Oulu

Sammakon ja seilaajan paratiisi

Iin Röyttä valittiin viime vuonna veneilijöiden suosikkisatamaksi. Nelly Mattila, Eeli Niiranen, Aino Rehu ja Elmeri Mattila ainakin viihtyvät.
Oulu 20.7.2009 0:00
Liisa Laine
Jos joku moittii, ettei Perämerellä ole kunnon saaria, hän ei ole käynyt Iin Röytässä. Saari on viehättävä sekoitus merenkulusta ja lastauksesta kertovaa historiaa ja erikoista maankohoamisen leimaamaa luontoa. Saarelle pääsee kesäisin vain veneellä.

Saari on veneilijöiden suosiossa, mutta silti yllättävän vähällä käytöllä. Keskellä heinäkuista viikkoa tavallisena arkiaamuna laiturissa kelluu vain viisi paattia, myöhemmin päivällä sentään jo kymmenkunta.

Saarella saa olla rauhassa. Aluksi näyttää siltä, että purjehtijat pysyvät paateissaan ja ainoat ihmiset maissa ovat moottorisahoin ja leikkurein varustautunut huoltomieskaksikko. Ruotsalaisveneessä näkyy kuitenkin liikettä: Jacob Svallfors lähtee ulkoiluttamaan laivakoira Borea.

Ystävykset istahtavat hetkeksi entisen luotsiaseman portaille. Meren pauhu kuuluu selvästi, tuuli on melkoinen, vaikkei se täällä saaren sisäosissa tunnukaan. Jacob huiskii sääskiä loitommaksi Boren kimpusta. Pääskysillä on ilmeisesti pesänsä talon harjan suojissa, ilmaliikenne on kiivasta ja äänekästä.Kutsuivat saunaan


"Odotamme, että tuuli tyyntyy ja jatkamme sitten kohti Simoa", kertoo Luulajasta lähtenyt Svallfors. Matkaa tehdään kolmella veneellä. Edellinen etappi oli Hailuodon Marjaniemessä. Röytässä ruotsalaisveneet ovat ehtineet olla vasta yhden yön.

"Tämä on mahtava paikka. Tapasimme kaiken lisäksi mukavia ihmisiä, jotka kutsuivat meidät saunaan", myhäilee Svallfors.

Veneetön voi tilata kyydin Röyttään entiseltä kalastaja Veli Aallolta. Porukkaa kannattaa olla kerralla hieman enemmän, jolloin kustannukset pekkaa päälle eivät käy kukkarolle.

Aalto neuvoo ensikertalaista kiertämään saaren 2,7 kilometrin luontopolun. Neuvosta on syytä ottaa vaari, sillä polku on näkemisen arvoinen. Siellä täällä polun varrella on tauluja, joista selviää muun muassa, että saari on sammakkojen paratiisi ja että kasvivalikoimaan kuuluu harvinainen ruijanesikko. Tällä kertaa yksikään sammakko ei tosin hyppele vastaan, eikä esikkokaan satu silmään, mutta metsäpolun tunnelma on mukavan salaperäinen.Hiljaiseksi vetää


Noin kilometrin päässä sijaitseva hiljentymispaikka on kyllä kaikkea muuta kuin hiljainen. Aallot tyrskyvät vaahtopäisinä rantaan. Kulkijan paikka kyllä vetää hiljaiseksi karuudessaan ja kauneudessaan: kivialttaria ja aukiota reunustavat paitsi meri, myös tuulessa ja tuiskussa todella väärän vänkkyröiksi vääntyneet puut.

Kesken kaiken pitkospuita syöksyy kaksi vastaantulijaa. Kiviniemeläiset Saila Tammelin ja Juha Kinnunen ovat aamulenkillä. Pariskunta ehtii jo hölkätä ohi, ennen kuin pysähtyvät huhuiluihin. "Purjehdusloma on juuri aloitettu", kertoo Kinnunen. Tänä kesänä perhe aikoo olla vesillä "vain" kolme viikkoa, viime kesänä oltiin seitsemän.

"Ajattelimme vähän armahtaa lapsia", nauraa pariskunta.

Lapset löytyvät siistissä järjestyksessä sataman läheisyydessä olevan uimarannan leikkipaikalta. Kuivalle maalle pykätty "Röyttä-Roope" on lasten ehdoton suosikki. Eikä ihme, voihan ruoria kääntäessään nähdä oikealle merelle ja kuvitella kokonaisen seikkailun.

Todelliset riemunkiljahdukset lähtevät kuitenkin jostain hieman ylempää. Neljä isompaa tenavaa on löytänyt aarteen: resiinan, jota nyt vetävät tai työntävät pitkin vanhoja kiskoja kohti lastauslaiturin nokkaa. "Kivaa on", vastaavat Elmeri Mattila, Nelly Mattila, Aino Rehu ja Eeli Niiranen tyhmään kysymykseen. Näkeehän sen jo iloisista naamoista.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Me penskat puhuimme aina resiinasta! Väliäkö sillä! Mut lujaa mentiin ja saatiinpa jopa resiina paikaltaakin pois ja monesti!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Roytan kavija... mista sa katoit kuvaa rullavaunusta kun eihan taalla netissa ollut kuin kuva lapsista veneessa?? oletko lukenut ja katsonut kuvat Kalevasta vai miten? kerro kerro nyt nopeasti etta mekin saamme sukulaisten kuvia ihailla

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näin Iiläisenä tulee Röytässä käytyä pari kertaa kesässä, myös lapsemme tykkäävät käydä siellä ja he käyttävät myös omia lapsiaan, ovat yön veneessä sekä nauttivat Röytän ihanasta luonnosta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Röytässä ei ole resiinaa. Kuvassa lapset kiskovat vanhaa rullavaunua joka on eteläisellä aallonmurtajalla. Resiina on ihan erilainen kulkupeli. Toimittaja voisi hieman tarkistaa raideliikennetietouttaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

ihana saari.Lapsena tuli paljon oltua leireillä.Nykyisin tulee veneettömänä käytyä harvemmin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

14:59
Poliisi on hankkinut uusia panssariajoneuvoja – Tällainen on "Hevi"
14:36
Tietokatko Suomen ja Saksan poliisin välillä johti raiskauksesta epäillyn miehen vapauttamiseen – "En pysty kertomaan sitä, mikä tähän väärinkäsitykseen johti"
14:32
Tältä näyttää poliisin uusi luotisuojattu ajoneuvo – vastaavia ei muualla Pohjoismaissa
14:25
Kaksi pohjoismaalaista naista löydettiin kuolleina vaellusreitillä Marokossa
13:28
Tähtitanssit käynnistyvät Oulussa tammikuussa – jatkossa Radisson Blun ravintola Toivossa tanssitaan kaksi kertaa kuukaudessa
13:11
Nuori nainen ei tiennyt olevansa raskaana ja synnytti käymälään – joutui vankilaan puoleksitoista vuodeksi El Salvadorissa
12:49
Kiihtelysvaaran kirkkopalolle ei löytynyt järjellistä motiivia –"Kyse on ollut päähänpistosta"
46
Muutama karanteenissa ollut sairastui tuhkarokkoon – Sairastuneet kieltäytyvät antamasta näytettä
43
Alikulku Auranmajan kupeeseen valmistunee kesäkuussa – yli puoli vuotta suunniteltua myöhemmin
35
Oulu pyörii ensi vuoden 1,3 miljardilla - kaupunginvaltuusto hyväksyi ensi vuodelle alijäämäisen talousarvion
29
Raportit: Venäjä sekaantui luultua laajemmin Yhdysvaltojen presidentinvaaleihin
24
Tuleeko Huutokauppakeisareista uusi jouluperinne? Uusinta neljän vuoden takaa osoittaa, että kaksi asiaa on Hirvaskankaalla muuttunut
23
Kysyimme: Palkansaajia hemmotellaan pitkillä pyhillä, autioituvatko työpaikat?
22
Facebook-kirjoituksista nousi kaplakka Limingassa – luottamushenkilöitä syytetään kunnan johtohenkilöihin kohdistuneesta epäasiallisesta kirjoittelusta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Osittainen varhennettu vanhuuseläke

Olen syntynyt 1971. Olen siis X-sukupolvea. Molemmiin puolin sukuani isovanhempani elivät pitkästi yli 90-vuotiaiksi. To... Lue lisää...
*****

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.12.

Fingerpori

18.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image