Oulu

Siikalatvan ja Mehiläisen Oulun-terveysasema kaadettiin yhteisellä päätöksellä - "Ei meitä varten tarvitse erikseen lakeja säätää"

Mehiläisen toimipiste Torikadun ja Kauppurienkadun kulmassa Oulussa. KUVA: Janne-Pekka Manninen
Oulu 4.12.2017 18:33 | Päivitetty 4.12.2017 19:58
Antti Pasanen

Terveyspalveluyhtiö Mehiläisen ja Siikalatvan kunnan Ouluun kaavailtu terveysasema ei toteudu.

Mehiläinen esitti maanantaina Siikalatvan kunnalle, että Siikalatvan julkisen terveysaseman perustamisesta Ouluun luovutaan, yhtiö kertoi illalla.

Hieman myöhemmin kunnanjohtaja Pauli Piilma vahvisti STT:lle, että kunta on päättänyt luopua hankkeesta. Siikalatvan kunnanhallitus oli puinut terveysaseman tilannetta iltakokouksessaan.

Piilma sanoo, että päätös Oulun pisteen peruuttamisesta oli kunnan ja yhtiön yhteinen.

- Totesimme molemmat, että julkisuus asiassa alkoi käydä yli äyräidensä, Piilma sanoo.

Kunta oli kaavaillut, että lääkäripalveluja tarjottaisiin päiväsaikaan oman kunnan alueen lisäksi terveysasemapisteessä Oulun Mehiläisen yhteydessä.

Suunnitelman peruunnuttua kunta keskittyy Piilman mukaan nyt parantamaan palveluita jo olemassa olevissa Pulkkilan ja Rantsilan terveyskeskuksissa.

Piilma korostaa, että Siikalatvan kunnan ei ollut millään tapaa tarkoitus häiritä valtakunnallisia sote-valmisteluita.

- Kyllä me uskomme vähemmästäkin, ei meitä varten tarvitse erikseen ruveta lakeja säätämään, kunnanjohtaja sanoo.

Toimipisteen oli tarkoitus aloittaa kuluvan viikon torstaina. Mehiläinen kertoi vielä viikonvaihteessa, että piste avautuu, vaikka sekä sosiaali- ja terveysministeriö ja valtiovarainministeriö pitivät sitä lainvastaisena.

Siikalatvan on julkisuudessa arveltu toimivan välikätenä Mehiläiselle, joka haluaa saada oululaisista lisää asiakkaita verovaroin hoidettavakseen. Siikalatvan johdossa tämä on kiistetty ja vakuutettu, että kuntalaisilla on aito tarve Oulussa sijaitsevalle viikonvaihde- ja ilta-ajan lääkäripäivystykselle.

Siikalatvan kunnanhallitus hyväksyi 30. lokakuuta terveysaseman perustamisen.

"Lainsäädännön puitteissa"

– Mehiläisen tavoitteena on, että valinnanvapaus toteutuisi aidosti nykyisen ja tulevan lainsäädännön puitteissa, sanoo Mehiläisen toimitusjohtaja Janne-Olli Järvenpää  tiedotteessa.

Mehiläisen tiedotteessa todetaan, että sosiaali- ja terveysministeriö ja valtiovarainministeriö ovat tulkinneet nykyistä lainsäädäntöä siten, että kunta ei voi perustaa terveysasemaa toisen kunnan alueelle.

Tämä oli toimitusjohtaja Järvenpään mukaan yllätys yhtiölle.

– Mehiläinen on toteuttanut ulkopuolisen arvion lainmukaisuudesta, jonka perusteella estettä terveysaseman perustamiselle ei löydy suoraan lainsäädännöstä tai oikeuskäytännöstä.

Yhtiö toteaa myös, että kunnat ja kuntayhtymät tuottavat jo nyt terveyspalveluita toisten kuntien alueella, mistä esimerkkinä on Helsingin Sydänsairaala Oy.

– Oulun kaupungin ja ministeriöiden kannoista johtuen Mehiläinen on päättänyt kuitenkin esittää Siikalatvan kunnalle, että itsenäisen Siikalatvan julkisen terveysaseman perustamisesta Ouluun luovutaan.

Mehiläinen on tuottanut Siikalatvan kunnan julkiset sote-palvelut 1.1.2017 lukien julkisena hankintana kilpailutetun ulkoistussopimuksen nojalla.

Ulkoistussopimuksen mukaan Mehiläinen voi tuottaa palveluita myös muissa kuin Siikalatvan kunnan alueella sijaitsevissa toimipisteissään.

Yhtiö kertoo lisäksi olevansa laajentamassa perusterveydenhuollon palveluiden aukioloaikoja sekä toimipisteiden kattavuutta Pulkkilan ja Rantsilan terveysasemien asiakkaille. 

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (70)

Olen pettynyt! Kaikki muut asiat hoidetaan Oulussa niin sitten pitää lähteä väärään suuntaan lääkäriin.. Muutan Ouluun

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ette sitten ole ymmärtäneet edes sitä että valtakunnan lait ovat kaikkia varten tässä maassa.

Järjestäytyneen ihmispopulaation hallinnoinyksikkö oikeusvaltio, lainsäädäntöön perustuva kansallisvaltio, on sitä varten olemassa että kaikkien sen jäsenten perusoikeudet toteutuvat - siis toteutuvat - tasavertisesti.

Muun muassa Mehiläinen tekee kaikkensa kiertääkseen lainsäädäntömme hengen ja jopa kirjaimen.
Miksi sen pitäisi antaa jatkaa petoksellista toimintaansa?
Tai minkään muunkaan vastaavasti toimivan?
_

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi vieraiden valtioiden yrityksen pitäisi olla lojaali Suomelle? Silkkaa lapsellisuutta edes kuvitella sellaista. Rusinat pullat -meininki toimii yksityisissä yrityksissä ilman rajoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onhan se hienoa, että pääministeri insinööri käveli lain yli. Sekä olemassaolevan, että kuntalain. Kuntien itsenäisyys päätöksenteossa on siis mennyt...tätä se maakuntahallinto ajaa takaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Entä muut vastaavat viritykset muualla Suomessa, jotka eivät ole samalla tavalla vielä nousseet median huomion kohteeksi? Esimerkiksi Pohjois-Savo?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ylen sivuilla on uutinen, että Siikalatvalle listautuneilla on edelleen mahdollista asioida Mehiläisen Oulun toimipisteessä. Minusta alkaa nyt tuntua että nämä terveysfirmat ovat paljon paremmin kartalla tästä valinnanvapauslainsäädännöstä kuin poliitikot ja ministeriöt. Ja osaisivat hoitaa tämän paljon puhutun soteuudistuksenkin varmaan paljon paremmin kuin mitään aikaansaamattomat poliitikot...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olet oikeassa, he ovat lain lukeneet juuri niinkuin se on kirjoitettu. Voimassa oleva laki antaa valinnanvapauden jo nyt. Jatkossa tarjoajia on vaan enemmän. Onneksi asiakas arvioi laadun, ei maakunnan politiikkokeskusta päättäjät.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö tuossa sanottu että Mehiläinen laajentaa aukioloaikoja ja palveluja Siikalatvan tk:n asiakkaille. Eli kun tähän saakka on voinut käydä iltaisin ja viikonloppuisin Oulun Mehiläisen päivystyksessä, niin ehkä jatkossa voi käydä normiaikana?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ne jotka haluaa kaupungin terveyskeskuksen keskustaan ja eivät ole tyytyväisiä yhteispäivystyksen palveluihin, voivat miettiä ketkä kaupunginvaltuustossa terveyspalveluihin leikkauksia ovat ajaneet. Ja yhä lisää vain leikataan, jotta yjsityisille lääkärifirmoille tulisi vielä paremmat markkinat.

Sanat puolueet ne on vallassa myös maan hallituksessa, ja samat on tavoitteet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Harmi. Olisin heti vaihtanut terveysasemani Siikalatva-Mehulaiseksi.
Olin ennen ulkoistetun Sepän terveysaseman asiakas ja se toimi loistavasti verrattuna nykyiseen Kontsarin HVK:een. Sepällä oli muuten lääkärinä mm. nykyisen Attendo-Kärsämäen Sanna Mäki-Runsas, joka oli mielestäni lääkärikunnan parhaimmistoa. En ymmärrä lainkaan kärsämäkisten pakoa Haapajärven tk-palvelujen perään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

ei oo kyse Siikalatvan terveyskeskuksesta Oulun keskustassa,
vaan Mehiläisen pelko uudesta lainsäädännöstä jolla tehdään tyhjäksi miljardien kuppaus muissa ulkoistuksissa,
niin tehdyissä kuin tulevissakin, kuten Kemi-Torniossa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siikalatvalta hyvä päätös. Asioita pitää hoitaa yhteistyössä eikä piilossa, kuten nyt kävi. Jos Oulu tekisi laajan yksityistämisen, muiden kuntien toiminnoille ei olisi riittänyt rahaa. Tällaisia välistävetoja ei pidä minkään kunnan tehdä. Ja nyt Oulu parantamaan omien hyvinvointikeskusten palveljen parantamiseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulu on täysin ulkopuolinen ja syytön tässä sekaannuksessa. Onneksi Helsingissä herättiin ja asiat saatiin järjestykseen! Oulussa terveyspalvelut toimii Kiitettävästi. Yritykset käyttää näitä ulkopuolisia työterveyshuoltoon, on yliopistollinen sairaala, Pohjola sairaala.... Oulussa löytyy kaikkea ja vuonna 2021 jokainen Oululainen voi valita yksityisen ja julkisen välillä. Onneksi täällä on jo nyt valtavasti tarjontaa!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Terveyspalvelut Oulun Tuirassa ja Yhteispäivystyksessä EIVÄT toimi hyvin. Jonotusajat ovat täysin kohtuuttoman pitkiä, hoidon taso usein vaatimaton: sh:lle pääsee pitkään jonottamalle ja lääkärille ei välttämättä, lääkärillä kova kiire ja diagnoosit/hoito-ohjeet välillä ei-kelpoisia, kiireettömään hoitoon viikkojen tai useiden kuukausien jono.

Jos voi valita laadukkaan hoidon terveyskeskusmaksun hinnalla Oulun keskustassa, perheemme vaihtaa Mehiläiseen, vaikka sen toimintamenetelmät eivät kyllä aivan kymppiä ansaitsekaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jahhaa eikö Soten ollut tarkoitus tuoda yhtiöittämisiä, vai eikö Mehiläinenkelvannut Sipilälle vaan pitää olla isompia kansanvälisiä yhtiöitä että Verovarat menis ulkomaille??? Tä hä mitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minulla on ollut koko ikäni valinmavapaus sote asioissa. Olen aina saanut valita julkisen ja yksityisen väliltä. Olen 18 vuotta käynyt vain yksityisellä. En halua, että veronmaksajat joutuvat maksamaan minun palvelujani, maksan ne itse. Nykyinen systeemi paras , hallintoa vähemmäksi ja enemmän tehokkuutta sairaaloihin. En käy mehiläisessä, on onneksi muitakin palvelun tarjoajia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Samaa mieltä. Mehiläinen on minullakin pannassa. Ja johtuen ihan epämiellyttävistä kokemuksisa ja huonosta palvelusta. Rahallakaan sitä ei saa. Ehkä sattui kohdalle lääkäri, jonka kanssa kemiat ei kohdanneet. Tai että otti minun ajallani jonkun siihen väliin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suur kiitos julkisen sanan, näytitte mahtinne vallan vahtikoirina. Kaipa Siikalatvan päätöksentekijätvihdoin tajuavat rajalliset tietonsa kuntalaisten edunvalvonnassa ja tekevät itse johtopäätöksen asiassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Todella harmillista, me olisimme tarvinneet terveysaseman keskustaan
Jatkan Mehiläisessä asioimista, sieltä saa palvelua!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (70)

Uutisvirta

28
Koiteliin suunnitellaan uutta rakennusta – mukana ravintola, kokous- ja juhlatilat sekä saunatilat
24
Oulun kauppahallissa vuodenvaihteen jälkeen alkava remontti venyy jouluun – hallissa odotetaan kiihkeästi ratkaisuja
19
Kysyimme: Miksi dieselin hinta on jo sama kuin bensiinin?
16
Menot halutaan yhdessä kuriin – Oulu ja Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri selvittävät kustannustehokkuuden lisäämistä
13
Kunnianpalautus ammatilliselle koulutukselle – nyt tarvitaan asialliset tasokorotukset oppilaitoksien rahoitukseen Lukijalta
6
Suorapuheinen Pippa Laukka ohjaa laihduttamaan – Esko Eerikäisen aamumunakas vaihtuu puuroon
6
Poliisilta lisätietoa Kalajoen kuolonkolarista: Mercedeksen mittari pysähtyi 165 km/h lukemaan, lähellä ollut maanjäristysmittari rekisteröi törmäyksen

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Tämä jupakka jää historiaan esimerkkinä jääräpäisyydestä ja kollektiivisesta tyhmyydestä.

Tenava, olisit lainannut tämänkin Korkmanin sanomasta: "työtaistelu- toimiin on ryhdytty kevyin perustein ja osin poliit... Lue lisää...
Demokratian tekijä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.10.

Fingerpori

17.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image