Oulu

Sarastamo keksi yli­op­pi­las­la­kin

Onnea Markku! Tuore ylioppilas Markku Sarastamo sai lämpimät onnittelut rakkaaltaan Talvikilta. KUVA: Tapio Maikkola
Oulu 29.11.2003 0:00
Kari Sankala
Keksijä Markku Sarastamoa on vuosikymmenet raastanut sisältä se, ettei hänellä ole pääsyä yliopistomaailmaan. Esteenä on ollut ylioppilastutkinnon puute. Perjantaina tuo viimeinen este poistui, kun tämän syksyn lakinvaihtoviikolla baskerin korvasi valkolakki, tosin lainattu sellainen. Markku Sarastamo sai kolmen vuoden uurastamisen jälkeen himoitsemansa ylioppilastodistuksen Oulun aikuislukiosta.

Lukion oppimäärän monet messut käynyt "ikiliikkujan" keksijä Sarastamo suoritti etäopiskeluna.

"Etälukion käyntiä helpottaa huomattavasti, jos ihmissuhteet ovat kunnossa ja on rahaa. Pitkän linjan kautta olen sen kokenut. Monet yöt jouduin nukkumaan työhuoneissa ja vaikka missä", Sarastamo kertaa opinponnistelujaan ja korostaa, ettei tietotekniikkaa saa missään nimessä vihata: "Silloin siitä ei tule mitään."

Sikäli keksijä taitaa olla poikkeus, ettei hän ostanut opiskelujensa aikana yhtään kirjaa. "Kirjoihin olisi mennyt iso rahamäärä. Toisen asteen yhtälöä eivät ole kustantajat keksineet uusiksi, kulta on edelleen alkuainetta ja pasaatituulet puhaltavat kuten aina. Olen polkenut Linnanmaalle yliopiston kirjastoon satoja kertoja vapaaehtoisesti kesät talvet. Se on tuonut opiskelussa tarvittavaa kuntoa. Tietokin on löytynyt."

"Aikuisena opiskelu kannattaa. Aina se voittaa iltalehtien kymmenen kysymystä. Etsin vireämpää vanhuutta kolmesta kielestä ja matematiikasta", 55-vuotias taikuri kertoo.

Omat ylioppilasjuhlansa hän viettää risteilyllä yhdessä Hämeenlinnasta löytyneen rakkaansa kanssa. "Johdatan yleisön laivashow´ssa telepatian maailmaan."

Ylioppilaan tarvitsemien suomen, ruotsin ja englannin kielten lisäksi Markku Sarastamo harrastaa Vittulanjängältä tuttua esperantoa. "Esperanto on ollut aiemmin tieni maailmalle verkossa."

Valkolakki avaa siis sen himoitun yliopistomaailman. Seuraava tavoite onkin vaihtaa uimamaisterin titteli lyhyempään, pelkkään maisterin titteliin.

Markku Sarastamo tietää, että lukion oppimäärä auttaa ymmärtämään maailmaa. "Se pitäisi tehdä työttömille pakolliseksi. On nurinkurista, kun aikuinen lukio-opiskelujen takia menettää työttömyyskorvaukset. Oppimäärällähän saa perusasiat kuntoon. Osaa käyttää kansalaisen oikeudet ja velvollisuudet."Ylioppilaaksi vaikka nettibaarissa


Sarastamo näkee, että kaikilla on hänen tapaansa mahdollisuus opintoihin. "Ylioppilaaksi voi opiskella vaikka nettibaarissa opetushallinnon sivuilta. Rasite on se, ettei ole koulukavereita. Itse en tunne ketään nimeltä. Opettajia en ole juuri nähnyt, mutta heille on aina saanut soittaa, että kuudennen tarkistetun painoksen yhtälön vastaus on väärin. Soittaa on voinut vaikka iltakymmeneltä, ettei ole pitänyt yötä valvoa."

Sinänsä Markku Sarastamo antaisi aikuisopiskelijalle lisäpisteitä elämästä. "Miksi erottaa viisinkertaiselta isoisältä elämä ja koulu toisistaan? Elämästä pitäisi saada sumean logiikan lisäpisteitä!"

Monet ovat viime kuukaudet Oulussa ihmetelleet, missä on keksijä, taikuri, hyvän mielen talon vapaaehtoistyöntekijä Markku Sarastamo.

"Suurin miestä liikuttava voima, nainen vei Hämeenlinnaan. Ilman rakkautta ei ole mitään. Tapasimme Luostolla luovuuden esteet luennollani viime keväänä. Silloin tuli tyttö revontulista. Se oli sellainen juttu se. Oulussa ehdin olla parikymmentä vuotta. Teknologia, yliopisto ja teatteri pumppaavat kaupunkiin ja kaupungista koko ajan uutta porukkaa."

Yliopisto-opinnot ja maisterintutkinto? "Minulla on materiaalia kerättynä 30 vuoden ajalta tiedostoihin. Opiskelustanikin on 45 tiedostoromppua, miten aikuisen käy lukiossa. Kyllä siinä on gradua", kohta entinen uimamaisteri sanoo.

Ylioppilastodistuksessa reaali, englanti ja matematiikka olivat keskitasoa, mutta äidinkielestä napsahti e. Se ei ole yllätys hänelle, joka on kuullut Markku Sarastamon tarinoita.


Syksyn uusia ylioppilaita juhlitaan tänä viikonloppuna ja ensi viikolla eri lukioissa.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

12:57
Konkurssiin mennyt tanskalainen lelujätti Top-Toy myy nyt isosti tavaraa loppuun – myös Oulun Ideaparkin Toys'R'Us tyhjennysmyynnissä
12:21
Tutkinnanjohtaja vahvistaa MTV:lle: Oulun vyyhdessä epäillään, että yksi nuorista tytöistä huumattiin tiedottomaksi ennen tekoa
11:29
Nairobin hotelliin hyökänneet asemiehet eliminoitu, ainakin 14 kuolonuhria, 700 ihmistä evakuoitiin
11:00
Poliisi myöntää: Levin joukkotappelun selvittämiseen niukasti eväitä, joukkio liukeni ravintolasta ennen partion ehtimistä paikalle
10:00
Hiihtouralle vauhtia Vuokatista – Sieviläinen Miska Poikkimäki kilpailee nuorten MM-hiihdoissa
9:40
Ylen journalismin lähtökohtana ovat Ylen arvot Lukijalta
9:32
Britit saattavat lähteä EU:sta ilman sopimusta tai päästä vaihtamaan hallituksen vaaleilla – koostimme vaihtoehtoja

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

16.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image