Oulu

Sepän talo huokuu historiaa

Seppä Högmanin synnyinpaikkaan tutustuminen kuuluu Oulun herättäjäjuhlien ohjelmaan. Paikka on avoinna kaikille perjantaista sunnuntaihin. KUVA: Jarmo Kontiainen
Oulu 8.7.2011 0:00
Aki Harju
Yli-iissä sijaitseva Hökän talo on yksi herättäjäjuhlien kiinnostavimmista vierailukohteista.

Rakennus- ja kulttuurihistoriallisesti arvokas talo sijaitsee samassa paikassa, jossa yli-iiläinen Jaakko Högman asui suurimman osan elämästään. Alkuperäinen sepän talo paloi hellekesänä 1870, kun koko talon väki oli töissä niityllä. Uusi, entistä ehompi pirtti nousi vanhojen perustusten päälle jo samana vuonna.

Vuonna 1750 syntyneellä Jaakko Högmanilla oli merkittävä vaikutus herännäisyyden syntymiseen. 29-vuotiaana hän tapasi körttiläisyyden tiennäyttäjänä tunnetun Paavo Ruotsalaisen. Ruotsalaisen polku herätysliikkeen johtajaksi ei ollut selvä. Käänteentekeväksi tapahtumaksi rauhaa etsineelle miehelle muodostui seppä Högmanin tapaaminen.

Högman tunnettiin paitsi taitavana aseseppänä myös valistuneena ja hartaana miehenä. Hän oli hyvin perillä etenkin varhaisemmasta herännäisyydestä kuten herrnhutilaisuudesta ja viklundilaisuudesta.

Högman kohtasi uskossaan ahdistuneen miehen uudessa kotikaupungissaan Jyväskylässä. Ruotsalainen oli kävellyt paikalle yli kahdensadan kilometrin matkan Nilsiän Aholansaaresta.

Hökän talo on perikunnan omistuksessa. Parhaillaan paikkoja on kunnostamassa oululainen Matti Hökkä, seppä Högmanin sukua kahdeksannessa polvessa. Talo on mainittu Herättäjäjuhlien oppaassa kiinnostavana tutustumiskohteena. Siten vierailulle saattaa tulla kerralla isompikin joukko.

Myös seppä oli alun perin sukunimeltään Hökkä, mutta hän muutti nimensä lähdettyään elannon perässä etelämmäksi. Ruotsin vallan aikana ammatinharjoittajilla oli tapana kääntää nimensä ruotsinkieliseksi.

"Tässä pihapiirissä on vuosisatojen ajan rukoiltu paljon. Uskon, että paikkaa sävyttää hengellinen ilmapiiri. Ihmiset voivat tänne tullessaan aistia levon ja rauhan", Matti Hökkä sanoo sukunsa talon edustalla.

Talo on täynnä vanhoja esineitä ja kiinnostavia yksityiskohtia. Hengellisyydestä kertovat lukuisat Raamattuaiheiset taulut ja seinille kirjatut Raamatunsäkeet. Seinillä riippuu myös satoja vuosia vanhoja työkaluja.

"Ikkunoissa on Olhavan lasitehtaan tekemää erittäin ohutta lasia, jota tuskin saa enää mistään", Hökkä toteaa.

Talon pirtin näkymää hallitsee valtava leivinuuni. Uunista tuli maankuulu, kun kirjailija Antti Hyry kertoi siitä teoksessaan Uuni.

Seppä Högmanin synnyinpaikkaan tutustuminen kuuluu Oulun herättäjäjuhlien ohjelmaan. Paikka on avoinna kaikille perjantaista sunnuntaihin.

Lue lisää Hökän talon historiallisista vaiheista perjantain Kalevasta!

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Uutisvirta

23:47
Oululaiset kehittämään tulevaisuuden liikkumista – Geely luovutti auton tuotekehitys- ja tutkimusalustaksi
23:36
Kärpät vierailivat kauden ensimmäistä kertaa Kuopiossa, mutta voitto irtosi hampaat irvessä – "Tuosta on joskus ennenkin ammuttu etunurkasta sisään"
22:54
Oulun seudun ympäristötoimi purkaa hakemusruuhkaa perustamalla määräaikaisen viran – liikelaitos päätti myös palvelumaksujen nostamisesta
22:05
Oulun joukkoliikenne ottaa pian käyttöön uuden lippu- ja maksujärjestelmän – bussien elinkaari tarkasteluun ensi vuonna
21:11
Oulunsalon ampumaradan melusta valitetaan – mökkiläiset kokevat radan käyttöajat kohtuuttomiksi
20:59
Koronavirus levisi Eurooppaan ja Lähi-itään – Kiinassa koronavirus on vaatinut yli 130 kuolonuhria
20:41
Venäjää uhkaavat Kansainvälisen yleisurheiluliiton yhä kovemmat voimatoimet –  "Sen sijaan, että Venäjän liitto olisi myöntänyt syyllisyytensä, se on mennyt äärimmäisyyksiin kieltäessään"
185
Tutkimus selvitti, miksi BMW- ja Audi-kuskit tuntuvat törttöilevän muita useammin – statusautojen omistajissa on keskivertoa enemmän itsekkäitä kuskeja
119
Väyrynen harkitsee paluuta keskustan jäseneksi – Jos Väyrynen palaa, Kärnä harkitsee puolueesta eroamista ja oman "uuskekkoslaisen" eduskuntaryhmän perustamista
95
Pääministeri Sanna Marin luottaa, että 30 000 työpaikkaa syntyy syksyyn mennessä – "Sillä polulla ollaan"
79
Analyysi: Nyt on siirryttävä poseerauksesta tekoihin – työllisyystoimet tänään hallituksen pöydällä
37
Maanpuolustustahto kääntyi hienoiseen nousuun – yli kaksi kolmesta puolustaisi maata aseellisesti aina, myös ylivoimaista vihollista vastaan
28
Pitääkö tavallisen suomalaisen nyt tehdä jotain tartunnan torjumiseksi ja epidemian ehkäisemiseksi – asiantuntijat antavat vain yhden tärkeän vinkin
21
"Otamme kalastusvesiemme vallan takaisin" – Britannia alkaa säätää EU-ajan jälkeisiä lakeja

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnissa sekä Lapin maakunnassa lukuun ottamatta Enontekiön, Inarin ja Utsjoen kuntia lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Voi teitä kateellisia

Entisenä kouluttajana muistan, että kateus vie kalatkin vedestä, Kateus on köyhyyden sisar, Kateus ei kauas kanna. Kateu... Lue lisää...
Koulittaja

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

29.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image