Oulu

Seitankinkku täydentää oululaisen lou­nas­ra­vin­to­lan jou­lu­kat­taus­ta: "Vegaaninen ruoka on trendi, joka jokaisen ra­vin­to­loit­si­jan on pakko huomioida ennemmin tai myöhemmin"

Oulun keskustan H2O-ravintolan lounaalta löytyy päivittäin vegaaninen vaihtoehto. Perjantaina tortillan väliin oli tarjolla härkistäytettä, esittelee ravintolatyöntekijä Laura Siermala. KUVA: Jarmo Kontiainen
Oulu 8.12.2018 9:09
Greta Virranniemi

Seitankinkkua, kylmäsavutofukinkkua, härkismureketta... Ympäristötietoisuus näkyy oululaisten lounasravintoloiden joulupöydissä. Monet niistä kattavat joululounailleen vegaanisia eli täysin ilman eläinperäisiä tuotteita valmistettuja ruokalajeja.

– Tämä on meiltä myös kannanotto, kun laitamme seitankinkkua tavallisen kinkun viereen. Se kannustaa sekasyöjiäkin tutustumaan vegaanivaihtoehtoon, sanoo Ravintola Rauhalan ja Tuban ravintoloitsija Anne Mikkola, joka vastaa myös Voimalan joulubuffetista.

Wicked Rabbit -kasvisruokaravintolaan katetaan nyt ensimmäistä kertaa täysin vegaaninen joulunouas, jossa tarjolla on muun muassa savumarinoitua jouluselleriä.

Vegaanisia ruokalajeja kuten joululaatikoita löytyy nyt ensimmäistä kertaa myös Antell-ravintola Poratien joulupöydästä, ja tofua saa erikseen pyytämällä.

Keskustan H2O:ssa ja Tubassa tarjotaan kokonaan vegaaniset joulubrunssit.

Ilman eläinperäisiä tuotteita valmistettujen aterioiden kysyntä on alan ammattilaisten mukaan kasvanut erityisen kovasti tänä vuonna.

– Vegaaninen ruoka on trendi, joka jokaisen ravintoloitsijan on pakko huomioida ennemmin tai myöhemmin. Sen merkitys ei tule ainakaan vähenemään. Kysynnän kasvu on kiihtynyt tänä vuonna, sanoo Anne Mikkola.

Vegaaniset vaihtoehdot ovat tulleet Antell-ravintola Poratien päivittäiseen lounasvalikoimaan syksyn aikana. Myös Antell Cafe Piha aikoo hypätä trendiin mukaan.

Kasvissyöjä vai vegaani?

Kasvissyöjällä viitataan henkilöön, joka ei syö lihaa, kanaa tai kalaa.

Vegaanin ruokavaliosta jäävät pois myös maitotuotteet ja kananmunat.

Lue lisää 08.12.2018 Kalevasta.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Syön nykyään enimmäkseen kasvisruokaa, mutta jouluksi ostin luomukinkun. Lihankulutuksen vähentäminenkin on ilmaston kannalta hyvä. Nykyään saa kyllä tosi hyviä kasvisvaihtoehtoja eli pärjäisi sinänsä ilmankin lihaa kokonaan. Minusta ihan sama "jäljitteleekö kasvisruoka liharuokaa" -mitä väliä. Hyvä vaan, että kasvisruokaa on moneen makuun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jokkaine syö mistä tykkää mulle on iha turha alakaa nuita ei aitoja liharuokia tyrkyttään..eihä nekää syö lihaa tms..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei kait sillä ole väliä, minkä muotoiseksi noita kasvisruokia muotoillaan (paitsi esim. kypsymisen kannalta...) Tai ehkä olisi hyvä jos esim. perinteisen nakin muodon sijaan tehtäisiinkin vaikka spiraaleja ja triangelejä. Kätevää. On kiva, että kasviksistakin saa monen moista hyvää aikaiseksi... "Ei! Papu pitää syödä papuna. Siitä ei saa valmistaa pihviä."

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kinkku on sian pakaraa johon saattaa kuulua myös potka.
Seitan ja tofu on kyllä ihan kivan makuista, mutta kinkkua ne eivät ole.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kasvisruoan ei pitäisi jäljitellä lihaa. Kasvisruoka on ihan ok kunhan se on vihanneksia ja marjoja yms. Muu on höpöä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Huvittavaa, että nämä kasvisruokavaihtoehdot naamioidaan esim. kinkuksi, loheksi jne. Mitä pelleilyä! Syön tässä kasvisporsaankankkua... Kaksinaamaista touhua. Porkkana on porkkana. Nakki on nakki.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nakki ei tule luonnosta sellaisenaan, vaan se on valmistettu lihasta. Miksei esim. porkkanastakin voisi valmistaa sellaista, nakkia. Maku on toki eri.
Mutta jos on niin, että porkkana on porkkana, niin on varmaan myös niin, että liha on liha. Eikä sitä tuunailla, niinkuin ei esim. porkkanaakaan, vaan se syödään ihan vaan sellaisenaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eläimiä sitä vasta naamioidaankin. Niitä prosesoidaan porkkanan muotoon, kurkun muotoon ja piilotellaan erilaisten kasvikunnan tuotteista tehtyjen kääröjen sisään. Lihan maku peitetään kasviksilla ja siitä leikataan erilaisia hedelmien ja kasvisten kokoisia paloja jotka ovat mahdollisimman kaukana alkuperäisestä elävästä olennosta. Päät, aivot ja silmät heitetään menemään jotta ei tarvitse ruokapöydässä järkyttyä. Ihme pelleilyä. Syökää eläimet sellaisenaan senkin kaksinaamaiset pelkurit

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jep, juuri tätä tarkoitin. Jos kasviksista ei "saa" muotoilla (koska ne "pitää" syödä sellaisenaan), niin ei kait lihastakaan sen enempää... Silmiä ja kiveksiä vaan lautaselle!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

”Sekasyöjiä”? Olisiko parempi termi ”niitä jotka eivät noudata kasvisdieettiä tai ne jotka syövät monipuolisesti”? On ihan hienoa, että Suomessa on tarjolla monipuolisempaa ruokaa, mutta mistä ihmeestä nämä raja-aidat? Että ”sekasyöjäkin” voisi maistaa? Sehän määritelmällisesti juuri tarkoittaa ettei ole rajoitteita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Monipuolisesti? Jätät lehmän, possun, kanan ja sen kuukautiset pois lautaselta ja avaat maailmasi yli 20 000 syötävälle kasville ja väität että se ei ole monipuolista? Useimmat sekasyöjät jotka tunnen syövät todella yksipuolisesti lihaa lihaa ja lihaa. Joten yksipuolinen ruokavalio on kuule ihan jokin muu kuin vegaaninen

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onneksi ei kaikissa ravintoloissa olla heti menossa tuohon trendihöyryämiseen. Ja onneksi siis voi vielä valita ravintolan johon menee syömään.
Toivottavasti vegaaniravintolat ja liharavintolat eriytyvät kokonaan toisistaan. Saisi molempien kannattajat nauttia pitämästään ruoasta ja seurustella samanhenkisten kanssa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jo useana vuonna seitankinkun valmistaneena voin sanoa että on ihan itsestään kiinni kuinka maukkaan siitä saa. Joka vuosi rakentelen sen eri makuiseksi. Hyvin on kelvannut joulupöydässä olleelle porukalle joista ehkä suurin osa on lihansyöjäiä. En edes tiedä koska meillä laitetaan vegaaniruokaa olipa päivällisellä sitten ketä tahansa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

16:07
Oulun viestintäjohtajalle annettiin huomautus hänen Facebookissa julkaisemastaan "lesta"-kuvasta – Salmi: "Harkintakykyni petti"
16:04
Näkökulma: Sitra kutkuttaa Kataista sittenkin - yliasiamies vartioi satojen miljoonien eurojen tasetta
16:01
Oulun Heinäpäästä löytyy Mörkökivi – tuleeko paikasta kiekkofanien vaelluspaikka?
15:54
Jukka Jaloselle ehdotettiin jo patsasta Helsinkiin, jää ainakin vielä toistaiseksi toteutumatta
15:17
Moni maakunta jää ilman omaa meppiä kun Helsinki ja Keski-Suomi rohmusivat EU-päättäjiä – vihreät oli taas Helsingin suosituin
15:12
Sarjanäpistelijä iski Kajaanissa – Poliisi: alkoholijuomien näpistelyt lisääntyvät kohti kesää
15:11
Liisa Jaakonsaari valittiin Oulun yliopiston hallitukseen – "On tärkeää puolustaa tiedettä ja tutkimusta"
39
Leijonien voitto keräsi oululaiset torille – "Mörkö"-huudot ja Maamme-laulu kaikuivat Oulun yössä
32
Pohjois-Suomi jäi ilman euroedustajaa – Mirja Vehkaperä on Oulun vaalipiirin äänikuningatar, mutta äänet eivät riittäneet Brysseliin asti
20
Soutuvenepaikat kortilla Oulussa – moni haluaisi venepaikan jokisuistosta, mutta niitä ei ole tarjolla
19
Oululaiset eurovaaliehdokkaat vaihtelevissa tunnelmissa - Mirja Vehkaperä: "Mitään en tekisi toisin"
18
Eurovaalien tulos selvillä: Kokoomus suurin puolue, vihreät nousi toiseksi – ääniharavina Eero Heinäluoma ja Ville Niinistö
16
Viestintäjohtajan viesti jäi epäselväksi – Mikko Salmen sopimattomaksi arvioitu kuva piti poistaa hämmentyneiden kommenttien takia
12
Vahva Euroopan unioni selvisi vaalien voittajaksi Suomessa – EU-myönteiset ryhmät joutuvat kuitenkin yhdistämään voimiaan parlamentissa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Lukijakuvat

Katsotuin tänään

Saamei

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Mikko Salmi solvaa lestoja facebook-tilillään

Propsit Mikolle. Jostakihan se pitää tuota "likapyykkiä" ruveta purkamaan. Lue lisää...
TRJ

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

27.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image