Oulu

Sakkoja tur­val­li­suus­puut­teis­ta omakotitalo- ja as­bes­ti­työ­mail­la – Tun­nus­ta­mi­soi­keu­den­käyn­ti Oulun kä­rä­jä­oi­keu­des­sa kesti vain tunnin

KUVA: Essi Puuri
Oulu 6.11.2019 11:29 | Päivitetty 6.11.2019 18:43
Susanna Kemppainen

Oulun käräjäoikeus on tuominnut Oulun seudulla toimivan remonttiyrityksen toimitusjohtajan ja työpäällikön sakkorangaistuksiin työturvallisuusrikoksesta.

Toimitusjohtaja sai 20 päiväsakkoa eli 1260 euron suuruiset sakot ja työpäällikkö viisi päiväsakkoa eli 140 euron sakot.

Yrityksellä oli useilla työmailla puutteita työturvallisuussäännösten noudattamisessa toukokuusta 2017 lähtien. Nuo työmaat olivat pääasiassa omakotitalo- ja asbestityömaita.

Puutteita oli muun muassa korkealla tehtävien töiden putoamissuojauksissa, henkilösuojainten käytössä ja asbestisäännösten noudattamisessa. Asbestijätteitä ei esimerkiksi käsitelty asianmukaisesti tai käytetty asbestipurkutyöhön soveltuvaa imuria.

Laiminlyönnit havaittiin työsuojelutarkastuksilla. Niistä aiheutui työmailla työskennelleille tapaturman vaaraa ja vaaraa asbestille altistumisesta.

– Samat puutteet toistuivat noin vuoden ajan annetuista ohjeista huolimatta. Menettelyä ei voida pitää huolimattomuudesta johtuvana, aluesyyttäjä Kaisa Kytömäki kuvaili oikeudessa.

Hänen mukaansa toimitusjohtaja ei myöskään huolehtinut työsuojelun taloudellisista edellytyksistä.

Syyttäjä peruutti yhteisösakkovaatimuksen

Syyttäjä kävi keskiviikkoaamuna syytettynä olleen kaksikon kanssa syyteneuvottelun. Siinä syytetyt tunnustivat työturvallisuusrikoksen ja katsoivat olevansa siitä samaa mieltä syyttäjän kanssa. Syyttäjä puolestaan sitoutui vaatimaan heille rangaistusta lievennetyltä asteikolta.

Neuvottelujen jälkeen syyttäjä teki käräjäoikeudelle tuomioesityksen. Syyttäjän mielestä oikeudenmukainen seuraamus työturvallisuusrikoksesta olisi ollut toimitusjohtajalle tämän toimivalta ja laiminlyönnit huomioiden noin 50 päiväsakkoa ja työpäällikölle 20 päiväsakkoa.

Koska kumpikin siis tunnusti rikoksensa ja asia saatiin käsiteltyä tuomioistuimessa huomattavasti tavanomaista nopeammin, lievensi syyttäjä rangaistusvaatimuksensa toimitusjohtajan osalta 20 päiväsakkoon ja työpäällikön osalta viiteen päiväsakkoon.

Rikosten käsittelylle oli varattu käräjäoikeudessa kolme päivää. Syyteneuvottelun ja tuomioesityksen seurauksena käräjäoikeus käsitteli asian niin sanotussa tunnustamisoikeudenkäynnissä, joka kesti yhteensä vain noin tunnin.

Sen lopuksi oikeus päätti langettaa tuomionsa syyttäjän esittämällä tavalla. Tuomioistuimen mielestä asiassa ei ole syytä epäillä annettujen tunnustusten oikeellisuutta.

Syyttäjä vaati alun perin myös tuomittujen yritykselle yhteisösakkoa. Tunnustamisoikeudenkäynnissä hän peruutti vaatimuksensa. Oikeus määräsi, että valtion pitää maksaa yrityksen oikeuskulut.

Juttua tarkennettu kello 18.43: lisätty jutun alkuun tieto, että kyseessä on remonttiyritys.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (38)

Työntekijät valittavat päätöksestä.... jos siis uskaltavat. Onko näissä kaikissa tahoissa joku yhteinen nimittäjä, kun tällainen silitelty päätös?! Voimia tulevaan sairastumiseen itse kullekkin altistuneille ja hyvä ettei putoamisia tapahtunut, mutta vaikka olisi, siitäkään ei olisi rangaistu. Mutta miksi tämä edelleen sallitaan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yrityksen kassaan tuli kaiken lisäksi tuloa ! Kenties kymmenkertainen määrä verrattuna sakkoihin. Ja osakkaathan voivat yhtiökokouksessa junailla kuinka varoja kassasta jaetaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitätön sakkorangaistus verrattuna rikoksella saavutettuun hyötyyn 🤔

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei oo muuten ihan tosi!!! Siis ainakin joku työntekijä on altistunut asbestille jonka vaarat tiedetään ihan maallikoidenkin piireissä ja näitä laiminlyöntejä on ollut useita. Rangaistukset eivät edes lähentele rikoksella saavutettuja hyötyjä, joten eikun kaikki asbestit vaan entiseen tyyliin hälläväliä meiningillä mäkeen.
Aivan naurettavaa nämä "oikeuden" päätökset!!!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sen verran edellisen kommentini lisäksi mainitsen työsuojeluun, jotta, jos minä epähuomiossa ilman kypärää päässäni rakennustyömaalla poistun taukoparakista ja toisenkerroksen johtoportaan parakin valkokypärä kelloa katsoessa merkille panee, niin heti varoitus, teheppä sama vahinko uudestaan, niin portti heilahtaa viimeisen kerran ja sanktiot saattaapi olla rahallisesti huomattavasti isommat kuin ko. työpäälliköllä (140 euroa ?). Mitenkä kilpailuetu rehellisesti toimivien yrittäjien kanssa luetaan? Rikos on tapahtunut ja sanktiot liki kuitattu tunnustuksella. Moniko on laiminlyönneissä altistunut tietämättäänkin vaaroille fyysisesti, sivulliset mukaan lukien. Lisää tietoa julki kaipaisin em. tapauksesta. Minun lisä mielipide;(

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juuri näin ja kuinka monta täytyy leipää tienetessaan vielä kuolla työnantajan leväperäisyyden vuoksi :(

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Oikeus määräsi, että valtion pitää maksaa yrityksen oikeuskulut." Hyvin on tunnustettu! Meniköhän syyttäjällä roolit ristiin?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kaverit pääsi yhdessä keplottelemaan pojat ja yrityksen minimaalisen tuomioin. Ketähän ne nämä pojat ovat olleet...?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Menkääpä valvojat kiertää kaikkia näitä kaivoksia.. Kvartsia nousee kiven mukana jota murskataan ja siihenkään ei työsuojelu halua puuttua tai edes halua puhua siitä että se on samanlainen ongelma kuin asbesti ja aiheuttaa silikoosin eli kivipölykeuhkon ja syövän.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täysin käsittämätön tuomioistuimen päätös kaikkine osioineen. Työsuojelurikkomuksia tietoisesti toisten terveyden uhalla taloudellisen hyödyn tavoittelemiseksi mitättömin sanktioin. Sakkana pohjalla oikeuskulut valtion piikkiin? Nyt viimeistään on OIKEUS taju koetuksella. Firman nimi esiin, niin saattaa löytyä rajumpaakin, kuin satunnaisilla tarkastuskäynneiillä havaittua. Minun mielipide ;(

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aikanaan Oulun Piirirakennustoimiston työmailla oli ihan villi meininki. Työturvallisuudesta ei hajuakaan. Asbestia purettiin ilman suojaimia ja johtoporras, kaikesta tietosena, käänsi aina ko epäkohdille selkänsä. Ei silti,,tuskin bossit, edes tiesi mitä on asbesti (huom lukutaito). Onneksi tää lafga lakkautettiin valtion toimesta, ja nämä "viisaat" sitten suojatyöpaikoissaan terottelivat kyniään eläkeikään asti, ja leikkivät isoa pomoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä että saivat sakkoja. Hyvä myös että myönsivät erheensä. Parempi se on niin. Nyt vaan miettiä, miten tuota ketkuilua vois vähentää. Kyseessä kuitenki työmiesten turvallisuus ja terveys.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No mitenkäs työntekijöille maksettavat korvaukset? Hehän tässä olivat vaarassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

mitenkä voi jatkaa asbnestitöitä jos jatkuvasti laiminlyönyt määräyksiä,eikö tuomari puuttunut asiaan vain oliko niin kiire ettei huomannut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Asbestiahan on tungettu melkein joka paikkaan: kattotiiliin, jarrupaloihin, seinämateriaaleihin, eristeeksi, tasoitteeksi, liimoihin, muovimattoihin, oviin, jopa lautasliinoja on tehty asbestista. Ja ensimmäisiä tunnettuja käyttöjä on ollut Suomessa 4500 vuotta sitten ruoka-astioiden valmistaminen asbestista. Olisi hirveän kätevä aine jos ei olisi haitallista terveydelle...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (38)

Uutisvirta

20.11.
Postin työriitaan ei saatu keskiviikkona ratkaisua – PAU: keskeiset asiat yhä ratkaisematta
20.11.
Voitot kiersivät ravilegenda Pekka Korpea juhlakilpailussa – toisen juhlalähdön voittoon ajoi poika Janne Korpi
20.11.
Tähtitodistaja: Trump vaati Ukrainalta vastapalvelusta vierailusta Valkoiseen taloon
20.11.
Uutissuomalainen: Omistajaohjausministeri Paatero väläyttää Postin pilkkomista
20.11.
Kun professori Vesa Puuronen pyysi Mannerheimin kuvan poistamista kasvatustieteilijöiden kiltahuoneelta, oli lopputuloksena valtava myrsky
20.11.
Kaleva Live: 22-Pistepirkon Oulun-keikka keskiviikkona Tilaajille
20.11.
Pudasjärven lentokentän vuokrakiistan taustalla lukion ilmailulinjan oppitunnit – Suviseurojen järjestäjät odottavat oikeuden päätöstä lentokentän käytöstä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

224 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Kovapalkkaisimmat ammattityöntekijät kuuluu ammattiliittoon. Nytkin itselleni maksetaan 25% enemmän kuin TES määrää. Amm... Lue lisää...
FAKTAA.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.11.

Fingerpori

21.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image