Oulu

Sentenced ja Armi Kuusela saivat tähtensä Muhoksen Walk of Famelle

Tähtien polku on avattu Muhoksella.
Oulu 17.7.2017 14:28 | Päivitetty 17.7.2017 18:25
Kaleva

Muhoksen oma Walk of Fame, Tähtien polku, julkistettiin lauantaina toritapahtumassa.

Oman tähtensä torin esiintymislavan juurelle sai kymmenen henkilöä.

Muhoksen kehittämispäällikkö Kyösti Honkala kertoo, että ennakkokeskuskusteluja ehdokkaista riitti ennen julkistamista. Palautetta ei ole kantautunut, että valinnat olisivat menneet pieleen.

– Ei tässä ole isompaa mekkalaa tullut, vaikka valintamme on ollut vähän erilaista kuin Hollywoodin Walk of Famella.

Tähtiä haluttiin antaa eri elämänalueiden ja myös historian henkilöille.

Muhoksen Tähtien polun tähdet ovat:

Kristoffer Toppelius, Sakari Topeliuksen Koivu ja tähti -sadun keskushenkilö.

Pehr Gullsten, kalevainen runonlaulaja ja lukkari Oulujokilaaksossa, joka syntyi Muhoksella 1770 ja kuoli Rovaniemellä 1825.

Carl Jacob Frosterus, rovasti, Muhoksen seurakunnan pitkäaikaisin ja merkittävin kirkkoherra (1778–1854).

J. P. Valkola, valtiopäivämies Suomen säätyvaltiopäivillä (1841-1892)

Yrjö Kesti, itsenäisen Suomen ensimmäinen muhoslainen kansanedustaja 1930-luvun alkuvuosina. Hän syntyi Oulussa vuonna 1885, mutta teki elämäntyönsä Muhoksella.

Kalle Anttila, mestaripainija. Hän voitti kaksi olympiakultaa: vapaapainissa 1920 Antwerpenissa ja kreikkalais-roomalaisessa painissa 1924 Pariisissa. Hän syntyi Muhoksella 1887 ja kuoli Helsingissä 1975. 

Hilda Musta, Muhoksen Mimmin todennäköinen esikuva. Muhoksen Mimmi on Reino Helismaan vuonna 1951 kirjoittaman laulun hahmo, joka esiintyi myös Helismaan käsikirjoittamassa elokuvassa Muhoksen Mimmi, vuodelta 1952. Hilda Maria Mustaa (1912–1993) on pidetty Helismaan Mimmin esikuvana.

Armi Kuusela on kautta aikojen kuuluisin muhoslainen Suomessa ja maailmalla. Miss Universum vuodelta 1952. Kuuselan valinta Kaliforniassa Miss Universumiksi 1952 villitsi kansan ja nostatti muhoslaisten ohella kaikkien muidenkin suomalaisten itsetunnon korkealle.

Terttu Jurvakainen, taidemaalari, runoilija, opettaja, Oulun Yliopiston kunniatohtori, lukuisia näyttelyitä kotimaassa ja ulkomailla, useita palkintoja ja apurahoja, ensimmäinen palkinto J.H. Erkon valtakunnallisessa runokilpailussa vuonna 1968, julkaissut 12 runoteosta ja muita kaunokirjallisia teoksia.

Sentenced, maailmankuulu muhoslainen raskaan metallimusiikin tekijä ja esittäjä. Sentenced on jo uransa päättänyt yhtye. Sentencedin hautajaiset huipentuivat loppuunmyytyyn konserttiin Oulun Teatrialle vuonna 2005.

Näyttötaulu kertoo tähden saaneista henkilöistä

Muhoksen torin esiintymislavan matkailuinfosta voi lukea lisää tähden saaneista henkilöistä. Näytön toimivuutta viritellään, kertoo kehittämispäällikkö Kyösti Honkala.

Tähtiä on tarkoitus lisätä seuraavan kerran ensi vuonna tai myöhemmin. 

Honkala toivoo, että nimiä tulisi kerralla useampia, jolloin Tähtien polusta rakentuisi ajan myötä nähtävyys ja tutustumiskohde Muhoksella.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (24)

Minua häiritsee eniten tuo Frosterius, joka on vain yksi kirkkoherroista joita on kuitenkin jo 14. Missä mielessä hän on erityisen merkittävä? Hilda Musta myös askarruttaa, kun hänen arvellaan olevan Helismaan lauluun kehittämä hahmo. Laulussa on myös muita henkilöitä hitsari-Heikistä köyhään jarrumieheen ja siinä laulaja itse on ilmeisesti yksi heistä kun kertoo me-muodossa ja on ainakin yksi kortinlyöjä. Kun Helismaa ei varmuudella ole ollut menossa töihin Iinattiin eikä näitä muitakaan ole, niin koko laulu ja elokuva on täysin fiktiivinen, eikä Muhoksen Mimmiä ole ollut olemassa. Tuo Hildan mies - Lehto Jaskakaan ei sovi jarrumiehen osaan. Ja vaikka Helismaa olisikin innoittunut Hildasta, ei hän ole silti mikään merkittävä muhoslainen? Kolmantena voisi miettiä myös Kristoffer Toppeliusta, joka oli vain pienen hetken elämästään Muhoksella piilopirtissä. Oululaisiahan he olivat ja sadussakin tyttö ja poika palaavat kotiin vanhempiensa luokse, jossa on hevostalli, kaivo ja toki koivukin pihassa. Sakari Topeliuksen satu saattaa viitata Kristofferiin, mutta tuo lapsen muistama koti on tuskin ollut Muhoksella? Täysin fiktiivinen tarina kuin Mimmikin jotka jotkut ovat Muhoksella omineet, kuten tuon utajärvisen Pehr Gullstenin. Me kaikki Oulua myöten oltiin silloin liminkalaisia, jos joku rajoja miettii.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Armi ja Sentenced on ansainneet tähtensä ja varmaan muutkin... Sipilän Tapion ootin että ois päässy tuonne.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sipilällä taitaa olla suomen eniten kreikkalaisroomalaisen painin arvokisamitaleja. Eihän sillä muhoksen kivetykselle mahdu... heh, heh.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kalle Anttilan, Armi Kuuselan ja Sentecedin kyllä ymmärrän, mutta nämä muut tähdet.. ..voi hyvänen aika! Entäs Sipilän Tapio? Joviaali muhoslainen menestyspainija? Kyllä huomaa, että nämä tähtivalinnat on tehnyt jokin hyväveliporukka saunakaljoissaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hieno juttu. Tällaisia kunnianosoituksia voisi olla joka kunnassa ja kylässä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siinäpä on tenavien lysti hypätä ajankuluksi iltapäivisin, jos iltapäiväkerhot lopetetaan Muhoksella säästösyistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ilmeisesti muhoslaiset eivät osaa arvostaa olympia hopeaa kun Tapio Sipilän nimeä ei löydy listalta. Hävetkää listan laatijat tai perustelkaa miksi näin, pelkkä asian unohtaminen ei riitä selitykseksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (24)

Uutisvirta

6:22
Yön uutiskooste – Savon Sanomat: Siilinjärvi vaatii Attendolta selvitystä kuuden vanhuksen kuolemasta
6:00
Vanhuksen väkivaltaisuuteen vastataan osaamisella – taitava hoitaja osaa lukea muistisairaan käytöstä ja ennakoida tilanteita Lukijalta
6:00
Yrittäjyys on Suomen moottori Kaupallinen yhteistyö
6:00
Pikavippien mainonta muuttunut entistä aggressiivisemmaksi – ministeri Häkkänen: "Täysin harhaanjohtavaa ja houkuttelee velkakierteeseen"
6:00
Saako kala maksaa enemmän kuin liha? – "Kotimaisen kalan kulutuksen kasvua jarruttaa etenkin kalan saatavuus" Tilaajille
19.2.
Ministeriöiden työryhmä haluaa yhdistää kuntatyöntekijöiden ja yksityisillä työskentelevien eläkkeet yhteen järjestelmään
19.2.
Oulussa laaditaan teemayleiskaava kulttuuriympäristöille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Koko maassa lukuun ottamatta Lapin maakuntaa sekä Pudasjärven, Kuusamon ja Taivalkosken kuntia pohjoisen ja luoteen välinen tuuli on voimakasta aamupäivästä alkaen, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.

Ajokeli on huono maan länsiosassa sekä Kymenlaakson maakunnassa tienpintojen jäätymisen vuoksi. Ajokeli on huono aluksi Lapin maakunnassa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo jäätävän tihkusateen ja lumisateen vuoksi. Ajokeli on huono Etelä-Karjalan, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumisateen vuoksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image