Oulu

Saksalainen sommelier antoi tylyn tuomion Oulun hanavedestä

Arkistokuva. KUVA: Kaleva
Oulu 5.2.2014 6:16
Liisa Laine

Oululainen juomavesi sai tylyn arvion saksalaiselta vesisommelieriltä Arno Steguweitiltä Helsingin Sanomissa viime lauantaina. Steguweit oli maistellut seitsemän suomalaiskaupungin hanavettä.

Oulun vesi sivuutettiin jutussa suurin piirtein toteamalla, että veden seassa on jotain epäilyttävää.

Mitä Oulun hanavedessä oikein lilluu, käyttöpäällikkö Jarmo Lahtinen Oulun Vedestä?
”Ei mitään. Sain jutusta kopion eilen, eikä siitä oikeastaan voi sanoa muuta kuin ettei sillä ole mitään tekemistä faktan kanssa. Mistä näyte on otettu ja mitä vettä se on?”

”En antaisi tälle minkäänlaista painoarvoa, hupimielessä tehty juttu.”

Miten itse luonnehtisit Oulun vettä?
”Teemme ainoastaan priimaa. Kaikki vesi, mitä laitokselta verkostoon johdetaan, täyttää talousvesiasetuksen mukaiset laatuvaatimukset ja tavoitteet. Jokaisen pisaran täytyy olla kunnossa.”

Millaiselta Oulun vesi maistuu oululaisen viiniasiantuntijan suussa, ravintoloitsija Jari Hämäläinen?
”Ihan hyvältä. Vai onko siihen jo parissakymmenessä vuodessa tottunut? Joskus 90-luvun puolella vedessä saattoi olla tiettynä aikoina vuodesta jotain häikkää. Muistelen, ettei hanavettä silloin oikein pystynyt tarjoamaan asiakkaalle lounaalla.”

Lue lisää 05.02.2014 Kalevasta.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (200)

Eron huomaa jos vain saa juoda pohjavettä ekaksi.laitoksen johtajan kommentille ei kannata paljoa arvoa antaa,mitä muuta Se voisi sanoa?jotkut ei vaan huomaa esim. Kahveissakaan mitään eroa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juokaa vähänkin aikaa muuta vettä, niin huomaatte minkalaista kloorivettä oululainen (kantakaupungin) hanavesi on. Oulunsalossa esimerkiksi on aivan erinomaista!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei suinkaan. Kyseessä on maaperä ja sen vaikutus hanaveteen. Tämä pyhä ja yksikertainen yhteys jää aina ja kaikilta huomaamatta. Kun käyn Turussa, ostan aina pullovettä. Kaupungin oma vesi vie minulta hampaat suusta. Joillain paikkakunnilla hanavesi o niin mausteikasta, että ruukkukasvit eivät muuta lannoitusta tarvitse. Terveydenhuoltoviranomaiset eivät matkustele eivätkä siksi tiedosta alueellisten juomavesien vaikutusta ns. perinnöllisiin ja alueellisiin sairauksiin. Jos matkustelisivat ja jotakin ymmärtäisivät, olisi vähemmän alueellista ja perinnöllistä ihmeteltävää. Joillakin alueilla eletään erinomaisen kauan, joillakin palon vähemmän aikaa. Joillakin ainoa tauti on ikääntyminen, joillakin kaikki kuolevat syöpiin. Ja vain sen käyttövetensä tähden. Ps. Saksassa koko maa-lue on erinomaisen kalkkipitoista. Siihen syntyy erinomaisia oluita. Sellaisia ravitsevia. Täysin erilaisia kuin suomalaiset värilliset, kuolleet litkut. Ps2: Saksalainen ei käyt pierun perusraaka-ainetta maitoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Putkista se huono vedenlaatu johtuu, vaikka olsi pohjavettä se pitäisi käsitellä rankasti kloorilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kertakäyttö mukista kun maistelee on siinä silloin jotain epäilyttävää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aamuisin kun vettä laskee haju on kammottava, eipä haluta kyllä suuhunsa laittaa ainakaan täällä Peltolassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen samaa mieltä, että Oulun hanavesi on hirveän makuista. Jos käytte Kiimingissä kyläilemässä, niin maistakaapa miltä veden tulisi maistua. Raikkaalta ilman sivumakuja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä se oli pahaa Oulun vesi ainakin 70-luvulla kun tänne muutin ilmeisesti siihen nyt on jo tottunut, mutta kylässä käyvät muualla asuvat vieraat ei vieläkään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No johan tyhmäkin ymmärtää, että tuore kraanavesi maistuu paremmalta kuin ties miten ja milloin eri paikkakunnilta toimitetut vedet.

"On paikallista janojuomaa Helsingistä sekä kilpailijat Tampereelta, Kuopiosta, Kouvolasta, Lappeenrannasta, Turusta ja Oulusta.

Saksalainen vesisommelier Arno Steguweit on lupautunut maistelemaan juomat, jotka HS:n aluetoimittajat ovat toimittaneet pääkaupunkiin. Mikä niistä viehättää eniten ammattilaisen makunystyröitä?"

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tein testin, oulun vedelle, laitoin valkoiselle lautaselle vettä ja lautasen patterin päälle, kun vesi oli haihtunut oli lautasella jotain ruskeaa möhnää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aikoinaan Nokialla asuneena sain sen nokian taudin. Ja kyllähän Nokiasta jäi vähän paskan maku suuhun. Sen tyyppisestä kömmähdyksestä lienee peräisin vanha suomalainen viidakon sananlasku: Aprillia, syö silliä, juo kuravettä päälle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Maailmassa on paljon pulaa juomavedestä ja monissa Euroopan maissakaan vesijohtovettä ei voi juoda. Ilmeisesti Saksassa juodaan pääasiassa olutta, eikä käytetä ollenkaan luonnonvettä, koska kuljettavat sen erään liikeketjunsa puitteissa Suomeen. Yleensä sakemannit ihailevat Suomen tuhansien järvien puhdasta luontoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lähtevä vesi on hyvää. En usko että voi erottaa maun perusteella pohjavedestä. Putkisto antaa makuja vähän kaikkialle. Jossain päin maailmaa kuollaan janoon ja juotaisiin pahaakin vettä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Viinivaarassa on pohjavettä tarjolla ja muualtakin lähialueelta sitä löytyy alueen tarpeisiin riittävästi. Mutta niin sanotut ammattivalittajat on tätäkin asiaa jarruttaneet kymmeniä vuosia joten erittäin toivottu, kannatettava ja terveyden kannalta pakollinen pohjaveden ottamo on vieläkin rakentamatta??

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kylläpä puhdistetunveden maun huomaa jos tulee Ouluun täältä Kalajokilaaksosta jossa todella hyvät lähdevedet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (200)

Uutisvirta

65
Pohjantien siltojen nopeusrajoitus laskee rajusti Oulujoen kohdalla – toinen vanhoista silloista jää pois käytöstä
64
Maatalouden fosforipäästöt ovatkin huomattavasti aiemmin luultua pienemmät – Johtava tutkija Ylelle: "On lakattava syyttämästä nautakarjatilojen lietekäsittelyä"
26
Voiko työntekijä rakentaa sairauslomalla omakotitaloa? Kaupallinen yhteistyö
26
Lämpöpatterit päälle ja tulet uuniin: Alkava viikko on Oulun seudulla hyinen ja sateinen, viikon puolivälin kylmät yöt voivat tietää mustaa jäätä
19
Trump: Yhdysvallat valmis vastaamaan Saudi-Arabiaa vastaan tehtyihin iskuihin – tämä öljyhyökkäyksistä tiedetään
13
Oululaiset työttömät työnhakijat pääsevät liikkumaan maksutta
12
Vaasalaisfanit riehuivat Raksilassa: Järjestyksenvalvoja joutui sairaalaan, poliisi kirjasi rikosilmoituksia pahoinpitelyistä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Kun sanotaan ettei palkka riitä elämiseen

142 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kun sanotaan ettei palkka riitä elämiseen

Niin mikä on nyt sitä? Tämä nykyinen yltäkylläisyyskö? Ihmiset elävät pidempään ja rutiköyhien osuus on maailmassa pien... Lue lisää...
Taloudesta

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

16.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image