Oulu

Ruskon jä­te­kes­kuk­seen rakennetaan bio­kaa­su­tank­kaa­mo

Ruskon biotehdas tuottaa jätteestä biokaasua. Arkistokuva. KUVA: Jarmo Kontiainen
Oulu 9.9.2016 10:43
Kaleva

Oulun Jätehuolto rakentaa biokaasutankkausaseman Ruskon jätekeskuksen yhteyteen.

Ympäri vuorokauden avoinna olevalla asemalla voi tankata kaiken kokoisia kaasukäyttöisiä ajoneuvoja. Asema otetaan käyttöön syksyllä 2017.

Biokaasua tullaan myymään kiloittain. Litrahinnaksi arvioidaan muodostuvan alle euron litralta.

Myös biokaasun puhdistamo rakenteilla

Liikenteen polttoaineeksi käytettävä biokaasu tulee Ruskon jätekeskuksessa sijaitsevalta Gasum Biotehtaalta. Kaatopaikalta kerätty biokaasu myydään Parocin kivivillatehtaalle ja kahteen paikalliseen pesulayhtiöön.

Molemmat biokaasut on puhdistettava ennen hyödyntämistä, minkä vuoksi Ruskoon rakennetaan myös biokaasun puhdistuslaitos. Se valmistuu ensi vuoden alussa.

– Vastaavia puhdistamoja, jossa puhdistetaan sekä kaatopaikkakaasu että mädätysprosessissa syntynyt biokaasu, ei tiettävästi ole muualla maailmassa, jätehuolto sanoo tiedotteessa.

Kaatopaikalta kerätty biokaasu ei puhdistuksen jälkeenkään sovellu liikenteen polttoaineeksi sen sisältämän typen vuoksi. Oulun Jätehuollon mukaan typpeä puhdistava laitteisto olisi edellyttänyt merkittävästi suurempaa investointia.

Puhdistuslaitteiston ansiosta kaatopaikalta kerätyn biokaasun hyödyntäminen on mahdollista noin kymmenen vuotta pidempään. Ilman puhdistuslaitteistoa noin miljoonaa litraa öljyä vastaava määrä kaatopaikkakaasua jäisi hyödyntämättä, Oulun Jätehuollosta kerrotaan.

MAINOS

Kommentoi

Autoihin tankataan typetöntä kaasua, joka valmistetaan Gasumin mädättämökaasusta. Kaatopaikan biokaasu puhdistetaan myös hiilidioksidista, mutta siihen kaasuun jää edelleen typpeä. Typpi ei kuitenkaan ole haitaksi lämpökeskuksissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lu i n tätä mielenkiinnolla sen vuoksi että joko pääsee täällä kaasuautoa tankkaamaan. Kaikenkokoisia autoja tuntuu voivan tankata. Mutta sitten niitä ei kuitenkaan voi käyttää liikenteessä typen vuoksi. Siis mille autoille tuo on tarkoitettu jos ei kerran liikenteeseen...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitähän ajoneuvoja tuolla voi sitten tankata kun typpeä sisältävä kaasu ei puhdistuksenkaan jälkeen kelpaa liikennepolttoaineeksi?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hmmm. jäteautothan kannattais muuttaa kaasulla toimiviviksi, niin voisivat kulkeissaan tankata.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

17.10.
Matkustajajuna törmäsi karhuun Paltamossa – eläin saattaa olla vaarallinen, varoittaa poliisi
17.10.
Inarinsaamelaisuus oli läsnä jo Kari Kyrön lapsuudenkodissa – "Saamelaiskäräjien tärkein tehtävä on saada rauha Saamenmaahan"
17.10.
Oululaiset ottivat kantaa kaupungin budjettiin aluefoorumeissa – Kaakkurissa epäiltiin, että säästämisestä voikin koitua lisämenoja
17.10.
Poliisi: Kuljetusyritykset varoittavat toisiaan liikennevalvonnasta Kainuussa – vaikeuttaa ylikuormien kontrollointia ja vaarantaa turvallisuutta
17.10.
Junttilalle oli heti tarjolla sankarin viitta, mutta viimeistely jäi vielä piippuun – HIFK kukisti Kärpät Saarisen jatkoaikamaalilla
17.10.
Uusi ennuste: talvi alkaa lauhana, mutta sitten iskee Siperian kylmyys
17.10.
Ulkoministeri Haavisto: Toimintaan Al-Holissa tarvitaan paikallisen hallinnon lupa – Suomi on selvittänyt, voidaanko leiriltä liikkua pois Turkin kautta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Pohjois-Savon ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi aamupäivästä alkaen Keski-Lapissa ja Pohjois-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Millainen ihminen ei ota työtä vastaan?

Sellainen ihminen joka saa sen rahan muuten kuin työtä toiselle tekemällä. Lue lisää...
awwq

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

17.10.

Fingerpori

17.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image