Oulu

Säästövinkit kaupungille: Katuvalot pois päältä ja kokouspullat pois

KUVA: Liisa Lehto-Peippo
Oulu 20.3.2013 10:46
Kaleva

Kaleva kysyi eilen idoita siitä, mistä Oulun kaupunki voisi säästää. Lukijat kirjoittivat vuorokauden aikana yli 420 juttukommenttia aiheesta. Lisäksi säästöideoita ehdotettiin Kalevan Facebook-profiilissa käydyssä keskustelussa.

Taustalla oli uutinen siitä, että kaupungin viime vuoden tulos menee 22,8 miljoonaa euroa miinukselle.

Kommenttien joukosta nousi selvästi kaupunkilaisten suosimat säästökohteet:

Katuvalot ja katujen lämmitys

Katuvalojen palaminen läpi yön on monen kommentoijan mielestä järjetöntä. Saman arvion saa keskustan katujen kuten Rotuaarin lämmitys.

Moni ehdottaa myös sitä, että koulujen ja muiden rakennusten lämpötilaa laskettaisiin viikonlopuiksi.

Palkat ja pullat

Virkamiesten palkkoja voitaisiin monen kommentoijan mukaan pienentää. Monet ovat myös sitä mieltä, että johtajia on nyky-Oulussa aivan liikaa.

"Pomojen ja esimiesten määrän karsiminen organisaatioita järkeistämällä ja ennen kaikkea tilaaja-tuottajamallista luopumisella", kuuluu nimimerkin Kaupungillatöissä säästöehdotus.

Säästöä tulisi myös siitä, jos palaveerattaisiin ilman pullaa ja kahvia. Ja kokouksia ja matkoja pidettäisiin ylipäätään vähemmän.

"Esimerkiksi kokousten kahvit, pullat ja leivät voitaisiin jättää pois. Negatiivisena vaikutuksena tuolla olisi kuitenkin se, että heille jotka tekevät tai toimittavat kokouskahvit, vähenisi työnmäärä", kirjoittaa Jari-Pekka Teurajärvi Kalevan Facebook-seinällä.

Kallioparkki

Kallioparkin rakentamista kritisoidaan laajasti, ja useat pitävät sen rakentamista virheenä. Osa olisi valmis keskeyttämään koko hankkeen.

Säästöjä arvioidaan tulevan myös siitä, jos parkkiluolastosta tehtäisiin ennakoitua pienempi.

Investoinnit

Kun on taloudellisesti tiukkaa, pitäisi pistää investoinnit jäihin. Matkakeskusta ja uusia hotelleja eivät kaikki halua. "Oulussa on hyvä rautatieasema, linja-autoasema ja ihan tarpeeksi ravintoloita ja hotelleja", kommentoi nimimerkki Titi-nalle.

Kitkeriä kommentteja saavat myös taideteokset, joita Oulun kaupungin rakennuttamiin tiloihin on hankittu.

Kuntaliitos

Moni oululainen on sitä mieltä, että vuodenvaihteessa toteutunut kuntaliitos oli tappiollinen.

Facebook-keskustelussa nousee tosin esille Timo Keräsen ajatus siitä, että nyt pitäisi katsoa eteenpäin ja kehittää.

"Säästämisen ohessa pitäisi ajatella ja ideoida, miten tästä kaupungista saadaan kiinnostava kohde yrityksille ja ihmisille", Keränen kirjoittaa.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (127)

Oulun kaupungin oma Kipinä (kassun vanha pesula) kuluttaa kaupungin rahoja. Siellä on ohjaajia 1-3 kuntouttavaa kohden. Sairaaloissa ja oppilaitoksissa hoitajia/opettajia on 1:10.
Aivan käsittämätöntä rahojen tuhlausta...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaukaloitten/ tekojääradan valot ovat monasti päällä aamulla klo 6:00 miksi? kylläkait ne näkevät jäävyttää iliman valojahi ku konneessa on valot!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tulosvastuuta lisää. Suojatyöpaikoista luovuttava ja jos ei tulosta tule niin tuottamattomat tekijät ulos ja uudet tilalle tai luovutaan jos ei tarvetta. Tarviiko esim. kaupngilta tonttia ostettaessa olla viisi erinäisen tehtävän omaavaa työntekijää mukana tilaisuudessa (yksi sihteeraa, yksi lukee sopparin, yksi kertoo miten maksetaan, yksi pistää nimen paperiin jne). Sanoisin että rahan tuhlausta. Kultalusikka-ajat ovat ohi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pysyköön Oulu pelkissä lakisääteisissä tehtävissään.

Kaikki brändityöryhmät yms. pitää lopettaa mahdollisimman nopeasti.

Oululaisilta voisi kysyä mielipidettä myös sitovasti, kuten Sveitsissä on tapana:
"Finanssireferendumi tarkoittaa, että viranomaisen päätös julkisen rahan käytöstä alistetaan kansanäänestykselle.
Yksittäisestä tai säännöllisesti toistuvasta julkisesta menoerästä, joka ylittää määrätyn summan, päätetään kansanäänestyksessä joko aina (pakollinen finanssireferendumi) tai kun ryhmä kansalaisia niin vaatii (valinnainen finanssireferendumi)."

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Päiväkoti palaverit pienemmällä porukalla. Miksi pitää olla kymmenen ihmistä käsittelemässä yhden lapsen asioita ja mitään ei tapahdu?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos reissataan ulkomailla, niin hyvin pienellä ryhmällä. Reissussa käyneet esittelevät tulokset sitten seminaarissa koko valtuutolle palattuaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikki mässingit, nisut ja lohileivät pois kokouksista. Päätöksetkin joutuisivat nopeammin ja kokoustuntipalkat putoaisivat. Alle 10 km matkoja ei kokouslaisille korvata ja kokoukset 3-4 kertaa vuodessa. Johtoporrasta pienemmäksi, joka pomolla on pomo, iso osa pois. Yksi pomo voi hoitaa useamman kentän asioita. Retket ja matkat pois, ravintolareissut myös.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juuri ne hotellit ja ravintolat - niistä yllättävän harvat ovat kaupungin - tuottavat työpaikkoja -> kunnallisveroja, kiinteistöveroja ja kulutuskysyntää Oulun seudulle. Juuri sitä joka tuo kaupungin kassaan rahaa kun tarvitsee maksaa vähemmän toimeentulotukea ja kotona notkumisesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei kuluja kommunisti Suomessa / Oulussa pystytä karsimaan, kaikki vaan kuntien ja valtion hoidettavaksi. Kuuban malli odottaa jo ovella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sieltähän tuli ihan kelpo ajatuksia :) Tuota pulla kahvi hommaa mä en oikeen allekirjoita, mutta jos sillä saadaan herrat kiukkuiseksi niin sekin passaa. Minusta he syövöt jo siihen tahtiin meidän verorahoja että pullat siihe päälle on varmasti ihan liikaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siis, jos muutama edustaja ei syö pullaa, niin kaupunki voi hyvin. Ajatteleeko joku ihan oikeasti näin suppeasti. Oikeat säästökohteet ovat esim. hallinnon karsiminen, pikkupomot pois, johtajien palkkojen pienentäminen, subjektiivisten oikeuksia rajaaminen (=päivähoito), kaupungin hienot rakennukset ja sisustus pois, jne. Näistä se lähtee...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onkohan samat henkilöt, jotka istuvat päättäjinä ja virkamiehinä kaupunginviroissa sekä johtajina, olleet päättämässä 5 vuoden irtisanomissuojasta itselleen. Hehän periaatteessa edustavat työnantajaa ja työntekijää ja samalla kuulvat oman alansa ammattiliittoon. Eli sama käytäntö kuin eduskunnassa ja ministereillä, itse päätetään omat työehdot. Ei onnistuis yksityisellä sektorilla!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kallioparkin teko lopetettava heti ja pullat pois. Näillä saadaan kaupungin talous kuntoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Virkamiesten / naisten palkkojen alentaminen 15 %, Eläkkeelle lähtemisen helpottaminen. Kaikkien johtajien ja päälliköiden virkakaudeksi 4 vuotta. Kaikki jonnin joutavat kissan ristiäiset pois vievät työ aikaa. Lounas työpaikalla, ei missään kiinalaisessa. Työntekijöiden työajan käyttö, ensin hoidetaan työnjohto ja päälliköt, miksi eivät puutu työn ajan käyttöön.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pullat ja katuvalot ovat se ratkaiseva rasti. Ilman sitä ei kannata muutakaan tehdä. Kun pullat on poistettu ja katuvalot sammutettu, voidaan siirtyä joukolla metsään kuusenoksien alle istumaan paikalleen ja kuolemaan. Jopas lakkasi eriarvoisuus ja paha koko maailmasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joo. Voisivat juoda ihan hanavettä kokouksessa, tai ottavat omat eväät mukaan. Ne kalliitt juomavesiautomaatit pois kaikista kaupungin tiloista. Vessassa on hanat, joista tulee samaa vettä, kuin kotiinkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kaikki kissanristiäiset esim. taanoinen kokoomusnuorten kestitseminen pois. ja miksi kokouksia pidetään milloin missäkin john tarvitaan kuljetuksia ja majoituksia- kalliiksi tulee. Joo ja kallioparkki on kaikista turhin paljon olisi tärkeämpää esim. vanhusten hoito on retuperällä ja terveydenhoito.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (127)

Uutisvirta

11:47
Thaimaalaisten marjanpoimijoiden kolarissa loukkaantuneilla ei hengenvaaraa – poimijat työskentelevät lappilaisen yhtiön palveluksessa
10:45
Maajoukkuehiihtäjä Susanna Saapunki kilpailee kesäisin rankoissa skyrunning-kilpailuissa – "Kisa tuntuu alusta asti pahalta" Tilaajille
10:27
Kolea alkukesä väistyi ja lämmintä ilmaa on luvassa koko maahan – katso tästä vinkit puutarhaan hoitoon helteellä
10:24
Taivalkoskelta Posiolle johtava tie suljettiin pudonneen sähköjohdon vuoksi – liikenne kulkee normaalisti
10:21
Koirien päiväkoti aloittaa Oulun Talvikankaalla – uusi eläinlääkäriasema tulee naapuriin
9:28
Tulivatko helteet jäädäkseen? Pekka Pouta vastaa
9:23
Työttömyys laski Pohjois-Pohjanmaalla verrattuna viime vuoteen – katso tästä, millä aloilla on eniten avoimia työpaikkoja
86
Uimarantojen vähäiset parkkipaikat jokakesäinen ongelma Oulussa – "Aika hurjan näköistä, kun nurmikoilla on autoja miten sattuu"
51
Asuntosijoittaminen on vilkasta Oulun alueella – "Se on ihan hyvä tapa säästää, että nuorena ostaa yhden tai kaksi sijoitusasuntoa"
20
Asunnon liian korkea lämpötila helteellä voi oikeuttaa vuokranalennukseen – "10–20 prosenttia siltä ajalta, kun huoneiston lämpötila ylittää 32 astetta"
15
Qstockin liikennejärjestelyt huolettavat Pikisaaren asukkaita – aiemmin autoiluun saaressa vaadittiin festivaalin aikana ajolupa, nyt järjestelystä ollaan luovuttu
13
Lokkisiimat pyritään saamaan Kauppurienkadulla valmiiksi ennen Qstock-viikonloppua – "Nyt on positiivisen odottava fiilis"
11
Pakollisella ruotsilla on pitkä historia ylioppilaskokeissa – Henriksson: "Kouluja käydään, että opitaan jotain. Silloin kaikki ei voi olla vapaaehtoista"
10
Työttömyys laski Pohjois-Pohjanmaalla verrattuna viime vuoteen – katso tästä, millä aloilla on eniten avoimia työpaikkoja

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus annetaan tänään klo 12 Uudenmaan, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakuntiin, Pohjois-Pohjanmaan maakuntaan lukuun ottamatta Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraaviin Lapin kuntiin: Simo, Ranua, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kolari, Sodankylä, Enontekiö ja Inari.

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Etelä-Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Lapin maakunnassa lukuun ottamatta Enontekiön kuntaa.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hakkaraisen Teuvo on kyllä aika äijä sanon minä

Ajatelkaapa tilannetta, että eduskunnassa olisi 100 Hakkaraista ja 100 Huhtasaarta, noin kuvaannollisesti. Kävisikö niin... Lue lisää...
Tenavatähti

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image