Oulu

So­ti­las­soi­tos­ta tuli Oulun Etta

Oulu 6.9.2004 0:00
Kari Sankala

Kaleva

Oulu
Pohjan sotilassoittokunta valittiin tänä vuonna Oulun Etaksi. Arvonimi myönnettiin jo 22. kerran. Nimityksen kaupungintalon juhlasalissa sunnuntaina paljastanut Oulu-seuran puheenjohtaja Kaarina Niskala totesi Etta-arvonimen myöntämisen olevan kannanotto soittokunnan Oulussa säilymisen puolesta.

"Pohjan sotilassoittokunta luo esiintymisellään myönteistä isämaallista henkeä. Orkesterin tulevaisuus on kuitenkin tällä hetkellä epävarma. Sitä on uhannut lakkauttaminen."

Pohjan sotilassoittokunnan puolesta kunniakirjan ja viirin ottivat vastaan yliluutnantti Kimmo Rantakeisu ja soittaja Maria Ojamaa. Soittokunnan johtaja, musiikkimajuri Kari Westman oli sunnuntaina kuuden soittajan kanssa Ämmänsaaressa palvelutehtävissä, joten kaupungintalolla ei kuultu 23-henkisen orkesterin soitantaa. Musiikkipuolesta vastasivat Oulun Sotaveteraanikuoro ja Madetojan musiikkilukion oppilas Soili Sirniö.

Rantakeisu totesi nimityksen osoittavan, että kaupunkilaiset arvostavat sotilassoittoa osana oululaista kulttuuria.

"Koko 1990-luvun olemme olleet epätietoisia tulevaisuudestamme. Saa nähdä, onko puolustusvoimilla vara luopua näkyvimmistä osistaan Pohjois-Pohjanmaalla."Joustava kokoonpano


Ämmänsaaresta tavoitettu Westman odottaa Pohjan sotilassoittokunnan aseman ratkeavan tänä syksynä eduskunnalle annettavan puolustuspoliittisen selonteon yhteydessä. Asian päättää puolustusministeri Seppo Kääriäinen (kesk.). Westman on luottavainen sotilassoiton säilymiseen Oulussa.

"Tilanne on rauhoittunut. Uskon, että jatkamme Oulussa. Tuki meille on ollut vahva. Asialla ovat olleet maaherra, musiikkioppilaitokset, yliopiston rehtori ja tietysti Oulun kaupunki sekä monet muut."

Westman pitää soittokuntaan kohdistunutta valintaa "uskomattomana. Olen kuullut, millainen on aiemmin valittujen joukko. Koemme, että Oulussa pidetään meidän puolta vankasti. Tämä on todella upea tunnustus. Esiinnymme jatkossa kiitollisina."

Pohjan sotilassoittokunnalla on vuosittain noin 150-160 esiintymistä. Kyse on toimivasta kokoonpanosta, josta voi koota erilaisia esiintymisryhmiä. Orkesteri on perinteinen torvisoittokunta, jossa puhaltimien lisäksi on kaksi rumpua. Musiikkikirjo vaihtelee konserttimusiikista jatsiin ja jopa rockiin. "Musiikki räätälöidään tapahtuman mukaan", Westman kertoo.

Pohjan sotilassoittokunta on toiminut Oulussa 60 vuotta. Marraskuun 20. päivä soittokunta juhlii Madetojansalissa. Ouluun soittokunta tuli Viipurista Karjalan Kaartin Rykmentin soittokuntana jo välirauhan aikana 1940, mutta vakinaiseksi sijoituspaikaksi Oulu tuli 1944.

Tilaisuudessa juhlapuheen pitänyt kaupunginhallituksen toinen varapuheenjohtaja, evp. eversti Reijo Sallinen (kok.) totesi tämän vuotisen Etta-valinnan lämmittävän erityisesti mieltä.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

11
Kommandopipoinen mies ryösti kaupan Intiössä, pakeni skootterin kyydissä – poliisi pyytää havaintoja
9
Iinattiin rakennetaan Liikuntamaa – alueelle tulossa maastopyöräreittejä, fitness-puisto ja kuntoportaat
9
EU:lta tylyä postia: Ei rahaa jäsenmaiden kuivuuskriisiin – Ruotsi auttaa viljelijöitään 120 miljoonalla eurolla, MTK toivoo samaa Suomen hallitukselta
2
Tv-arvio: Maajussit toivovat taas löytävänsä jonkun jakamaan arjen ilot ja surut
2
Kittilässä valittiin 11 kuntapäättäjää syytteessä olevien sijaan – varavaltuutetuksi pääsi, jos oli saanut kolmen ääntä vaaleissa
2
Hallituskumppanit suhtautuvat ristiriitaisesti Lex Lindströmin kakkososaan
1
Perheväkivalta Suomen sokea piste – Mykkänen: "Toisista kulttuureista tulevissa perheissä vielä korkeampi kynnys ilmoittaa"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Olen huomannut miksi Oulun perheet velkaantuvat

Paljon suomea kiertäneet voin väittää että yllättävän suuria eroja on luonteessa eri alueilla. Oululaisia on paljon hyvä... Lue lisää...
Muualta muuttanut

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

20.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image