Oulu

Satavuotias Suomi -kir­joi­tus­kil­pai­lun voittanut lukiolainen Oulusta: Suomalaiset välittävät vain itsestään

Kilpailun voittaja Maria Beslic Oulusta. KUVA: Jaana Skytta
Oulu 12.5.2017 17:45
Erkki Hujanen

Harva Suomessa välittää enää muusta kuin itsestään ja omista oikeuksistaan, kirjoittaa lukiolainen Maria Beslic Oulusta. Hän voitti Satavuotias Suomi –kirjoituskilpailun pääpalkinnon tuhat euroa.

Oulun Suomalaisen Yhteiskoulun lukion opiskelija Maria Beslic viittaa tekstissään isäänsä, Jugoslavian hajoamissodan seurauksena 1990-luvun alussa Suomeen tulleeseen turvapaikanhakijaan.

”Suomessa asiat ovat liian hyvin, isäni täräytti eräänä iltana keskustellessamme suomalaisesta yhteiskunnasta”, Maria Beslic toteaa voittotekstissään.

Hän kirjoittaa isänsä sanoneen jotain, mikä kiteyttää sen, mitä hän itse ajattelen suomalaisuudesta: ”Tämän maan puolesta olisin valmis taistelemaan. Aika vaikuttavia sanoja entiseltä turvapaikanhakijalta, sanoisin.”  

Satavuotias Suomi –kirjoituskilpailun raadin puheenjohtaja oli toimittaja Jukka Ukkola Oulusta. Raatiin kuuluivat kirjailijat Pauliina Rauhala ja Robert Brantberg sekä opettajat Eva-Jo Jylhä ja Katri Rauanjoki, Anni-Siiri Länsman sekä Maija Saviniemi Oulun yliopistosta.  

Jukka Ukkola arvioi, että Maria Beslicin teksti on ”omakohtainen, persoonallinen, positiivinen ja hyvin kirjoitettu kolumni tai essee. Näköala on maahanmuuttajaperheessä.”

Toiseksi parhaaksi mielipidetekstiksi kilpailussa arvioitiin Pudasjärven lukion oppilaan Olli Jylhänlehdon teksti ”Katoava kansalaisuus”. Kolmannen palkinnon sai Pietarsaaren ruotsinkielisen lukion oppilas Joar Cederberg kirjoituksestaan ”Älska Finland”.

Maakunnallisia palkintoja jaettiin neljä. Kainuun paras oli Vilhelmiina Rannikko Suomussalmen lukiosta, Keski-Pohjanmaan paras Suvi Porkola Kannuksen lukiosta, Lapin paras Lauri Mäenalanen Tornion yhteislyseon lukiosta sekä Pohjois-Pohjanmaan paras Suvi Jaakkola Oulun lyseosta.

Kirjoituskilpailun satavuotiaan Suomen kunniaksi järjestivät Kaleva ja Oulun Suomalainen klubi.

Lue kilpailun voittaneen Maria Beslicin kirjoitus Maa, jonka puolesta taistella.

Kilpailussa sijoittuneiden kirjoitukset löytyvät alla olevasta lue lisää -osiosta.

Lue lisää 13.05.2017 Kalevasta.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Eikö voittajasta ole Suomessa huolehdittu? Lukioon asti on saanut käydä maksutonta koulua, ruokaa ja asunto on ollut tarjolla, hoitoa saa, jos tarvitsee, vaatteetkin näyttää olevan päällä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Väittikö kirjoittaja jotain sellaista? Hänen tekstiään et ilmeisestikään ole lukenut, kun sitä ei tässä julkaistu. Kirjoituksessa taisi lukea mm. "Tämän maan puolesta olisin valmis taistelemaan" sekä siitä, kuinka Suomessa on asiat hyvin... Kysy itseltäsi, mikä sai sinut kuvittelemaan hänen olevan kiittämätön. Oma ennakkoluulosi?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa tukirahat ja palkinnot menevät kirjoituksille, jotka tukevat laitonta maahanmuuttoa ja haukkuvat suomalaisia ja Suomalaisuutta. Jos erehtyy arvostelemaan nykyistä menoa rahahanat sulkeutuvat varmasti. Kyseessä on siis virkailijoiden harrastama epäsuora sensuuri. Kannattaisi muistaa, että olemme vähemmistö, jonka asioita ei aja kukaan muu kuin me itse.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ruotsi on esimerkki maasta, joka ei ole välittänyt riittävästi itsestään. Eteläinen Ruotsi Tukholmaa myöten on enempi tai vähempi kaaoksen kourissa. Haluammeko me järjestää tänne samanlaisen kaaoksen ottamalla tänne ylikansoitettujen kotimaittensa diktatuureja paenneita kymmeniätuhansia talous- ja poliittisia pakolaisia?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sinänsä ei mitään uutta. Suomessa kun saa omaa kansaansa haukkumalla tiettyjen alojen palkinnot.

Mitenkähän on kirjoituskilpailun voittajan mielestä asiat muualla Euroopassa – välitetäänkö sielläkin vain itsestään vai onko ainoastaan Suomi ja suomalaiset tässäkin asiassa taas kerran ainoita "syntisiä"?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä minä ainakin välitän omasta perheestäni.Muuhunpa täällä ei sitten normaalipalkansaajan resurssit riittäkkään.Turha syyllistää tavan kansalaisia.Varsinkaan maahanmuuttoon vedoten.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kirjoittaja on oikeassa siinä suhteessa, että Suomen poliittiset päättäjät välittävät vain itsestään, sukulaisistaan ja kavereistaan. Vaalikarjalle on ihan sama miten heillä menee, kunhan vain vaaleissa saa äänet itselleen. Ja huonomuistinen tyhmä Suomen kansa äänestää vuodesta toiseen samat puolueet ja naamat eduskuntaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voi, kunpa välittäisimmekin muista suomalaisista! Se ei vain ole trendikästä, eikä voi somessa pullistella miten on taas parantanut maailmaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onnea Marialle! Saattaapa hyvinkin olla oikeassa tuossa otsikon mielipiteessään, sen verran paljon näkee nykyään kommentteja joissa sisältönä on vain mitä MINÄ siitä hyödyn. Oli sitten kyseessä päivähoito, maahanmuutto, verotus, työttömät...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Sipilän ylimielisyys syöksee keskustan oppositioon!

Niinkö, ainakin 750 000 kansalaista ulosotossa ja määrä senkun kasvaa, josta kiittäminen pikavippifirmojen koskeva heikk... Lue lisää...
Mutta osa kansaa voi...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

16.10.

Fingerpori

16.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image