Oulu

Sivullinen heitti puukottajaa lasilla - "erittäin ansiokasta toimintaa"

KUVA: Venla Tornberg
Oulu 11.10.2013 16:34 | Päivitetty 11.10.2013 23:23
Anna Leinonen

Myllytullissa neljää ihmistä puukottanut nuori mies olisi voinut saada enemmän tuhoa aikaan, jos ruokalassa ollut ulkopuolinen mies ei olisi toiminut niin esimerkillisesti.

Rikoskomisario Petri Savela Oulun poliisista kertoo, että ruokalassa ollut rakennusinsinööri oli heittänyt puukottajaa juomalasilla ja lähtenyt juoksemaan hänen peräänsä.

Nuori mies oli paennut portaikkoon, jossa hän oli puukottanut vielä kahta opiskelijaa. Hänen pakomatkansa oli kuitenkin päättynyt koulun aulaan.

"Mies oli käskyttänyt puukottajaa menemään maahan ja luopumaan aseistaan", kertoo Savela. Pojalla oli ollut mukanaan kolme puukkoa.

Savelan mukaan nuorukainen oli suostunut menemään maahan kohtalaisen helposti, eikä häneen tarvinnut käydä käsiksi. Sivullisen lisäksi paikalla oli tuossa vaiheessa myös koulun vahtimestari. "He olivat lähinnä pitäneet puukottajaa kiinni siihen asti, että poliisi tuli, ja siirtäneet puukkoja kauemmaksi", Savela kertoo.

Rikoskomisarion mukaan ruokalassa ollut ulkopuolinen mies toimi erittäin ansiokkaasti. Jos puukottajan toimiin ei olisi puututtu niin nopeasti, hän olisi voinut saada paljon enemmän tuhoa aikaan.

Savela sanoo, että välikohtaus oli ohi erittäin nopeasti, sillä etäisyydet koulun sisällä ovat lyhyet. "Ei siihen kulunut montaa minuuttia."

16-vuotias oululaisnuorukainen puukotti yhteensä neljää ihmistä Oulun seudun ammattiopiston Myllytullin yksikössä torstaina aamupäivällä. Kaksi puukotusta tapahtui ruokalassa.

Opiskelijan kiinniottanut rakennusinsinööri ei kuulu koulun henkilökuntaan, vaan hän oli ollut Osaon ruokalassa syömässä.

Juttussa oli aluksi, että 16-vuotias poika olisi puukottanut neljää opiskelijaa. Lause muutettiin muotoon "neljää ihmistä". Juttua muokattiin kello 23:23.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (71)

Miks nuorella oli noin paha olla että täytyi tällainen teko tehdä ennenkuin huomioitiin. Olis pitänyt jo uhkauksesta hälytyskellot soida! Ja saada apua jota hän ei itse osannut/rohjennut pyytää ja vaikka olis kenties yrittänyt niin häntä ei noteerattu. Oliko kiusauksen uhri???? Elämä on tosi raadollista nuorten keskuudessa nykyään kielen käytön ym. suhteen heikompia kohtaan. Toivon psrempaa elämää tälle nuorelle tulevaisuudessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Set se vain taisikin olla ihan tavallinen kirvesmies ja vielä kuusikymppinen, joka sen lasin heitti. Hienosti heitetty, vaikka ei insinööri sattunut olemaankaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meni poliisin riskiarvio vähän pieleen kun ei katsottu tarpeelliseksi ilmoittaa kouluun eikä turvallisuusryhmään. Eikö tällainen arvio kuulu lääkäreille? Kymmenestä tapauksesta vain kolmesta on ilmoitettu joten jännitystä piisaa missä tapahtuu seuraavaksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aivan mahtavaa toimintaa tältä rakennusinsinööriltä! Voit olla ylpeä itsestäsi ja pitäisi saada palkinto tuosta! Tuli hyvä mieli koko loppupäiväksi sinun ansioistasi <3

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikä ihme ihmisiä vaivaa, kun pitää takertua niinkin epäolennaiseen seikkaan kuin insinööri -nimikkeeseen? Yksikössä opiskellaan useita eri aloja ja siellä käy myös paljon ulkopuolisia syömässä. Heittäjä oli siis todennäköisesti näitä ulkopuolisia ja näin ollen huomattavasti koulun omia opiskelijoita vanhempi. Kokemusta ja rohkeuttakin siis hieman eri mittakaavassa kuin teineillä, jotka siinä kaaostilanteessa joko tukki ruokalan uloskäynnin tai jäi itkemään hysteerisesti pöytien alle. Kun ei nimiä voi mainita, niin miten muutenkaan ihmistä kuvaillaan kuin ammattinimikkeensä perusteella? Itse nostan hattua sekä kirvesmiehelle että vahtimestarille, jotka hyökkääjän pysäyttivät.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hienoa, että paikalle osui hyväkuntoinen ja oikeanlainen mies, joka todennäköisesti esti enemmät vahingot. Kuinka moni tietää, että tällainen, oikeanlainen ja nopea reagointi tilanteessa kuin tilanteessa on ihmisellä sisäsyntyistä? Tätä ei voi opettaa, vaan tämä ominaisuus on pienellä osalla meillä ihmisillä geeneissä! Tällaiset ihmiset osaavat myös arvioida minkälaiseen vaaraan itsensä laittavat ja osaavat myös suojella itseään tarvittaessa. Sitä vaan alkaa toimimaan ja vasta jälkeenpäin hieman itsekin ihmettelee, että kuinka minä osasinkaan toimia oikealla tavalla. Täällä on muutama, tuomitseva kommentti siitä, että jotkut menevät paniikkiin, eivätkä tehneet mitään. Toiset ihmiset panikoivat, eivätkä he sille mitään voi. Ei heitä sen vuoksi voi mistään tekemättömyydestä syyttää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mites noi pelastajat? Esim. kuvassa olevat? Onko mitään tunnustusta, kun kuitenkin joka päivä raakaa duunia tekevät ja pelastavat kuukaudessa keskimäärin enemmän henkiä kuin lasinheittäjä?
Mitenkään en hauku tätä INSINÖÖRIhenkilöä, mutta kyllä nyt taas hehkutetaan surun äärellä jotenkin vähän turhankin paljon...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ohikulkijan silmin ensihoitajilla oli äärimmäisen ripeää toimintaa. Ei siinä kauaa mennyt että ensimmäinen ambulanssi lähti viemään puukotettua! Toisinaan lienee minuuteista kiinni jos verenvuoto on sisäistä? Arvostan!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näille pelastajille se on työtä, josta maksetaan palkkaa. Heidän velvollisuutensa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hienosti toimittu tältä kaverilta. Hyvin todennäköisesti ilman hänen nopeaa toimintaansa olisi uhreja tullut lisää ja mahdollisesti kuolleitakin. Esimerkillistä kansalaisrohkeutta. Mitallin paikka !!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eniten minua mietityttää olisiko yhden ihmisen puukotus voitu estää jo näin ikävässä asiassa.
Siis kaupungilla on ollut jo vuosia sellainen tapa, että vahtimestarin ammattiin otetaan siviliipalvelusmiehiä, alalle kouluttamattomia työllisyystukilaisia jne ajatuksena säästötoimet. Nykyään maailmassa on niin paljon ns. hörhöjä (huume, alkoholi, mielenterveys jne), että vahtimestarin tai vartijan alalle pitää olla koulutus (itsepuolustus, hankalat asiakkaat ja niiden kanssa toimiminen jne). On hiukan kuin tulella leikkimistä pitää ihmisiä, joita ei ole koulutettu noin riskialttiiseen ammattiin.
En tietenkään halua näin ikävässä asiassa kuitenkaan moittia nyt kohteena ollutta työntekijää, mutta kannattaisi miettiä tätäkin asiaa viranhaltioiden puolesta. Voimia siviliipalvelusmiehellekin paranemisiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Anteeksi vaan, mutta minkähänlaisessa koulutuksessa pätevöidytään vahtimestarin ammattiin? Sellaista ei edes ole.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Virastomestarin ammattitutkinto ja siellä on voimakäytttö yms koulutus, järjestyksenvalvojan kurssit yms. Otappa selvää, niin tiedät vastaisuudessa. Ja sitten on se vartijan koulutus, josta tulee sitten vielä päteviä vartioita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Arvaatteko mitä minä anatisin rangaistukseksi tuollaiselle sika-nuorukaiselle....enoä sano etten joudu vaikeuksiin....Hyvää toimintaa muilta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minusta pojan lattiaan käskyttäneelle miehelle pitäisi OSAO:n tarjota ilmaiset lounaat seuraavat 10 vuotta. Paljon parempi hänelle kuin hengenpelastusmitali. Toisi syömässäkäydessään samalla turvaa ruokailutilanteisiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täysin turhaa on ruveta jappasemaan uutistekstin insinöörisanan mainitsemisesta .
Tärkeintä oli se ,että estettiin enemmät vahingot .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (71)

Uutisvirta

17:04
Koulukiusatusta tytöstä kasvoi tatuoitu Miss Rovaniemi – nyt hän örisee metallibändissä ja järjestää Ouluun vaihtoehtokulttuurien messut Tilaajille
16:36
"On vaikea tarkkaan arvioida, millainen vaikutus huumausaineilla on tavallisen raahelaisen turvallisuuteen" – Poliisi valvoi tehostetusti huumeita Raahessa, tuloksena 17 rikosilmoitusta
16:27
Korkeasaaren nuori Topias-norppa menehtyi yllättäen – heinän mukana syöty hiekka aiheutti suolitukoksen
16:08
Kaleva oikaisee
15:59
Bittiumille Puolustusvoimille toimitettaviin radioihin liittyvä 1,6 miljoonan euron jatkotilaus
15:55
Pohjois-Pohjanmaan museon suosikkinäyttelyt kiinni rakennusteknisistä syistä – Koiramäki ei siirtyisi muualle ongelmitta, museolehtori paljastaa
15:41
Mies pahoinpiteli toista ravitsemusliikkeessä Kuhmossa – töytäisi uhrinsa kaksi kertaa lattialle
40
Päästöjen vähentämiseksi tehtävissä vapaaehtoisesti paljonkin – kauppaan voi joskus kävellä ja julkisia kulkuneuvoja tulee suosia Lukijalta
36
Vähälumisen ja vetisen talven olosuhteet osoittautuivat liian vaikeiksi, perinteikäs Tervahiihto peruttiin
23
Oululainen varavaltuutettu Kati Jurkko siirtyy SDP:stä kokoomukseen
21
Pudasjärvi vetoaa päättäjiin – 110-paikkaisen vastaanottokeskuksen lopetus veisi työpaikkoja ja vaikuttaisi palvelujen kysyntään
16
Oulun seudulla varoitetaan kovasta tuulesta, huonosta ajokelistä ja liukkaista kevyen liikenteen väylistä – tuulenpuuskat voivat puhaltaa myrskylukemissa
15
Myrsky on tehnyt tuhojaan: Laajat sähkökatkot tulivat nyt pohjoiseenkin – ajokeli on paikoin erittäin huono
12
Merivesi voi nousta rajusti Perämerellä, merivartiosto varoittaa: "Näin kovat ennustukset ovat todella harvinaisia"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Miksi Perussuomalaisia pelätään?

254 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi Perussuomalaisia pelätään?

Samasta syystä, kuin Natsejakin. He vetoavat ihmisten vietteihin ja syrjäyttävät moraalin. Silloin pintaan nousee ahneus... Lue lisää...
PSYKOPAATTIEN DIKTAT...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image