Oulu

Snellmanin talo pe­rus­kor­ja­taan

Uutta ja vanhaa. Snellmanin talon portti on hyvin vanha, mutta alun perin siinä tuskin tarvittiin peiliä ohiajavista autoista kertomaan. KUVA: Tapio Maikkola
Oulu 30.1.2005 0:00
Heidi Hietala
Oulun keskustassa parisataa vuotta seissyt Snellmanin talo peruskorjataan kuluvan vuoden aikana. Talossa on tehty muutos- ja kunnossapitotöitä viimeksi 1980-luvulla.

"Rakennus on nyt siinä elinkaarensa vaiheessa, että sen tekniikka pitää uusia ja sisätiloja kohentaa. Pelkkä kunnossapito ei riitä täyttämään nykyajan vaatimuksia", toteaa Senaatti-kiinteistöjen Pohjois- ja Itä-Suomen alueen projektipäällikkö Paavo Kokko.

Suojelumerkinnällä SR1 suojatun talon vuokralainen, Oulun työsuojelupiiri lähti vuodenvaihteessa evakkoon Linnanmaalle osoitteeseen Tutkijantie 2 D. Tilapäisistä tiloista päästään kunnostettuun vuoden 2006 alkuun mennessä.

Suurimman osan noin 900 000 euron budjetista haukkaa talotekniikan uusiminen. 800 neliön rakennukseen tulee remontin myötä koneellinen ilmanvaihto, lisäksi sen sähkötekniikka, vesikate ja lämpöeristeet uusitaan ja pintarakenteisiin tehdään muutoksia. Lisäksi luvassa on muun muassa nykyaikaiset saniteettitilat, inva-wc ja invahissi.

Korjaustyön suunnittelee arkkitehtitoimisto Raila ja Tapio Rönkönharju Oy. Piharakennukseen ei puututa tässä vaiheessa, mutta sekin mahdollisesti korjataan tulevaisuudessa.Makuuhuoneesta kokoustila


Oululaissuissa Snellmanin talon nimellä kulkeva rakennus on siistissä kunnossa, eikä rakenteellisia vaurioita ole. Arkkitehti Tapio Rönkönharjun mukaan talon kiinnostavin osa pohjoispääty vuodelta 1787, jossa alkuperäinen ilme on säilynyt kaikkein parhaiten. Sen kulmassa sijaitsee herrasväki Snellmanin entinen makuuhuone, nyt kokoustiloiksi muutettuna.

Talon eteläisessä osassa remonttivasaraa on heiluteltu ahkerasti 1960-1980-luvuilla ja se myös näkyy.

"Tuolloin suojelu ei ollut niin in kuin nyt ja rakennus muutettiin käyttötarkoitusta vastaavaksi. Saattaa olla, että jos se olisi säilytetty entisellään, siitä olisi jossain vaiheessa tullut niin suuri taakka, että se olisi purettu", Rönkönharju toteaa ja huomauttaa talon säilyvän parhaiten silloin, kun se on käytössä.

Snellmanin talon sisätiloissa ei aiota tehdä merkittäviä muutoksia ja niistä pienistäkin täytyy suojelumerkinnän mukaisesti keskustella Pohjois-Pohjanmaan museoväen kanssa.

Talon entinen sali on nyt jaettu kahdeksi toimistohuoneeksi ja tilajako säilyy samanlaisena työsuojelupiirin toiveesta. Luottamuksellisia asioita käsitellessä yhdessä työhuoneessa ei voi olla useampaa työntekijää.

Salin 1800-luvulta peräisin oleva komea parkettilattia hiotaan käyttökuntoon ja alkuperäistä kattoa pyritään tuomaan esiin nykyistä paremmin. Samalla sille halutaan palauttaa joku alkuperäisistä värisävyistä.Vanhan talon
historia jatkuu


"Talon historia ei pysähtynyt 1920-luvulle, eikä se ole loppunut vieläkään. Kaikki ajalliset merkit pyritään tuomaan tyylikkäästi esiin", Rönkönharju sanoo viitaten 1980-luvun kierreportaikkoon, joka johtaa nykyiseen arkistoon eli entisiin talossa asuneiden kauppiaiden varastotiloihin.

Talon entistäminen, mikäli sitä haluttaisiin, olisi vaikeaa, sillä rakennus on käynyt läpi monta tyylisuuntaa. Se talolle ominainen vuosikymmen olisi vaikea määritellä.

"Jos haluttaisiin palata esimerkiksi Tulindbergin aikaan, puolet talosta tulisi purkaa", Rönkönharju kuvailee talon 1700-1800-lukujen vaihteen mansardikattoista ulkonäköä.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

16.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image