Oulu

Someviestintä auttoi löytämään kadonneen pojan Oulussa – Vapepalla on aina kolme päivystävää vapaaehtoista valmiudessa

Martikaisen perheen poika Arttu löydettiin hyväkuntoisena etsintöjen jälkeen. Kuvassa myös hänen äitinsä Sanna. KUVA: Jarmo Kontiainen
Oulu 4.9.2019 19:36
Markku Rättilä

Vapaaehtoisilla iso rooli kadonneiden etsinnässä. Vapepa rientää apuun viranomaisten pyynnöstä. Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa toimii pari sataa pelastusryhmää. Vapaaehtoisia ryhmissä on noin 2 400.

Sosiaalinen media osoitti toimivuutensa kadonneen pojan etsinnässä tiistai-iltana Oulussa. Somessa nopeasti levinneiden viestien ansiosta 9-vuotias erityislapsi löydettiin melko nopeasti viiden kilometrin päästä kotoaan.

Some aktivoi monia vapaaehtoisia etsimään poikaa.

Mukaan etsintöihin pyydettiin myös Vapaaehtoista pelastuspalvelua Vapepaa. Vuonna 1964 perustettu järjestö on ollut vuosikymmenten saatossa mukana lukuisissa etsintätehtävissä.

Lue myös: Arttu, 9, katosi illalla, siitä alkoi jopa satojen va­paa­eh­tois­ten oululaisten suorittama et­sin­tä­ope­raa­tio – Äiti: "Ei voi kuin kiittää kaikkia, jotka etsimään lähtivät"

Vapepan Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun alueen valmiuspäällikkö Päivi Jurvakainen pitää tiistaista etsintää melko tyypillisenä järjestön toimintaan kuuluvana tehtävänä.

– Vuosittain Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa Vapepa osallistuu noin 30–40 tehtävään. Kadonneiden etsintää niistä on noin 90 prosenttia.

Tänä vuonna tehtäviä on ollut 28 tiistainen etsintä mukaan lukien.

Vapepa lähtee liikkeelle viranomaisten, käytännössä poliisin, pyynnöstä.

– Meillä on aina kolme päivystävää vapaaehtoista valmiudessa, Jurvakainen kertoo.

Vapepalaisten hälyttäminen tapahtuu vuonna 2017 käyttöön otetulla tekstiviestipohjaisella Ohto-hälytysjärjestelmällä. Ohton kautta operaatioiden johto saa pikaisesti tiedon käytettävissä olevista henkilöistä ja välineistä.

Sen myötä lisäavun pyytäminen voidaan tehdä tehtävän niin vaatiessa ennakoiden.

Tarvittaessa voidaan hälyttää paikalle erityisosaajia ja -kalustoa.

– Tekstiviestissä kysytään mahdollisuutta osallistua tehtävään ja sitä, millaisia varusteita hälytettävällä on käytettävissä, Jurvakainen kuvailee

Kaikki alueen Vapepan ryhmät eivät vielä ole mukana Ohto-järjestelmässä, joten tarvittaessa turvaudutaan edelleen perinteiseen puhelinhälytykseen.

Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun alueella toimii noin 200 Vapepan hälytysryhmää, joissa on noin 2 400 vapaaehtoista. Vapepassa on mukana 53 eri järjestöä, joista löytyy runsaasti eri alojen osaamista ja varusteita.

Mukana on muun muassa suunnistajia, jotka osaavat liikkua maastossa, koiraharrastajia, off road-harrastajia ja moottoriliitäjiä, Jurvakainen kuvailee.

– Vesistöetsintöihin meillä löytyy erityisosaamista Lumijoen etsintätiimistä, jolla on sitä varten myös erikoiskalustoa.

Jurvakainen pitää osaavaa vapaaehtoisjoukkoa loistavana voimavarana.

– He ovat myös hyvin sitoutuneita ihmisiä.

Tänä vuonna alueen Vapepalla ei ole ollut varsinaista isompaa tehtävää. Hankalimmiksi operaatioiksi Jurvakainen nimeää pitkittyneet etsinnät, jotka pahimmillaan kestävä viikkoja.

– Sellainen kuormittaa helposti pitkään samoja ihmisiä.

Ongelmaksi voivat muodostua myös vuorokauden- ja vuodenajat.

– Vapaaehtoiset ovat työssä käyviä, joten joinakin aikoina ihmisiä voi olla vaikea mobilisoida.

Vaikka Vapepalla on alueellisestikin hyvä määrä ryhmiä ja niissä vapaaehtoisia, lisä ei olisi Jurvakaisen mukaan pahitteeksi.

– Kenelläkään ei varmasi ole liikaa toimijoita. Mukaan mahtuu aina.

Vapepa järjestää 10.9. Raahessa vapaaehtoisen pelastustoiminnan peruskurssin ja 14.9. etsinnän peruskurssin niin ikään Raahessa.

– Toivotaan, että ihmiset innostuisivat tulemaan mukaan, Jurvakainen summaa.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Ihmettelen, miksi tätäkin asiaa hehkutetaan edelleen? Lapsi löyty, hienoa ja hyvä niin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olin aikoinaan etelässä asuessani vapepassa mukana ja se oli sellaista harrastelijoiden puuhastelua ettei kauaa innostanut. Kadonneita löytyi usein vapepan jo etsimältä alueelta kun etsijät olivat vain jutelleet keskenään eikä keskittyneet tehtäväänsä jne.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

13:36
Pärmäkoski onnistui kiertueen päätöskilpailussa, nousi seitsemänneksi
13:28
Norwegianin koneita Kanarian hiekkamyrskyn silmässä – koneet pitää tarkastaa ennen kuin niillä voi lentää
12:57
Henkilöauto ajautui ulos tieltä Siikalatvalla, ajokeli voi olla huono
11:35
Sairaalaklovneilla on sairaalassa tärkeä tehtävä tuoda päiviin leikkiä ja hassuttelua –  mutta pitääkö klovnin olla aina iloinen?
11:00
Italian liigan pelejä siirretään koronaviruksen pelossa - Milanon ja Venetsian matkailu vaarassa: "Tämä ei ole Italian Wuhan", sanoo matkailujohtaja
10:51
Käsittämätön tapaus NHL:ssä: Carolinan maalille nousi kesken pelin jääkoneen kuljettaja, joka torjui sensaatiomaisen voiton – Sebastian Ahon pisteputki jatkuu yhä
10:50
42-vuotias Dave Ayres torjui voiton Torontosta, ilman minkäänlaista ammattilaitaustaa
71
Loppuko hiihto ilmastonmuutokseen? Professori: "Eteläisen Suomen koululaisille luminen talviloma on muisto vain"
29
Lastenpsykiatriaan ohjataan yhä enemmän psyykkisestä häiriöstä kärsiviä lapsia ja nuoria – Oulun yliopiston professori: "Potilaiden määrä on selkeästi lähtenyt kasvuun"
22
Koulumaailmassa lastensuojeluilmoituksen oltava viimeinen toimenpide Lukijalta
22
Italiassa koronavirustartuntojen määrä nousee nopeasti – hallitus aikoo eristää tartuntakeskittymät ainakin kahdeksi viikoksi, jalkapallo-otteluita peruttu
15
Presidentti Niinistö ulkoministeri Haaviston esitutkinnasta Ylellä: "Voi olla hänen itsensä kannalta kiusallinen tilanne"
12
Vorot iskivät Oulun Verkkokauppa.comiin ja veivät huomattavan määrän elektroniikkaa – poliisi kertoi tuntomerkkejä paikalta poistuneesta henkilöstä
11
HS: Kaksi lentokenttää suljettiin Kanariansaarilla hiekkamyrskyn vuoksi, myös Suomen-lentoja peruttu

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on aluksi huono Kainuun maakunnassa, seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Taivalkoski ja Kuusamo sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Posio ja Salla lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Ajokeli on aluksi huono Kainuun maakunnassa, seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Taivalkoski ja Kuusamo sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Posio ja Salla lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi yöllä tai aamulla Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

253 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Mikset ole osakkeen omistaja?

Myyntiä tavoittelevalle nyt on tosiaankin hyvä aika myydä. Näin on tosin sanottu jo pian 10 vuotta. Niinä vuosina kun ei... Lue lisää...
Pannarimies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image