Oulu

Sammaltien muuttaminen yleiskaavassa työpaikka-alueeksi huolettaa asukkaita – "Uusia rakennuslupia voi ny­ky­ti­lan­tees­sa saada, mutta hakijaa informoidaan yleis­kaa­vas­ta, ympäröivästä alueesta ja siihen liittyvistä riskeistä"

Sammaltiellä asuvan Liisa Järvisen mukaan alue on loistava asuinpaikka teollisuusalueen läheisyydestä huolimatta. KUVA: Tiina Wallin
Oulu 18.8.2019 8:06
Inkeri Harju

Oulun kaupunki muutti Sammaltien alueen yleiskaavassa työpaikka-alueeksi. Kaavamuutos tulee ohjaamaan kaupungin maankäyttöä alueella.

Elokuisena lauantaina Oulun Sammaltiellä on seesteisen rauhallista, jopa hieman syksyinen tunnelma. Tien varsi on täynnä omakotitaloja, joiden takana näkyy Kemiran teollisuusalueen piippuja. Alueen asukkaiden keskuudessa on noussut huoli Sammaltien tulevaisuudesta ja tonttien arvon kehityksestä sen jälkeen, kun kaupunki määritti alueen yleiskaavassa työpaikka-alueeksi.

Sammaltie sijaitsee Kuusamontien varressa ja kuuluu Kynsilehdon asuinalueeseen. 

Sammaltiellä 20 vuotta asunut Liisa Järvinen ei ollut kaavamuutoksesta tietoinen.

– Huolestuttavalta kuulostaa. Jos joskus haluaisi talon myydä, niin eihän se mikään myyntivaltti ole, että kaupunki suunnittelee aluetta toisenlaiseen käyttöön.

Järvinen kertoo olevansa todella tyytyväinen asuinpaikkaansa, joka on rauhallinen, mutta lähellä keskustaa ja kaikkia palveluita. Teollisuusalueen aiheuttamia riskejä Järvinen ei juuri mieti.

– Kyllähän sen toki tiedostaa, että tehdas on lähellä. Tiedän myös, että siellä käsitellään vaarallisia aineita, mutta ei tässä asuminen silti huoleta. Luotan tehtaiden nykyaikaisiin järjestelmiin.

Järvinen kertoo, että aikoo asua Sammaltiellä niin kauan kuin mahdollista, kaavamuutoksesta ja teollisuuden riskeistä huolimatta.

Oulun kaupungin yleiskaavasuunnittelija Jouni Mäkäräinen kertoo, että Sammaltiellä on voimassa asemakaava, jonka mukaan alue on tarkoitettu asuinrakentamiseen. Myöskään mitään laillista estettä uusille rakennusluville ei tällä hetkellä ole. Rakennuslupia määrittää alueen asemakaava, johon ei Mäkäräisen mukaan ole suunnitteilla muutosta ainakaan lähiaikoina.

Kaavamuutoksella Oulun kaupunki pyrkii ohjaamaan aluetta pitkällä tähtäimellä työpaikka-alueeksi. KUVA: Tiina Wallin

– Kaava on tullut voimaan 1951, juuri ennen kuin alueelle tuli kemian teollisuutta, kertoo asemakaava-arkkitehti Anne Olsbo.

Alueen asukkaiden huoli perustuu yleiskaavaan, jossa teollisuusalueen ympäristö on merkitty työpaikka-alueeksi.

– Työpaikka-alueella on pääasiassa yritys- ja toimitiloja. Yleiskaavamerkintä tarkoittaa, että Oulun kaupunki kehittää aluetta tällaiseksi pitemmällä tähtäimellä. Yleiskaava toimii myös ohjeena, jos asemakaavaa muutetaan. Mäkäräinen ymmärtää asukkaiden huolen, mutta muistuttaa, että mahdolliset kaavamuutokset eivät vaikuta alueella jo oleviin rakennuksiin.

– Sammaltiellä asuvilla on oikeus asua rakennuksissa talojen elinkaaren loppuun asti, mutta uusia rakennuslupia asuinrakentamiselle ei siinä tilanteessa enää saa.

Kaupunki on laatinut yhteistyössä Tukesin ja pelastuslaitoksen kanssa selvityksen mahdollisen suuronnettomuuden vaikutuksista. Selvityksen perusteella teollisuusalueen lähistö soveltuisi paremmin työ- ja teollisuuskäyttöön.

– Uusia rakennuslupia voi nykytilanteessa saada, mutta hakijaa informoidaan yleiskaavasta, ympäröivästä alueesta ja siihen liittyvistä riskeistä, Mäkäräinen kertoo.

Huoli tonttien arvon laskusta on hänen mukaan perusteltu, mutta asia on aina tapauskohtainen.

– Tähän vaikuttaa tontin arvo ja rakennuksen ikä sekä kunto. Kannattaa ottaa myös huomioon, että jos alueen tontit joskus muuttuvat työpaikkatonteiksi, niin niiden arvoon vaikuttaa Oulun kaupungin sen hetkinen työpaikkatonttien kysyntä. On todella tapauskohtaista millainen vaikutus on.

Taminco Finland

Teollisuusalueella sijaitseva Taminco Finland Oy hakee ympäristölupaa toiminnan muuttamiseen ja nesteytetyn maakaasun terminaalin rakentamiseen.

Yhdysvaltalaisen Eastman Chemical Companyn tytäryhtiö.

Terminaali valmistuisi toukokuussa 2020.

Hakemuksen mukaan tehtaan toiminnalla ei katsota olevan vaikutusta rakennettuun ympäristöön.

Tehtaat on suunniteltu ja rakennettu siten, että turvallisuusriskit olisivat mahdollisimman pienet.

Hakemuksesta selviää, että tehdas on varautunut kemikaalivuotoihin, tulipaloihin ja räjähdykseen.

Ympäristölupa-asiakirjat ovat sähköisesti nähtävänä 30.8. asti.

Muistutukset ja mielipiteet pyydetään toimittamaan viimeistään 30.8.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (30)

Onhan noita Kuusamontien varressa sijainneita taloja jyrätty maan tasalle tien levennysten, meluvallien jne. alta viime vuosikymmeninä. Muistan 1960-luvulla, kun koko korvensuora oli reunustettu uudehkoilla puutaloilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siinä on taas kaavottaja päässy paksulla tussilla vähä karttaa värittelemään sen enempää asukkaita ajattelematta, mutta ei ole ensimmäinen kerta. Omakotitontteja tuolla alueella on melko vähän ja vieressä olevaan tehdasalueeseen nähden näistä koostuu ihan mitätön alue. Mutta raha kun ratkaisee niin siinä äkkiä unohtuu omat oululaiset.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässä juuri ajatellaan oululaisia , ja luodaan työpaikkoja,
Pakko ne työpaikatkin on johonkin sijoittaa. Ja isossa kuvassa meille on enempi hyötyä että tuonne tulee työpaikka alue, vaikkakin muutama asukas siitä kärsiikin...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No ei ole ensimmäinen kerta kun Oulun kaupungin kaavottajien tyhmyys pääsee valloilleen. Näitä aivopieruja saa todistaa tämän tästä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Googlatkaapa varsin hakusanalla LNG. Näette, millaisesta aineesta on kyse. Aiheuttanee ongelmia muillekin kuin lähialueen ihmisille aineen kuljetuksessa mahdollisesti tapahtuvan onnettomuuden sattuessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Omakotitalossa on muutama ihminen, mutta työpaikalla yleensä kymmenittäin! Että eikun lisää porukkaa räjähdysvaaraan. Todella viihtyisä alue nyt, paitsi että se yksi vankilarakennus tuli lisää siihen Kuusamontien varteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hieno juttu! On aika kehittää sammaltietä, se näyttää ihan 50-kuvun takalaanilalta, ainoastaan hevoset puuttuvat. Muistan, kun nuorena tyttönä kiersin takalaanilaa polkupyörällä. Sammaltielle pitäisi sallia läpiajo ruskosta, tämä kehittäisi alueen teollisuutta. Pitääpä käydä joskus katsomassa Sammaltietä, millaista siellä on.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hotelli ja pari tornitaloa piristäisivät aluetta kummasti. Kadut vaan auki muutamaksi vuodeksi🏗🏗🏗

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuka haluaa asua kemiantehtaan kupeessa, jossa haisee rikki ja ties mikä? Toki mikä siinä jos ei välitä terveydestään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuulen suunnasta riippuen Oulussa ei ole hajutonta tai puhdasta ilmaa missään, siis harpilla piirrettynä 30km vaikka rotuaarilta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voimakasta rikin katkua jne. Oletko asunut tuolla? Minä olen ja noin 15 muussa eri paikassa Oulussa ja missä ei ollut moista kähyä. Haiseehan nuotiokin kilometrien päähän, mutta on eri asia jos pää on suoraan savupatsaassa. Voi ne myrkkypiyoisuudet olla vähän eri tasoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten muurahaishappo- ja vetyperoksiditehdas nyt rikille haisisi? En muista, että tehtaalta hajuja olisi tullut. Jätevoimalakin tuoksunee enemmän.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei se tässä haise, sehän menee korkealta yli! Eli jos yleensä haisee jossain, ei kai nykyään edes haise, niin vasta kilometrien päässä!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulussa kuin muuallakin Suomessa on turhaa tuudittautua siihen uskoon että vanhat tai uudet, toimivat ja hyvätkään asuntoalueet olisivat jotenkin turvassa tai suojeltuja. Kaavoituslautakunnat ja virastot ovat silmittömän tuhoamisen tiellä. Asukkaita ei kuunnella tai kysellä oikeillisuuden perään. Raha ja valta ovat sokaisseet meidän päättäjämme ja siinä ei yksityisen eikä yhteisenkään omaisuuden arvo tai tärkeys merkkaa mitään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikki kodikas ja kaunis, miksi kaupungissa on ollut hienoa ja mukava asua, on kadonnut. Nyt joka ulkoilureissulla huomaa jotain kivaa kadonneeksi ja rumaa tulleeksi. Täällä on enää pakosta, ulkona katselee mieluummin varpaisiinsa ja kaikki ilo ja viihtyminen on mennyt. Ikävä on Oulua!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vai että on Oulukin lähtenyt sosialismin tielle. Otetaan noilta omakotitontit pikkuhiljaa pois. Ei olisi kunnon pohjalaiskaupungista uskonut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No..sitten oulun keskusta samantien vaaralliseksi alueeksi, miksikö? No siitä menee rautatie. Junissa sattuu kulkemaan sellasia myrkkyjä joita harva edes tietää tai saattaa kuvitella.
Kyllä; Kapitalisimiahan tämä on täysin, ei sosialismia missään muotoa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (30)

Uutisvirta

19:15
Tupoksen ABC:n pihalla voi olla yöllä parkissa jopa 70 rekkaa – hyville taukopaikoille on Oulun seudulla kysyntää: "Kuljettajat ajavat koko ajan kelloa vastaan" Tilaajille
19:13
Kerrostalon kellarissa syttyi tulipalo Kuhmossa – asukkaita jouduttu evakuoimaan
18:58
Migrin ylijohtaja: Välimereltä tulevilla turvapaikanhakijoilla räätälöidään apua – yksin tuleville lapsille tarvitaan riittävästi ohjaajia
18:53
Ettan tuska kasvaa, viikon sisään jo toinen tyly 0–3-tappio kotipelissä – kapteeni Markus Väisänen vaatii joukkueeltaan parempaa valmistautumista peliin
18:43
Kulkuväylät ja pihat ovat nyt peilijäällä – lähetä kuvia talvisateen tekemästä liukkaudesta
18:07
Osallistu kyselyyn: Mitä laitat laskiaispullan täytteeksi – vihreitä kuulia, mantelimassaa, hilloa vai salmiakkia?
18:00
Timo Reinikka näyttelee Oulussa muistisairaan isän roolin – Sir Anthony Hopkins esittää saman roolin Florian Zellerin näytelmästään itse ohjaamassa The Father -elokuvassa Tilaajille
160
Vihreät lupaa korvata maaseudulla bensan hinnan korotukset – "Jos ei joukkoliikennettä, jollain tavalla pitää kompensoida"
71
Näkökulma: Suomi ostaa kymmenen miljardin euron palovakuutuksen, jonka pitää olla voimassa pitkälle 2060-luvulle – nämä ovat hävittäjäehdokkaiden näkymät
65
Vihreiden puheenjohtajan uudet ilmastoesitykset: 16-vuotiaille äänioikeus ja hallituksen kanssa samaan pöytään päättämään ilmastotoimista
55
Vorot iskivät Oulun Verkkokauppa.comiin ja veivät huomattavan määrän elektroniikkaa – poliisi kertoi tuntomerkkejä paikalta poistuneesta henkilöstä
28
Presidentti Niinistö ulkoministeri Haaviston esitutkinnasta Ylellä: "Voi olla hänen itsensä kannalta kiusallinen tilanne"
25
Lastenpsykiatriaan ohjataan yhä enemmän psyykkisestä häiriöstä kärsiviä lapsia ja nuoria – Oulun yliopiston professori: "Potilaiden määrä on selkeästi lähtenyt kasvuun"
25
Elina Lepomäki ei haasta Orpoa, mutta saattaa pyrkiä kokoomuksen varapuheenjohtajaksi – "Oppositiotyössä aletaan niittää tulosta, siitä ei ole kahta sanaa"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

242 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Eläkkeet

Vähän väliä joku välittää ettei eläkerahat riitä. Kuitenkin sen jälkeen kun taitettu indeksi tuli vuonna 1995 ovat eläke... Lue lisää...
Pekkaxy

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image