Oulu

Sipilä linjasi suhdettaan les­ta­dio­lai­suu­teen

Juha Sipilä on Rauhan Sana -liikkeen jäsen. KUVA: Pekka Peura
Oulu 30.5.2012 10:16 | Päivitetty 30.5.2012 15:43
Kaleva

Keskustan puheenjohtajuutta tavoitteleva, kansanedustaja Juha Sipilä kertoo Ilta-Sanomien haastattelussa keskiviikkona, ettei koe olevansa lestadiolainen.

Hämmennystä Sipilän lestadiolaisyhteyksistä on syntynyt, kun hän aiemmin Helsingin Sanomissa kertoi, ettei ole rauhanyhdistyksen jäsen, vaikka on lestadiolaisuuden valtauomasta 1934 eronneen Rauhan Sana –järjestön jäsen.

Sipilä tekee eron oman kristillisyytensä ja lestadiolaisuuden välille.

”Minulle kristillisyys on omantunnon vapautta. Lestadiolaisuudessa ei koeta, että tällainen omantunnon vapaus siihen sisältyy”, Sipilä sanoo Ilta-Sanomien haastattelussa.

Sipilä tarkentaa vielä, että lestadiolaisuus tarkoittaa ihmisille sitä, mitä rauhanyhdistys edustaa.

”Ja se on omalla kohdallani täysin väärä leima”, hän toteaa.

Sipilä kertoo, että jos on Pohjois-Suomesta lähtöisin, ”niin siellä kaikki on jollakin tavalla tekemisissä lestadiolaisuuden kanssa”.

Sipilä muistuttaa olevansa Rauhan Sanan ohella monen muunkin järjestön jäsen.

Omassa blogissaan Sipilä kirjoittaa olevansa mukana myös kansainvälisessä kristillisessä kauppakamarissa.

”Heistä monet ovat vapaiden suuntien edustajia, yhdistävä tekijä monille jäsenille on yrittäjyys”, Sipilä toteaa.

Sipilän mukana hän on oppinut kunnioittamaan toisten vakaumuksia ja puhumaan niistä avoimesti.

”Minulle ei siis ole  ongelma puhua omastanikaan”, hän toteaa.

Sipilä kerto, että hänellä on henkilökohtainen vakaumus, jossa on mukana kristillisiä arvoja. 

”En siis kuulu niin kutsuttuun vanhoillislestadiolaiseen liikkeeseen, mihin useammat lestadiolaisuuden liittävät, mutta minulla on ystäviä senkin liikkeen parissa ja olen oppinut arvostamaan heitä”, Sipilä kertoo.

Sipilän mukaan hän ei ole koskaan lokeroinut itsenään lestadiolaiseksi, vaan kristityksi, jonka juuret ovat rauhansanalaisuudessa. 

”Usko on monille hyvin herkkä ja henkilökohtainen asia. Koen, että jokaisella on myös itse oikeus määritellä minkälainen on”, Sipilä tiivistää.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (166)

Jokainen on mikä haluaa. Eikä siinä sen kummempaa. Töitä tehdään ja toisia arvostetaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä Juha sipilä on oikealla linjalla. Saanoohan Raamattukin, että siellä missäon Pyhä henki , siellä on vapaus. Me ihmiset lyömme helposti leimoja, tietämättä itse asioista mitään. Uskon asiat on yksi tällinen. Ihmiset näkevät ulkoiset asiat, mutta Jumala näkee ja tutkii sydämmet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kristinusko ei saa aikaan ahneutta. Tosin Jumala on luvannut meitä kristittyjä siunata, jos olemme Hänelle kuuliaiset. Raamattu neuvoo myös jakamaan kymmenykset kaikkeen aidosti hyvään hyväntekeväisyyteen. Rikkaalle nuorelle Jeesus sanoi:" mene ja myy kaikki ja jaa rahat köyhille. Minä en henkilökohtaisesti ole koskaan halunnut kymmenyksillä tukea itseäni rikkaampia, mutta köyhiä on mieli tehnyt auttaa varojen mukaan. Kyllä Sipilällä on varaa auttaa köyhiä. Eri juttu on, onko rakkautta. Kuitenkin meidän tulee kaikkien tehdä parannusta köyhien auttamisessa. Lesken ropo oli enemmän kuin monen pohjanmaalaisen suuret setelit. Miksi? Siksi, ettei hän jättänyt pesämunaa, vaan antoi kaikki. Tällaisessa arvioinnissa meillä riittää aihetta parannukseen ja paljon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En ota kantaa lestadiolaisuuteen, enkä muihinkaan suuntiin. Silti sanon paradoksin, että kristinusko saa aikaan hyvinvointia, mutta hyvinvointi saa aikaan kristinuskosta luopumista. Seurauksena on ahneutta, itsekkyyttä ja kaikkea muuta pahaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Sipilä tarkentaa vielä, että lestadiolaisuus tarkoittaa ihmisille sitä, mitä rauhanyhdistys edustaa"

Minä olin 15 -vuotiaasta 30-vuotiaaksi lestadiolainen, vaikken ollut minkään rauhanyhdistyksen jäsen.
Vanhoillislestadiolainen evl-pappi oli siunannut kotiseuroissa uskovaiseksi.
Mistä sitä tiesi kuuluvansa mihinkään, kun koti oli paikkakunnalla, jossa ei ollut minkäänlaista rauhanyhdistyksen toimintaa. Kun kotoa lähdin, kävin seuroissa rauhanyhdistyksellä, jatkoin uskomista ja siinä koko edustus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sipilällä on selkärankaa kertoa asioista. Omalta osaltani voin sanoa näissä uskon asioista siten, että itse olen aivan uskomaton eli en usko mihinkään ja viimeksi raamattuun sekä luomiskertomukseen. Jokainen voi puolestani uskoa mihin haluaa mutta en oikein jaksa arvostaa ihmistä joka ei ajattele omilla aivoillaan vaan menee lauman mukana ja tämä koskee myös Sipilää.
Kaikki valtauskonnot on levitetty miekan kanssa ja suurimmissa sodissakin on uskonto ollut vahvasti mukana niin kysnkin jos jumala on olemassa niin miksi se sallii niin hirveän meningin maan päällä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen samalta seudulta ja Vetelissä toiminut 25v. yrittäjänä, tuo luti kyllä minua läheltä,eli Sipilän kertomus lestaadiolaisuudesta ! Olen itte katsonut kaikki nämä liiankin läheltä ja olen Sipilän kanssa juuri sammaa mieltä ! Jaksamista Hänelle ja perheelle :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rehellinen lausunto asiasta , joka ei muille kuulu. On jokaisen oma asia, mihin uskoo. Tunnen myös lestadiolaisperheitä ja kunnioitan Heidän vakaumustaan ja He kunnioittavat myös minun valintojani. Hyvä Juha !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rauhan sana on yhtä kaukana Rauhanyhdistys/vanhoillislestadiolaisuudesta kuin kuu auringosta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eli ei siis kovin kaukana. Ilman Aurinkoa Kuuta ei näkyisi. Ja jopa niin, että ilman Aurinkoa ei olisi Kuuta eikä Maata, Tellusta. Toisin sanoen, ilman lestadiolaisuutta ei olisi rauhansanalaisuuttakaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nuo Sipilän arvot kuulostaa siltä että saattaa olla että palaan keskustan äänestäjäksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulussa soisi suvaitsevaisuuden lisääntyvän. Käykäähän joskus haistelemassa eteläisimpiä tuulia. Täällä on kaikilla tilaa hengittää :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos on Pohjois-Suomesta lähtöisin ”niin siellä kaikki on jollakin tavalla tekemisissä lestadiolaisuuden kanssa”. Aivan totta eihän noista kaiken osaavista ja tietävistä kyttääjistä pääse täällä eroon! Ovat olevinaan niin paljon parempia ihmisiä ku me tavalliset tallaajat (ei ihan kaikki mutta suurin osa)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

totta turiset. ovat ku euroopan omistajat.eivätkä tee koskaan mittään väärin.muutamalle "naapurille" oon sanonu ,mitä mieltä oon heijän opeistaan.nyt kohatessa luimuilevat karkuun.hyvä niin,

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (166)

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Osittainen varhennettu vanhuuseläke

Ei eläkejärjestelmän tuotto ole riippuvainen jatkuvasta talouskasvusta, Nyt tuli nimellisellä 1%:n voitolla eläkekassaa... Lue lisää...
Vaahteramäen Eemeli

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.10.

Fingerpori

19.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image