 24 karaatin kullalla saa donitsien kanssa samaan syssyyn lähiruoan 1/100 hinnalla .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kukahan alkaa kiljahtelemaan seuraavaksi jos perustan kuntoilusalin nimeltään "Rynkkyjumppa"? Tuleekohan jokin maanpuolustusjärjestö iholle kiinni vouhkaamaan, että rynkkyjumppaa saa tehdä vain kasarmialueella aidon rynkyn kanssa. Hohhoijaa nyt on iskenyt tuulipuku-auringonpistos näille viilaajille ja pahasti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tai jos alan myymään runkkipuku-nimisiä yöasuja? Sama juttu. Armeijan pyöreäkärkiset nahkakengät 70-luvulla olivat sämpylät lempinimeltään - pitäiskö oikeiden sämpylöiden leipominen kieltää? Plus piikkilankaeste, roiskeläppä alias painimatto...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Monenlaista nimihuijausta ruoka-alalla onkin nykyisin. Aitoa Lapin rieskaa = vehnäjauhotaikinasta tehtyä (ainakin meillä AITO rieska tehtiin ohrasta). Monenlaisia Tosi tms. -rukiisia leipiä = todellisuudessa vehnäsekaleipää. Maalaismunia = oletteko nähneet myynnissä Kaupunkilaismunia?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Relevantteja asioita täsä "sotkusa" on mm:
- "Sotkunmunkki" on Siruto Oy-nimiselle yhtiölle maaliskuusa rekisteröity aputoiminimi - ei siis "Sotkun Munkki", kuten myyntikärrysä lukkee
- Siruto Oy:n päätoimiala on PRH:n / verohallinnon julukasemien nettitietojen mukkaan "arvopaperien ja raaka-ainesopimusten välittäminen" - ei siis mittään leipomisseen/pullakauppaan liittyvää
- Sotkunmunkki/Sotkun Munkki ei ole kenenkään rekisteröity tavaramerkki
- Tähän mennesä ei oo selevinnyt, miten se Leipomo Savilaakso Oy on voinu myyvä Sotkun Munkkeja, ku sillä ei oo sitä tavamerkkia eikä aputoimijä
- Minkähä yhtijön toiminimi ja ALV-tunnus löytyy Sotkun Munkki-ostosten kuiteista?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Sotkun munkki" on Sotilaskotiyhdistyksen brändi, jolla on munkkien myynnissä samanlainen laillinen voima kuin on rekisteröidyllä tavaramerkillä.

Ei siis ollut mikään ihme, että munkkien toimitukset lain rikkojalle lopetettiin kun asia paljastui. Muussa tapauksessa munkkien toimittajakin olisi syyllistynyt rikokseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voi, että on hyvä asia tämä reserviläisjärjestöjen kannanotto. He ovat niin valveutuneita, että ovat valmiit taisteluun oikean hillomunkin puolesta. Lisäksi tulee vaatia kaikille varusmiehille pehmeän leivän kortti, ei mitään näkilevän pakkosyontiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voi että he ovat tämän jo hoitaneet! Ei ole varusmiesriepujen tarvinnu kovia eikä pahoja ruokia syyvä enää aikoihin, munkkija, pitsaa ja kokakollaa napostavat ja karkkia! Jotaki muuta parannusta pittää keksiä, vaikka ettei tulis hiki?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vai sillälailla, ettei ole enää näkkileipää? Mitäs sitten jos kovuutta armeijassa ei ole testattu edes näkkileivällä, ja tulee tositilanne?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kyllä savilaakson leipomo teki oikein ostan heidän tuotteitaan myös jatkossa..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jep niin minäkin, mutta vain jos jatkavat munkkien toimittamista tälle yrittäjälle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suuri painotus asiassa on juu, Sotku-nimen käyttö, mutta suurin ongelma liene se, että myy toisen firman valmiita munkkeja eri nimellä....suoranaisesti siis varastaa valmiin tuotteen ja nimeää uudestaan😳

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (393)

Uutisvirta

7:30
Metsäteollisuuden laaja kolmeviikkoinen lakko alkoi – alan tuotanto pysähtyy lähes kokonaan Suomessa
7:00
"Päässä surisi kuin ampiaispesässä" – Markku Toukola on kärsinyt lähes 20 vuotta piinaavasta vaivasta, joka miltei vie yöunet Tilaajille
7:00
Kävimme tapaamassa protestoivia naisia, jotka ovat laulaneet Delhin mummoprotesteissa jo viikkoja – Intian uusi kansalaisuuslaki jätti muslimit ulkopuolelle Tilaajille
6:43
Koripallolegenda Kobe Bryant kuoli helikopterin maahansyöksyssä
6:24
Lakko pysäyttää työt mekaanisessa metsäteollisuudessa, pelkästään Pyhännällä lakon piirissä on noin 140 työntekijää
6:00
Holokaustin tapahtumien läpikäynti on paras tapa vakuuttaa nuoriso: ei koskaan enää Lukijalta
6:00
Karkotus vei sudet kauemmas pihapiireistä – lukiolaiset Raili Heikkala ja Ellen Littow jäljittivät Lukan liikkeitä Limingan seudulla Tilaajille
19
Lakko pysäyttää työt mekaanisessa metsäteollisuudessa, pelkästään Pyhännällä lakon piirissä on noin 140 työntekijää
8
Pysähtyvätkö paperitehtaat ja seisahtuvatko sellutehtaat? Metsäteollisuuden sovittelusta ei ole tihkunut tietoja, lakko uhkaa alkaa keskiyöllä
5
Talvinen sää palaa Ouluun: Tällä viikolla taivaalta tulee lunta useampana päivänä, lämpötila pysyy pakkasen puolella
4
Metsänomistajille on suunnitteilla ensimmäinen valtiontuki täysin ja ainoastaan ilmastolähtökohdista – kompensaatioiden taustalla hiilinielujen vahvistaminen
2
Metsäteollisuus vastaa lakkoon kolmen päivän työsululla, sovintoa haetaan valtakunnansovittelijan toimistolla
1
Hyllylle laitettavista käsimatkatavaroista joutuu jatkossa maksamaan ylimääräistä Norwegianin lennoilla
1
Oopperajuhlien ketun apulaisesta tuli isona tiede- ja kulttuuriministeri: Hanna Kosonen haluaa, että lapset kaikkialla Suomessa saavat kulttuurikokemuksia Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Koillismaata jäätävän tihkusateen ja lumisateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi yöllä maan itäosassa, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä- ja Länsi-Lapissa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Keskusta korottamassa lapsilisiä!

220 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Paras asumismuoto?

Kun ei tarvi miettiä raha-asioita, vaan voi keskittyä pelkästään tuohon viihtyvyyteen, niin sehän on tottakai oma OKT, s... Lue lisää...
ESIMERKKI TODELLISUU...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

27.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image