Oulu

Sel­viä­mis­a­se­ma­kin puuttuu yhä Oulusta – "Apua hakevalle on sanottu, että ethän sinä edes näytä al­ko­ho­lis­til­ta"

Oulussa Valkean penkeillä aikaansa viettävät päihdeongelmaiset ovat käynnistäneet keskustelun päihdeongelmaisten hoidon tasosta Oulussa. KUVA: Pekka Peura
Oulu 14.9.2018 7:45
Petri Hakkarainen

Oulu rahoittaa päihde- ja mielenterveyshuoltoaan suurista kaupungeista selvästi niukimmin. Selviämisasemakin puuttuu yhä. Päihdeohjaajan mukaan Oulussa korjataan oireita, ei sairautta.

Kaupunginvaltuutettu Riikka Moilasen (kesk.) kohua herättänyt puheenvuoro Oulun katukuvassa näkyvistä päihdeongelmaisista on herättänyt keskustelua päihdepalvelujen laadusta ja riittävyydestä. Oulussa toimivan yksityisen päihdeklinikan ohjaaja tyrmää näkemyksen palvelujen hyvästä saatavuudesta.

Kuuden suurimman kaupungin välinen vertailu kertoo, että mielenterveys- ja päihdehuoltoon osoitetaan Oulussa rahaa alle puolet siitä, mitä näissä kaupungeissa keskimäärin.

Oulun kaupungin hyvinvointijohtaja Kirsti Ylitalo-Katajisto kertoi Kalevan haastattelussa, että hoitoa tai katkaisua on tarjolla tarvitseville, eikä jonoja näihin palveluihin juurikaan ole. Mitä mieltä olette Oulun päihdepalveluista, Avominne Oy:n päihdeklinikan päihdeohjaaja Tiina Suvala-Lappalainen?

– Kentältä kuulee usein, että ihmisten omaa käsitystä hänen omasta tilastaan ei oteta huomioon. Apua hakevalle on sanottu, että ethän sinä edes näytä alkoholistilta. Eikö kaupungin päihdepalveluissa tiedetä, että suurin osa päihdeongelmaisista näyttää keskivertokansalaisilta? Sittenkö vasta saa apua, kun työpaikka, perhe ja terveys ovat menneet?

Millaista on yksityisiä päihdepalveluja tarjoavan Avominne-klinikkanne ja kaupungin päihdepalvelujen yhteistyö?

– Kaupunki ilmeisesti kokee meidät kilpailijakseen, mikä on outoa. Vuoden kestävä hoito meillä maksaa 28 vuorokauden intensiivijaksoineen 5 100 tai 3 400 euroa riippuen siitä, käydäänkö hoidossa kotoa käsin. Apua tarvitsevien on hyvin vaikea saada kaupungilta maksusitoumusta päästäkseen meille hoitoon. En tiedä, ohjataanko sieltä asiakkaita edes maksuttomiin infotilaisuuksiimme.

– Olen lähettänyt viime vuosina kaupungin päättäjille satoja kutsuja tulla tutustumaan toimintaamme. Yksi heistä on käynyt.

Miten kaupungin päihdepalveluja pitäisi mielestänne muuttaa?

– Resurssit ovat aivan liian pienet. Oulussa – kuten valitettavasti monessa muussakin suuressa kaupungissa – hoidetaan oireita eikä sairautta. Jos päihdeongelmaiselle järjestetään asunto, tukityöpaikka ja mielialalääkkeitä muttei kunnon hoitoa, perusongelma ei korjaudu. Enkä tunne kyllä ketään, joka olisi raitistunut sillä, että käy juttelemassa A-klinikalla kerran viikossa. Parantuminen on kova prosessi.

Millainen on päihdehuollon tila Oulussa, Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin päihdelääkäri Pekka Laine?

– Päihdepsykiatrian hoitojärjestelmä on Suomessa kaikissa muissa yliopistosairaaloissa paitsi OYSissa. Sekin saattaa kertoa jotain, että vaikka olen päihdelääkäri, työskentelen psykoosiosastolla. Kymmenien vuosien yrityksen jälkeen olemme nyt aloittaneet päihdepsykiatrian tarpeita selvittävän työryhmän.

– Riikka Moilaselta lipsahtanut lause ihmisroskista kertoo, miten täällä suhtaudutaan päihdeongelmaisiin. Usein asiasta vain vaietaan. Asetus selviämisasemien perustamisesta yli 50 000 asukkaan kaupunkeihin annettiin jo 1990-luvulla, mutta Ouluun sellaista asemaa ei ole vieläkään saatu.

Miten päihdepalvelujen saatavuutta ja laatua voitaisiin parantaa?

– Kuuden suurimman kaupungin välisestä vertailusta käy ilmi, että Oulu käyttää mielenterveys- ja päihdehuoltoon rahaa alle puolet siitä, mitä nämä kaupungit keskimäärin. Palveluja ei voi olla tarjolla tarpeeksi. On hyvä, jos päihde-ongelmaisista ollaan huolissaan, kuten Moilanen sanoi olevansa. Tarjolla on kuitenkin myös koeteltuja ratkaisuja, jos ongelmia halutaan oikeasti vähentää.

Hoitoa ja kuntoutusta

Oulu tarjoaa avohoitoa päihde- ja rahapeliriippuvaisille asiakkaille.

Tarjolla on myös sosiaalista kuntoutusta ja päihdeasumispalveluja.

Päihdeklinikalla asiakkailla on mahdollisuus katkaisu- ja vieroitushoitoon.

Päihdevieroitukseen tullaan lääkärin tai avohoidon työntekijän lähetteellä.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (28)

Olen entinen oululainen ja entinen huumeidenkäyttäjä. Asuessani Oulussa, en koskaan saanut minkäänlaista apua päihdeongelmaani vaikka sitä yritin saada. Jopa viereisessä kaupungissa Raahessa, on päihdehoito järjestetty paremmin. Toki ensisijaisena päihdehoitona tuputetaan korvaushoitoa mikä mielestäni ei ratkaise ongelmaa vaan olevinaan vain vähentää haittoja. Onneksi vuosien, kovien huumeiden käytön jälkeen sain maksusitoumuksen Raahesta, ulkopaikkakunnalle myllyhoitoon, jossa opastettiin 12-askeleen pariin. Tällä hetkellä olen saanut olla täysraittiina yli 8-vuotta ja olen palannut täysin yhteiskuntaan. Minusta on järkyttävää että Oulussa edelleen suljetaan silmät päihdeongelmalta eikä ihmiset saa hoitoa sairauteen, koska sitähän tämä on; sairaus!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitkään joutuvat päihderiippuvaiset jonottamaan hoitoon. Tällähetkellä 6 kuukautta siinä ajassa osa ehtii monen päivät päätyä. Kyllä hoitoon pitäisi päästä heti kun riippuvainen huomaa apua tarvitsevan ja olisi siihen motivoitunut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ne ongelmat kaikenmaailman asemia perustamalla parane, pitää parantaa huono-osaisten ihmisten olosuhteita ja toimeentuloa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toimittaja voisi seuraavaan juttuun haastatella sitten vaikka niiden Oulun kaupungin päihdepalveluien edustajia tai pomoa tai jotain- ei yksityistä, voittoa tavoittelevan firman henkilöä, joka totta vieköön haluaa asiakkaat heille eikä minnekään muualle.
Oma kokemukseni Oulun tarjoamista päihdepalveluista on hyvä. Sinne kyllä joutui jonottamaan todella monta kuukautta (koska tulijoita liikaa vs. työntekijöitten määrä), mutta sitten kun hoitoon pääsi, se oli hyvää.
En kokenut olevani ihmisroska tai muukaan alempiarvoinen, vaan minuun suhtauduttiin arvokkaana ihmisenä ja sain tukea ja maksusitoumuksen laitoskuntoutukseen toiselle paikkakunnalle (koska kaupungilla ei ole enää omana toimintana laitoskuntoutusta, harmi) jonka valinnassa minun näkemystä kuunneltiin Työntekijät tuolla tekevät kauhian tärkeää työtä, pienellä porukalla ja täydellä sydämellä.
Oon aiemminki ollut A-klinikan asiakas, mutta silloin en ollu valmis luopumaan alkoholista. Nyt olin, ja raittius on jatkunut.
Ei kai tuota tarvitse mitään vastakkainasettelua tästä tehdä, se jolle Minnesota hoito toimii, se toimii ja toinen löytää avun julkisen puolen palveluista. Pääasia että toimiva juttu jokkaiselle löytyy kun aika on oikea.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Päihdeongelma loppuu, kun ei anneta päihteitä. Eikä penniäkään ilmaista rahaa. Henkilökohtaisia ruokakuponkeja korkeintaan. Hyysäämällä ei hyvä tule. Eikä maksa mitään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Virosta viinaa haetaan pakettiautolla, se on tärkeää ja arvossaan.
Keskustelussa tällä palstalla kaupunki saa taas täydellinen räksytyksen.
Viinan käyttäjät ovat Suomessa tunnetusti olleet sankareita.
Kuinka moni alkoholin väärinkäyttäjä edes hakee oikeasti apua?
Yksityinen bisnes on nyt hyökkäyasemassa. Nyt on rahastuksen paikka.
Onneksi kauppakeskus Valkee on hoitanut 24 tuntia seitsemänä päivänä viikossa Kiitettävästi vartioinnin omalla alueellaan, eikä poliisilla ollut mitään huomautettavaa. Itse käyn paljon Valkeessa enkä ole koskaan mitään erikoista huomannut. Alue on kansainvälinen paikka jossa näkee fiksuja ihmisiä ja ihan tavallisia meitä.
Kaupungin edustaja oli jätetty kirjoituksessa täysin ulkopuolelle ja uskon siihen mitä hän sanoi, eli palveluita on tarjolla, vaikka heti jokaiselle,mutta niitä ei edes haluta ottaa.
Yliopistollisen sairaalan on saatava Helsingistä rahaa, joka Oululta on taas jäänyt saamatta, muutama professori ja tiedekunta päihtyneiden hoitoon. Kaupungin kannattaa rakentaa selviämisasema valtion rahalla niinkuin muuallakin on tehty Poliisin kanssa yhteistyössä, tulisihan sinne kymmeniä uusia työpaikkoja Ouluun.
Alan henkilönä voin vain sanoa, että kaupunki puhui oikein samoin poliisi.
Suomi on takapajula alkoholin käytön suhteen, vaikka onneksi nuorempi polvi osaa jo käyttää sivistyneesti ja alkoholin kulutus osittaisen vapautumisen jälkeen on edelleen pienentynyt. Viron viinantuonti jota ei lasketa mukaan on myös vähentynyt ja vähentää isoja ongelmia.
Itselläni alkoholin vapauttaminen vaikutti sen ettei ole tullut kertaakaan ostettua mitään vapautumisen jälkeen, kun on tarjolla aina kun tarvitsee. Ennen piti käydä Alkossa oikein asiakseen ja sitten kotona oli aina tarvittaessa tarjolla.
Alkoholin täydellinen vapauttaminen varmasti vähentäisi kulutusta ja samalla ongelmia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulussa ihan säälittävällä tasolla molemmat. Samoin nuorten mielenterveys ja päihdeongelmien hoito on surkeaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Omaisena voin todeta, ettei kirjoituksessasi ollut mitään oikein, koska erityisesti nuoriin on satsattu Oulussa.
Mielenterveyshoito on myös erittäin hyvässä kunnossa Oulussa.
Päihdeongelmaiset saa kaikki mahdolliset tuet ja terapiat mikäli edes haluavat, vaikka koko ajan houkutellaan.
Yksityiset rahastajat ovat kirjoituksen mukaisia rahastajia, pienimmällä mahdollisella henkilökunnalla päihdepuolella ja voitot varmasti kovat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On kyllä tullut huomattua, että ei niitä kiinnosta siellä päihdepäivystyksessäkään, jos apua menee pyytään. Vähättelevät ongelmia. Tuntuu, että vihaisia siellä ollaan siitä, että mitä sää tänne tulit. Riippuu työntelijöistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ehdottomasti turvaverkkoa pitää parantaa, mutta kuinka iso/pitkä/kallis se voi olla? Etenkin, jos autettava itse ei ole sitoutunut hoitoon?

Päihderiippuvuuden vertaaminen syöpään ampuu kyllä yli ja ohi, korkeintaan erilaisten nautintoaineiden polttelusta johtuvan keuhkosyövän osalta ollaan edes likimainkaan vertailuvertaisia. Esim lapsipotilaan leukemian vertaaminen päihderiippuvuuteen ei ainakaan itseltä onnistu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

''Oulu rahoittaa päihde- ja mielenterveyshuoltoaan suurista kaupungeista selvästi niukimmin'' No ei ihme jos kaupungin päättävissä elimissäkin olevilla on tuollaiset mielipiteet näistä ihmisistä eli ei mitään ihmisarvoa. Mieluummin käytetään nekin rahat kaupungintalon portaiden lämmitykseen. Nämä sissit viettää yönsäkin taivasalla vailla mitään lämmitystä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei Oulu panosta peltomarketteihin vaan kaupalle katkaistun kadunpätkän kehittämiseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaupungin ei tarvi maksaa, koska selviämisasemana käytetään putkia. Kulut menee korkeemmasta kassasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja poliisien aika menee näiden "putkalaisten" kyydittämiseen. Ja sitten kitistään, kun poliisi ei ehdi kaikkia pyörävarkauksia selvittää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Moni tuttavani on päässyt alkoholista eroon juurikin Avoiminnen kautta vaikka muitakin keinoja ovat yrittäneet. Toki heidän mielipiteensä on ollut myös se että siihen on vaikuttanut myös rahallinen sitoutuminen maksuihin mitä itse tai suku on joutunut käyttämään. Asiassa on ollut tällöin ikäänkuin suurempi panos.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivottavasti Oulun kaupungin päättäjillä viimeistään nyt heräsi mielenkiinto tehdä asialle jotain ja ryhtyvät pikaisesti toimenpiteisiin asian korjaamiseksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oman maan kansalaisista ei edes huolehdita, miten sitten maahanmuuttajista. Empatia puuttuu. Pitäisi olla oppiaine peruskoulussa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (28)

Uutisvirta

3
Oulussa löydetyn hylyn tutkimukset etenevät, mutta ongelmana on miten jäännös säilytetään – "Hylky tuhoutuu helposti nostettaessa kuiville"
3
Utajärveläisen Attendon hoivakodin asukkaat saivat 750 euron yllätyslaskun – "Attendo tuottaa tukipalvelut ja voi periä niistä mitä haluaa"
2
Kainuun prikaatin varusmies nosti tuvassa aseen toista varusmiestä kohti ja laukaisi – Sakkoja myös kertausharjoituksen väliin jättäneelle reserviläiselle
2
Oulun kaupungin ympäristöohjelma hyväksyttiin – tavoitteena on olla hiilineutraali vuonna 2040
1
Runssilla: Puistolassa tarjoillaan oman talon herkkuja sekä yltäkylläisesti uusia ja yllättäviä makuja
1
Maakaasuputki Viroon valmistuu etuajassa – Näin rakentajat ratkaisivat risteyskohdan Venäjältä tulevan putken kanssa
1
Oulun kaupungin velanotto voi kasvaa tulevina vuosina – kaupunginhallitus pohtii tulevia investointeja

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

No, sossuja äänestäneet, miltä nyt tuntuu

Että meitä älykkäitä demareita on. Maailma on hieno paikka, kun meitä viisaita on. Tuntuu siis tosi hyvältä. Lue lisää...
On se hyvä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image