Oulu

Sarastamo keksi yli­op­pi­las­la­kin

Onnea Markku! Tuore ylioppilas Markku Sarastamo sai lämpimät onnittelut rakkaaltaan Talvikilta. KUVA: Tapio Maikkola
Oulu 29.11.2003 0:00
Kari Sankala
Keksijä Markku Sarastamoa on vuosikymmenet raastanut sisältä se, ettei hänellä ole pääsyä yliopistomaailmaan. Esteenä on ollut ylioppilastutkinnon puute. Perjantaina tuo viimeinen este poistui, kun tämän syksyn lakinvaihtoviikolla baskerin korvasi valkolakki, tosin lainattu sellainen. Markku Sarastamo sai kolmen vuoden uurastamisen jälkeen himoitsemansa ylioppilastodistuksen Oulun aikuislukiosta.

Lukion oppimäärän monet messut käynyt "ikiliikkujan" keksijä Sarastamo suoritti etäopiskeluna.

"Etälukion käyntiä helpottaa huomattavasti, jos ihmissuhteet ovat kunnossa ja on rahaa. Pitkän linjan kautta olen sen kokenut. Monet yöt jouduin nukkumaan työhuoneissa ja vaikka missä", Sarastamo kertaa opinponnistelujaan ja korostaa, ettei tietotekniikkaa saa missään nimessä vihata: "Silloin siitä ei tule mitään."

Sikäli keksijä taitaa olla poikkeus, ettei hän ostanut opiskelujensa aikana yhtään kirjaa. "Kirjoihin olisi mennyt iso rahamäärä. Toisen asteen yhtälöä eivät ole kustantajat keksineet uusiksi, kulta on edelleen alkuainetta ja pasaatituulet puhaltavat kuten aina. Olen polkenut Linnanmaalle yliopiston kirjastoon satoja kertoja vapaaehtoisesti kesät talvet. Se on tuonut opiskelussa tarvittavaa kuntoa. Tietokin on löytynyt."

"Aikuisena opiskelu kannattaa. Aina se voittaa iltalehtien kymmenen kysymystä. Etsin vireämpää vanhuutta kolmesta kielestä ja matematiikasta", 55-vuotias taikuri kertoo.

Omat ylioppilasjuhlansa hän viettää risteilyllä yhdessä Hämeenlinnasta löytyneen rakkaansa kanssa. "Johdatan yleisön laivashow´ssa telepatian maailmaan."

Ylioppilaan tarvitsemien suomen, ruotsin ja englannin kielten lisäksi Markku Sarastamo harrastaa Vittulanjängältä tuttua esperantoa. "Esperanto on ollut aiemmin tieni maailmalle verkossa."

Valkolakki avaa siis sen himoitun yliopistomaailman. Seuraava tavoite onkin vaihtaa uimamaisterin titteli lyhyempään, pelkkään maisterin titteliin.

Markku Sarastamo tietää, että lukion oppimäärä auttaa ymmärtämään maailmaa. "Se pitäisi tehdä työttömille pakolliseksi. On nurinkurista, kun aikuinen lukio-opiskelujen takia menettää työttömyyskorvaukset. Oppimäärällähän saa perusasiat kuntoon. Osaa käyttää kansalaisen oikeudet ja velvollisuudet."Ylioppilaaksi vaikka nettibaarissa


Sarastamo näkee, että kaikilla on hänen tapaansa mahdollisuus opintoihin. "Ylioppilaaksi voi opiskella vaikka nettibaarissa opetushallinnon sivuilta. Rasite on se, ettei ole koulukavereita. Itse en tunne ketään nimeltä. Opettajia en ole juuri nähnyt, mutta heille on aina saanut soittaa, että kuudennen tarkistetun painoksen yhtälön vastaus on väärin. Soittaa on voinut vaikka iltakymmeneltä, ettei ole pitänyt yötä valvoa."

Sinänsä Markku Sarastamo antaisi aikuisopiskelijalle lisäpisteitä elämästä. "Miksi erottaa viisinkertaiselta isoisältä elämä ja koulu toisistaan? Elämästä pitäisi saada sumean logiikan lisäpisteitä!"

Monet ovat viime kuukaudet Oulussa ihmetelleet, missä on keksijä, taikuri, hyvän mielen talon vapaaehtoistyöntekijä Markku Sarastamo.

"Suurin miestä liikuttava voima, nainen vei Hämeenlinnaan. Ilman rakkautta ei ole mitään. Tapasimme Luostolla luovuuden esteet luennollani viime keväänä. Silloin tuli tyttö revontulista. Se oli sellainen juttu se. Oulussa ehdin olla parikymmentä vuotta. Teknologia, yliopisto ja teatteri pumppaavat kaupunkiin ja kaupungista koko ajan uutta porukkaa."

Yliopisto-opinnot ja maisterintutkinto? "Minulla on materiaalia kerättynä 30 vuoden ajalta tiedostoihin. Opiskelustanikin on 45 tiedostoromppua, miten aikuisen käy lukiossa. Kyllä siinä on gradua", kohta entinen uimamaisteri sanoo.

Ylioppilastodistuksessa reaali, englanti ja matematiikka olivat keskitasoa, mutta äidinkielestä napsahti e. Se ei ole yllätys hänelle, joka on kuullut Markku Sarastamon tarinoita.


Syksyn uusia ylioppilaita juhlitaan tänä viikonloppuna ja ensi viikolla eri lukioissa.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

14:41
Ensimmäinen koronakuolema Pohjois-Pohjanmaalla – OYS:n yhteispäivystyksessä 15 työntekijää ja kolme ensihoitajaa altistunut koronalle
13:23
Päivän kotoiluvinkki: Puhdista kahvinkeitin marttojen ohjeilla
13:19
Ajokeli on paikoin erittäin huono Lapissa, puu kaatui talon päälle Kemijärvellä, Oulussa normaali kevättalven sää
13:13
Eduskunta hyväksyi ravintoloiden sulkemisen – pääministeri Marin tunnusti yritysten lisätukitoimien tarpeen
12:49
Toimittajamme seurasi tapahtumapaikalla: Thaimaan kone laskeutui Oulun lentokentälle, tarkastukset sujuivat ripeästi – "Hyvävointisen näköistä väkeä maskit päässä"
11:41
Uusimaa on nyt eristetty muusta Suomesta – tältä tiesuluilla näytti yöaikaan
11:38
Suomen rajat sulkeutuivat äkillisesti – operaatioon osallistuvat kertovat, millaista on valvoa Suomen ja Ruotsin rajaa Torniossa
104
Presidentti Niinistö moittii Ilta-Sanomissa kovin sanoin kansalaisia, jotka eivät tottele koronaohjeita: "Minä en sellaista halua ollenkaan hyväksyä"
68
"Maailma ei palaa ennalleen", sanoo EU-komissaari Jutta Urpilainen – Eurooppa on komissaarin mukaan nyt joukkue, jolla on sama maali
48
Krabista Ouluun palaavat matkustajat joutuvat tarkkaan syyniin –  "Kukaan ei saa lähteä kentältä tai myöhemmin muualta Oulusta julkisilla liikennevälineillä"
42
Toimittajamme seurasi tapahtumapaikalla: Thaimaan kone laskeutui Oulun lentokentälle, tarkastukset sujuivat ripeästi – "Hyvävointisen näköistä väkeä maskit päässä"
33
Mies kaahasi järjetöntä ylinopeutta Oulun Pohjantiellä, ylitystä liki sata kilometriä tunnissa – myös lukuisat rattijuopot työllistivät poliisia
30
Pohjois-Pohjanmaalla viisi uutta varmistettua tartuntaa – yksi henkilö tehohoidossa Oulussa
27
Halla-aho: Maahanmuuttajista apu maatilojen työvoimapulaan – "Sopivat kuin nyrkki naamaan"

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Lapissa ja Koillismaalla luoteistuuli on tänään voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.
Ruohikkopalojen vaara on suuri maan etelä- ja länsiosassa sekä Etelä-Savon maakunnassa.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Maatilalle töihin

Aina nämä työnvieroksujat jotain keksii. Kaupungissa ei voi tietenkään myöskään töissä käydä kun tiet pölisee ja on auto... Lue lisää...
Pekkaxy

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

28.3.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image