Oulu

Satavuotiasta stei­ner­pe­da­go­giik­kaa juhlittiin Oulussa – "Meillä menee oikein mukavasti, ja koulussa on tekemisen tunnelma"

KUVA: Pekka Peura
Oulu 19.9.2019 22:04
Raimo Pirttikoski

Satavuotiasta steinerpedagogiikkaa juhlittiin torstaina steinerkouluissa ja -päiväkodeissa ympäri maailmaa. Oulussa Waldorf 100 -juhla alkoi iltaseitsemältä Pohjankartanon salissa, joka tarjosi hyvät puitteet Oulun steinerkoulun oppilaiden musiikki-, tanssi- ja runoesityksille.

Nuottasaaressa toimivan Oulun steinerkoulun rehtori Anne-Mari Savolainen muistutti, että ensimmäinen steinerkoulu perustettiin Saksan Stuttgartissa Waldorf-tupakkatehtaan väen lapsia varten vuonna 1919.

Koulun suunnitteli ja toteutti kasvatusfilosofi Rudolf Steiner (1861–1925). Monissa maissa steinerkouluja kutsutaan yhä Waldorf-kouluiksi.

Nyt steinerkouluja ja -päiväkoteja on maailmalla yhteensä kolmisen tuhatta. Suomessa steinerkouluja on 24 ja steinerpäiväkoteja 42.

– Steinerpedagogiikalla menee tosi hyvin, ja se on myös ajankohtaisempaa kuin koskaan. Luovan ajattelun taidot, oma-aloitteisuus ja avoimuus ovat ominaisuuksia, joita tarvitaan yhä enemmän tulevaisuudessa, Savolainen sanoi.

Rehtorin mukaan Oulun steinerkoulun oppilasmäärä kasvaa joka vuosi muutamalla oppilaalla. Joillekin luokille joutuu jonottamaan.

– Meillä menee oikein mukavasti, ja koulussa on tekemisen tunnelma, Savolainen arvioi.

Yksi steinerpedagogiikan peruspilareista on edelleen tasa-arvo.

– Oppilaita ei jaotella esimerkiksi sukupuolen mukaan, vaan kaikki saavat opiskella kaikkia aineita ja osallistua koko luokan projekteihin, Savolainen kertoi.

– Pyrimme tarjoamaan yksilöä monipuolisesti kehittävää koulutusta, jossa arvostetaan akateemisten taitojen lisäksi oppilaiden taiteellis-käytännöllisiä vahvuuksia.

Steinerkoulun väki törmää yhä myös ennakkoluuloihin. Jotkut luulevat, että koulussa opetetaan tiettyä maailmankatsomusta, ja että siellä ei tarvitse tehdä juuri mitään.

– Meillä on samat opetussuunnitelman perusteet ja yo-kirjoitukset kuin tavallisissakin kouluissa. Taito- ja taideaineita sekä käytännön tekemistä on enemmän, ja tuntejakin pikkuisen enemmän kuin muualla. Ei meillä pääse ylioppilaaksi huovuttamalla, Savolainen totesi.

Steinerkoulussakin niukkuuden jakamiseen, säästämiseen ja kierrättämiseen on jo totuttu. Yksityiskoulu saa valtionavustusta vähemmän kuin kunnalliset koulut.

– Satsaamme enemmän opetusmateriaaleihin kuin vaikkapa huonekaluihin. Opetus on kustannustehokkaampaa kuin monissa muissa kouluissa, Savolainen sanoi.

Oulun steinerkoulun käynyt Taija Sailio oli juhlassa ekaluokkalaisen Seela-tyttärensä kanssa.

– Halusin, että lapseni saa kokea saman kasvuympäristön. Koulun vahvuuksia ovat etenkin yhteisöllisyys ja se tapa, millä tietoon suhtaudutaan ja lasten tiedonjano herätetään. Myös tekemisen kautta oppiminen on tärkeää.

Oulun steinerkoulu

Vuonna 1983 perustettu Oulun steinerkoulu on 12-vuotinen yleissivistävä yhtenäiskoulu. Oppilaita on nyt noin 300 ja opettajia noin 25.

Koulun toiminnasta vastaa oppilaiden vanhemmista koostuva Oulun steinerkoulun kannatusyhdistys ry. Se järjestää myös myyjäisiä, talkoita ja muita tapahtumia, joilla kerätään varoja koulutyöhön.

MAINOS

Kommentoi

Kannattaa tutustua pedagogiikkaan, se on lopulta hyvin järkeenkäypää. Esim. tässä on hyvä opus: https://www.opettajantietopalvelu.fi/Jarno-Paalasmaa/Steinerkoulun-ABC.html. Moderni steinerpedagogiikka on itse asiassa hyvinkin ajankohtainen, ja sen oppeja monin tavoin sovellettu peruskoulunkin puolella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jarno Paalasmaa on itse korviaan myöten steinerilainen, joten ei hirveän objektiivinen ja riippumaton lähde.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Steinerilaiset muistavat visusti vaieta kaiken taustalla olevasta teosofiasta sekä esoteerisistä opeista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Moisista koskaan kuullutkaan! Kylläpä täällä on vslveutunutta porukkaa. Terveisin steineräiti

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannattaa perehtyä asioihin. Aiheesta löytyy kirjallisuutta hyllymetreittän, myös verkkomateriaalia. Ja kannattaa siis lukea muutakin kuin pelkästään steinerilaisten tai teosoofikkojen kirjoittamia juttuja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Steinerkoulun paras puoli on että siellä jokainen lapsi on yksilö eikä hänen tarvitse sopia johonkin tiettyyn muottiin, tästä huolimatta koulusta saa ihan yhtä hyvät eväät elämään (väittäisin jopa että paremmat) kuin ns.normaalikoulusta. Steinerkoulussa opitaan paljon kokemalla ja tekemällä, siellä tehdään pitkiä reissuja jopa lähes toiselle puolen maapalloa eivätkä nämä reissut ole mitään turistimatkoja vaan paikalliseen elämään tutustutaan ihan ruohonjuuritasolla oppaina paikalliset ihmiset. Omat kokemukset steinerista ovat positiivisia omien lasten kautta eikä jo aikuisten jo omillaan olevien lasten suustakaan ole tullut muuta kuin mukavia muisteluja kouluajoista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikös nykyään peruskouluissakin ole menty tuohon suuntaan? Siis vapaanpaan opetukseen ja oppimiseen? Hiukkavaaran koululla oppilaat tekivät elokuussa tehtäviä kirjoihin 3henkilön ryhmissä ulkona ympäri pihaa. Hieman meinas pojilla huomio muualle keskittyä. Onko tämä, liian vapaa opiskelu kaikille hyväksi? Jotku tarvii kunnon rauhan, että voi keskittyä, yksin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mukavia muistoja tulee mieleen.
Kiitokset kaikille aloituksessa olleille opettajille. Haaste oli kova, mutta eteenpäin mentiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikös näissä kouluissa opeteta jotain maahismagiaa ja elementaalijuttuja ja muuta hörhöilyä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei sentään, muuten en olisi ollut alkuaikouna sitä tukemassa. Kannattaisi vähän tarkemmin ottaa selvää, ennen kuin heittää tuollaisia käsitteitä kehiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Monessa jenkkien kalliissa "huippuyliopistossa" opetetaan, että rikkaiden tukeminen tiputtelee varakkuutta köyhille ja ylösnousseeseen puuseppään uskominen antaa ikuisen elämän.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On eri asia tunnustaa avoimesti uskonnollista aatetta kuin peittää se jonkun pedagogiikan taakse.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juuri näin. Kannattaa tutustua Rudolf Steinerin elämään ja ajatuksiin. Saa ymmärrystä pedagogiikan takana oleviin haamuihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Steiner-koulut on ihan ok. Steiner itte oli aivan läpiseko äijä. Tää selviää ku yrittää lukea sen jotain juttuja. Ne on aivan ulkoplaneetoilta, en suosittele kellekään täysjärkiselle, vielä vähemmän jo valmiiks sekaisin olevalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi sitten: "Steiner-pedagogiikka" ja "Steiner-koulu"? Jos Steiner itse oli sanomasi mukaan läpiseko, niin miten hänen luomansa pedagogiikka ja ideologia on niin hienoa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

8:03
Turkki suostui Yhdysvaltojen tulitaukoehdotukseen, tauko kestää viisi päivää
8:00
Finnveran toimitusjohtaja: Vanha klisee pätee yhä suomalaisissa yrityksissä – vientikauppaa ei osata Suomessa Tilaajille
7:00
Rakentamisen isot hankkeet pitävät Oulussa työmaat kiireisinä, Kempeleessä vauhtia tuo yksityinen rakentaminen Kaupallinen yhteistyö
7:00
Elektro-poppari James Blake on elävänä elementissään Suvilahdessa
7:00
Päivän elokuvapoiminnat: Auschwitzin rannaton painajainen heijastuu Saulin kasvoilta
7:00
Rion paralympiajoukkueesta tippuminen ei lannistanut oululaista Jussi Lotvosta – nyt tähtäimessä on ensi kesä ja Tokion paratriathlonmatka Tilaajille
7:00
Näkökulma: Liha on saanut liian suuren roolin ilmastotaistelussa – mustavalkoinen päätös nostatti mustavalkoisen keskustelun

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono aluksi Pohjois-Savon ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi aamupäivästä alkaen Keski-Lapissa ja Pohjois-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Köyhän ihmisen elämä ei ole ihmisarvoista elämää

aloittaja on sorrettu? 99% syyllinen omaan köyhyyteen ja kurjuuteen katsoo peilistä takaisini. Muita on aina helppo syy... Lue lisää...
ja miten....

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

18.10.

Fingerpori

18.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image