Oulu

"Siellä saa olla hoomoilasena jokainen" – Isä–lapsi-parkit antavat eväitä isyyteen, sanoo 50 vuotta täyttävä Kari Rekilä

Ouluun muutetaan isolta alueelta, mikä näkyy pikkulapsiperheissä tukiverkon puuttumisena, Kari Rekilä sanoo. Nuorena ja vielä työssäkäyvänä ukkina Rekilä on joutunut pohtimaan niin sanotun oman ajan ja perheelle varatun ajan kysymystä paitsi vanhemman myös isovanhemman näkökulmasta. KUVA: Pekka Peura
Oulu 18.8.2019 19:47 | Päivitetty 18.8.2019 19:48
Lauri Hirvonen

Kari Rekilä katsoo isyyttä läheltä. Paitsi että hän on itse isä ja ukki, hän työskentelee Oulun seurakuntayhtymän diakonian lapsi- ja perhetyön tiimiesimiehenä. Isä- ja miestyö sekä isä- ja lapsityö kiinnostavat häntä.

Kiinnostus isyyteen ja miehenä olemiseen kumpuaa paitsi omien käytösmallien pohdinnoista myös päihde- ja kriminaalityössä asiakasmiesten kanssa tehdystä havainnosta:

– Yllättäen aina palattiin heidän omiin vanhempiin, isään tai isovanhempiin.

Rekilän mukaan isyyskulttuuri on muuttunut viimeisten parinkymmenen vuoden aikana. Kuvaava on pehmoisä-termi. Isät ottavat enemmän vastuuta kodin arjesta ja lastenhoidosta.

– Se näkyy, kun menee keskelle kaupunkia Valkeaan katsomaan, niin aika paljon tulee isiä vaunujen kanssa yksin vastaan; tai kaksi isää tulee vaunujen kanssa vastaan.

Hoivavastuu ei kuitenkaan jakaudu hänestä riittävän tasaisesti. Esimerkiksi julkisessa keskustelussa hoitovapaalle jäännistä pitäisi kuunnella isien mielipidettä.

– On edelläkävijätyöyhteisöjä, missä se huomioidaan, mutta väitän, että suurin osa teollisuustyöpaikoista menee vielä vähän kankeasti tämän asian suhteen.

Rekilän mukaan imettäminen ohjaa hoivavastuun luontevasti äidille, mutta aika nopeasti hoivavastuun voi ottaa isäkin.

Rekilä on ollut käynnistämässä isä-lapsiparkkeja yhdessä Oulun kaupungilla työskentelevän Ville Pahkinin kanssa. Ryhmien toiminta on nyt jatkunut kahdeksan vuotta. Ne tuovat eväitä isyyteen.

Isän tapa olla lapsen kanssa on Rekilän mukaan kulmikkaampi kuin äidin. Yhdessäolossa voittaa niin isä kuin lapsikin.

– Olen sanonut isille, että ei ole yhteiskunnan asia ratkaista isyyskysymys. Isien täytyy olla itse aktiivisia. Kukaan ei tule heitä hakemaan kotoa. Me välillä vähän uhriudutaan liian helposti.

Myös isä–lapsi-parkkiin on yritetty saada mukaan isiä, jotka eivät ole valmiiksi aktiivisia. Se on ollut haastavaa.

Toimintaa vietiin esimerkiksi Meri-Toppilaan ja Kaijonharjuun kaupunginosien sosioekonomisesta taustasta johtuen. Tulijoita odotettiin esimerkiksi työttömistä, maahanmuuttajista tai opiskelijoista. Tulijoita oli, mutta he olivat muista kaupunginosista.

Nuorimmat lapset ovat ryhmissä puolivuotiaita.

– Isät näkevät, miten toiset isät toimivat samanikäisen lapsen kanssa. Saa omaan toimintaan varmuutta ja vahvistusta. Siellä isät pystyvät esittämään lapseen liittyen kysymyksiä, mitä ei välttämättä puolisolta uskalla kysyä.

– Siellä saa olla hoomoilasena jokainen eikä tarvitse jännittää, että tulisi jotain sanomista.

Urapolku ei ole ollut Rekilällä suoraviivainen. Hän valmistui sosionomi-diakoniksi vasta nelikymppisenä. Sitä ennen hän ehti työskennellä teollisuudessa, tavoitella jalkapalloilijan uraa Oulun Palloseurassa, opiskella markkinoinnin merkonomiksi, työskennellä LVI-yrityksessä ja suorittaa päihdetyön ammattitutkinnon.

Kuukauden harjoittelu diakoniatyössä venähti vuodeksi ja vei alan opintoihin.

Opinnot jatkuvat yhä. Parhaillaan Rekilä kouluttautuu seksuaalineuvojaksi. Se lähti työssä havaitusta tarpeesta. Asiakastyössä tuli esille seksuaalisuuteen ja seksiin liittyviä kysymyksiä, ja aihe on entistä enemmän esillä.

– Seksuaalisuushan liittyy ihmiselämään monella eri tasolla, ei puhuta vain seksistä.

Kari Rekilä

Syntynyt 19.8.1969 Oulussa.

Diakoniatyöntekijä, lapsi- ja perhetyö, tiimiesimies Oulun seurakuntayhtymässä.

Työskennellyt aikaisemmin Lahden seurakunnassa päihde- ja kriminaalityön erityisdiakoniassa sekä perhetyön lastensuojelussa Lahden ensi- ja turvakoti -yhdistyksellä. Työskennellyt myös Helsingissä Takuusäätiöllä takauskäsittelijänä.

Markkinoinnin merkonomi. Päihdetyön ammattitutkinto 2005, sosionomi-diakoniksi 2009, kirkon päihde- ja kriminaalityön erityiskoulutus 2012, johtamisen ammattitutkinto 2016. Opiskelee seksuaalineuvojaksi.

Diakoniatyöntekijöiden liiton valtuutettu toista kautta. Työn puolesta Takuusäätiön valtuustossa seurakuntayhtymän edustajana.

Harrastaa yhteiskunnallisten asioiden seuraamista, liikuntaa ja lukemista.

Perheeseen kuuluu vaimo, kaksi aikuista tytärtä ja neljä lastenlasta.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

18:58
Migrin ylijohtaja: Välimereltä tulevilla turvapaikanhakijoilla räätälöidään apua – yksin tuleville lapsille tarvitaan riittävästi ohjaajia
18:53
Ettan tuska kasvaa, viikon sisään jo toinen tyly 0–3-tappio kotipelissä – kapteeni Markus Väisänen vaatii joukkueeltaan parempaa valmistautumista peliin
18:43
Kulkuväylät ja pihat ovat nyt peilijäällä – lähetä kuvia talvisateen tekemästä liukkaudesta
18:07
Osallistu kyselyyn: Mitä laitat laskiaispullan täytteeksi – vihreitä kuulia, mantelimassaa, hilloa vai salmiakkia?
18:00
Timo Reinikka näyttelee Oulussa muistisairaan isän roolin – Sir Anthony Hopkins esittää saman roolin Florian Zellerin näytelmästään itse ohjaamassa The Father -elokuvassa Tilaajille
17:45
Ilkka Herola taisteli kolmanneksi Trondheimin maailmancupissa – "Oli työmiehen päivä ja hyvin tuli loppuun asti"
17:19
Chelsea sai helpotusta, Tottenhamin taivaalle synkkiä pilviä Valioliigassa
148
Vihreät lupaa korvata maaseudulla bensan hinnan korotukset – "Jos ei joukkoliikennettä, jollain tavalla pitää kompensoida"
70
Näkökulma: Suomi ostaa kymmenen miljardin euron palovakuutuksen, jonka pitää olla voimassa pitkälle 2060-luvulle – nämä ovat hävittäjäehdokkaiden näkymät
65
Vihreiden puheenjohtajan uudet ilmastoesitykset: 16-vuotiaille äänioikeus ja hallituksen kanssa samaan pöytään päättämään ilmastotoimista
54
Vorot iskivät Oulun Verkkokauppa.comiin ja veivät huomattavan määrän elektroniikkaa – poliisi kertoi tuntomerkkejä paikalta poistuneesta henkilöstä
28
Presidentti Niinistö ulkoministeri Haaviston esitutkinnasta Ylellä: "Voi olla hänen itsensä kannalta kiusallinen tilanne"
25
Elina Lepomäki ei haasta Orpoa, mutta saattaa pyrkiä kokoomuksen varapuheenjohtajaksi – "Oppositiotyössä aletaan niittää tulosta, siitä ei ole kahta sanaa"
24
Lastenpsykiatriaan ohjataan yhä enemmän psyykkisestä häiriöstä kärsiviä lapsia ja nuoria – Oulun yliopiston professori: "Potilaiden määrä on selkeästi lähtenyt kasvuun"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

239 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Eläkkeet

Vähän väliä joku välittää ettei eläkerahat riitä. Kuitenkin sen jälkeen kun taitettu indeksi tuli vuonna 1995 ovat eläke... Lue lisää...
Pekkaxy

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image