Oulu

Saamen kielen ja kulttuurin opetus täytti 35-vuotta

Oulu 19.5.2005 0:00
Teemu Määttä
Oulun yliopistolla juhlittiin keskiviikkona saamen kielen ja kulttuurin opetuksen 35-vuotista taivalta. Giellagas-instituutin järjestämän seminaarin erityisteemana oli saamelaistaiteen monialaisuus.

Juhlapäivä huipentui iltakonserttiin, jossa yleisöä viihdyttivät läänintaiteilija Ulla Pirttijärvi-Länsman, Frode Fjellheim sekä ensimmäinen inarinsaameksi räppävä artisti DJ Amoc.

Oulun yliopiston rehtori Lauri Lajunen kiitteli avauspuheessaan Giellagas-instituutin ja humanistisen tiedekunnan henkilökuntaa upeasta työpanoksesta.

"Saamelaiset olivat aiemmin tutkimusten objekti, nyt he ovat subjekti. Tämä on erittäin hieno asia, mutta objektiivisuus täytyy muistaa säilyttää", hän painotti.

Lajusen mukaan Oulun yliopisto suunnittelee yhteistyön tiivistämistä myös saamelaisparlamentin kanssa.

"Näin löydämme varmasti uusia toimintamuotoja, joilla saamen kielen ja kulttuurin tutkimukseen voidaan panostaa entistä enemmän."Uranuurtajina


Giellagas-instituutin johtaja Tuomas Magga korosti saamen kielen opiskelijoiden roolia kulttuurin uranuurtajina. Hän kiitteli myös opetusministeriön tarjoamaa tukea laadukkaan ja vakiintuneen koulutuksen mahdollistamiseksi.

"Aiemmin saamelaiset olivat vailla koulutusta, nyt tilanne on keskimäärin yhtä hyvä kuin muillakin kansalaisilla", Magga myhäili.

Oulun yliopisto tarjoaa nykyisin opiskelijoille mahdollisuuden lukea saamen kieltä ja kulttuuria pääaineenaan. Koulutuksessa on parhaillaan noin 20 opiskelijaa, ja määrä kasvaa vuosittain 2-3 tiedonhaluisella.

Viidettä lukuvuottaan äidinkielensä parissa ahkeroiva Piia Juuso peräänkuuluttaa kollegoiltaan pysyvyyttä.

"Jotkut tulevat tänne vain vuodeksi, jos eivät pääse muualle. Opinnot voivat keskeytyä myös siksi, että työelämä houkuttelee ennen valmistumista", Enontekiöllä lapsuutensa viettänyt nuorukainen kertoo.

Juuson mukaan saamen kielen koulutusohjelma on lähivuosina kehittynyt, mutta täysin puhtaita papereita hän ei opinahjolleen anna. Opiskelijan näkökulmasta arkisen aherruksen painolastia keventävät työmarkkinoilla siintävät mahdollisuudet.

"Kun valmistun täältä, portit aukeavat todella moneen suuntaan. Kouluttautumalla palvelemme myös saamelaista yhteiskuntaa; kulttuurimme status nousee, ja pääsemme toivottavasti eroon ulkopuolisten tietämättömyydestä."

Giellagas-instituutti informoi saamelaisnuoria vuosittain yliopiston tarjoamista koulutusmahdollisuuksista. Piia Juuso uskoo, että viime syksynä valikoimaan tullut saamelaiskulttuurin pääaine kiinnostaa hakijoita tulevaisuudessa.

Joko valmistumisen jälkeiset suunnitelmat ovat selvillä?

"Saamen kielen parissa tulen varmasti työskentelemään. Ehkä joskus myöhemmin palaan kotiseudulleni pohjoiseen", hän suunnittelee.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

15:55
Latitude 66 Cobalt aloittaa laajat geologiset taustatutkimukset – alkuvuonna tutkimuksia tehdään Kuusamon Käylässä ja Posion Maaninkavaaralla
15:53
Oululainen mies iski salaattibaarissa Tikkurilassa – mieheltä löytyi myös iso keittiöveitsi
15:44
Tokmanni vetää takaisin Kotikulta-valosarjoja – muuntajissa saattaa olla viallinen muuntajan kotelo, laitteissa sähköiskun vaara
15:18
Poliisi hankki panssaroituja autoja – Uusi luotisuojattu "Hevi" painaa 5,4 tonnia, ja sellaisia tulee pian joka puolelle Suomea
14:59
Poliisi on hankkinut uusia panssariajoneuvoja – Tällainen on "Hevi"
14:36
Tietokatko Suomen ja Saksan poliisin välillä johti raiskauksesta epäillyn miehen vapauttamiseen – "En pysty kertomaan sitä, mikä tähän väärinkäsitykseen johti"
14:32
Tältä näyttää poliisin uusi luotisuojattu ajoneuvo – vastaavia ei muualla Pohjoismaissa
50
Muutama karanteenissa ollut sairastui tuhkarokkoon – Sairastuneet kieltäytyvät antamasta näytettä
44
Alikulku Auranmajan kupeeseen valmistunee kesäkuussa – yli puoli vuotta suunniteltua myöhemmin
36
Oulu pyörii ensi vuoden 1,3 miljardilla - kaupunginvaltuusto hyväksyi ensi vuodelle alijäämäisen talousarvion
29
Raportit: Venäjä sekaantui luultua laajemmin Yhdysvaltojen presidentinvaaleihin
24
Tuleeko Huutokauppakeisareista uusi jouluperinne? Uusinta neljän vuoden takaa osoittaa, että kaksi asiaa on Hirvaskankaalla muuttunut
24
Kysyimme: Palkansaajia hemmotellaan pitkillä pyhillä, autioituvatko työpaikat?
23
Facebook-kirjoituksista nousi kaplakka Limingassa – luottamushenkilöitä syytetään kunnan johtohenkilöihin kohdistuneesta epäasiallisesta kirjoittelusta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Osittainen varhennettu vanhuuseläke

Olen syntynyt 1971. Olen siis X-sukupolvea. Molemmiin puolin sukuani isovanhempani elivät pitkästi yli 90-vuotiaiksi. To... Lue lisää...
*****

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.12.

Fingerpori

18.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image