Oulu

Someviestintä auttoi löytämään kadonneen pojan Oulussa – Vapepalla on aina kolme päivystävää vapaaehtoista valmiudessa

Martikaisen perheen poika Arttu löydettiin hyväkuntoisena etsintöjen jälkeen. Kuvassa myös hänen äitinsä Sanna. KUVA: Jarmo Kontiainen
Oulu 4.9.2019 19:36
Markku Rättilä

Vapaaehtoisilla iso rooli kadonneiden etsinnässä. Vapepa rientää apuun viranomaisten pyynnöstä. Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa toimii pari sataa pelastusryhmää. Vapaaehtoisia ryhmissä on noin 2 400.

Sosiaalinen media osoitti toimivuutensa kadonneen pojan etsinnässä tiistai-iltana Oulussa. Somessa nopeasti levinneiden viestien ansiosta 9-vuotias erityislapsi löydettiin melko nopeasti viiden kilometrin päästä kotoaan.

Some aktivoi monia vapaaehtoisia etsimään poikaa.

Mukaan etsintöihin pyydettiin myös Vapaaehtoista pelastuspalvelua Vapepaa. Vuonna 1964 perustettu järjestö on ollut vuosikymmenten saatossa mukana lukuisissa etsintätehtävissä.

Lue myös: Arttu, 9, katosi illalla, siitä alkoi jopa satojen va­paa­eh­tois­ten oululaisten suorittama et­sin­tä­ope­raa­tio – Äiti: "Ei voi kuin kiittää kaikkia, jotka etsimään lähtivät"

Vapepan Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun alueen valmiuspäällikkö Päivi Jurvakainen pitää tiistaista etsintää melko tyypillisenä järjestön toimintaan kuuluvana tehtävänä.

– Vuosittain Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa Vapepa osallistuu noin 30–40 tehtävään. Kadonneiden etsintää niistä on noin 90 prosenttia.

Tänä vuonna tehtäviä on ollut 28 tiistainen etsintä mukaan lukien.

Vapepa lähtee liikkeelle viranomaisten, käytännössä poliisin, pyynnöstä.

– Meillä on aina kolme päivystävää vapaaehtoista valmiudessa, Jurvakainen kertoo.

Vapepalaisten hälyttäminen tapahtuu vuonna 2017 käyttöön otetulla tekstiviestipohjaisella Ohto-hälytysjärjestelmällä. Ohton kautta operaatioiden johto saa pikaisesti tiedon käytettävissä olevista henkilöistä ja välineistä.

Sen myötä lisäavun pyytäminen voidaan tehdä tehtävän niin vaatiessa ennakoiden.

Tarvittaessa voidaan hälyttää paikalle erityisosaajia ja -kalustoa.

– Tekstiviestissä kysytään mahdollisuutta osallistua tehtävään ja sitä, millaisia varusteita hälytettävällä on käytettävissä, Jurvakainen kuvailee

Kaikki alueen Vapepan ryhmät eivät vielä ole mukana Ohto-järjestelmässä, joten tarvittaessa turvaudutaan edelleen perinteiseen puhelinhälytykseen.

Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun alueella toimii noin 200 Vapepan hälytysryhmää, joissa on noin 2 400 vapaaehtoista. Vapepassa on mukana 53 eri järjestöä, joista löytyy runsaasti eri alojen osaamista ja varusteita.

Mukana on muun muassa suunnistajia, jotka osaavat liikkua maastossa, koiraharrastajia, off road-harrastajia ja moottoriliitäjiä, Jurvakainen kuvailee.

– Vesistöetsintöihin meillä löytyy erityisosaamista Lumijoen etsintätiimistä, jolla on sitä varten myös erikoiskalustoa.

Jurvakainen pitää osaavaa vapaaehtoisjoukkoa loistavana voimavarana.

– He ovat myös hyvin sitoutuneita ihmisiä.

Tänä vuonna alueen Vapepalla ei ole ollut varsinaista isompaa tehtävää. Hankalimmiksi operaatioiksi Jurvakainen nimeää pitkittyneet etsinnät, jotka pahimmillaan kestävä viikkoja.

– Sellainen kuormittaa helposti pitkään samoja ihmisiä.

Ongelmaksi voivat muodostua myös vuorokauden- ja vuodenajat.

– Vapaaehtoiset ovat työssä käyviä, joten joinakin aikoina ihmisiä voi olla vaikea mobilisoida.

Vaikka Vapepalla on alueellisestikin hyvä määrä ryhmiä ja niissä vapaaehtoisia, lisä ei olisi Jurvakaisen mukaan pahitteeksi.

– Kenelläkään ei varmasi ole liikaa toimijoita. Mukaan mahtuu aina.

Vapepa järjestää 10.9. Raahessa vapaaehtoisen pelastustoiminnan peruskurssin ja 14.9. etsinnän peruskurssin niin ikään Raahessa.

– Toivotaan, että ihmiset innostuisivat tulemaan mukaan, Jurvakainen summaa.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Ihmettelen, miksi tätäkin asiaa hehkutetaan edelleen? Lapsi löyty, hienoa ja hyvä niin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olin aikoinaan etelässä asuessani vapepassa mukana ja se oli sellaista harrastelijoiden puuhastelua ettei kauaa innostanut. Kadonneita löytyi usein vapepan jo etsimältä alueelta kun etsijät olivat vain jutelleet keskenään eikä keskittyneet tehtäväänsä jne.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

17.9.
Seiväshyppääjä Minna Nikkanen, 31, lopettaa uransa – jätti jo aiemmin tämän kauden väliin
17.9.
Oululaistaustainen Juhani Järvi päätyi Raahen kautta ison vankilan johtajaksi Turkuun – "Näitä olosuhteita on turha kenenkään kadehtia, vangilla ei ole vapautta"
17.9.
Halla-ahon mielestä työministeri Harakan työllisyystoimet vaikuttavat "aika sosialistisilta"– "Painopiste näyttää olevan, että valtio maksaa palkat"
17.9.
Hallitukselta pitkä lista työllisyystoimista – aktiivimalli kumotaan ensi vuoden alusta, "vuosisadan palkkatukiuudistus alkaa"
17.9.
Tuttu vinkkimies istuu penkin päässä tietokone sylissä – oululainen apuvalmentaja Sami Kurttila kääntää marginaalit Suomen eduksi Tilaajille
17.9.
Viisikko hehkuttaa budjetin koulutusrahoja – Kulmuni muisti alueellisuuden ja Andersson perusturvan varassa elävät
17.9.
Rinteen hallituksen ensimmäinen budjettiriihi valmis: Työllisyyteen 25 toimenpidettä, kuntatalouden kriisiin varaudutaan, korkeakoulutukseen 60 miljoonaa ensi vuodesta lähtien

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

18.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image