Oulu

Siivoojat marssivat ulos Oulun yliopistolta ja am­mat­ti­kor­kea­kou­lul­ta – taustalla turhautuminen työ­eh­to­neu­vot­te­lui­hin

Siivoojat marssivat ulos Oulun yliopistolta maanantaina. KUVA: Maiju Torvinen
Oulu 29.1.2018 12:18 | Päivitetty 29.1.2018 12:26
Kaleva

Palvelualojen ammattiliitto PAMin Pohjois-Suomen aluepäällikkö Risto Kalliorinne sanoo, että noin 50 siivoojaa on marssinut ulos työpaikoiltaan maanantaina. Taustalla on kiinteistopalvelualan työntekijöiden työehtosopimusneuvottelujen hidas eteneminen.

– PAMin verkkosivuilla on puheenjohtaja Ann Selinin videohaastattelu, jossa sanotaan, että kiinteistöpalvelualalla neuvotteluilmapiiri on heikko ja tilanne jäissä. Tämä on levinnyt siivoojien keskuudessa ja se on saanut tunteet kuumenemaan, Kalliorinne sanoo.

PAM yrittää neuvotella työehtosopimuksesta kiinteistöpalvelualojen työnantajien kanssa vähimmäistyöehdoista kuten palkasta, työajasta ja lisistä. Kalliorinteen mukaan työntekijät toivovat, että työnantajapuoli ottaisi huomioon heidän tavoitteensa.

– Työehtosopimus umpeutuu kolmen päivän kuluttua eli aikaa on vähän. Sitten tulee tieto, että tilanne on umpikujassa ja muut alat kuitenkin tekevät sopimuksiaan. Oulussa paloi käämit ja työntekijät haluavat vauhdittaa neuvotteluja mielenilmauksella, Kalliorinne sanoo.

Siivoojat marssivat ulos Oulun yliopistolta ja Oulun ammattikorkeakoululta.  Oulun lisäksi työntekijöitä on marssinut ulos myös Jyväskylässä.

Kalliorinteen mukaan kyseessä on hyvin poikkeuksellinen toimenpide.

– Vaatii paljon, että siivoojat lähtevät mukaan tällaiseen. Hyvä, jos kerran vuosikymmenessä tapahtuu vastaavaa.

Kalliorinteen mukaan kyseessä on spontaani reaktio huonoon neuvottelutilanteeseen. Kalliorinteen tiedon mukaan työntekijät palaavat tiistaina normaalisti töihin.

PAM kertoi myös maanantaina tiedotteessa, että työnantajaliitto ei ole esittänyt uutta neuvotteluaikaa ja työntekijät ovat levottomia.

– Tapaamiskertoja Kiinteistötyönantajat ry:n kanssa on ollut vähän, eivätkä neuvottelut ole päässeet kunnolla edes alkuun. Ratkaistavina on vaikeita asioita, mutta niihin käsiksi pääseminen on ilmapiirin vuoksi hankalaa. Odotamme työnantajilta edelleen esitystä uudesta neuvotteluajankohdasta, koska edellisessä tapaamisessa ei ollut edellytyksiä neuvotella, järjestöjohtaja Niina Koivuniemi sanoo tiedotteessa.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (53)

Opiskelijoille voisi tarjota pientä siivouspestiä jatkossa. Auttaisi myös ymmärtämään siistinä pitämisen tärkeyttä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kokeillaampas vielä. Jos palkkasiivoojia sanotaan irti vaikka 1000 kpl. Työpaikkoihin otetaan tilalle kiky/ aktiivimallista palkattomat orjat. Mikä mahtaa olla ostovoiman taso.? Tällaista kaavaa kun tarpeeksi kauan pidetään yllä, niin käy näin, että koko systeemi romahtaa. Kokeilkaa pöytäleikkinä, laittakaa vaikka leikkirahaa pöytään, jo pian huomaatte, että rahaton pelaaja ei voi maksaa yhtään mitään, vaan romahdus on tulossa. Näin käy myös tosielämässäkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä. Laittakaa jarrua tälle eu, hössötykselle, eihän tällaista polkemista ollut markka aikanakaan. Kaikki nämä ongelmat on syntynyt eu,ssa ja vapaassa markkinataloudessa. Kai ymmärrätte? Työstä on saatava oikeaa palkkaaa, ja jos periksi nyt annettais, kohta ollaan polkemassa loppujakin rahoja. Jo nyt on hyvä laittaa jarrua, ja tehdä se selväksi, että EI KÄY.!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kohta saa herrat itte siivota paikkansa! Sitten huomaavat kuin tärkeä ammatti siivooja on!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oho, on siivoojilla ihan hyvä palkka. Itse en tienaa lähellekään tuota, olen sentään yrittäjä. Nyt kyllä harkitsen alan vaihtoa, vakaa palkka je helppo työ kelpaa. En menisi lakkoon, minulle kelpaa työ ja hyvä palkka.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Työn raskauteen nähden palkka naurettavan pieni 10,33e/h joten siitä voi jokainen laskea että pärjääkö brutto 1665e/kk tuloilla kun vähennetään sivukulut ja työmatkakulut.Tiukka mitoitus ajasta,toimistohuoneen siivousaika n.3min.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siivooja. Totta puhut. Ja kun näitä mitoituksia on tehty, ne ovat yhtä tyhjän kans. Jälki on sen mukaista kun on juoksutahti, ja äkkiä pitää olla seuraavassa kohteessa. Kyllä tiedän nämä asiat. Kyllä se meininki oli Marka aikana ihan erilainen, kouluillakin oli siivoojat, ja ne oli 8 tuntia tavallisessa siivoojan työssä, se oli sitä ihmisyyden aikakautta, ihan tavalinen työ se siihen aikaan oli. Kyllä se niin on, että minä en löydä tästä eu,sta ja vapaasta markkinataloudesta mitään hyvää. En mitään hyvää. Se vaan on omituista, että mitä kaavaa Sipilä ja muut eu, mieliset johtajat oikein käyttää. Palkatonta yhteiskuntako haluatte.? No, milläs kuvittelette palveluiden säilyvän.? Verorahoista pidetään yllä niin monenlaisia palveluita. Nyt kyllä olisi jo aika vaihtaa hallitus, joka muuttaa koko systeemin samantien. Rahaa tarvii jokainen, ja jos sitä ei ole, kaikki palvelut romahtaa kun ei ole ostovoimaa. Mikä se eduskunnan osoite on ? Väännän rautalangasta hyvinvointivaltion kaavan heille henkilökohtaisesti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Työnantaja vartonee, että saa aktiivimallin myötä innokkaita työttömiä harjoittelemaan siivousta, eikä palkanmaksulle täten ole enää jatkossa tarvetta. Työajatkin ovat harjoittelijoilla joustavat: vain soitto ja päivystävä työtön työntekijä singahtaa paikalle täyttämään ilmaistyövelvoitteensa yhteiskunnalle. Ehkä jatkossa sieltä saapuu entinen työntekijäkin velvoitettuna.

Tässäpä eräs dystopia tulevaisuudesta, jossa kikyillään ja aktiivimalleillaan.

PS. Kaikki työ on arvokasta

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joo, ja kun vaikka 1000 palkkatyöläistä potkitaan kortistoon, että tulkaapa te aktiivimallin tytöt ja pojat tänne meille, tehän saatte sen kelan työttömyyskorvauksen ja siihen sen 9 euroa/ pv, sitä suolarahaa. Tällä mennään sitten tässäkin firmassa. Montako köyhää saitte, kun laskette laskuyhtälön. ? Minä sain 2000 köyhää. Yhteensä 2000 köyhää. Eli, mitähän se mahtaa tarkoittaa Suomen taloudelle.?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Menkää julkiselle puolen töihin niin palkkanne nousee 20-30%. Yksityisellä omistajat käärii kaiken liiveihinsä ja työt tehdään minimimitoituksella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Höpö,höpö. Vajaa parisenkymmentä vuotta sitten jo kellotettiin ja mitoitettiin kunnissa siivoojien työt. Palkka oli pieni ja tilat piti ehtiä siivota lyhyessä ajassa. Tunnolliset ja tarkat työntekijät kärsivät ja väsyivät eniten.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Apeli. Menkää julkiselle puolelle. Menkää. Kuuleppas, kun ei sitä noin vain mennä. Ensin pitää olla paikkoja avoinna, ja sen jälkeen tehdään työhaku, ja sitä kautta se sitten etenee, pääseekö edes haastatteluun jne. Onko nämä kaikki kaavat väänettävä täälläkin rautalangasta. ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muistan vuosikymmeniä sitten
tilanteen OYKS: ssa, jossa teh -
tiin siivoojia koskeva tutki -
mus. Tutkimustuloksena oli se,
ettei siivoojille kuulunut " enää
mitään " tehtäviä. Kyllä otti
päähän katsoa tuota ammat -
tiryhmää, joiden työaika kului
" pääosin " niillä ikuisilla tauoil
la, jotka siivoojat tutkimuksen
perusteella saivat.
Me muut heiluimme hiki hatus
sa aamusta iltaa, illasta alku-
yöhön sekä yöstä aamuun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt kyllä sairaanhoitaja puhuu höpöjä. Teiltä vähennettiin omia siivoojia tilalle on otettu aikalailla vuokrapalvelu firmoista
tekijät. Mitä olen ollut sairaalassa asiakkaana niin on ne tytöt kokoajan menossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tulevaisuudessa ja osin joissakin paikoissa jo nyt, siivoukset tekee sairaanhoitaja tai lähihoitaja. Myös ruuanlaitto kuuluu näihin tehtäviin. Saattaapa Sote tuoda pienen yllätyksen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun apuhoitajan virat lakkautettiin, sairaanhoitajat odottivat, että sairaala-apulaiset (siivoojat) tekisivät apuhoitajille kuuluneet työt. Sairaanhoitajat saivat suuret korotukset palkkoihinsa, kun joutuivat osittain tekemään apuhoitajien töitä, lähihoitajathan mieltävät olevansa sairaanhoitajia ja kokevat ansaitsevansa palvelijoita kuten sairaanhoitajat eivätkä suostu apuhoitajan töitä tekemään,
Siivoojat ovat sairaalassa alinta kastia, joille hoitajien mielestä kuuluvat kaikki epämieluisat työt ilman lisäpalkkaa. On ihan oikein, että siivoojat uskaltavat osoittaa joskus mieltään!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joo, lakkoilusta olen minäkin työpaikallani puhunut jo vuosia, mutta meidän asioiden eteenpäinviejä JHL ei korvaa lotkauta. KVTESsin mukaista "palkkaa" saamme, mutta se ei ole noussut vuosiin, ei edes indeksikorotuksia, vaan päinvastoin, tunteja karsittu, mitoitukset mitä lie, lomarahatkin män... ihan peestä koko touhu, kun kuitenkin joka vuosi monta kertaa nousee elinkustannukset eli tulemme kaukana perässä. Lakkoon vaan, niin saavatpahan muut nuuskia sitä ittiään, kun kukaan ei ole sitä siivonnut!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

JHL vaikuttaa olevan oikea ammattiliiton irvikuva.
Ei minkäänlaista elonmerkkiä työntekijöiden asioiden hoidosta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (53)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan länsiosassa kehittyy illalla tai yöllä ukkoskuuroja, joiden yhteydessä esiintyy paikoin voimakkaita ukkospuuskia, yli 15 m/s. Tuulivaroitus maa-alueille: Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa etelätuuli on voimakasta päivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan länsiosassa kehittyy illalla tai yöllä ukkoskuuroja, joiden yhteydessä esiintyy paikoin voimakkaita ukkospuuskia, yli 15 m/s. Tuulivaroitus maa-alueille: Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa etelätuuli on voimakasta päivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Metsäpalovaroitus on voimassa Satakunnan, Pirkanmaan, Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan maakunnissa.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Millainen auto pitäisi laittaa ettet olisi kateellinen?

Laita sellanen auto jonka haluat ja johon sinulla on varaa ilman rahoitusta. Rekisteritiedon perusteella näkee kuitenkin... Lue lisää...
käteisostaja

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

17.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image