Oulu

"Siinä voi rappaus haljeta" – seismologin mukaan Oulun seudun maanjäristys oli harvinainen, vahingot mahdollisia

Järistyksen keskukseksi on määritetty alue, joka sijaitsee pari kilometriä Limingasta etelälounaaseen. Kuvituskuva. KUVA: Teija Soini
Oulu 8.12.2017 8:50 | Päivitetty 8.12.2017 15:47
Antti Pasanen

Tiedot Oulun seutua ja lähikuntia yöllä ravistaneesta maanjäristyksestä ovat tarkentuneet. Kyseessä oli voimakkain maan vavahtelu sitten vuoden 2000.

Seismologian instituutin mukaan järistyksen voimakkuus oli 3,2 magnitudia, ja se tapahtui noin 37 kilometrin syvyydessä.

Järähtelyn keskus oli Limingasta muutaman kilometrin etelälounaaseen päin. Järistyksen ajankohdaksi on merkitty perjantai, 32 minuuttia ja 17 sekuntia yli puolenyön.

Kortströmin mukaan järistys tuntui laajalti, ja siitä on tullut pelkästään instituutin havaintosivujen kautta noin 300 ilmoitusta.

– Suomen mitassa tämä on ehdottomasti harvinainen tapaus, kertoo seismologi Jari Kortström Helsingin yliopiston seismologian instituutista.

Hän kertoo, että Perämeren alue ja Ruotsin puolen rannikko siinä on melko aktiivista järistysaluetta. Alueella järisee vuosittain.

– Viime vuoden maaliskuussa Perämerellä tapahtui 4,1 magnitudin järistys. Se kirjattiin Ruotsin aluevesien puolelle.

Muita pohjoisen Suomen seismisesti aktiivisia alueita ovat Kuusamon seutu ja  Tornionjokilaakso molemmin puolin rajaa. Myös Enontekiön kohdalla kulkee tällainen vyöhyke, Kortström kertoo.

Miksi Perämeren alueella sitten järisee niin usein?

– Yleisesti ottaen jännitekenttä tulee Pohjois-Atlantin leviämisvyöhykkeeltä, joka aiheuttaa tännekin kallioperään jännitettä. Tällä alueella on myös olemassaolevia siirroksia, joita pitkin jännite sitten laukeaa tällaisina järistyksinä.

Magnitudin kolme tienoille asettuva järistys ei vielä riitä aiheuttamaan suurempaa tuhoa. Poissuljettuja yksittäiset vahingot eivät kuitenkaan ole.

– Jotain vahinkoja on voinut syntyä jos rakenne on altis. Siinä voi vaikkapa rappaus  haljeta.

Lähihistoriassa pohjoisen järistyksistä on raportoitu esimerkiksi uunien halkeamisia ja tiilien tipahtamisia savupiipuista.

– Tämän tapaiset jäykät rakenteet voivat kärsiä, Kortström vahvistaa.

– Sen kummempia vaurioita ei kuitenkaan pitäisi aiheutua.

 

Lue myös kommentti: Vähän kuin öinen lumiaura helvetistä

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (52)

Minä kuuntelin että taloamme kohti lähestyy joku aivan valtavan kokoinen höyryturbiini tai lentävä sota-alus, jolla on laakerit epätasapainossa moottorissa. Sota-alus törmäsi talomme seinään kun kuului hirmuinen pamaus. Sitten se sota-alus jatkoi matkaansa ilmeisesti mentyänsä talomme läpi. Valtava jyrinä loittoni kun sota-alus jatkoi matkaansa lännestä itää kohden.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja tosiaan luulette, että tätä ei ole otettu huomioon ydinvoimalaa suunnitellessa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja tällaiselle alueelle suunnitellaan ydinvoimalaa ja jopa ydinjätteiden loppusijoitusta?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Me kuultiin kissan kanssa tämä jyrähdys. Kissaa vähän pelotti. Minä luulin, että joku vähän järeämpi tiekone tasoitteli Leevi Madetojan kadun jäätynyneitä ajouria. Poikkeuksellisen voimakasta oli ääni! Ilmasotakin kävi mielessä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei kannattaisi suomalaisten seismologien olla huolissaa, sillä Moskovasta tulee varmasti vakuuttava viesti, että atomivoimatehdas kannattaa rakentaa Pyhäjoen kovalle Hanhikivelle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten on , kun sunnitellaan mantereen ja hailuodon välistä siltaa, kuuluko tämä alue jännitekentään , sanokaapa viisaammat !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Enempi kannattaisi huolehtia venäläisten Pyhäjoelle suunnittelemasta atomisähkötehtaasta!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hankkeen kyllä suunnittelevat, rakentavat ja valvovat pääosin suomalaiset.

Käytännössä missään muualla maailmassa ei ole yhtä vakaata kallioperää kuin Suomessa ja Skandinavian alueella. Jos ydinvoimaa halutaan rakentaa, Suomi on yksi turvallisin alue sellaiseen.

Japani on täynnä ydinvoimaloita ja siellä tuollaisia pikkujäristyksiä tapahtuu kymmeniä viikoittain. Suurempia, sellaisia joita ei Suomessa olla koettu sataan tuhanteen vuoteen, siellä koetaan kuukausittain.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos seinät halkeavat järistyksen voimasta, niin kuka korvaa, vakuutus tai valtio, vai kiinteistön omistaja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rosatom on luvannut vastata kaikista aiheuttamistaan rakennusaikaisista kuluista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sanoppa muuta! Mutta nauru hyytyy ku aattelee mitä tää käytännösä tarkottaa :(

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uraani halkeaa
Ja tuottaa lamppuun valkeaa
Mutta millään muilla mailla
Kuin Suomella se ei oo riskiä vailla

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Samalla alueella on ollut aiemmin järistyksiä. Ihmettelinkin miksi sinne suunnitellaan ydinvoimalaa, koska alue on järistyksille altis? On mahdollista, että järistyksien voimakkuudet nousevat. Tätä asiaa eivät päättäjät miettineet, vaikka asiasta puhuttiin. Herätys Pyhäjokilaiset ja kaikki muutkin. - Rahanahneus on niin suurta, että vaarojakaan ei haluta nähdä. Ydinvoimaa ei tarvittaisi, jos ihmiset eläisivät vaatimattomammin. - Ihminen tuhoaa planeettansa ahneudellaan. Herätys!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Todellakin Pyhäjokiset ottakaapa kepupäättäjiänne niskasta kiinni ja vaatikaa myllyn uutta arviointia koska myös teidän alueenne kuuluu maanjäristys alueeseen.
Näitä maanjäristyksiä ei kannata vähätellä, miten nyt tehdään, tiedetäänhän että ilmanmuutokset on tosi asia ja maan järistyksia tulee olemaan myös tulevaisuudessa, kuinka kovia sitähän ei kukaan tiedä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onneksi Suomen järistykset ovat heikkoja. Kun magnitudi nousee pykälän niin järistysenergia nousee 32 kertaiseksi. Joten jo jonkin verran vahinkoa aiheuttava 5 magnitudin järistys on noin 1 000 kertaa voimakkaampi kuin tämä tapaus.

Suomessa on kyllä tapahtunut viime jääkauden jälkeenkin jopa 7 magnitudin järistyksiä, mutta ne ovat harvinaisia. Ainoat tiedot niistä on kallioperän liikunnat ja maanvyöryt joita on esim. Lapissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (52)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Sipilän ylimielisyys syöksee keskustan oppositioon!

höpöttää valheita.Suomi ei ole ollut missään vaiheessa konkurssin partaalla.Sipilä on ainoastaan saanut aikaan,köyhän ka... Lue lisää...
Älä viitsi

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

16.10.

Fingerpori

16.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image