Oulu

"Siellä saa olla hoomoilasena jokainen" – Isä–lapsi-parkit antavat eväitä isyyteen, sanoo 50 vuotta täyttävä Kari Rekilä

Ouluun muutetaan isolta alueelta, mikä näkyy pikkulapsiperheissä tukiverkon puuttumisena, Kari Rekilä sanoo. Nuorena ja vielä työssäkäyvänä ukkina Rekilä on joutunut pohtimaan niin sanotun oman ajan ja perheelle varatun ajan kysymystä paitsi vanhemman myös isovanhemman näkökulmasta. KUVA: Pekka Peura
Oulu 18.8.2019 19:47 | Päivitetty 18.8.2019 19:48
Lauri Hirvonen

Kari Rekilä katsoo isyyttä läheltä. Paitsi että hän on itse isä ja ukki, hän työskentelee Oulun seurakuntayhtymän diakonian lapsi- ja perhetyön tiimiesimiehenä. Isä- ja miestyö sekä isä- ja lapsityö kiinnostavat häntä.

Kiinnostus isyyteen ja miehenä olemiseen kumpuaa paitsi omien käytösmallien pohdinnoista myös päihde- ja kriminaalityössä asiakasmiesten kanssa tehdystä havainnosta:

– Yllättäen aina palattiin heidän omiin vanhempiin, isään tai isovanhempiin.

Rekilän mukaan isyyskulttuuri on muuttunut viimeisten parinkymmenen vuoden aikana. Kuvaava on pehmoisä-termi. Isät ottavat enemmän vastuuta kodin arjesta ja lastenhoidosta.

– Se näkyy, kun menee keskelle kaupunkia Valkeaan katsomaan, niin aika paljon tulee isiä vaunujen kanssa yksin vastaan; tai kaksi isää tulee vaunujen kanssa vastaan.

Hoivavastuu ei kuitenkaan jakaudu hänestä riittävän tasaisesti. Esimerkiksi julkisessa keskustelussa hoitovapaalle jäännistä pitäisi kuunnella isien mielipidettä.

– On edelläkävijätyöyhteisöjä, missä se huomioidaan, mutta väitän, että suurin osa teollisuustyöpaikoista menee vielä vähän kankeasti tämän asian suhteen.

Rekilän mukaan imettäminen ohjaa hoivavastuun luontevasti äidille, mutta aika nopeasti hoivavastuun voi ottaa isäkin.

Rekilä on ollut käynnistämässä isä-lapsiparkkeja yhdessä Oulun kaupungilla työskentelevän Ville Pahkinin kanssa. Ryhmien toiminta on nyt jatkunut kahdeksan vuotta. Ne tuovat eväitä isyyteen.

Isän tapa olla lapsen kanssa on Rekilän mukaan kulmikkaampi kuin äidin. Yhdessäolossa voittaa niin isä kuin lapsikin.

– Olen sanonut isille, että ei ole yhteiskunnan asia ratkaista isyyskysymys. Isien täytyy olla itse aktiivisia. Kukaan ei tule heitä hakemaan kotoa. Me välillä vähän uhriudutaan liian helposti.

Myös isä–lapsi-parkkiin on yritetty saada mukaan isiä, jotka eivät ole valmiiksi aktiivisia. Se on ollut haastavaa.

Toimintaa vietiin esimerkiksi Meri-Toppilaan ja Kaijonharjuun kaupunginosien sosioekonomisesta taustasta johtuen. Tulijoita odotettiin esimerkiksi työttömistä, maahanmuuttajista tai opiskelijoista. Tulijoita oli, mutta he olivat muista kaupunginosista.

Nuorimmat lapset ovat ryhmissä puolivuotiaita.

– Isät näkevät, miten toiset isät toimivat samanikäisen lapsen kanssa. Saa omaan toimintaan varmuutta ja vahvistusta. Siellä isät pystyvät esittämään lapseen liittyen kysymyksiä, mitä ei välttämättä puolisolta uskalla kysyä.

– Siellä saa olla hoomoilasena jokainen eikä tarvitse jännittää, että tulisi jotain sanomista.

Urapolku ei ole ollut Rekilällä suoraviivainen. Hän valmistui sosionomi-diakoniksi vasta nelikymppisenä. Sitä ennen hän ehti työskennellä teollisuudessa, tavoitella jalkapalloilijan uraa Oulun Palloseurassa, opiskella markkinoinnin merkonomiksi, työskennellä LVI-yrityksessä ja suorittaa päihdetyön ammattitutkinnon.

Kuukauden harjoittelu diakoniatyössä venähti vuodeksi ja vei alan opintoihin.

Opinnot jatkuvat yhä. Parhaillaan Rekilä kouluttautuu seksuaalineuvojaksi. Se lähti työssä havaitusta tarpeesta. Asiakastyössä tuli esille seksuaalisuuteen ja seksiin liittyviä kysymyksiä, ja aihe on entistä enemmän esillä.

– Seksuaalisuushan liittyy ihmiselämään monella eri tasolla, ei puhuta vain seksistä.

Kari Rekilä

Syntynyt 19.8.1969 Oulussa.

Diakoniatyöntekijä, lapsi- ja perhetyö, tiimiesimies Oulun seurakuntayhtymässä.

Työskennellyt aikaisemmin Lahden seurakunnassa päihde- ja kriminaalityön erityisdiakoniassa sekä perhetyön lastensuojelussa Lahden ensi- ja turvakoti -yhdistyksellä. Työskennellyt myös Helsingissä Takuusäätiöllä takauskäsittelijänä.

Markkinoinnin merkonomi. Päihdetyön ammattitutkinto 2005, sosionomi-diakoniksi 2009, kirkon päihde- ja kriminaalityön erityiskoulutus 2012, johtamisen ammattitutkinto 2016. Opiskelee seksuaalineuvojaksi.

Diakoniatyöntekijöiden liiton valtuutettu toista kautta. Työn puolesta Takuusäätiön valtuustossa seurakuntayhtymän edustajana.

Harrastaa yhteiskunnallisten asioiden seuraamista, liikuntaa ja lukemista.

Perheeseen kuuluu vaimo, kaksi aikuista tytärtä ja neljä lastenlasta.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

10:46
Google jättikaupoilla Suomessa – yksi kohteista Pyhännän ja Kajaanin välillä
10:36
Google investoi Haminaan 600 miljoonaa lisää sekä kahteen uuteen tuulivoimaprojektiin Suomessa - Kainuu saa osansa historiallisesta investoinnista
10:27
Samuli Alapuranen tekee elektronista musiikkia nimellä O Samuli A, musiikkiharrastus alkoi kempeleläisestä örinämetallibändistä – Katso video kappaleesta Torspopipo
10:26
Luke lopettaa Ruukin tutkimusnavetan ja keskittyy peltotutkimukseen – nautoja käy navetassa vielä kaksi erää
9:57
Jukka Jalonen avautuu IS:lle liigavalmentajille asennettavista mikrofoneista: ”SM-liiga ei saisi olla mikään BB-talo!” – Kirosanoja kuultiin jo Kärppien pelissä
9:56
Kaleva oikaisee
9:34
Saudi-Arabian johtama koalitio pysäytti ja tuhosi huthien lähettämän räjähdealuksen Punaisellamerellä
25
Paikoin jäätyneet tienpinnat vaikeuttivat aamun liikennettä Pohjois-Pohjanmaan, suola-autoja hälytettiin liikkeelle
18
Siltatyömaa hidastaa liikennettä Pohjantiellä lähes kahden vuoden ajan – järjestelyn ensimmäisinä päivinä odotettavissa ruuhkaa
14
Kokoomus arvosteli ankarasti hallitusta keskituloisten verotuksen kiristämisestä, Rinne vieritti vastuun edelliselle hallitukselle
10
"Moottoritie ihan jäässä" – Henkilöauto pyörähti aamulla kaiteeseen liukkaalla Pohjantiellä Tupoksen kohdalla
7
Rehnin madonluvut poikivat heti rajun ehdotuksen keskustan riveistä: Massiivinen 50 miljardin euron velkaelvytyspaketti – Kärnä valmis harkitsemaan valtion omaisuuden myyntejä uudestaan
7
Nykykoulun tragikoomiset funktiot Lukijalta
6
Oulun poliisi nappasi kiinni Rotuaarilla häiriköineen pyörävarkaan – toinen pyörää vohkinut jäi kiinni itse teossa Myllytullissa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono aluksi Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Keski-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa, seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo sekä Enontekiön kunnassa tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Rahastoon sijoittaminen...

Aloittaja tietenkin sijoittaa omat rahansa valitsemallaan tavalla, vaikka aloitus onkin melko pahasti virheellinen. Bu... Lue lisää...
Pannarimies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

20.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image