Oulu

Sanginjoen ulkometsää ei suojella - Ojalehdon painostus ratkaisi

Keskustan Matias Ojalehto ohjeisti Anna-Kaisa Lepistöä kesken äänestyksen. KUVA: Joel Karppanen
Oulu 16.6.2014 21:06 | Päivitetty 17.6.2014 6:11
Liisa Laine

Sanginjoen ulkometsän kohtalo ratkesi maanantai-iltana Oulun kaupunginvaltuustossa tavalla, joka ei ole kunniaksi kennellekään. Erittäin sekavan käsittelyn päätteeksi käydyssä äänestyksessä suojeluesitys hävisi yhdellä äänellä, joka syntyi painostuksen jälkeen.

Keskustan Matias Ojalehto kävi kesken äänestyksen ohjeistamassa saman puolueen Anna-Kaisa Lepistöä, joka oli painanut nappia suojelun puolesta vastoin muun ryhmän kantaa. Ojalehdon puhuttelun jälkeen Lepistö painoi tyhjää ja sen jälkeen vielä vahingossa ei-nappia, kun läheltä tilannetta seuranneet valtuutetut reagoivat Ojalehdon käytökseen.

Lepistö käytti äänestyksen jälkeen puheenvuoron, jossa kertoi äänestyksen kulusta ja erehdyksestään. Valtuuston puheenjohtaja Mari-Leena Talvitie (kok.) tulkitsi kuitenkin, että hän oli antanut äänestyksen kestäessä tarpeeksi aikaa korjata erhe, eikä tulosta muutettu.

Äänestyksen tulos 34-33 jäi voimaan ja Antti Huttu-Hiltusen (kesk.) tekemä hylkäävä esitys voitti suojeluesityksen.

Suojelun hylkäämisen kannalla oli keskustan ja kokoomuksen lisäksi joitakin hajaääniä muista ryhmistä.

----

Muokkaus kello: 21.47: Keskusta ja kokoomus olivat suojelun hylkäämisen kannalla, ei suojelun kannalla.

Muokkaus kello 22.11: Tyhjiä ääniä ei tullut.

Lue lisää 17.06.2014 Kalevasta.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (291)

Aivan käsittämätöntä toilailua valtuuston kokouksessa. Hyvin pettyneitä on meistä monet, jotka olemme kannattaneet kovasti äänessä ollutta Eeva-Maria Parkkista. Odotimme, että hän on henkilö, joka edustaa uutta näkemystä ja ymmärtää myös luontoarvoja. Tämä luulomme oli kupla. Viinivaara-asiassakin taitaa hänellä olla omat intressit takana eikä luontoarvot. Emme enää tule tukemaan häntä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hävettävää toimintaa Keskustalta. Tuollaiset tempaukset karkottavat äänestäjiä. Jos on ohjeistettu ryhmäkurilla niin sille ei voi mitään jos sooloilee. Kesken kokousta ei voi alkaa Ojalehdon tavoin toimimaan, ei auta selitellä vaikka on untuvikko kunnallispolitiikassa. Ojalehto joutunee harjaukseen....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olin itse Oulun kaupingintalolla katsomassa äänestystä. Tilanne oli sekava, puheenjohtaja sekoili, äänestys koneet sekosi ja salissa oli kamala melu. Minä en yhtään ihmettele vaikka Anna-Kaisa Lepistö meni vähän sekaisin ja painoi vahingossa väärää nappia. Minule ja kelle tahansa muullekin olisi voinut käydä niin. Kymmenen pistettä Anna-Kaisalla siitä että uskalsi yrittää tehdä oman mielensä mukaan

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hatunnosto kaikille, jotka:"uskaltavat yrittää tehdä oman mielensä mukaan" :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos äänestystä ei uusita, minä muutan kohta pois Oulusta, kun täällä ei osata hoitaa asioita kunnon ihmisten lailla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sipilä ja Kaarivaara, nyt nähdään onko teillä selkärankaa. Tämä kyllä muistetaan vielä kunnallisvaalien aikaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Politiikassa asiat ovat sitä, miltä ne näyttävät olevan. Pahasti pääsi mopo päättäjien, etenkin Ojalehdon, Lepistön ja Talvitien käsistä. Kummalliset selitykset vain pahentavat tilannetta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Haha! Lähinnä naurattaa täällä osan täysin tietämättömyys politiikasta. Ojalehdon ainut virhe oli se että missä kohtaa se kävi Lepistöä ohjeistamassa. Tämän olisi pitänyt tapahtua ennen äänestystä, ei sen aikana! On ihan normaalia, että puolueen etukäteen sovittua linjaa pitäisi kaikkien puolueen jäsenien noudattaa. Ja jos puolueen vetäjällä on epäilys että joku haluaa jotain muuta linjaa vetää niin silloin ehdottomasti tätä "vastarannankiiskiä" käydään ohjeistamassa. Tähän ei liity mitään uskonnollisuutta tai mies-nais asetelmaa, niinku lähes kaikissa kommenteissa täällä niin hauskasti luullaan. Toki täälläkin fiksua sakkia on, mutta suurimman osan kommenteista päätellen, onneksi te ette ole valtuustossa....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuo on vain oma näkemyksesi toimivasta yhteisten asioiden hoidosta. Jos demokratian henki toteutuisi, ryhmät antaisivat jäsentensä äänestää oman harkintansa mukaan, varsinkin tällaisissa kysymyksissä. Toivottavasti edustamasi poliittisen kulttuurin edustajia on ensi kerralla valtuustossa vähemmän.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä näkemys sui naulan kantaa.

Taisi olla monelle yllätys, että mikä porukka valtaa käyttää ryhmäkurin avulla. Ojalehtoko se saa määrätä koko puolueen äänistä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nykyisessä taloustilanteessa on mielestäni perusteltua säilyttää osa sanginjoen alueesta talousmetsänä niinkuin se on aina ollutkin. Hyvin pieni osa tuosta alueesta on koskematonta tai edes 100 vuodessa tulisi olemaan sellaista metsää jota luonnontilaiseksi voisi sanoa enkä usko, että tuon alueen suojelulla olisi saavutettu mitään suuria turistimassoja. Paljon mielenkiintoisempia kohteita Suomesta löytyy jo vaikka kuinka paljon.

Ihan turhaa suojella hyvää talousmetsää, jota on pitkään hoidettu, ojitettu ja josta kaupunki voi harkiten harventamalla/hakkaamalla saada jatkossakin tuloja tasaisesti huonon taloustilanteen paikkaamiseen. 50 vuotta sitten hakatut suuret alueet sanginjoen metsässä alkavat juuri nyt olla siinä tilassa, että niitä pitäisi alkaa harventamaan, jotta metsä kasvaisi ja tuottaisi kaupungille niitä euroja joita tarvitaan mm. palvelujen pyörittämiseen. Ei metsänhoito ja ojitukset ole olleet ihan ilmaisia hoitotoimenpiteitä, joten korkoa olisi hyvä saada.

Metsiä ja ulkoilureittien maastoja voidaan suojella muutenkin kuin suojelualueita perustamalla. Tämä suojelualueen perustaminen on juuri niiden Oululaisten idea, jotka oikeasti eivät viitsi lähteä kauemmaksi oikeaan erämaahan samoilemaan vaan piipertävät jotta pääsisivät tuohon kaupungin viereen mukamasten luonnon ääreen. Se joka oikeasti haluaa luonnosta nauttia ei tuonne mene vaan suuntaa oikeaa luontoarvoa tarjoaviin maisemiin. Itse käyn tuolla alueella mielellään makkaranpaistossa ja kävelemässä/marjassa, mutta tulipa sinne luonnonsuojelualuetta tai ei niin en sinne kyllä teltan kanssa lähtisi vaeltamaan tai muutakaan. Sanginjoella ei ole mitään annettavaa turisteille eikä kukaan oikeasti halua erämaahan suomen mittapuussa melko ison kaupungin viereen, joten turismilla tuota on ihan turha perustella. Lisäksi alue on erittäin pieni kansallispuistoksi mikäli päämääränä ei ole myös yksityisten maiden realisointi ympäriltä mikä ei ongelmaa tuota niille puolueille, jotka tämän hankkeen takana olivat.

Hyvä päätös kaikkinensa ja pidetään tuo alue virkistyskäytössä muilla keinoin kuin suojelualueen perustamisella. Alueelle voisi perustaa muutamia reittejä lisää ja hoitaa metsää sen ympärillä siten, että maisemat säilyvät komeina kangasmaastoina niinkuin esim. kalimen lammen laavun ympäristössä olevat komeat hoidetut tukkimmetsät.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ota selvää ennen kuin höpsit. Yli puolet Ulkometsästä olisi jätetty talousmetsäksi, jos suojelu ois toteutunu. Ja Oulun kaupungin metistä yli 96 % olisi jääny talousmetiksi. Vaan ahneelle ei mikään riitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiitos nimimerkki "Hilkka Lipponen" lisätiedoista, sain kommentistasi vastauksia Kalevan jutusta heränneisiin kysymyksiini.

Vaikutti nimittäin aluksi tyypilliseltä nykypäivän Pahkasika -meiningiltä, että siellä on sekoiltu, älämölöilty ja sitten vielä vahingossa äänestetty Ei... aivan käsittämätöntä. VAHINGOSSA ÄÄNESTETTY. Voi hellanlettas, nyt oikeasti aikuiset ihmiset.

Mutta, lisätiedoista siis ilmeni, että äänestyslaite oli tosiaan temppuillut, joten ehkä tällä ihmislössillä vielä jotain toivoa on.

Niin tai näin, uusiksi tuo äänestys pitäisi ottaa. Ja Ojalehdolle terveisiä vain...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ole pelkoa, että jään Ouluun kirjoille, jos tätä asiaa ei oteta uudelleen käsittelyyn mahdollisimman pian. Alkaa pian työnhaku sellaiselta paikkakunnalta, jossa demokratia toimii.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Normaalia politiikkaa.. sovitaan puolueen sisällä yhteisesti jokin linja jota noudatetaan. Täysin turha haloo nostettu asiasta, sietäisi jokaisen ensin tarkemmin perehtyä asioihin, pyrkikää itse politiikkaan mukaan jos ei asiat miellytä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässä kuitenkin taisi vakaumus mennä puoluekurin edelle... Ja kyllä, olen ollut tuon Kekkoslais-"vakaumuslaisen" puolueen aktiivisessa toiminnassa mukana ennenkin hermot meni jatkuvan suhmuroinnin kanssa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eipä sinne ole mitään mieltä pyrkiä, jos on pakko tehdä omien periaatteiden vastaisia päätöksiä ja noudattaa puolueen linjaa. Ja sitten vielä ihmetellään, kun politiikka ei kiinnosta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (291)

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Etelä-Savon ja Pohjois-Karjalan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia.


Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

SAIRAIDEN PILKKAAMINEN.

Vai puolustat erilaisia ihmisiä etkä ole niitä tuijottanut?? Ainakin Lesta-Sipilä ei ole kuulunut tähän joukkoon. Olipa ... Lue lisää...
jerme

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image