Oulu

Siili jäi pahasti jumiin hau­ta­kynt­ti­lään Haukiputaalla – myös oravat olleet pulassa kynt­ti­län­hyl­sy­jen vuoksi

Harmittomalta kuulostava hautakynttilä voi koitua luontokappaleen kohtaloksi, huomauttaa lukija. Haukiputaan hautausmaalla ollut siili pelastettiin pinteestä. KUVA: Lukija / Lukijan kuva
Oulu 23.5.2019 11:18
Taina Virolainen

Pahaan pulaan joutunut siili käveli keskiviikkona Haukiputaan hautausmaalla kempeleläistä Päivi Räikköstä vastaan. Siilin pää oli juuttunut hautakynttilään.

Räikkönen ei aikaillut, vaan nappasi kiinni hautakynttilästä ja yritti irrottaa piikkipallon.

– Siili oli aika tiukasti jumissa. Jouduin vetämään, nostamaan ylöspäin ja ravistelemaankin. Sitten siilin pää irtosi ja eläin tömähti pyllylleen.

Piikkipallo kääntyi katsomaan pelastajaansa kuin kiitokseksi. Sen jälkeen se lähti viipottamaan toiseen suuntaan.

Räikkönen kertoo, että eläimen pelastaminen toi hyvän mielen. Hän pohti tapausta yhdessä muiden hautausmaalla vierailleiden kanssa. 

– Kaikki tuollaiset eläimille vaaralliset kynttilänjätteet pitäisi kerätä pois luonnosta, myös hautausmailta. Vanhat kynttilät voisi ottaa pois myös naapurihaudoilta, kun käy omaisensa haudalla, Räikkönen toteaa.

Myös varikset etsivät kynttilän talia

Oulun ev.-lut. seurakuntien hautaustoimen päällikkö Tuomo Vuontisjärvi on kuullut, että oravia on saattanut jäädä kiipeliin hautakynttilöihin, näitä tapauksia saattaa tulla vuosittain. Sen sijaan kynttilänhylsyyn itsensä työntäneestä siilistä hän ei ole aikaisemmin kuullut.

Vuontisjärvi kommentoi, että kynttiläsuunnittelijoiden olisi kannattanut ajatella suuaukon kokoa, sillä eläimet ovat kiinnostuneet kynttilän talista. 

– Myös varikset ovat oppineet etsimään ruokaa kynttilöistä. Ne ovat nokkelia ja käyttävät sisältöä hyvin ja nakkelevat kynttilöitä. 

Vuotisjärven tiedossa ei kuitenkaan ole, että varikset olisivat jääneet kiinni kynttilöihin.

Muovikynttilöitä kasaantuu hautausmaille pimeän vuodenajan aikana. Muovijätteen vähentämisestä on keskusteltu runsaasti viime aikoina.

Vuontisjärvi toteaa, että kynttiläteollisuuden pitäisi miettiä vaihtoehtoja muoville. 

– Ei pidä kuitenkaan syyllistää ihmisiä, jotka haluavat muistaa vainajia elävän kynttilän valolla. Muoviset hautakynttilät ovat usein ainoa vaihtoehto, jonka kaupasta löytää.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Hyvä kun on kuva olemassa. Yksi kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa. Tämäkin jää ihmisten mieliin ihan eri tavalla kun he näkevät kuvan ikävästä tilanteesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Haudat kiellettävä! Nepalissa vainajat viedään vuoren huipulle lintujen syötäväksi. Ruskotunturi ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannattaisikin käyttää lyhtyjä, jolloin eläimet eivät pääsisi kynttilöihin käsiksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuossapa olisi markkinarakoa semmoiselle hautakynttilälle, joka alkaisi hajoamaan/sulamaan kynttilän palaessa loppuun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Harakat ja varikset ovelia keskimään miten hautakynttilästä saadaan peltinen korkki pois tai saadaan jäljelle jäänyt tali rikottua eli heitetään tai lennetään kynttilä nokassa ja pudotetaan kynttilä maahan ja eikun syömään.
En pelkästään syyllistäisi kynttilöitä tuovia omaisia, sillä ylipursuavat hautakynttiläroskikset olisi syytä myös tyhjentää, sillä varsinkin linnut ja oravat hajottaa ne ympäriämpäri hetkessä, jolloin myös siilet nappaavat niistä osansa.
Joku kirjoitti pienen eläimen kärsimyksestä ja ihmisten julmuudesta niitä kohtaan, sillä tänä keväänä erittäin monta pientä ja suurempaa siiltä ajettu ajoteillä kuoliaaksi eli olisikko näissä tapauksissa syytä miettiä, että miksi?
Siilihän on Suomessa rauhoitettu eläin, mutta ilmeisesti kaikki ei tunnu sitä tiedostavan tai välittävän.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Haudoilla kävijöiden pitää kerätä hautakynttilöiden muoviset ja lasiset kuoret pois ja viedä roskien keräysastiaan. Täytyy ajatella myös hautausmaan siisteyttä, kesätyöntekijät aloittavat työnsä vasta kesäkuussa. Luonnon villit eläimet kiittävät!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Biohajoavilla ja kiviaineksilla on hautausmailla ennenkin pärjätty, muovi on brutaali tapa muistella vainajia ja samalla kiduttaa eläimiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tähän on vain yksi oikea ratkaisu: Kielletään hautakynttilät! Eikö kukaan ajattele enää pienen eläimen kärsimystä. Ihminen on julma.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

3
Oulussa löydetyn hylyn tutkimukset etenevät, mutta ongelmana on miten jäännös säilytetään – "Hylky tuhoutuu helposti nostettaessa kuiville"
3
Utajärveläisen Attendon hoivakodin asukkaat saivat 750 euron yllätyslaskun – "Attendo tuottaa tukipalvelut ja voi periä niistä mitä haluaa"
2
Kainuun prikaatin varusmies nosti tuvassa aseen toista varusmiestä kohti ja laukaisi – Sakkoja myös kertausharjoituksen väliin jättäneelle reserviläiselle
2
Oulun kaupungin ympäristöohjelma hyväksyttiin – tavoitteena on olla hiilineutraali vuonna 2040
1
Runssilla: Puistolassa tarjoillaan oman talon herkkuja sekä yltäkylläisesti uusia ja yllättäviä makuja
1
Maakaasuputki Viroon valmistuu etuajassa – Näin rakentajat ratkaisivat risteyskohdan Venäjältä tulevan putken kanssa
1
Oulun kaupungin velanotto voi kasvaa tulevina vuosina – kaupunginhallitus pohtii tulevia investointeja

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

No, sossuja äänestäneet, miltä nyt tuntuu

Että meitä älykkäitä demareita on. Maailma on hieno paikka, kun meitä viisaita on. Tuntuu siis tosi hyvältä. Lue lisää...
On se hyvä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image