Oulu

Ruu­mi­sark­ku­vers­taas­ta kasvoi hau­taus­toi­mis­to – 130-vuotias ou­lu­lais­yri­tys on nähnyt trendien muuttuvan arkuissa ja muis­to­ti­lai­suuk­sis­sa

Toimitusjohtaja Oula-Aleksi Mikkonen sanoo, että muistotilaisuuksien sisältö vaihtelee nykyään enemmän kuin takavuosina. KUVA: Jarmo Kontiainen
Oulu 11.9.2019 6:13
Helge Murtovaara

130-vuotiaan J. Ala-Ahon Hautaustoimiston toimitusjohtajan Oula-Aleksi Mikkosen mukaan omaiset haluavat kaikki palvelunsa yhden luukun periaatteella.

Yhteiskunnan muutokset ja trendit näkyvät niin perinteisessä asiassa kuin hautajaiset. Entistä useammin hautajaiset ovat yksilöllisiä, vainajan persoonallisuutta heijastavia.

Oululaisen J. Ala-Ahon Hautaustoimiston toimitusjohtaja, yrittäjä Oula-Aleksi Mikkonen kertoo sen näkyvän muun muassa arkuissa ja muistotilaisuuksissa.

– Nykyisin on tarjolla esimerkiksi tunnettujen suunnittelijoiden piirtämiä design-arkkuja. Muistotilaisuudet musiikkeineen, puheineen ja tarjoiluineen voivat olla hyvin monenlaisia. Enää ei mennä aina sen saman kaavan mukaan, sillä hautajaiset ovat ihmisen viimeiset juhlat. Totta kai perinteisiä muistotilaisuuksia pidetään edelleen paljon, Mikkonen sanoo.

Hautaustoimistolla on pitkät perinteet, sillä se on toiminut jo 130 vuotta. Nyt toimisto on hautausalalla Suomen toiseksi vanhin yritys ja saman suvun omistuksessa olevista kaikista iäkkäin.

Oululaisista edelleen toimivista yrityksistä se on vanhimpien joukossa kaikki alat huomioiden.

Historiaa koottu jo kymmenen vuotta

Liikkeen kasvu 130-vuotisen historiansa aikana pienestä ruumisarkkuverstaasta moderniksi täyden palvelun hautaustoimistoksi on puettu tarinaksi, jonka kokoaminen käynnistyi jo yli kymmenen vuotta sitten.

– Onneksi se aloitettiin silloin, koska nyt aikalaiset ovat jo kuolleet. Näin saatiin heidän haastattelunsa talteen, Mikkonen kertoo.

Sitä on ollut monta ihmistä tekemässä. Ensin opiskelija teki kevyen version lopputyönä, mutta koska siitä haluttiin kunnollinen, valittiin historian ammattilainen Kirsi Schali työstämään se loppuun.

– Paljon löytyi historiatietoa, jota me emme tienneet tai muistaneet olevan olemassa. Aiemmin kyse on ollut suvussa kulkevasta historiatiedosta, nyt historiaa on katsottu tutkijan tieteellisestä näkökulmasta.

Alkuvaiheesta löytyi vähemmän tietoa, omat arkistot alkavat 1950-luvusta eteenpäin. Vuosikymmenten varrella tehdyissä parissa muutossakin on jotakin kadonnut.

– Mielenkiintoista on itsekin lukea oman yrityksen historiaa. Suurin osa ihmisistä on kuollut ennen minun aikaani, joten tässä oppii myös omista sukujuurista.

Oulussa kolme vanhaa toimistoa

Yrityksen perusperiaate ei ole juuri muuttunut, mutta palveluvalikoima on laajentunut huomattavasti. Mikkosen mukaan merkittävin muutos on työmäärän lisääntyminen ja palvelujen monipuolistuminen.

– 20 vuoden aikana omaisten tapa toimia on muuttunut. Omaiset haluavat kaikki palvelunsa yhden luukun periaatteella. Me hoidamme kuolemaan ja hautajaisiin liittyvät asiat omaisten apuna, Mikkonen miettii.

Harjoittelija Mirva Mikkonen sitoi kukkakimppua hautaustoimistokoiran Pertin valvonnassa. KUVA: Jarmo Kontiainen

Kilpailu Oulussa poikkeaa hieman verrattuna muihin isoihin kaupunkeihin. Oulussa on kolme vanhaa toimistoa, joista Mikkosen J. Ala-Aho on vanhin, seuraava on 30 vuotta nuorempi ja kolmaskin on toiminut jo yli 80 vuotta. Hautaustoimistoja on Oulussa viisi.

– Markkinat ovat vaikea uusille yritykselle tulla. Paljon on yrityksiä on tullut ja käynyt, osa on jäänyt. Kilpailu on tervetullutta. Oulussa on hyvä, terve kilpailu, joka pitää hinnat kurissa. Uudet yritykset tuovat aika usein mukana jotakin uutta, Mikkonen sanoo.

Vaikka Oulu on iso kaupunki, sen väestö on hyvin nuori. Suhteessa valtakunnan keskiarvoon, ihmisiä kuolee vähemmän kuin väestöpohja antaisi ymmärtää.

– Volyymi on vakio, markkinoihin emme voi itse vaikuttaa. Sen hoitaa luonto.

130 vuoden kokemuksella

Yritys katsotaan perustetuksi vuonna 1889, kun puuseppä Antti Karvonen aloitti 1880-luvulla ruumisarkkujen valmistuksen Tuiran Hartaantiellä.

Karvosen kuoltua tämän vaimon veli Juho Ala-Aho jatkoi arkkujen valmistusta ja antoi yritykselle nimensä vuonna 1924, jolloin syntyi J. Ala-Ahon Hautaustoimisto ja Ruumisarkkuliike.

Myöhemmin arkkujen valmistuksesta luovuttiin, ja puuntyöstökoneet myytiin eteläpohjalaiselle Ojanperälle. Käsityöperinne jatkui arkkujen verhoilulla.

1920-luvulla liike muutti osoitteeseen Isokatu 10, jossa se sijaitsi 50–60-lukujen taitteeseen saakka. Juho Ala-Aho kuoli vuonna 1954.

Hänen vaimonsa Fannin sisar Esteri Huhtala hoiti hautaustoimistoa Juho Ala-Ahon kuoleman jälkeen vuoteen 1982.

Vastuu siirtyi Ala-Ahon tyttärelle Tarja Mikkoselle.

Verhoilusta luovuttiin 1980-luvun lopulla, kun viimeinen työntekijä, joka osasi verhoilun, jäi eläkkeelle.

Vuonna 2001 Tarja Mikkosen poika Oula-Aleksi Mikkonen aloitti yrityksessä täysipäiväisen työskentelyn ja vetovastuu yrityksestä siirtyi hänelle kokonaan syksyllä 2004.

MAINOS

Kommentoi

Hyvää, miellyttävää ja asiantuntevaa palvelua, jatkakaa samaan malliin.Ei varmaan pojasta ole polvi huonontunut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Varma bisnes, asiakkaat eivät tinkaa hinnoista, joissa riittää katetta. Hautaustoimintaan tulisi saada julkisen sektorin palvelu, joka helposti pystyisi puolittamaan hintatason.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mistä tiiät hautaustoimiston katteet? Kerro meillekin millaiset ne katteet on? Eihän ruokakaupatkaan ole julkisen sektorin, miksi hautaamisen pitäisi olla? Samalla logiikalla parturit ja ravintolatkin pitäisi olla yhteiskunnan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minullaki on jo luonnonkivi varattuna. Kiviliike työstää nimen edullisimmalla tavalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Itse ajattelin tehdä arkun polttohautausta varten raakalaudasta kun elämä on muutenkin kovin rakaa ja julmaa. Hienosahattu lauta on kaunis, ei sen tarvitse olla höylättyä. Samalla säästän tonnin jälkeläisilleni kun tuon ruumislaatikon voi tehdä itsekin!
Hautaustoimistojen myymä valkoinen "kaapu" puettuna vainajan ylle maksaa n. 100 euroa! Kyllä on hinnat kohillaan! Minut puetaan omaan pukuuni kun ei siitä kirpparillakaan saa paria kymppiä enempää, vaikka on ollut ostohetkellä kallis ja laadukas puku. Otan sen mukaani viimeiselle matkalleni.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hienoa, että meillä on Oulussa pitkät perinteet omaavia yrityksiä, joista tämä on yksi Suomen vanhimmista edelleen toimivista alan yrityksistä. Yrittäminen on sitkeiden ihmisten laji eikä kaikista ole siihen. Olet vastuussa firmasta 24 h / 365 päivää vuodessa ja kannat vastuun siitä, että pystyt maksamaan palkat myös työntekijöillesi. Kannat kaiken riskin - myös siitä, jos yritys on tappiollinen. Pienyritykset kuitenkin työllistävät ja omistaja on aina kasvollinen henkilö, toisin kuin isoissa pörssiyhtiöissä. Nostan hattua kaikille yrittäjille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannattaa joskus yrittää itse, niin huomaa paljonko sinne viivan alle jää. Puhumattakaan oman työn määrästä, jolle ei jää paljon tuntipalkkaa. Jos se olisi niin helppoa rahantekoa, niin maailma hukkuisi yrittäjiin. Hautausala on ala, joihin ei kaikista ole. Vaikka hautaaminen maksaa, se antaa kuitenkin surevan surra ja hoitaa käytännön asiat. Kummasti puhe kääntyy alan kalleuteen, vaikka kysymys on erään yrityksen tarinasta. Jokainenhan voi itse päättää eläessään, miten haluaa tulla haudatuksi, niin ei tarvitse omaisten tapella niistä euroista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyky elintarvikkeet ja niissä olevat lisäaineet ovat muuttaneet hautausurakoitsijoitten töitä ympäri planeettaa.
Ropit on timmissä kunnossa vielä vuosia hautaamisen jälkeen!
Tämä oikeasti; ongelma sinänsä, on huomattu maissa, joissa vainaat kaivetaan ylös muutamien vuosien jälkeen hautaamisesta, koska ei ole rittävästi tilaa haudata ihmisiä pysyvästi.
Ennenvanhaan; maasta ylös kaivettu vainaa oli jo hajoamispisteessä ja se nuijittiin palasiksi, uurnaan sopivaksi, joka muurattiin erityiseen seinään.
Nyt, tänä päivänä, siellä on kuulemma "nukkuva ihminen", erittäin timmissä kunnossa oleva roppi, jonka ei uskoisi olleen kuolleena jo vuosia!
Itsekin usein mietin, jos on halvat tomaatit unohtuneet jääkaappiin, niin parinkin viikon jälkeen tomaatit näyttävät yhä "rusakan punasilta, ja jopa terveiltä!"

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiven ainakin saimme netistä. Useampi tuhat euroa tuli säästöä. Ihan samanlainen ja pääsi itse suunnittelemaan. Ja samalla tavalla veivät hautausmaalle, mutta yksi rahastusporras jäi puuttumaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juuri kerroin pojilleni, että haluan hautajaisissani kaikkien olevan maastopuvussa. Itse ole omassa maastopuvussani arkussani, joka on peitetty kyyhkyjahdin maastoverkolla. Ennen tuhkaamista minut tuodaan kotipihaan ja leskeni sekä poikani ampuvat kaikki patruunani valvonnassani taivaalle. Melkoinen räiske, kun paukkuu 416, 458, 375, 300, 308, 222, 12/89, 12/76, 12/70, 20/70, 20/76 ja 22. Reilut 6000 laukausta lähtee. Onneksi asun syvällä maaseudulla. Vaimolle jätän kohtuu määrän patruunoita, jotta voi jatkaa jahtitouhuja lähdettyäni. Hautajaisiin mietin musiikiksi "Pieni, mutta teknillinen"- kappaletta. ;)
Miksi hautajaisten pitäisi olla tylsät, kun elämäkään ei ole.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kuoleminen on kallista,ja se jää toisille maksettavaksi jos et ole osittain siitä
itse etukäteeen huolehtinut.
Ja kaikillahan siihen ei ole vara.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tutun hautaamiseen oli otettu monta tonnia velkaa, ettei sukulaiset vaan pahota mieltä vaatimattomista hautajisista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei niitä sinun hautajaisia sinua varten järjestetäkkään, vaan jälkeen jääviä läheisiä varten.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko se "ah niin autuas" polttohautauskaan niin halpaa? Arkku siinäkin pitää olla ja sitten vielä polttaminen ja uurna vielä kaiken päälle.
Ihminen maksaa kirkollisveroja sun muita maksuja ikänsä eikä välttämättä hyödynnä palveluita elinaikanaan lainkaan. Jonkinlainen peruspaketti pitäisi vähävaraiselle vainajalla/vähävaraisille omaisille olla seurakunnan puolesta maksettuja maksuja vastaan.
Joo tiedän, että jostain oikeusavusta tai sossusta saa tukea jos on riittävän köyhä, mutta miksi ne sieltä käsin maksellaan, eikä kirkon pohjattomasta kirstusta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja sieltä sossustakin saa vain halvimman mukaan. Pitopalvelua ei makseta laisinkaan. Ystäväni poika kuoli ja leipomukset piti tehdä itse ja kahvit termariin. Onneksi oli sukua auttamassa. Seurakunta ei auttanut pätkääkään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

18:01
Kalle Penttilän komeat jouluvalot loistavat valtatielle asti – Led-jouluvalot kasvattavat maltillisesti sähkölaskua, vaikka polttaisi suurta määrää valoja koko ajan kolme kuukautta Tilaajille
17:36
Halla-aho syyttää ulkoministeri Haavistoa valehtelusta al-Hol-operaatiossa: "On mitä ilmeisintä, että hän ei ole puhunut totta eduskunnalle"
17:29
Mäkäräinen sivusi kauden parastaan, pystypaikan sakot erottivat kärkijoukosta
17:28
Rukalla myrskyn vuoksi perutun mäkikilpailun siirto Lahteen onnistuu – taloudellisesti suuri merkitys Hiihtoliitolle
17:05
Kaleva oikaisee
16:38
Terrafamen kaivosalueella sattui kolari - yksi vietiin jatkohoitoon
16:05
Pyykösjärvellä rivitaloa ampuneelle vankeutta – Tuomion mukaan teon tarkoituksena oli mitä ilmeisimmin kosto
78
Liikkuvan poliisin perinneyhdistys: peltipoliisien sijoittelulle ei suurelta osin järkeviä perusteita – "Kansan silmissä kameratolpista tullut sakotusautomaatteja"
73
Vaalivoittaja Boris Johnson: Saamme vihdoin brexitin tehdyksi
52
Britanniassa Boris Johnsonin konservatiiveille suuri vaalivoitto – tie aukeamassa brexitin nopealle toteuttamiselle
46
Lapsiasiavaltuutettu: Lasten erottaminen huoltajistaan ulkomailla on mahdollista kiireellisellä sijoituksella
42
Näkökulma: Al-Holin leirin lapset kelpaavat nyt kaikille – pelko oppositioon valuvasta kannatuksesta on hidastanut poliittista päätöstä, jolla on jo kiire
29
Foodora-kuljetuspalvelu kannustaa kilpailulla ruokalähettejään pitämään kuukaudessa alle 20 minuuttia taukoja – IL: "Moni joutuu ketjuttamaan vuoroja jopa 12-tuntisiksi"
18
Hiilellä lämmittävää Puolaa ei saatu ainakaan vielä EU:n ilmastoruotuun

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Kerrostalo

Kyllä siinä tuntee ittesä ahdistuneeksi kun joutuu noissa lokeroissa asumaan mutta pakkohan se jossain on asua. Täytyy ... Lue lisää...
Metsä mökin Tonttu

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

13.12.

Fingerpori

13.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image