Oulu

So­ti­las­soi­tos­ta tuli Oulun Etta

Oulu 6.9.2004 0:00
Kari Sankala

Kaleva

Oulu
Pohjan sotilassoittokunta valittiin tänä vuonna Oulun Etaksi. Arvonimi myönnettiin jo 22. kerran. Nimityksen kaupungintalon juhlasalissa sunnuntaina paljastanut Oulu-seuran puheenjohtaja Kaarina Niskala totesi Etta-arvonimen myöntämisen olevan kannanotto soittokunnan Oulussa säilymisen puolesta.

"Pohjan sotilassoittokunta luo esiintymisellään myönteistä isämaallista henkeä. Orkesterin tulevaisuus on kuitenkin tällä hetkellä epävarma. Sitä on uhannut lakkauttaminen."

Pohjan sotilassoittokunnan puolesta kunniakirjan ja viirin ottivat vastaan yliluutnantti Kimmo Rantakeisu ja soittaja Maria Ojamaa. Soittokunnan johtaja, musiikkimajuri Kari Westman oli sunnuntaina kuuden soittajan kanssa Ämmänsaaressa palvelutehtävissä, joten kaupungintalolla ei kuultu 23-henkisen orkesterin soitantaa. Musiikkipuolesta vastasivat Oulun Sotaveteraanikuoro ja Madetojan musiikkilukion oppilas Soili Sirniö.

Rantakeisu totesi nimityksen osoittavan, että kaupunkilaiset arvostavat sotilassoittoa osana oululaista kulttuuria.

"Koko 1990-luvun olemme olleet epätietoisia tulevaisuudestamme. Saa nähdä, onko puolustusvoimilla vara luopua näkyvimmistä osistaan Pohjois-Pohjanmaalla."Joustava kokoonpano


Ämmänsaaresta tavoitettu Westman odottaa Pohjan sotilassoittokunnan aseman ratkeavan tänä syksynä eduskunnalle annettavan puolustuspoliittisen selonteon yhteydessä. Asian päättää puolustusministeri Seppo Kääriäinen (kesk.). Westman on luottavainen sotilassoiton säilymiseen Oulussa.

"Tilanne on rauhoittunut. Uskon, että jatkamme Oulussa. Tuki meille on ollut vahva. Asialla ovat olleet maaherra, musiikkioppilaitokset, yliopiston rehtori ja tietysti Oulun kaupunki sekä monet muut."

Westman pitää soittokuntaan kohdistunutta valintaa "uskomattomana. Olen kuullut, millainen on aiemmin valittujen joukko. Koemme, että Oulussa pidetään meidän puolta vankasti. Tämä on todella upea tunnustus. Esiinnymme jatkossa kiitollisina."

Pohjan sotilassoittokunnalla on vuosittain noin 150-160 esiintymistä. Kyse on toimivasta kokoonpanosta, josta voi koota erilaisia esiintymisryhmiä. Orkesteri on perinteinen torvisoittokunta, jossa puhaltimien lisäksi on kaksi rumpua. Musiikkikirjo vaihtelee konserttimusiikista jatsiin ja jopa rockiin. "Musiikki räätälöidään tapahtuman mukaan", Westman kertoo.

Pohjan sotilassoittokunta on toiminut Oulussa 60 vuotta. Marraskuun 20. päivä soittokunta juhlii Madetojansalissa. Ouluun soittokunta tuli Viipurista Karjalan Kaartin Rykmentin soittokuntana jo välirauhan aikana 1940, mutta vakinaiseksi sijoituspaikaksi Oulu tuli 1944.

Tilaisuudessa juhlapuheen pitänyt kaupunginhallituksen toinen varapuheenjohtaja, evp. eversti Reijo Sallinen (kok.) totesi tämän vuotisen Etta-valinnan lämmittävän erityisesti mieltä.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

19:37
Kaupunginhallitus myönsi merikylpylä Allas Sea Poolille tonttivarauksen Kiikelistä – seuraavaksi neuvotellaan vuokrasopimuksesta
19:00
Täydellinen kuunpimennys herätti keskustelua Kuun vaikutuksesta ihmiseen – unettomuudesta ja kuuhulluudesta puhutaan, mutta tutkittua tietoa on vain vähän Tilaajille
18:34
Asukas säilytti puita hiljan lämmitetyssä leivinuunissa – kytevät puut puskivat omakotitalon täyteen savua
18:01
Utajärven ja Taivalkosken paloasemille saadaan uudet pelastusveneet tällä viikolla – vanhat myydään huutokaupassa
17:13
Veikkaus aloittaa yt-neuvottelut – vähennystarve noin 400 henkilöä
16:56
Ennuste: Suomelle 2,15 mitalia Tokion olympiakisoista
16:41
Pohjois-Pohjanmaan liiton maakuntahallitus aloitti ilmastostrategian päivitystyön
180
Työttömyys maksaa yhteiskunnalle vuosittain useita miljardeja euroja – Ministeri Lindström: "Suomella ei ole varaa näin suureen kuluerään"
28
Pakkasjakso jatkuu Oulussa ensi viikolla – alkuviikosta kylmyys hellittää hiukan
28
Oulun yliopistossa on kehitetty ennätysluja ekobetoni – valmistetaan kuivista raaka-aineista ja vedestä
28
Pohjois-Suomeen annettu talven ensimmäinen pakkasvaroitus: pakkanen voi kiristyä yli 30 asteeseen – katso miten kiehuva vesi kiteytyy kylmässä
25
Oulu10:stä remontoidaan tukikohta palvelu-uudistukselle, joka toimii yhden luukun periaatteella – ajattelutapa palvelukonseptissa uusiksi
22
Intercityjunan mystisestä pamauksesta jäi jäljet junan pohjaan
22
Sinisten Maria Lohela loikkaa Harkimon liikkeeseen, mutta ei aio olla ehdolla kevään vaaleissa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Pakkasvaroitus: Maan pohjoisosassa sekä Varsinais-Suomen, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan maakunnissa esiintyy lähivuorokauden aikana kireää pakkasta.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

168 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kuka on juoppo

Omasta vankasta juopon kokemuksestani sanon, että juoppo on henkilö joka löytää syyn alkoholin hankkimiseen ja juomiseen... Lue lisää...
juoppo evp.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image