Oulu

Sammakon ja seilaajan paratiisi

Iin Röyttä valittiin viime vuonna veneilijöiden suosikkisatamaksi. Nelly Mattila, Eeli Niiranen, Aino Rehu ja Elmeri Mattila ainakin viihtyvät.
Oulu 20.7.2009 0:00
Liisa Laine
Jos joku moittii, ettei Perämerellä ole kunnon saaria, hän ei ole käynyt Iin Röytässä. Saari on viehättävä sekoitus merenkulusta ja lastauksesta kertovaa historiaa ja erikoista maankohoamisen leimaamaa luontoa. Saarelle pääsee kesäisin vain veneellä.

Saari on veneilijöiden suosiossa, mutta silti yllättävän vähällä käytöllä. Keskellä heinäkuista viikkoa tavallisena arkiaamuna laiturissa kelluu vain viisi paattia, myöhemmin päivällä sentään jo kymmenkunta.

Saarella saa olla rauhassa. Aluksi näyttää siltä, että purjehtijat pysyvät paateissaan ja ainoat ihmiset maissa ovat moottorisahoin ja leikkurein varustautunut huoltomieskaksikko. Ruotsalaisveneessä näkyy kuitenkin liikettä: Jacob Svallfors lähtee ulkoiluttamaan laivakoira Borea.

Ystävykset istahtavat hetkeksi entisen luotsiaseman portaille. Meren pauhu kuuluu selvästi, tuuli on melkoinen, vaikkei se täällä saaren sisäosissa tunnukaan. Jacob huiskii sääskiä loitommaksi Boren kimpusta. Pääskysillä on ilmeisesti pesänsä talon harjan suojissa, ilmaliikenne on kiivasta ja äänekästä.Kutsuivat saunaan


"Odotamme, että tuuli tyyntyy ja jatkamme sitten kohti Simoa", kertoo Luulajasta lähtenyt Svallfors. Matkaa tehdään kolmella veneellä. Edellinen etappi oli Hailuodon Marjaniemessä. Röytässä ruotsalaisveneet ovat ehtineet olla vasta yhden yön.

"Tämä on mahtava paikka. Tapasimme kaiken lisäksi mukavia ihmisiä, jotka kutsuivat meidät saunaan", myhäilee Svallfors.

Veneetön voi tilata kyydin Röyttään entiseltä kalastaja Veli Aallolta. Porukkaa kannattaa olla kerralla hieman enemmän, jolloin kustannukset pekkaa päälle eivät käy kukkarolle.

Aalto neuvoo ensikertalaista kiertämään saaren 2,7 kilometrin luontopolun. Neuvosta on syytä ottaa vaari, sillä polku on näkemisen arvoinen. Siellä täällä polun varrella on tauluja, joista selviää muun muassa, että saari on sammakkojen paratiisi ja että kasvivalikoimaan kuuluu harvinainen ruijanesikko. Tällä kertaa yksikään sammakko ei tosin hyppele vastaan, eikä esikkokaan satu silmään, mutta metsäpolun tunnelma on mukavan salaperäinen.Hiljaiseksi vetää


Noin kilometrin päässä sijaitseva hiljentymispaikka on kyllä kaikkea muuta kuin hiljainen. Aallot tyrskyvät vaahtopäisinä rantaan. Kulkijan paikka kyllä vetää hiljaiseksi karuudessaan ja kauneudessaan: kivialttaria ja aukiota reunustavat paitsi meri, myös tuulessa ja tuiskussa todella väärän vänkkyröiksi vääntyneet puut.

Kesken kaiken pitkospuita syöksyy kaksi vastaantulijaa. Kiviniemeläiset Saila Tammelin ja Juha Kinnunen ovat aamulenkillä. Pariskunta ehtii jo hölkätä ohi, ennen kuin pysähtyvät huhuiluihin. "Purjehdusloma on juuri aloitettu", kertoo Kinnunen. Tänä kesänä perhe aikoo olla vesillä "vain" kolme viikkoa, viime kesänä oltiin seitsemän.

"Ajattelimme vähän armahtaa lapsia", nauraa pariskunta.

Lapset löytyvät siistissä järjestyksessä sataman läheisyydessä olevan uimarannan leikkipaikalta. Kuivalle maalle pykätty "Röyttä-Roope" on lasten ehdoton suosikki. Eikä ihme, voihan ruoria kääntäessään nähdä oikealle merelle ja kuvitella kokonaisen seikkailun.

Todelliset riemunkiljahdukset lähtevät kuitenkin jostain hieman ylempää. Neljä isompaa tenavaa on löytänyt aarteen: resiinan, jota nyt vetävät tai työntävät pitkin vanhoja kiskoja kohti lastauslaiturin nokkaa. "Kivaa on", vastaavat Elmeri Mattila, Nelly Mattila, Aino Rehu ja Eeli Niiranen tyhmään kysymykseen. Näkeehän sen jo iloisista naamoista.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Me penskat puhuimme aina resiinasta! Väliäkö sillä! Mut lujaa mentiin ja saatiinpa jopa resiina paikaltaakin pois ja monesti!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Roytan kavija... mista sa katoit kuvaa rullavaunusta kun eihan taalla netissa ollut kuin kuva lapsista veneessa?? oletko lukenut ja katsonut kuvat Kalevasta vai miten? kerro kerro nyt nopeasti etta mekin saamme sukulaisten kuvia ihailla

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näin Iiläisenä tulee Röytässä käytyä pari kertaa kesässä, myös lapsemme tykkäävät käydä siellä ja he käyttävät myös omia lapsiaan, ovat yön veneessä sekä nauttivat Röytän ihanasta luonnosta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Röytässä ei ole resiinaa. Kuvassa lapset kiskovat vanhaa rullavaunua joka on eteläisellä aallonmurtajalla. Resiina on ihan erilainen kulkupeli. Toimittaja voisi hieman tarkistaa raideliikennetietouttaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

ihana saari.Lapsena tuli paljon oltua leireillä.Nykyisin tulee veneettömänä käytyä harvemmin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Ranua ja Posio lumisateen ja tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

TUVAN TIETÄVÄMMÄT

No minäpä komnentoin olevani samaa mieltä. Kielioppiin tai henkilöön käyvä arvostelu kertoo, että puheena olevaa aihetta... Lue lisää...
Pannarimies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

19.10.

Fingerpori

19.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image