Oulu

Saamelaisuus elpyy kerhossa

Kerhossa kielitaito kehittyy nopeasti, mikäli pohja on saatu jo kotoa. KUVA: antti reponen
Oulu 6.2.2004 0:00
Janne Salmivaara
Saamelaisuus elää vahvasti kaupungistuneiden saamelaisten keskuudessa. Pohjoisesta Ouluun muuttaneet saamelaiset haluavat välittää kieltään ja kulttuuriperintöään lapsilleen.

"Vaikka asutaan kymmeniä vuosia pois kotiseuduilta, pohjoinen luonto ja saamelainen kulttuuri ei unohdu", sanoo Ivalosta kotoisin oleva Sigga Maria Magga.

Kielen ja kulttuurin opettamisessa lapsille yksi tärkeä tekijä on Mäntylä-Snellmanin päiväkodissa toimiva saamenkielinen varhaiskasvatuskerho.

Maggan kaksi poikaa, Juha Ilmari, pian 4 ja Niila Tapio, 2, käyvät kerhossa kerran viikossa. Magga on hyvin tyytyväinen kerhoon ja muistelee omia kouluaikojaan 1970-luvulla, jolloin saamen kielen taito passivoitui.

"Kielen kautta löytyvät omat juuret, ja saamelaisille luonto ja läheiset ihmiset ovat tärkeitä. Kun nykymaailmassa ja kaupunkielämässä on paljon kovia arvoja, omat juuret ovat tärkeitä", Sigga Maria Magga huomauttaa.

Maggan perheessä lapsille juuria opetetaan lukemalla saamenkielisiä lastenkirjoja vanhoista saamelaistarinoista sekä kertomalla sukulaisista ja suvun historiasta.Asennekasvatusta


Kerhon tarkoituksena on ylläpitää ja vahvistaa lasten saamen kieltä ja saamelaista identiteettiä sekä auttaa suhtautumaan myönteisesti kaksikielisyyteen. Vuonna 2002 toimintansa aloittaneessa kerhossa käy tällä hetkellä kuusi 2-6-vuotiasta lasta.

Myös saamelaisuuden välittäminen ympäröivään yhteisöön on tärkeä tehtävä. Esimerkiksi viime tiistaina kerhossa vietettiin saamelaisten kansallispäivän juhlia esittämällä saamenkielisiä lauluja päiväkodin ja koulun muille lapsille.

Saamelaisuus on vahvistunut etenkin saamelaistaustaisten lasten ja nuorten parissa, arvioi lastentarhanopettaja ja saamenkielisen varhaiskasvatuskerhon vetäjä Maila Vaarala.

"Saamelaisten kulttuuri on vahvistunut ja ylpeys omasta kulttuurista on kasvanut. Aiemmin sitä hävettiin mutta nyt siitä osataan olla ylpeitä", Vaarala iloitsee.

Hänen mukaansa lapset käyttävät saamen ja suomen kieltä sujuvasti rinnakkain ja saamelaisuuden elpyminen näkyy esimerkiksi jatkuvasti lisääntyvänä saamenkielisen kirjallisuuden kasvuna.Oulussa parisataa


Oulussa asuu Vaaralan mukaan parisen sataa saamelaista. Moni Mäntylä-Snellmanin päiväkodin saamenkielisen kerhon lapsista tulee perheestä, jossa toinen vanhemmista on saamelainen. "Lapset ymmärtävät saamen kieltä täysin ja me puhumme saamea koko ajan."

Vanhemmilla lapsilla saamen kieli jää suomen jalkoihin siinä vaiheessa, kun he menevät kouluun. Vaarala toivoisikin, että koulussa olisi enemmän saamen kielen säännöllistä opetusta. Vaarala antaa kotikielen opetusta kaksi tuntia viikossa kolmelle ekaluokkalaiselle.

Oulussa toimii myös Oulussa asuvien saamelaisten yhdistys Oulu-Saamit ry, jonka tehtävä on vahvistaa yhteenkuuluvuutta ja saamelaisidentiteettiä.

aamelaisten kansallispäivää vietetään tänään 6. helmikuuta. Sisäasiainministeriö suosittaa yleistä liputuspäivää saamelaisalueilla Enontekiöllä, Inarissa, Utsjoella ja Sodankylässä.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono koko maassa lukuun ottamatta Lapin maakuntaa lumisateen, pöllyävän lumen ja sään lauhtumisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

230 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Tuliko katsottua MOT työnvälityksestä

Mauno Koivisto siteerasi aikoinaan jotain henkilöä sanoin: "Tärkeintä ei ole päämäärä, vaan liike." Tässäkin asiassa tun... Lue lisää...
Rivien välistä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image