Oulu

Sepän talo huokuu historiaa

Seppä Högmanin synnyinpaikkaan tutustuminen kuuluu Oulun herättäjäjuhlien ohjelmaan. Paikka on avoinna kaikille perjantaista sunnuntaihin. KUVA: Jarmo Kontiainen
Oulu 8.7.2011 0:00
Aki Harju
Yli-iissä sijaitseva Hökän talo on yksi herättäjäjuhlien kiinnostavimmista vierailukohteista.

Rakennus- ja kulttuurihistoriallisesti arvokas talo sijaitsee samassa paikassa, jossa yli-iiläinen Jaakko Högman asui suurimman osan elämästään. Alkuperäinen sepän talo paloi hellekesänä 1870, kun koko talon väki oli töissä niityllä. Uusi, entistä ehompi pirtti nousi vanhojen perustusten päälle jo samana vuonna.

Vuonna 1750 syntyneellä Jaakko Högmanilla oli merkittävä vaikutus herännäisyyden syntymiseen. 29-vuotiaana hän tapasi körttiläisyyden tiennäyttäjänä tunnetun Paavo Ruotsalaisen. Ruotsalaisen polku herätysliikkeen johtajaksi ei ollut selvä. Käänteentekeväksi tapahtumaksi rauhaa etsineelle miehelle muodostui seppä Högmanin tapaaminen.

Högman tunnettiin paitsi taitavana aseseppänä myös valistuneena ja hartaana miehenä. Hän oli hyvin perillä etenkin varhaisemmasta herännäisyydestä kuten herrnhutilaisuudesta ja viklundilaisuudesta.

Högman kohtasi uskossaan ahdistuneen miehen uudessa kotikaupungissaan Jyväskylässä. Ruotsalainen oli kävellyt paikalle yli kahdensadan kilometrin matkan Nilsiän Aholansaaresta.

Hökän talo on perikunnan omistuksessa. Parhaillaan paikkoja on kunnostamassa oululainen Matti Hökkä, seppä Högmanin sukua kahdeksannessa polvessa. Talo on mainittu Herättäjäjuhlien oppaassa kiinnostavana tutustumiskohteena. Siten vierailulle saattaa tulla kerralla isompikin joukko.

Myös seppä oli alun perin sukunimeltään Hökkä, mutta hän muutti nimensä lähdettyään elannon perässä etelämmäksi. Ruotsin vallan aikana ammatinharjoittajilla oli tapana kääntää nimensä ruotsinkieliseksi.

"Tässä pihapiirissä on vuosisatojen ajan rukoiltu paljon. Uskon, että paikkaa sävyttää hengellinen ilmapiiri. Ihmiset voivat tänne tullessaan aistia levon ja rauhan", Matti Hökkä sanoo sukunsa talon edustalla.

Talo on täynnä vanhoja esineitä ja kiinnostavia yksityiskohtia. Hengellisyydestä kertovat lukuisat Raamattuaiheiset taulut ja seinille kirjatut Raamatunsäkeet. Seinillä riippuu myös satoja vuosia vanhoja työkaluja.

"Ikkunoissa on Olhavan lasitehtaan tekemää erittäin ohutta lasia, jota tuskin saa enää mistään", Hökkä toteaa.

Talon pirtin näkymää hallitsee valtava leivinuuni. Uunista tuli maankuulu, kun kirjailija Antti Hyry kertoi siitä teoksessaan Uuni.

Seppä Högmanin synnyinpaikkaan tutustuminen kuuluu Oulun herättäjäjuhlien ohjelmaan. Paikka on avoinna kaikille perjantaista sunnuntaihin.

Lue lisää Hökän talon historiallisista vaiheista perjantain Kalevasta!

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Uutisvirta

15.9.
Pahin painajainen Stozice Arenan korkean katon alla – Suomen varmalta näyttänyt voitto karkasi käsistä viiden ottelupallon jälkeen
15.9.
Tekninen vika viivästyttänyt Finnairin lentoa Kemistä Helsinkiin tuntikausia, mekaanikot lennätettiin paikalle – "Todella ikävää tällainen"
15.9.
Öljymarkkinat uskovat Saudi-Arabian jalostamoiskujen johtavan jyrkkään hinnannousuun
15.9.
Lämpöpatterit päälle ja tulet uuniin: Alkava viikko on Oulun seudulla hyinen ja sateinen, viikon puolivälin kylmät yöt voivat tietää mustaa jäätä
15.9.
Reissusa: Roomasta leirintäaluemökin vuokrannut Päivi Kinnunen pääsi seuraamaan lempisarjansa Isä Matteon kuvauksia
15.9.
Kuka kätki hopea-aarteen Inarijärven rannalle? Kysymys piinasi Seppo Saraspäätä 16 vuotta, kunnes hän ratkaisi sen Tilaajille
15.9.
Talouden käänne heikompaan panee vipinää kinttuihin – Hallituspuolueet lähtevät sorvaamaan budjettia "kaikki mulle heti" -asetelmassa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Kun sanotaan ettei palkka riitä elämiseen

89 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kun sanotaan ettei palkka riitä elämiseen

Niin mikä on nyt sitä? Tämä nykyinen yltäkylläisyyskö? Ihmiset elävät pidempään ja rutiköyhien osuus on maailmassa pien... Lue lisää...
Taloudesta

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

16.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image