Oulu

Sai­raan­hoi­to­pii­rin johto lupaa korjata OYSin ongelmat – "Po­ti­las­tur­val­li­suu­den kanssa ei voi ottaa riskejä"

Oulu 17.4.2018 6:05
Helge Murtovaara

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin (PPSHP) johtaja Ilkka Luoma vakuuttaa, että henkilökunnan esiin nostamat ongelmat Oulun yliopistollisen sairaalan (OYS) päivystyspoliklinikalla otetaan vakavasti.

– Tämä on herättänyt paljon keskustelua, ja ilman muuta mahdolliset ongelmat pyritään korjaamaan. Tässä on esitetty huolia myös potilasturvallisuudesta, ja sen kanssa ei tietysti voida ottaa mitään riskejä, Luoma sanoo.

Kaleva kertoi sunnuntaina, että päivystyspoliklinikan tilanne on tulehtunut. Huono työilmapiiri näkyy myös sairauslomina ja jopa irtisanoutumisina. Huolestuneet hoitajat muun muassa väittävät, että uusien työntekijöiden perehdytys ei käytännössä toimi ja että potilasturvallisuus on vaarassa.

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto (avi) on jo kertonut valvovansa asiaa ja tekevänsä yksikössä tarkastuskäynnin.

– Ennalta ilmoittamaton tarkastuskäynti tehdään vielä tämän kevään aikana, aluehallintoylilääkäri Hannele Havanka täsmentää.

Luoman mukaan OYSissa ja sairaanhoitopiirin johdossa on jo pyritty arvioimaan, ovatko asiat esimerkiksi johtamisen näkökulmasta kunnossa. Tarkoituksena on kehittää ainakin johdon ja henkilöstön välistä vuorovaikutusta.

– On tärkeää, että työntekijät tulevat kuulluiksi ja että erilaisia kehittämisehdotuksia hyödynnetään johtamistyössä, Luoma sanoo.

Luoma kertoo, että lähempään tarkasteluun nousevat myös yhteispäivystyksen resurssit ja tilat. Yksi tärkeä asiakokonaisuus on OYSin uudisrakentamishankkeen toteutustapa.

– Nyt pyritään arvioimaan myös päivystyksen infrastruktuuria ja tilakysymyksiä vielä aikaisempaa kriittisemmin, jotta ongelmia voitaisiin osaltaan korjata ja palveluja saataisiin asianmukaiselle tasolle. Tilat tuovat aina mahdollisuuksia kehittää toimintaa myös sisällöllisesti, Luoma sanoo.

– Ilman lisätalousarviota ainakaan merkittävää lisäresurssia voi olla tässä vaiheessa haastavaa rekrytoida. Tämäkin asia on lääketieteellisen johdon arvioitavana.

Henkilökunnan mukaan ongelmakohtia on tuotu esille toistuvasti. Miksei ongelmiin sitten ole puututtu pontevammin jo paljon aikaisemmin?

– Itse olen ollut tässä virkatehtävässä vasta noin kaksi kuukautta, joten en vielä tunne asian historiaa pidemmältä ajalta riittävän hyvin. Siksi en myöskään pysty arvioimaan, miksi tilanne nyt on sellainen kuin se on, Luoma toteaa.

Lue lisää 17.04.2018 Kalevasta.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (95)

Päivystyksen psineiden purkamisen voisi aloittaa erillisen selviämisaseman perustamisella Ouluun,luualla Suomessa niitä jo on. Juoppojen paimentaminen vie hoitajien aikaa vsrsinaisesta potilastyöstä!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei se lupaus riitä pitää ryhtyä toimenpiteisiin ja korjata asia. Jos johtajat eivät tajua niin vakkea se on korjatakkin asiaa. Tyypillinen työpaikka jossa johtajat kuvittelee osaavansa hoitaa hommansa, mutta eivät osaa oikeasti mitään. Ensimmäisenä pitäisi vaihtaa kaikki johtajat, jotta korjaus asian suhteen olisi eses mahdollista. Jos samat yrittää korjata niin päin mäntyä menee se on varma.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

83 kommenttia joista vain pari myönteistä. Kyllä ne hoitsut ja lekurit siellä parhaansa tekee. Lisää vain resursseja sinne, ettei työuupumus kaada väkeä.

Terveydenhoitoon voitaisiin panostaa vielä nykyistäkin enemmän. Valtion ja kuntien tehtävät ja resurssien kohdistus pitäisi ohjata täysin muutamaan keskeiseen toimintaan. Näitä olisivat infrastruktuuri, turvallisuus, terveydenhoito ja koulutus. Kaikki muu tulisi näiden perässä ja näiden ehdoilla.

Hyvää mieltä vain kaikille. Nähellään tk:n penkeillä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Ilman lisätalousarviota ainakaan merkittävää lisäresurssia voi olla tässä vaiheessa haastavaa rekrytoida." Tarkoittaako tämä suomeksi, että asialle ei voi tehdä mitään. Lisää hoitajia ja lääkäreitä ei tuu eikä tilata. Eikä uusia tilojakaan,ainakaan heti. Asianmukaiset tilat, jos niitä olisi,auttaisivat sujuvampaan työskentelyyn. Ne eivät kuitenkaan yksin riitä. Hoitajat ja lääkärit ne sen työn tekevät.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi epäpätevien esimiesten annetaan jatkaa työssänsä ? Muilla aloilla lähtee herkemmin pomo pois kuin työntekijät. Luulisi ymmärtävän päivystyksen esimiesten tekevän järkevät ratkaisut ja siirtyvän muualle. Kun luottamus on mennyt niin ei sitä saa enää takaisin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Samallaista huono palvelua jo vuosia kestämy.. toki nyt parin kolme vuoden sisällä jopa laskenut huimasti !! Aina luvataan tehdä sitä ja tätä mutta mitään konkreettista harvoin sit näkee. Uutisoidaan yms ja puhe tasolla aina hehkutetaan mutta todellisuuden kukaan ei varvasta liikauta parannusta kohden! Että elekää ihimeessä immeiset innostuko enne ku omi silimin näätte

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ensinnäkin lastenpäivystys kokonaan lastenpuolelle. Siellä avarat viihtyisät - ja toimivat tilat.
Sitähän on kuulemma yritetty tyrkyttää sinne, mutta lastenpuoli ei halukas ottamaan sinne.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Henkilökunta on jo pitkään halunnut lastenpäivystyksen siirtyvän kokonaan lasten puolelle ja päihdepotilaille omat yksikkönsä. Resursseja ja tahtotilaa ei vain päättäjillä ole tarpeeksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

vuosia sitten tekonivelpolvessa bakteeri-infektio.todettiin maalaissairaalassa.siirto oys:iin perjantaina illalla.2 tuntia odotin päivystyksessä että joku päästää minut sairaalaan potilaaksi.maalaisjärjellä ajattelin että oli todettu infektio niin miksei nakattu suoraan osastolle.keppien kanssa pelkäsin että saan vielä jonkun flunssan muun lisäksi.hoito oli erinomaista sen jälkeen.hyvän polven sain hyvällä hoidolla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se ei tuo huono työilmapiiri ole vain yhden yksikön ongelma. Esimerkiksi Syöpätautien ja hematologian poliklinikalla on jo pitkään ollut havaittavissa tätä samaa oiretta. Kaikista ei vain ole ihmisten johtamiseen. "Huono työilmapiiri näkyy myös sairauslomina ja jopa irtisanoutumisina." Ja sitten ne sisäilmaongelmat, ne on koko talon tasolla vaikka asiaa ei ole otettu niin vakavasti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Soten myötä ruuhkat ei muuta tee kuin lisääntyy. Jos leikkaustoiminta ja synnytys keskitetään vain suuriin sairaaloihin, niin hoitoonpääsy tulee vaikeutumaan. Ehdottomasti aulaemännät pitäisi olla jonossa olevia potilaita tarkkailemassa. Kiertävä kioskipalvelu myös pitäisi saada, ettei kenekään tarvitsisi nälässä päiväänsä päivystyksen jonossa viettää. Nykyaikana tätä ei luulisi olevan mahdoton järjestää. Löytyisikö tästä työmaa jollekin työttömänä olevalle?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sunnuntaina pienen lapsen kanssa 8,5 tuntia päivystyksessä ja oli muitakin pieniä lapsia. 1 ainut lääkäri jolla vastuulla myös osasto ja sentään yliopistosairaala. Todella hävettävät resurssit. Pienemmissä maakuntasairaaloissa saanut hoitoa paljon nopeammin ja tehokkaammin, jopa aikuisetkin. Tarttis tehdä jotain!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä siirtäisin pahimmat riitapukarit "disponibiliteettiin" vähäksi aikaa, että tilanne rauhoittuisi. Johtaminen on vallan käyttöä ja jos on ongelmia, sitä tulee käyttää. Monasti johtajat eivät uskalla käyttää valtaa oman maineen tahriintumisen vuoksi. Silloin kun monet kärsii, ei ole huonoa johtamista siirtää pahimmat riitapukarit toisaalle, joten TOIMIKAA.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aikoinaan tulin OYS-päivystykseen murtuneiden luiden kanssa, niin oli uskomatonta jaarittelua ja pallottelua tuntikausia, ennenkuin sain edes kipulääkityksen. Sitten kun pääsi päivystyksen ohi hoitoon, niin se oli hyvää ja tehokasta.
Mutta uskomaton kokemus tuo päivystys.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Korjataan ongelma, eli työntekijät ulos ja lisää pätkätyöläisiä tilalle, Kohta kun ei tarvitse edes perustella pätkäsopparia eikä pätkäläiset pysty valittamaan samalla tavalla kuin vakkarit. Ongelma ratkaistu #oys

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko lääketieteellisellä johdolla kompetenssi tämänkin tilanteen arviointiin ja hoitamiseen? Kaikkivoipaisuus saattaa olla haittakin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos..potilas saa päävamman ja löydetään tajuttomana..vaahtoa suun pielestä vuotavana . Niin oyssissa painetaan asia villasella ja potilas passitetaan kotiin jos hän siitä virkoaa.kävelee jne.. joten päähän kohdistunutta vammaa ei esm. kuvata.nim.Tämän kokenut lapsi tänä vuonna 2018

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä demarit saavat torpattua nämäkin uudistukset. Ei käy sanoo Antti, VVO:n miljoonat taskussa on mukava oleskella

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mutta mitä tekee Suvi.S.Euran väki Oulussa kiinteistö- ja tonttibisneksessä olisiko jo aika ryhtyä tutkimaan tontti-ja asuntokauppoja heidänkin osalta, näyttää liittyvän myös sairaanhoitopiirin kiinteistö ja tonttikauppoihin. Mitenkäs se Kokoomusvetoinen Sato tai keskusta vetoinen Nuorisosäätiö?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taitaapa olla pelkkä jäävuoren huippu. Kerran kävin vähän turpakäräjiä PPshp:n sairaankuljettajien kanssa paikoitussäännöistä ja kävi ilmi, että heidän mielestään käsite "hälytysajoneuvo" oli tulkintakysymys. Miten heidän on uskallettu päästää liikenteeseen, jos eivät tiedä hälytysajoneuvon käsitettä ja liikennesääntöjä??

Entäpä PPshp:n ylilääkäreiden kytkennät omistamiinsa terveysalan firmoihin, josta oli pieni viite eilen nähdyssä MOT-ohjelmassa? Sisäpiiritietoa nimittäin on.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (95)

Uutisvirta

25
MT: Berner suunnitteli isoa postiuudistusta, joka sisälsi muun muassa kilpailuttamisen – eduskuntaryhmä tyrmäsi
13
Ukkosmyräkkä vyöryi Oulun yli yön aikana – huomiseksi odotellaan Mauri18-myrskyä
12
Soinin omistakin joukoista soraääni: Sinisten Tiina Elovaara ei tue ulkoministerin aborttikantaa – "Naisten oikeudet ovat minulle ohittamattomat"
11
Vammaisten pysäköintilupia käytetään jatkuvasti väärin – lupa voi olla vainajalta tai se on väärennetty alkuperäisestä
7
Hollannin Leeuwarden vakuutti Oulu2026-hankkeen puuhahenkilöt – oppia haetaan parhaillaan Ouluun
6
Humala kasvaa Pyhäsalmen kaivoksessa 660 metrin syvyydessä – maan alla vuodenajalla tai vuorokaudenajalla ei ole väliä
6
Kärpät viikonlopuksi Itä-Suomeen – Kanadalaispuolustaja Shaun Heshka liittyi taas joukkueen mukaan

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Maan länsiosassa, Kymenlaakson maakunnassa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lounaistuuli on vaarallisen voimakasta aamupäivällä, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s. Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa sekä Etelä-Lapissa etelän ja lounaan välinen tuuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Etelä-Karjalan, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnissa, Lapin maakunnassa lukuun ottamatta Enontekiön, Inarin ja Utsjoen kuntia sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo etelätuuli on voimakasta aamulla ja aamupäivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hyvätuloisten asumistuki

122 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Hyvätuloisten asumistuki

Verohallituksen sivuilla lukee: "Kotitalousvähennyksen tarkoitus on parantaa työllisyyttä kannustamalla kotitalouksia te... Lue lisää...
JLow

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

21.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image