Oulu

”Se ikuinen Aurinkopullo” – Kotimaisen lasin kestosuosikit pitävät pintansa Oulun huutokaupassa

Riihimäen lasin tuotanto on suosittua Oulun huutokaupassa. Pullo on nimeltään Stella Polaris (sunnittelija Nanny Still). Kynttilänjalat ovat Kasperi (Erkkitapio Siiroinen) ja Rengas (Tamara Aladin). KUVA: Heikki Uusitalo
Oulu 23.2.2019 8:22
Heikki Uusitalo

Kotimainen lasi on huutokauppojen perinteinen tuoteryhmä. Ihmekös tuo, sillä suomalaisella designilla on pitkä ja kunniakkaat perinteet. 

Lasi kiinnostaa ihmisiä. Tämä kävi selväksi myös Kalevan lukijakuvagalleriasta, johon lähetettiin pitkästi toistasataa kuvaa.

Katso kuvagalleria täältä.

Oululaisen Huutokauppakamari Aikalöydön Reijo Partala kertoo, että vanhat lasiesineet – etenkin värilliset – ovat ostajien suosiossa. 

– Esimerkiksi 60-luvun Riihimäki, Nuutajärvi ja Iittala. Niitä ostajat hakevat, maljakoita ja muuta. Kysytyin on se ikuinen Aurinkopullo, Partala sanoo.

Aurinkopullo on keräilijöiden suosima esine. Sen on suunnittellut Helena Tynell. KUVA: Teija Soini

Aurinkopullo on Helena Tynellin suunnittelema esine, jota Riihimäen lasi valmisti 60- ja 70-luvuilla. Pullosta on neljä eri kokoa, ja sitä valmistettiin lukuisissa eri väreissä. Mitä suuremmasta koosta on kyse, sitä kalliimpi pullo yleensä on. Hinnat eri ostopaikoissa voivat olla hyvinkin useita satoja euroja.

Partala kertoo, että Tynellin lisäksi suosittuja suunnittelijoita huutokauppaporukan keskuudessa ovat myös esimerkiksi Nanny Still, Tapio Wirkkala ja Timo Sarpaneva

– Ja Toikan (Oiva) linnut tietysti, hän lisää. 

Suosituimpien esineiden hintahaarukka lähtee muutamista kympeistä, mutta hyvistä tavaroista maksetaan useita satoja euroja. 

– Vasta oli esimerkiksi myynnissä Heikki Orvolan suunnittelema ja Nuutajärven valmistama rubiinin värinen suuri lautanen. Se nousi useampaan sataseen. 

Kaikki kotimainen lasi ei ole kuitenkaan kallista. Partala kertoo, että ihmiset tarjoavat myyntiin paljon esimerkiksi yleisiä Humppilan ja Kumelan esineitä, jotka eivät välttämättä ole kovin arvokkaita. 

– Niitä tuntuu olevan joka mökki täynnä. 

Aikalöydön huutokauppa pidetään Oulussa lähes joka sunnuntai. Huutokauppakamari hankkii myyntitavaroita esimerkiksi kuolinpesiä ostamalla. 

– Ostamme kyllä myös pienempiäkin eriä, Partala kertoo.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Aurinkopullokin on täysin sopimaton mihinkään oikeaan käyttöön juhlissa tai arjessa, kun sillä ei saa muuta aikaan kuin sotkua, jos pullosta yrittää jotain tarjoilla.
Sama mm. Ultima Thule -sarjan lasien kanssa, jotka pienestä kosketuksesta kaatuvat kyljelleen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuo vaaleanvihreänkeltainen lasi saa värinsä uraanioksideista. Nuo lasiesineet ovat siis heikosti radioaktiivisia. Aiheutuva säteilyannos ei ole suuri, joten terveysvaaraa ei sen vuoksi ole.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Riihimäellä on eniten esineitä, jotka omaa silmään miellyttävät vaan on niitä Humppilalla ja Nuutajärvelläkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

10:28
Analyysi: Paljastiko Heinäluoman ilmoitus Sdp:n sisäisen kisan EU-pestiin? Kumpula-Natri: "Minulle on ollut itsestään selvää, että Eero on käytettävissä"
10:19
Tunnistamaton sähkölaite aiheutti säteilyhälytyksen liminkalaisessa romuliikkeessä
10:05
Analyysi: Altavastaajan rooli sopii Suomelle – keltanokkamiehistöltä vaaditaan täydellistä onnistumista, jotta matka jatkuu Bratislavan mitalipeleihin Tilaajille
10:05
Auto suistui bussipysäkin liikennemerkkiin ja mäntyyn Oulun Maikkulassa
9:58
STUK on saanut niukasti lupa-aineistoa Fennovoimalta tänä vuonna – yhtiö oli aikonut lähettää suuren osan lupa-asiakirjoista tämän vuoden alussa
9:46
St. Louis Blues etenee Stanley Cupin finaaleihin – Joonas Donskoin San Jose lähtee kesälaitumille
9:43
USA:n osavaltio sallii ihmisruumiin kompostoinnin vaikka puutarhan lannoitteeksi
28
Kasvihuonekaasujen päästöt kasvoivat Oulussa hieman – yhtä syytä kasvuun ei ole vaan kyse on monesta pienestä tekijästä
22
Talentia tyrmää Kelan ehdotuksen etuisuuksien hakemisesta asiakkaan puolesta: "Miksi hakemuksia pitäisi tehdä kunnan sosiaalitoimessa?"
12
Liikennevalot saivat kyytiä – kaksi ajoneuvoa kolaroi Oulun keskustassa
11
Oulun yliopiston rehtoriksi kuusi hakijaa
9
Rinne: "Tämän hallituksen ei tarvitse leikata menoja, rahaa voi käyttää lisää sekä pysyviin menolisäyksiin että investointimenoihin"
9
Lapset puheeksi tukee opettajan työtä – se ei tee opettajasta psykoterapeuttia tai sosiaalityöntekijä, vaan opettaja pysyy ammattiroolissaan Lukijalta
8
Kenkäjätit vaativat Trumpia lopettamaan kauppasodan – tullien nostaminen iskee kohtuuttomasti amerikkalaiseen työväenluokkaan

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Työvoimapula pötypuhetta

Töitä kyllä on. Niitä täytyy vain itse etsiä, pelkkä rekryfirmoissa käyminen ja hakemusten lähettäminen eivät riitä. Eli... Lue lisää...
Lukija Kempeleestä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image