Oulu

Seitankinkku täydentää oululaisen lou­nas­ra­vin­to­lan jou­lu­kat­taus­ta: "Vegaaninen ruoka on trendi, joka jokaisen ra­vin­to­loit­si­jan on pakko huomioida ennemmin tai myöhemmin"

Oulun keskustan H2O-ravintolan lounaalta löytyy päivittäin vegaaninen vaihtoehto. Perjantaina tortillan väliin oli tarjolla härkistäytettä, esittelee ravintolatyöntekijä Laura Siermala. KUVA: Jarmo Kontiainen
Oulu 8.12.2018 9:09
Greta Virranniemi

Seitankinkkua, kylmäsavutofukinkkua, härkismureketta... Ympäristötietoisuus näkyy oululaisten lounasravintoloiden joulupöydissä. Monet niistä kattavat joululounailleen vegaanisia eli täysin ilman eläinperäisiä tuotteita valmistettuja ruokalajeja.

– Tämä on meiltä myös kannanotto, kun laitamme seitankinkkua tavallisen kinkun viereen. Se kannustaa sekasyöjiäkin tutustumaan vegaanivaihtoehtoon, sanoo Ravintola Rauhalan ja Tuban ravintoloitsija Anne Mikkola, joka vastaa myös Voimalan joulubuffetista.

Wicked Rabbit -kasvisruokaravintolaan katetaan nyt ensimmäistä kertaa täysin vegaaninen joulunouas, jossa tarjolla on muun muassa savumarinoitua jouluselleriä.

Vegaanisia ruokalajeja kuten joululaatikoita löytyy nyt ensimmäistä kertaa myös Antell-ravintola Poratien joulupöydästä, ja tofua saa erikseen pyytämällä.

Keskustan H2O:ssa ja Tubassa tarjotaan kokonaan vegaaniset joulubrunssit.

Ilman eläinperäisiä tuotteita valmistettujen aterioiden kysyntä on alan ammattilaisten mukaan kasvanut erityisen kovasti tänä vuonna.

– Vegaaninen ruoka on trendi, joka jokaisen ravintoloitsijan on pakko huomioida ennemmin tai myöhemmin. Sen merkitys ei tule ainakaan vähenemään. Kysynnän kasvu on kiihtynyt tänä vuonna, sanoo Anne Mikkola.

Vegaaniset vaihtoehdot ovat tulleet Antell-ravintola Poratien päivittäiseen lounasvalikoimaan syksyn aikana. Myös Antell Cafe Piha aikoo hypätä trendiin mukaan.

Kasvissyöjä vai vegaani?

Kasvissyöjällä viitataan henkilöön, joka ei syö lihaa, kanaa tai kalaa.

Vegaanin ruokavaliosta jäävät pois myös maitotuotteet ja kananmunat.

Lue lisää 08.12.2018 Kalevasta.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Jokkaine syö mistä tykkää mulle on iha turha alakaa nuita ei aitoja liharuokia tyrkyttään..eihä nekää syö lihaa tms..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei kait sillä ole väliä, minkä muotoiseksi noita kasvisruokia muotoillaan (paitsi esim. kypsymisen kannalta...) Tai ehkä olisi hyvä jos esim. perinteisen nakin muodon sijaan tehtäisiinkin vaikka spiraaleja ja triangelejä. Kätevää. On kiva, että kasviksistakin saa monen moista hyvää aikaiseksi... "Ei! Papu pitää syödä papuna. Siitä ei saa valmistaa pihviä."

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kinkku on sian pakaraa johon saattaa kuulua myös potka.
Seitan ja tofu on kyllä ihan kivan makuista, mutta kinkkua ne eivät ole.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kasvisruoan ei pitäisi jäljitellä lihaa. Kasvisruoka on ihan ok kunhan se on vihanneksia ja marjoja yms. Muu on höpöä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Huvittavaa, että nämä kasvisruokavaihtoehdot naamioidaan esim. kinkuksi, loheksi jne. Mitä pelleilyä! Syön tässä kasvisporsaankankkua... Kaksinaamaista touhua. Porkkana on porkkana. Nakki on nakki.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nakki ei tule luonnosta sellaisenaan, vaan se on valmistettu lihasta. Miksei esim. porkkanastakin voisi valmistaa sellaista, nakkia. Maku on toki eri.
Mutta jos on niin, että porkkana on porkkana, niin on varmaan myös niin, että liha on liha. Eikä sitä tuunailla, niinkuin ei esim. porkkanaakaan, vaan se syödään ihan vaan sellaisenaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eläimiä sitä vasta naamioidaankin. Niitä prosesoidaan porkkanan muotoon, kurkun muotoon ja piilotellaan erilaisten kasvikunnan tuotteista tehtyjen kääröjen sisään. Lihan maku peitetään kasviksilla ja siitä leikataan erilaisia hedelmien ja kasvisten kokoisia paloja jotka ovat mahdollisimman kaukana alkuperäisestä elävästä olennosta. Päät, aivot ja silmät heitetään menemään jotta ei tarvitse ruokapöydässä järkyttyä. Ihme pelleilyä. Syökää eläimet sellaisenaan senkin kaksinaamaiset pelkurit

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jep, juuri tätä tarkoitin. Jos kasviksista ei "saa" muotoilla (koska ne "pitää" syödä sellaisenaan), niin ei kait lihastakaan sen enempää... Silmiä ja kiveksiä vaan lautaselle!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

”Sekasyöjiä”? Olisiko parempi termi ”niitä jotka eivät noudata kasvisdieettiä tai ne jotka syövät monipuolisesti”? On ihan hienoa, että Suomessa on tarjolla monipuolisempaa ruokaa, mutta mistä ihmeestä nämä raja-aidat? Että ”sekasyöjäkin” voisi maistaa? Sehän määritelmällisesti juuri tarkoittaa ettei ole rajoitteita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Monipuolisesti? Jätät lehmän, possun, kanan ja sen kuukautiset pois lautaselta ja avaat maailmasi yli 20 000 syötävälle kasville ja väität että se ei ole monipuolista? Useimmat sekasyöjät jotka tunnen syövät todella yksipuolisesti lihaa lihaa ja lihaa. Joten yksipuolinen ruokavalio on kuule ihan jokin muu kuin vegaaninen

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onneksi ei kaikissa ravintoloissa olla heti menossa tuohon trendihöyryämiseen. Ja onneksi siis voi vielä valita ravintolan johon menee syömään.
Toivottavasti vegaaniravintolat ja liharavintolat eriytyvät kokonaan toisistaan. Saisi molempien kannattajat nauttia pitämästään ruoasta ja seurustella samanhenkisten kanssa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jo useana vuonna seitankinkun valmistaneena voin sanoa että on ihan itsestään kiinni kuinka maukkaan siitä saa. Joka vuosi rakentelen sen eri makuiseksi. Hyvin on kelvannut joulupöydässä olleelle porukalle joista ehkä suurin osa on lihansyöjäiä. En edes tiedä koska meillä laitetaan vegaaniruokaa olipa päivällisellä sitten ketä tahansa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

14:59
Poliisi on hankkinut uusia panssariajoneuvoja – Tällainen on "Hevi"
14:36
Tietokatko Suomen ja Saksan poliisin välillä johti raiskauksesta epäillyn miehen vapauttamiseen – "En pysty kertomaan sitä, mikä tähän väärinkäsitykseen johti"
14:32
Tältä näyttää poliisin uusi luotisuojattu ajoneuvo – vastaavia ei muualla Pohjoismaissa
14:25
Kaksi pohjoismaalaista naista löydettiin kuolleina vaellusreitillä Marokossa
13:28
Tähtitanssit käynnistyvät Oulussa tammikuussa – jatkossa Radisson Blun ravintola Toivossa tanssitaan kaksi kertaa kuukaudessa
13:11
Nuori nainen ei tiennyt olevansa raskaana ja synnytti käymälään – joutui vankilaan puoleksitoista vuodeksi El Salvadorissa
12:49
Kiihtelysvaaran kirkkopalolle ei löytynyt järjellistä motiivia –"Kyse on ollut päähänpistosta"
49
Muutama karanteenissa ollut sairastui tuhkarokkoon – Sairastuneet kieltäytyvät antamasta näytettä
44
Alikulku Auranmajan kupeeseen valmistunee kesäkuussa – yli puoli vuotta suunniteltua myöhemmin
36
Oulu pyörii ensi vuoden 1,3 miljardilla - kaupunginvaltuusto hyväksyi ensi vuodelle alijäämäisen talousarvion
29
Raportit: Venäjä sekaantui luultua laajemmin Yhdysvaltojen presidentinvaaleihin
24
Tuleeko Huutokauppakeisareista uusi jouluperinne? Uusinta neljän vuoden takaa osoittaa, että kaksi asiaa on Hirvaskankaalla muuttunut
24
Kysyimme: Palkansaajia hemmotellaan pitkillä pyhillä, autioituvatko työpaikat?
22
Facebook-kirjoituksista nousi kaplakka Limingassa – luottamushenkilöitä syytetään kunnan johtohenkilöihin kohdistuneesta epäasiallisesta kirjoittelusta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Osittainen varhennettu vanhuuseläke

Olen syntynyt 1971. Olen siis X-sukupolvea. Molemmiin puolin sukuani isovanhempani elivät pitkästi yli 90-vuotiaiksi. To... Lue lisää...
*****

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.12.

Fingerpori

18.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image