Oulu

Sammaltien muuttaminen yleiskaavassa työpaikka-alueeksi huolettaa asukkaita – "Uusia rakennuslupia voi ny­ky­ti­lan­tees­sa saada, mutta hakijaa informoidaan yleis­kaa­vas­ta, ympäröivästä alueesta ja siihen liittyvistä riskeistä"

Sammaltiellä asuvan Liisa Järvisen mukaan alue on loistava asuinpaikka teollisuusalueen läheisyydestä huolimatta. KUVA: Tiina Wallin
Oulu 18.8.2019 8:06
Inkeri Harju

Oulun kaupunki muutti Sammaltien alueen yleiskaavassa työpaikka-alueeksi. Kaavamuutos tulee ohjaamaan kaupungin maankäyttöä alueella.

Elokuisena lauantaina Oulun Sammaltiellä on seesteisen rauhallista, jopa hieman syksyinen tunnelma. Tien varsi on täynnä omakotitaloja, joiden takana näkyy Kemiran teollisuusalueen piippuja. Alueen asukkaiden keskuudessa on noussut huoli Sammaltien tulevaisuudesta ja tonttien arvon kehityksestä sen jälkeen, kun kaupunki määritti alueen yleiskaavassa työpaikka-alueeksi.

Sammaltie sijaitsee Kuusamontien varressa ja kuuluu Kynsilehdon asuinalueeseen. 

Sammaltiellä 20 vuotta asunut Liisa Järvinen ei ollut kaavamuutoksesta tietoinen.

– Huolestuttavalta kuulostaa. Jos joskus haluaisi talon myydä, niin eihän se mikään myyntivaltti ole, että kaupunki suunnittelee aluetta toisenlaiseen käyttöön.

Järvinen kertoo olevansa todella tyytyväinen asuinpaikkaansa, joka on rauhallinen, mutta lähellä keskustaa ja kaikkia palveluita. Teollisuusalueen aiheuttamia riskejä Järvinen ei juuri mieti.

– Kyllähän sen toki tiedostaa, että tehdas on lähellä. Tiedän myös, että siellä käsitellään vaarallisia aineita, mutta ei tässä asuminen silti huoleta. Luotan tehtaiden nykyaikaisiin järjestelmiin.

Järvinen kertoo, että aikoo asua Sammaltiellä niin kauan kuin mahdollista, kaavamuutoksesta ja teollisuuden riskeistä huolimatta.

Oulun kaupungin yleiskaavasuunnittelija Jouni Mäkäräinen kertoo, että Sammaltiellä on voimassa asemakaava, jonka mukaan alue on tarkoitettu asuinrakentamiseen. Myöskään mitään laillista estettä uusille rakennusluville ei tällä hetkellä ole. Rakennuslupia määrittää alueen asemakaava, johon ei Mäkäräisen mukaan ole suunnitteilla muutosta ainakaan lähiaikoina.

Kaavamuutoksella Oulun kaupunki pyrkii ohjaamaan aluetta pitkällä tähtäimellä työpaikka-alueeksi. KUVA: Tiina Wallin

– Kaava on tullut voimaan 1951, juuri ennen kuin alueelle tuli kemian teollisuutta, kertoo asemakaava-arkkitehti Anne Olsbo.

Alueen asukkaiden huoli perustuu yleiskaavaan, jossa teollisuusalueen ympäristö on merkitty työpaikka-alueeksi.

– Työpaikka-alueella on pääasiassa yritys- ja toimitiloja. Yleiskaavamerkintä tarkoittaa, että Oulun kaupunki kehittää aluetta tällaiseksi pitemmällä tähtäimellä. Yleiskaava toimii myös ohjeena, jos asemakaavaa muutetaan. Mäkäräinen ymmärtää asukkaiden huolen, mutta muistuttaa, että mahdolliset kaavamuutokset eivät vaikuta alueella jo oleviin rakennuksiin.

– Sammaltiellä asuvilla on oikeus asua rakennuksissa talojen elinkaaren loppuun asti, mutta uusia rakennuslupia asuinrakentamiselle ei siinä tilanteessa enää saa.

Kaupunki on laatinut yhteistyössä Tukesin ja pelastuslaitoksen kanssa selvityksen mahdollisen suuronnettomuuden vaikutuksista. Selvityksen perusteella teollisuusalueen lähistö soveltuisi paremmin työ- ja teollisuuskäyttöön.

– Uusia rakennuslupia voi nykytilanteessa saada, mutta hakijaa informoidaan yleiskaavasta, ympäröivästä alueesta ja siihen liittyvistä riskeistä, Mäkäräinen kertoo.

Huoli tonttien arvon laskusta on hänen mukaan perusteltu, mutta asia on aina tapauskohtainen.

– Tähän vaikuttaa tontin arvo ja rakennuksen ikä sekä kunto. Kannattaa ottaa myös huomioon, että jos alueen tontit joskus muuttuvat työpaikkatonteiksi, niin niiden arvoon vaikuttaa Oulun kaupungin sen hetkinen työpaikkatonttien kysyntä. On todella tapauskohtaista millainen vaikutus on.

Taminco Finland

Teollisuusalueella sijaitseva Taminco Finland Oy hakee ympäristölupaa toiminnan muuttamiseen ja nesteytetyn maakaasun terminaalin rakentamiseen.

Yhdysvaltalaisen Eastman Chemical Companyn tytäryhtiö.

Terminaali valmistuisi toukokuussa 2020.

Hakemuksen mukaan tehtaan toiminnalla ei katsota olevan vaikutusta rakennettuun ympäristöön.

Tehtaat on suunniteltu ja rakennettu siten, että turvallisuusriskit olisivat mahdollisimman pienet.

Hakemuksesta selviää, että tehdas on varautunut kemikaalivuotoihin, tulipaloihin ja räjähdykseen.

Ympäristölupa-asiakirjat ovat sähköisesti nähtävänä 30.8. asti.

Muistutukset ja mielipiteet pyydetään toimittamaan viimeistään 30.8.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (30)

Onhan noita Kuusamontien varressa sijainneita taloja jyrätty maan tasalle tien levennysten, meluvallien jne. alta viime vuosikymmeninä. Muistan 1960-luvulla, kun koko korvensuora oli reunustettu uudehkoilla puutaloilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siinä on taas kaavottaja päässy paksulla tussilla vähä karttaa värittelemään sen enempää asukkaita ajattelematta, mutta ei ole ensimmäinen kerta. Omakotitontteja tuolla alueella on melko vähän ja vieressä olevaan tehdasalueeseen nähden näistä koostuu ihan mitätön alue. Mutta raha kun ratkaisee niin siinä äkkiä unohtuu omat oululaiset.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässä juuri ajatellaan oululaisia , ja luodaan työpaikkoja,
Pakko ne työpaikatkin on johonkin sijoittaa. Ja isossa kuvassa meille on enempi hyötyä että tuonne tulee työpaikka alue, vaikkakin muutama asukas siitä kärsiikin...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No ei ole ensimmäinen kerta kun Oulun kaupungin kaavottajien tyhmyys pääsee valloilleen. Näitä aivopieruja saa todistaa tämän tästä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Googlatkaapa varsin hakusanalla LNG. Näette, millaisesta aineesta on kyse. Aiheuttanee ongelmia muillekin kuin lähialueen ihmisille aineen kuljetuksessa mahdollisesti tapahtuvan onnettomuuden sattuessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Omakotitalossa on muutama ihminen, mutta työpaikalla yleensä kymmenittäin! Että eikun lisää porukkaa räjähdysvaaraan. Todella viihtyisä alue nyt, paitsi että se yksi vankilarakennus tuli lisää siihen Kuusamontien varteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hieno juttu! On aika kehittää sammaltietä, se näyttää ihan 50-kuvun takalaanilalta, ainoastaan hevoset puuttuvat. Muistan, kun nuorena tyttönä kiersin takalaanilaa polkupyörällä. Sammaltielle pitäisi sallia läpiajo ruskosta, tämä kehittäisi alueen teollisuutta. Pitääpä käydä joskus katsomassa Sammaltietä, millaista siellä on.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hotelli ja pari tornitaloa piristäisivät aluetta kummasti. Kadut vaan auki muutamaksi vuodeksi🏗🏗🏗

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuka haluaa asua kemiantehtaan kupeessa, jossa haisee rikki ja ties mikä? Toki mikä siinä jos ei välitä terveydestään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuulen suunnasta riippuen Oulussa ei ole hajutonta tai puhdasta ilmaa missään, siis harpilla piirrettynä 30km vaikka rotuaarilta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voimakasta rikin katkua jne. Oletko asunut tuolla? Minä olen ja noin 15 muussa eri paikassa Oulussa ja missä ei ollut moista kähyä. Haiseehan nuotiokin kilometrien päähän, mutta on eri asia jos pää on suoraan savupatsaassa. Voi ne myrkkypiyoisuudet olla vähän eri tasoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten muurahaishappo- ja vetyperoksiditehdas nyt rikille haisisi? En muista, että tehtaalta hajuja olisi tullut. Jätevoimalakin tuoksunee enemmän.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei se tässä haise, sehän menee korkealta yli! Eli jos yleensä haisee jossain, ei kai nykyään edes haise, niin vasta kilometrien päässä!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulussa kuin muuallakin Suomessa on turhaa tuudittautua siihen uskoon että vanhat tai uudet, toimivat ja hyvätkään asuntoalueet olisivat jotenkin turvassa tai suojeltuja. Kaavoituslautakunnat ja virastot ovat silmittömän tuhoamisen tiellä. Asukkaita ei kuunnella tai kysellä oikeillisuuden perään. Raha ja valta ovat sokaisseet meidän päättäjämme ja siinä ei yksityisen eikä yhteisenkään omaisuuden arvo tai tärkeys merkkaa mitään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikki kodikas ja kaunis, miksi kaupungissa on ollut hienoa ja mukava asua, on kadonnut. Nyt joka ulkoilureissulla huomaa jotain kivaa kadonneeksi ja rumaa tulleeksi. Täällä on enää pakosta, ulkona katselee mieluummin varpaisiinsa ja kaikki ilo ja viihtyminen on mennyt. Ikävä on Oulua!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vai että on Oulukin lähtenyt sosialismin tielle. Otetaan noilta omakotitontit pikkuhiljaa pois. Ei olisi kunnon pohjalaiskaupungista uskonut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No..sitten oulun keskusta samantien vaaralliseksi alueeksi, miksikö? No siitä menee rautatie. Junissa sattuu kulkemaan sellasia myrkkyjä joita harva edes tietää tai saattaa kuvitella.
Kyllä; Kapitalisimiahan tämä on täysin, ei sosialismia missään muotoa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (30)

Uutisvirta

15:39
Journalisti: Toimittaja-kirjailija Johanna Vehkoo sai valitusluvan hovista – käräjäoikeus katsoi hänen loukanneen Junes Lokan kunniaa
15:25
Ihmiskauppiaan tuomio lieveni hovissa – rangaistus neljä vuotta vankeutta
15:01
Opetusministeri Li Andersson ensi viikon ilmastolakosta: Kouluissa hyvä keskustella pelisäännöistä, jotta vapaus mielenilmaisuun toteutuu
14:57
Sitran yliasiamiehestä dramaattinen äänestys – Jyrki Katainen voitti kilpailijansa vain yhden äänen erolla
14:39
Kolmen auton peräänajokolari hidasti liikennettä Pohjantiellä Oulussa – pyöräilijä ajoi moottoritiellä
14:31
Kokoomus syyttää hallitusta lupausten pettämisestä: "Lipposlaiset demarit ymmärsivät, että vahva valtiontalous on köyhän paras ystävä"
14:16
KRP:n tutkimassa Pohjanmaan haaran seksuaalirikosvyyhdissä nostettiin syytteitä
59
Google investoi Haminaan 600 miljoonaa lisää sekä kahteen uuteen tuulivoimaprojektiin Suomessa – Pohjois-Suomi saa osansa historiallisesta investoinnista
43
Paikoin jäätyneet tienpinnat vaikeuttivat aamun liikennettä Pohjois-Pohjanmaalla, suola-autoja hälytettiin liikkeelle
27
"Moottoritie ihan jäässä" – Henkilöauto pyörähti aamulla kaiteeseen liukkaalla Pohjantiellä Tupoksen kohdalla
26
Google jättikaupoilla Suomessa – yksi kohteista Pyhännän ja Kajaanin välillä
22
Jukka Jalonen avautuu IS:lle liigavalmentajille asennettavista mikrofoneista: ”SM-liiga ei saisi olla mikään BB-talo!” – Kirosanoja kuultiin jo Kärppien pelissä
21
Siltatyömaa hidastaa liikennettä Pohjantiellä lähes kahden vuoden ajan – järjestelyn ensimmäisinä päivinä odotettavissa ruuhkaa
19
Nykykoulun tragikoomiset funktiot Lukijalta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi aamupäivällä Keski-Pohjanmaan maakunnassa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Rahastoon sijoittaminen...

OP-venäjä ja OP Amerikka kasvu ainakin tuottaa hyvin. Lue lisää...
Tuntematon

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

20.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image