Oulu

Seurojen maksut pudottavat vähävaraiset ja maa­han­muut­ta­jat pelistä

Abdirisaq Nuurilla ovat asiat kohtalaisen hyvin. Hän voi nykyisin harrastaa jalkapalloa, koska hänen äitinsä on saanut töitä.
Oulu 15.11.2011 6:12
Juhani Eskola
"Kun olin saapunut Suomeen, jouduin ensimmäisessä seurassa lopettamaan jalkapalloilun kesken kauden perheen huonon rahatilanteen vuoksi. En ole ainoa maahanmuuttaja, jolle näin on käynyt. Se on sääli, sillä intoa harrastamiseen löytyisi", 15-vuotias Abdirisaq Nuur toteaa.

Viisi vuotta Suomessa asuneen Nuurin juuret ovat Somaliassa. Monet maahanmuuttajat ovat Suomeen tullessaan taloudellisesti ahdingossa, joten harrastukset eivät ole päällimmäisenä arvojärjestyksessä kun jo arjenkin pyörittäminen on haasteellista.

"Harmittaahan se kun joukkueet haluaisivat ottaa mukaan pelaamaan, mutta laskun tultua homma tyssää siihen. Itselläni tilanne on nyt parempi, sillä äiti on saanut töitä. Pystymme maksamaan harrastamiseni."

Sosiaalivirasto myöntää vähävaraisille perheille lapsen harrastamiseen maksimissaan 100 euroa vuodessa. Tuolla summalla esimerkiksi jalkapallon harrastaminen on lähes mahdotonta.

"Vähävaraisten harrastamisen vaikeus ei ole pelkästään maahanmuuttajien ongelma. Seurojen hinnat ovat yksinkertaisesti nousseet aivan liian korkeiksi. Monessa seurassa pitäisi ryhtyä nyt talkoisiin, eikä tyytyä maksattamaan vanhemmilla lasten harrastuksia", Auta Lasta ry:n liikuntaprojektin hankevastaava Jukka Huttula kehottaa.

Lue lisää tiistain Kalevasta.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (62)

olen täysin eri mieltä. ja tämä koskee nimenomaan jalkapalloa. Seurojen toimintamaksut sisältävät hyvin paljon suoraa rahallista hyötyä ja mahdollistavat toiminnan kehittämisen, joka taas mahdollistaa, lasten ja nuorten harrastamisen. Jokaisen joukkueen oma asia on kuinka paljon joukkue kilpailee ja se tietenkin maksaa kun Oulusta asti lähdetään muualle pelaamaan. Useat seurat myös tukevat vähävaraisten lasten harrastamista esim. Oulussa jalkapalloa voi harrastaa lähes ilmaiseksi, koska Oulussa alle 18-vuotiaiden hallivuorot eivät maksa. Kiitos kaupungin. Tervetuloa kaikki vapaaehtoisten joukkoon, tekemään seuroille rahaa. Yhä useampi vanhempi kun nykyään mieluummin maksaa kuin ehtii/haluaa tehdä vapaaehtoistyötä seuran tai joukkueen eteen. Mahdollisuuksia kyllä annetaan paljon "maksaa" harrastusta muullakin tavalla kuin suoraan rahalla, mutta mahdollisuuksia otetaan aika huonosti vastaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Junnujen äitinä - ja opiskelijana - komppaan kollegaani! Palkatta useimmat harrastelijaseurojenkin vetäjät toimivat. Puhumattakaan omista kustannuksista, vie se vapaa-aikaakin kovasti! Harvalla seuralla on henkilöitä palkkalistoilla, korkeintaan yksi tai muutama seuratyön kehittäjä. Vaikka kk-maksu olisi vain muutaman kympin, tulee päälle lisäksi varustemaksut (jalkapallossa tarvitaan nappulat, säärisuojat - junnujen jalat kasvavat ja kovasti pelatessa kengät kuluvat nopeasti!) Lisäksi turnauksissa käydään kauempanakin, matkat ja yöpymiset maksetaan yleensä itse! Valitettavaa on, että mm. jääkiekko on vain harvojen laji... Peksille vielä terveisiä, että hieman kannattaisi kiinnittää huomiota pisteisiin ja pilkkuihin, isoista alkukirjaimista puhumattakaan... :) Asiaa oli kovasti, mutta yhteen pötköön kirjoittaminen välimerkeittä ei ainakaan helpottanut lukemista...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Todella hyviä kommentteja ihmisiltä, jotka omien pientenkin junnujen vanhempina tietävät mistä puhuvat. Junnujen lajien kuin lajien valmentajina toimivat poikkeuksetta lasten isät PALKATTA ja joutuvatpa vielä osallistumaan moniin eri kustannuksiin, ei se seura niitä kustanna. Mutta se ilo kun näkee oman junnunsa harrastavan lajia jossa viihtyy on se palkinto joka maksaa vaivan! Kyllä meitä vanhempia on jokaisissa harkoissa paikalla niin sisällä kuin ulkonakin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

mamut nyt ei muutenkaan mene harrastamaan mitään suunnistusta tai partiossa olemista, taas näitä keksimällä keksittyjä uutisia mutta silti mamu tulee maksamaan tälle maalle 15 enemmän kuin koko elinikänsä työttömänä oleva alkoholisti, mitäpä siihen sanottu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kaikki tietää et oulussa oli laji mikä hyvässä junioreiden lisenseillä maksetaan kaikki turhanpäivästen työntekijöiden palkat isoissa seuroissa jota palkataan edustusjoukkueen avuksi ja muka tekevät myös junnujen hyväksi jotain. salivuokrat ilmaiset kaikille 18 ikävuoteen ja oulu ostaa palveluja lähikunnista tietysti seura muka sannoo et lisenssi kallis ku on nää salivuorot. aina voi perustaa porukan harraste pohjalta ja osallistua turnauksiin jotka ei liiton alasia tai sarjoja joita löytyy kyl oulusta. hyvä esimerkki takavuosina salibandyä pelannut junnu porukka Kosmy joka koostu myllyojan ja koskelan alueen pojista voittaen nämä valtaseurojen porukat ja pojat makso ainoastaan turnausmaksut kaikki muu ilmasta tarvii vaan tätä talkoohenkeä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Maahanmuuttajat taas koura ojossa vaatimassa lisää rahaa ja yhteiskunnan tukea.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin. Paljon on hienoja puheita mm jääkiekkoliitolta, että sen pitäisi olla kaikkien urheilulaji. Mutta jos maksat 400-450 € / kk ,niin ei todellakaan se voi olla kaikkien laji. Kummola saa miettiä hienoja juttuja ja sitä miksei suomesta tule tarpeeksi paljon junioreita huipulle. Tämä on se yksi ja suurin syy. Lahjakkaat lopettaa, jos ei ole vara maksaa moisiakk-maksuja. Lisäksi aika suuri osa tuosta menee seurojen toimihenkilöiden palkanmaksuun. näin on asia, mutta siitä ei vain puhuta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä että tällainen on nostettu esille. Oma lapseni olisi tahtonut alkaa pelaamaan jalkapalloa seurassa, jossa kavereitakin pelasi. Noh, minulla ei ollut yksinhuoltajana varaa maksaa sitä. Näin kävi myös jääkiekon, uinnin, salibandyn suhteen. Se on surullista sillä paljon on uutisoitu, että lapset liikkuvat nykyään liian vähän. No, eikö tasavertainen mahdollisuus harrastaa toisi liikuntaakin enemmän. Meillä harrastetaan maksuttomia juttuja kuten palokuntaa. Sossusta saa vuodessa 100e lapsen harrastuksiin mutta ne menee siihen jos pitää ostaa luistimet, monot, sukset tms eikä käytettynä satu löytymään mistään edullisemmin. Kouluissakaan ei ole enää kerhoja kuten aiemmin vaan ne on vedetty minimiin ja Kiimingissä liikuntakerho oli suunnattu vain kilpaileville. Ymmärrän, että he tarvitsevat oman ryhmänsä mutta entä ne jotka haluavat tutustua lajeihin ja pitää hauskaa liikunnan parissa. Kaikilla ei ole kilpailuhenkeä mutta pitäisivät silti yleisurheilusta, salibandysta ja monista muista lajeista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen kyllä ihan supisuomalainen eikä meillä ollut varaa harrastaa lapsena seuraharrastuksia. Onneksi kirjastosta sai lainata kirjoja ilmaiseksi. Lukaisin itseni sitten maisteriksi. Oli pallo, jota kotipihalla sai potkiskella. Ei minusta silti kriminaalia tai muutenkaan ongelmaista tullut, vaikkei kalliita harrastuksia ollutkaan. Jalkapalloa voi mennä potkimaan ihan ilmaiseksi koulun kentälle vaikka oman isän tai äidin kanssa. Kustannuksia tulee sen pallon verran eli 5 euroa halvimmillaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näihän se muissakin harrastuksissa ja urheiluleikeissä.Jos ei ole rahaa niin ei voi mennä Rukalle tai lentää sveitsiin tai itävaltaan laskettelemaan vaikka kuinka mieli tekisi jos ei ole rahaa ja perheellä huono taloudellinen tilanne.Jalkapalloon/potkupalloon ei tarvitse kuin pallon ja vähän tasaista kenttää jota löytyy oulustakin joka puolen kaupunkia.On sitä menty jo liian pitkälle kun sossukin rahoittaa joidenkin harrastuksia.Harrastuksetkin pitää sopeuttaa realiteetteihin-jos ei ole varaa täytyy vaihtaa siihen mihin on varaa-näin meillä tehdään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Moni on heittänyt talkoohommat siksi kun siellä ei käy "varakkaammat" vanhemmat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toimittaja hyvä! Maahanmuuttajista monet ovat keskituloisia. Vähävaraisia löytyy niin suomalaisista kuin ulkomaalaisistakin. Kirjoitat aika asenteellisesti. Ole hyvä ja korjaa virheesi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joo eihän urheiluun enää nuoria kannusteta,vaan tärkeää on paljonko rahaaaaa saadaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vanhemmat POIS lasten harrastuksista. Lapsikin tarvitsee omaa aikaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vastaus ongelmiinne hyvät kansalaiset ! Aukaiskaa silmänne.. kentät ovat tyhjänä päivällä.. valot palavat tyhjillä kentillä iltaisin ympäri Oulua. Herätys !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aikuisjoukkueet elävät nykyisin junioreiden siivellä monessa lajissa. Junioreiden vanhempia on helppo kupata.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuossa uudessa seurassamme oli seuramaksu 30 euroa, kaikki muu kerätty raha meni suoraan joukkueen omaan toimintaan. Eli ei siitä ainakaan millekkään edustukselle tai isommille pelaajille mitään riitä. Talkoisiinkin seura järjesti niin että saattoi osallistua eri joukkueista. Tuossa seurassa harrastus ei jää rahasta kiinni, olemme tyytyväisiä samoin pojat,jotka jatkavat nyt edelleen samassa ryhmässä kaikki luokkakaverit ja naapurit!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vähävaraiset JA mamut jäävät pois harrastuksista? Jutustahan selvästi käy ilmi että maahanmuuttajat syrjäytyvät harrastuksista koska (he myös) ovat vähävaraisia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Teen joka viikko ilmaista ohjaustyötä useita tunteja. Käyn vuosittain kouluttamassa itseäni valmentamisessa ja ohjaamisessa, jotta minun vetämäni harjoitukset olisivat entistä parempia. Näistä koulutuksista joudun maksamaan itse, vaikka seura osallistuukin kustannuksiin. Siinä vaiheessa kun joku alkaa vaatimaan entistä halvempaa harrastamista käytännössä niin että minä teen yhä enemmän ilmaista talkootyötä, niin minä isken hanskat tiskiin. Kiittämättömyys tuntuu olevan kaiken vaivan palkka. Toivottavasti Jukka Huttulan kanta ei ole kovinkaan laajalle levinnyt.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valitettava tosiasia näissä urheiluhommissa on se,että harrasti seura mitä tahansa pelimuotoa, leijonan osan seuran rahavirroista menee sen edustus/ ykkösjoukkueen kuluihin. Kaikki muut saavat niitä muruja jota sattuu jäämään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (62)

Uutisvirta

132
Uimarantojen vähäiset parkkipaikat jokakesäinen ongelma Oulussa – "Aika hurjan näköistä, kun nurmikoilla on autoja miten sattuu"
101
Asuntosijoittaminen on vilkasta Oulun alueella – "Se on ihan hyvä tapa säästää, että nuorena ostaa yhden tai kaksi sijoitusasuntoa"
45
Kaleva testasi Nallikarin uuden vaijeriliu'un – helppoon extreme-elämykseen ovat tervetulleita lapsetkin
41
Asunnon liian korkea lämpötila helteellä voi oikeuttaa vuokranalennukseen – "10–20 prosenttia siltä ajalta, kun huoneiston lämpötila ylittää 32 astetta"
40
Kalevan kesäterassiäänestyksen voitosta käytiin kova kilpailu – voittajaksi nousi kauppatorin Keltainen Aitta, hopeaa Tuiraan
39
Työttömyys laski Pohjois-Pohjanmaalla verrattuna viime vuoteen – katso tästä, millä aloilla on eniten avoimia työpaikkoja
39
Työministeri Harakan ensi toimet työllisyyden parantamiseksi – työttömille yksilöllistä valmennusta ja palkkatukeen lisää rahaa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Uudenmaan, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kolari, Sodankylä, Enontekiö ja Inari.

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä koko maassa lukuun ottamatta Pohjois-Karjalan ja Etelä-Karjalan maakuntia sekä Enontekiön kuntaa.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Naton kannatus hurjassa nousussa

183 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi suuri osa suomalaisista vastustaa velkakattoa?

Kyllä velkakatto olisi järkevää. Jos ei pysty hoitamaan asioitaan. Toisethan siinä ovat maksajina muodossa tai toisessa.... Lue lisää...
Dr. Feelguud

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image